Navelpiercing: het zetten, pijn, genezing en verzorging

Navelpiercing: het zetten, pijn, genezing en verzorging De een vindt het mooi, en de ander vindt het helemaal niks. De meningen over navelpiercings zijn erg verdeeld. Wanneer je overweegt zelf een navelpiercing te laten zetten is het belangrijk dat je hier goed over nadenkt, en je eigen beslissing maakt. Ook is het verstandig van tevoren wat informatie over navelpiercings te verzamelen, zodat je weet waar je aan begint. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld welke piercer, en wat de eventuele risico's zijn die horen bij het nemen van een navelpiercing. Ook is de verzorging van de piercing erg belangrijk in het genezingsproces. Neem deze keuze serieus en denk er goed over na!

Welke piercer

Het is belangrijk een goede piercer te vinden die weet waar hij mee bezig is. Bij de meeste piercing- of tattooshops is het zetten van een navelpiercing een dagelijkse bezigheid. Omdat ze hier veel ervaring mee hebben is het aan te raden naar een piercing- of tattooshop te gaan. Je kunt bijvoorbeeld aan vrienden of kennissen vragen met welke tattooshop ze goede of juist slechte ervaringen hebben. Ook kun je even binnenlopen bij een piercingshop om wat informatie te vragen, of even op de website kijken.

Het zetten van de piercing

Het zetten van de navelpiercing is zo gebeurd. Eerst zal de piercer kijken of je navel geschikt is voor een piercing. Het kan namelijk voorkomen dat je navel in een huidplooi ligt waardoor er constant druk op de piercing komt te staan. Wanneer dat het geval is is het lastig om te genezen en levert dit vaak problemen op. Helaas is niet iedere navel geschikt voor een piercing.

Wat gebeurt er precies

Eerst wordt de navel door de piercer goed ontsmet met behulp van een steriel doekje. Vervolgens zet de piercer met een stift stippen op de plek waar de naald doorheen zal gaan. Tijdens het piercen mag je liggen, en zal de piercer met een speciaal tangetje het vel waar de piercing doorheen gaat vastklemmen. Daarna pakt hij een holle naald en duwt deze door het vel. Wanneer dat gebeurd is gaat de piercing door de holle naald en wordt de naald eruit gehaald. Als dat gebeurd is wordt het bolletje van de piercing erop gedraaid en klaar!

Hoeveel kost het

De prijs van het zetten van een navelpiercing zal rond de 50 euro liggen. Dit verschilt per piercingshop. Eventuele andere kosten zijn de anti-bacteriële zeep voor de verzorging van de piercing. Deze zeep is in elke supermarkt te vinden en kost een paar euro. Het is verstandig de keuze van de piercingshop niet van de prijs af te laten hangen. Het is wel je lichaam waar je het over hebt dus wanneer je meer vertrouwen hebt in die iets duurdere piercer is het aan te raden daar naartoe te gaan.

Doet het pijn

Wat pijn doet tijdens het zetten is het moment dat de naald door de huid wordt geduwd. Het verschilt per persoon hoe deze pijn wordt ervaren. Sommige mensen zeggen er bijna niks van te voelen, en anderen vinden het redelijk pijnlijk. Gelukkig is het zetten in een paar seconden gebeurd en zou het jammer zijn als je je hierdoor laat tegenhouden om de piercing te nemen. Nadat de navelpiercing erin zit is het in de meeste gevallen nog even gevoelig. Vooral de eerste paar dagen kan het bijvoorbeeld vervelend zijn om op je buik te slapen, maar dit wordt vaak al snel beter.

De genezing

Een navelpiercing is een piercing die relatief lang doet over het genezen. De gemiddelde tijd van genezing is 6 maanden. Per persoon is dit verschillend, bij de ene geneest het wat sneller dan bij de ander. Het is daarom belangrijk om zelf te kijken of de piercing al goed genezen is. Als je nog last hebt van je piercing of als hij ontstoken is, is het aan te raden om de piercing nog wat langer te laten zitten totdat hij niet meer voor irritatie zorgt. Ook is het niet verstandig na 6 maanden de piercing er langer dan een paar uur uit te halen. Wanneer de piercing er een week uit is dan is de kans groot dat het gat weer dichtgegroeid is. Verder is het verstandig gedurende de genezing strak zittende kleding bij de navel te vermijden. Hierdoor komt er druk op de piercing te staan wat voor irritatie kan zorgen.

Zwemmen

Er wordt geadviseerd gedurende 3 tot 6 weken nadat de piercing gezet is niet te gaan zwemmen. Wanneer je later in het genezingsproces gaat zwemmen is het ook aan te raden de piercing nog even te ontsmetten met anti-bacteriële zeep. In het water zitten namelijk een hoop bacteriën die de kans op infecties vergroten. In principe is zout water goed voor het wondje, maar in de zee zitten ook veel bacteriën. Het is dus het beste niet de zee in te gaan gedurende de eerste weken. Douchen is daarentegen geen probleem. Het is zelfs erg handig om tijdens de verzorging te douchen omdat je dan alle zeepresten makkelijk weg kunt spoelen.

Verzorging

Een goede verzorging is erg belangrijk, neem het dus ook serieus want het kan de genezing van je piercing sterk beïnvloeden. De piercer legt waarschijnlijk uit hoe de piercing verzorgd moet worden. Vaak wordt anti-bacteriële zeep aangeraden. Daarmee moet dan twee keer per dag de piercing en de huid rondom de piercing goed schoongemaakt worden. Meestal moet dit de eerste week twee keer per dag, de week daarna één keer per dag, en daarna alleen nog wanneer je gaat douchen. Vervolgens is het belangrijk de zeep weer goed af te spoelen zodat er geen zeepresten achterblijven. Deze kunnen namelijk zorgen voor irritatie. Ook is het belangrijk vooral in het begin niet aan de piercing te zitten, alleen tijdens het schoonmaken is het goed hem even te bewegen zodat de piercing niet vastgroeit aan de huid. Wanneer je aan de piercing zit zonder dat je je handen gewassen hebt komen er namelijk bacteriën in het wondje die voor infecties kunnen zorgen. Nadat je de piercing goed schoongemaakt hebt en hebt bewogen is het belangrijk dat je hem goed droogmaakt. Zorg dat de huid om en achter de piercing helemaal droog is. Dit kun je voorzichtig doen met een handdoek, of met behulp van een watje of wattenstaafje.

Uitgroeien

Niet bij iedereen geneest de piercing zoals het zou moeten. Het is mogelijk dat je lichaam de piercing afstoot waardoor hij gaat uitgroeien. Wanneer je merkt dat het vel dunner wordt is het aan te raden even langs de piercingshop te gaan. Daar zullen ze advies geven over wat het beste te doen. Wanneer de piercing is uitgegroeid kan hij opnieuw gezet worden, maar de kans is aanwezig dat hij nog een keer gaat uitgroeien. Een piercing die uitgegroeid is zal helaas een litteken achterlaten. Het is goed om je te beseffen dat het mogelijk is dat de piercing afgestoten wordt voordat je eraan begint. Ook wanneer je de piercing er voorgoed uithaalt omdat je er bijvoorbeeld spijt van hebt, of erop uitgekeken bent, zal een litteken te zien blijven.

Ontstoken

Het kan gebeuren dat de piercing gaat irriteren en dat de huid daar omheen ontstoken is. Wanneer het licht geïrriteerd is kun je de piercing weer even dagelijks wassen met anti-bacteriële zeep. Wat je ook kunt doen is gekookt water mengen met een schepje zout. Vervolgens laat je het water een beetje afkoelen en doe je het in een bekertje. Je houdt dan het bekertje tegen je buik en gaat gedurende 10 minuutjes zo liggen. Daarna weer goed afspoelen en droogmaken, en verder niet aan de piercing zitten. Als je dit twee keer per dag doet zal het al snel beter gaan. Wanneer dit niet het geval is, of je vindt dat het erg ontstoken is of er vreemd uitziet kun je altijd even langsgaan bij de piercingshop. Daar zullen ze je precies vertellen wat verstandig is om te doen.

Na de genezing

Wanneer het wondje helemaal genezen is zou je als het goed is eigenlijk nauwelijks iets moeten merken van je piercing. Je kunt nu leuke andere piercings uitzoeken en deze vervangen. Het doet totaal geen pijn, en ook het blijven haken achter bijvoorbeeld kleding komt in de praktijk bijna niet voor. Wel is het iets om rekening mee te houden wanneer je bijvoorbeeld op je buik van een glijbaan wilt. In dat geval kun je beter je piercing even uit doen.
© 2016 - 2024 Tara96, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Navelpiercing: De voor- en nadelenEen aantal jaren geleden leek het een regelrechte trend te zijn: het nemen van een navelpiercing. Maar voordat je een ov…
Lip piercing: het laten zetten, genezing en verzorgingEr zijn allerlei soorten piercings. Soorten zoals de helix- of de navelpiercing zijn onder de meeste mensen wel bekend.…
Septum piercing: het laten zetten, genezing en verzorgingEr bestaan allerlei soorten piercings. Bekend zijn bijvoorbeeld de navelpiercing, de helix- en de tongpiercing. De septu…
Wat te doen tegen een ontstoken navelpiercing?Wat te doen tegen een ontstoken navelpiercing?Een navelpiercing kan een mooie versiering van je navel zijn. Je moet er echter wel goed om denken dat hij niet ontstoke…

Wimperextensions: waar moet je rekening mee houden?Wimperextensions: waar moet je rekening mee houden?Steeds meer vrouwen (en soms ook mannen) kiezen voor extensions vanwege het gemak om geen oogmake-up meer te hoeven drag…
Soorten piercingsSoorten piercingsAl sinds de oudheid worden er door mensen piercings gedragen. Het aantal personen dat tegenwoordig een piercing laat zet…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Elementus, Pixabay
  • https://www.tattoobob.nl/piercing/nazorg
  • http://www.dutchink.nl/eerste-piercing/
Tara96 (44 artikelen)
Gepubliceerd: 15-03-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.