Navelpiercing: De voor- en nadelen

Een aantal jaren geleden leek het een regelrechte trend te zijn: het nemen van een navelpiercing. Maar voordat je een overhaaste beslissing neemt is het goed om stil te staan bij de voor- en nadelen van zo’n glinsterend buiksieraad.

Wil ik het wel echt?

Denk er eerst goed over na voordat je zeker weet dat je een navelpiercing neemt. Doe het niet om indruk op anderen te maken of om achter je vriendinnen aan te lopen. Je moet het zelf mooi vinden. Wil een navelpiercing nemen om hem te laten zien of wil je het voor jezelf? Wil je in de zomer met naveltruitjes lopen of past dat eigenlijk niet bij je? Wanneer je nog jonger bent en in huis woont, stuit je misschien op weerstand van je ouders. Respecteer de mening van je ouders. Wanneer het niet mag, doe het dan pas als je meerderjarig bent. Misschien kennen je ouders je goed en weten ze dat je misschien spijt van je beslissing krijgt. Ga vooral niet een navelpiercing stiekem laten zetten. Je ouders komen er toch achter en je loopt het risico dat je met een slechte piercer in zee gaat.

Heb ik een geschikte buik/navel?

Het kan zijn dat je niet de geschikte navel hebt voor een piercing. De navel is dan bijvoorbeeld te diep of heeft juist te veel weefsel. Dat zal zorgen voor een constante druk op het sieraad, waardoor de wond niet genezen kan. Hierdoor ontstaat vaak irritatie of ontstekingen. Wanneer dit het geval is, is het misschien verstandig om een navelpiercing achterwege te laten. Ook een te dikke buik kan nadelig zijn voor een navelpiercing. Er ontstaan wederom een druk op de navelpiercing waardoor hij kan gaan ‘uitgroeien’.

Doet het pijn?

Dit is een vraag die veel mensen van te voren stellen. Het antwoord is ja. Het doet even zeer. Maar iedereen ervaart deze pijn anders. Je moet rekening houden met een venijnige steek. Die is alleen zomaar gebeurt. Het aloude spreekwoord geldt hier: wie mooi wil zijn moet pijn lijden!

De voordelen

Voordelen van het nemen van een navelpiercing zijn bij iedereen anders. Een voordeel kan het krijgen van meer zelfvertrouwen zijn.

De nadelen

Genezingstijd
Een navelpiercing is een piercing met een lange genezingstijd. Dit betekent dat je in deze periode misschien wel last kunt hebben van de piercing. Vaak raakt de wond ontstoken. Dit kan pijnlijk en vervelend zijn. Vooral in het begin mag je niet met een navelpiercing zwemmen. Al met al heeft een navelpiercing een goede verzorging nodig. Je moet hem vooral in het begin elke dag schoonhouden.

Uitgroeien
Soms accepteert het lichaam de navelpiercing niet. Het stoot de navelpiercing dan af, omdat het een vreemd object in je lichaam is. Hetzelfde gebeurt bijvoorbeeld wanneer je een splinter hebt. Hij gaat er langzaam uitgroeien, omdat je lichaam weet dat het er niet thuishoort. Er ontstaat nog maar een dun stukje huid over de piercing die uiteindelijk helemaal verdwijnt. Op een dag zal de piercing er dan gewoon uitvallen. Wanneer je het doorkrijgt dat dit gebeurt, haal de piercing er dan uit of neem contact op met je piercer.

Blijven haken

In de praktijk valt het erg mee, maar je hebt risico dat je achter je kleren of iets anders blijft haken met je piercing. Hij kan er dan in het ergste geval uitscheuren. Een recent nieuwsbericht maakt zelfs melding van een meisje dat bijna overleden is aan haar navelpiercing. Ze kreeg een ongeluk met haar auto, en door de kracht van de airbag tegen haar gordel sloeg het ijzeren staafje zo ver naar achteren dat het bijna haar ruggengraat raakte. Ze moest maandenlang revalideren en hield een litteken van 25 cm over. Natuurlijk kun je jezelf afvragen hoe groot het risico op zo’n gebeurtenis is.

Spijt
Soms krijgen mensen met een navelpiercing na een paar jaar spijt van hun beslissing. Ze halen de navelpiercing er op latere leeftijd weer uit. Er ontstaat dat een litteken in de vorm van een gaatje. Er kan om dat gaatje een donker vlekje zichtbaar zijn. Helaas gaat dit litteken niet meer weg.

Conclusie

Neem dus niet zomaar een navelpiercing maar denk er goed over na. Kijk of de voordelen voor jou opwegen tegen de nadelen. En dat is iets wat ieder persoonlijk moet beslissen.
© 2009 - 2024 Papillon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Navelpiercing: het zetten, pijn, genezing en verzorgingNavelpiercing: het zetten, pijn, genezing en verzorgingDe een vindt het mooi, en de ander vindt het helemaal niks. De meningen over navelpiercings zijn erg verdeeld. Wanneer j…
Alles wat je over de navel wilt wetenAlles wat je over de navel wilt wetenIeder mens heeft een navel. Bijna ieder zoogdier ook. Zonder navel zou je namelijk niet geleefd hebben. De navel is een…
Wat te doen tegen een ontstoken navelpiercing?Wat te doen tegen een ontstoken navelpiercing?Een navelpiercing kan een mooie versiering van je navel zijn. Je moet er echter wel goed om denken dat hij niet ontstoke…
Zwangerschapspiercing navel: comfortabel en veiligZwangerschapspiercing navel: comfortabel en veiligEen zwangerschapspiercing voor de navel is een piercing die je kunt gaan dragen wanneer tijdens je zwangerschap je gewon…

Hoe groen is “groene cosmetica”?Hoe groen is “groene cosmetica”?Langzaam maar zeker gaan steeds cosmeticahuizen over op groene lijnen. Nu nog naast de traditionele cosmetica, maar aang…
Flits en weg: ontharen met laserFlits en weg: ontharen met laserScheren, harsen en epileren zijn tijdrovende en soms pijnlijke ontharingsbehandelingen. Met een laserbehandeling kunnen…
Reacties

Laura, 16-03-2010
Ik wil een navelpiercing ( ik ben 13) maar mijn moeder denkt dat dat slecht is omdat ik nog in de groei ben, kan dat idd kwaad? Reactie infoteur, 20-03-2010
Hallo Laura,

Als je nog in de groei bent dan is de kans op het uitgroeien van een piercing veel groter. Je lijf drukt de piercing er dan uit, waarna er een litteken achterblijft. Bovendien is het ook erg belangrijk dat je moeder achter je beslissing staat, vooral als je nog zo jong bent. Het is beter nog een paar jaar te wachten.

Pleun, 11-10-2009
Kan je als je een navelpiercing hebt je piercing er gewoon uithalen en een tijdje geen piercing indoen net als ij een oorbel?
zoja? hoe ziet het er dan uit? zie je dan eensoort gaatje? groot, klein?
alvast bedankt.:-) Reactie infoteur, 18-10-2009
Hallo Pleun,

Je kunt een navelpiercing nadat hij goed geheeld is er best even uithalen. Ik zou hem er niet dagenlang uitlaten, dan is de kans groot dat hij dichtgroeit.
Wanneer je een navelpiercing eruithaalt, zie je een gaatje. Hoe groot dat gaatje is, ligt aan de persoonlijk situatie, maar meestal is deze relatief klein.

Daphne, 19-07-2009
Ik wil een navelpiercing, maar is dat nu wel het juiste moment in verband met zwemmen? Want ik ga over 1 maand op vakantie naar italie en ik wil daar graag zwemmen ik hoop graag dat je antwoort wil geven op mijn vraag. Reactie infoteur, 19-07-2009
Het is het beste in de eerste weken nog niet te gaan zwemmen. Vooral zwembadwater is niet hygiënisch. Het zoute water van de zee valt nog wel wat mee. Ik raad je aan de piercing na je vakantie te zetten. Wanneer je wel beslist hem nu te laten zetten, zorg er dan voor dat je je piercing goed schoonhoudt.

Mylene, 15-03-2009
Het klopt wel allemaal hoor die nadelen en voordelen. Maar nu even een vraag. Ik zou nog wel wat willen weten over de hygiëne, dus of het hygiënisch is als je een navelpiercing van iemand anders kan indoen. Reactie infoteur, 16-03-2009
Hallo Mylene,

Ik zal mettertijd nog een stuk in mijn artikel verwerken over hygiëne. Een navelpiercing van iemand anders dragen kan wel, mits je hem natuurlijk erg goed ontsmet. Gewoon schoonmaken met zeep is daarbij niet voldoende. Gebruik ook alcohol of een ander ontsmettingsmiddel. Daarna kan het gerust.

Papillon (75 artikelen)
Laatste update: 19-05-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.