Navelpiercing: De voor- en nadelen
Een aantal jaren geleden leek het een regelrechte trend te zijn: het nemen van een navelpiercing. Maar voordat je een overhaaste beslissing neemt is het goed om stil te staan bij de voor- en nadelen van zo’n glinsterend buiksieraad.Wil ik het wel echt?
Denk er eerst goed over na voordat je zeker weet dat je een navelpiercing neemt. Doe het niet om indruk op anderen te maken of om achter je vriendinnen aan te lopen. Je moet het zelf mooi vinden. Wil een navelpiercing nemen om hem te laten zien of wil je het voor jezelf? Wil je in de zomer met naveltruitjes lopen of past dat eigenlijk niet bij je? Wanneer je nog jonger bent en in huis woont, stuit je misschien op weerstand van je ouders. Respecteer de mening van je ouders. Wanneer het niet mag, doe het dan pas als je meerderjarig bent. Misschien kennen je ouders je goed en weten ze dat je misschien spijt van je beslissing krijgt. Ga vooral niet een navelpiercing stiekem laten zetten. Je ouders komen er toch achter en je loopt het risico dat je met een slechte piercer in zee gaat.Heb ik een geschikte buik/navel?
Het kan zijn dat je niet de geschikte navel hebt voor een piercing. De navel is dan bijvoorbeeld te diep of heeft juist te veel weefsel. Dat zal zorgen voor een constante druk op het sieraad, waardoor de wond niet genezen kan. Hierdoor ontstaat vaak irritatie of ontstekingen. Wanneer dit het geval is, is het misschien verstandig om een navelpiercing achterwege te laten. Ook een te dikke buik kan nadelig zijn voor een navelpiercing. Er ontstaan wederom een druk op de navelpiercing waardoor hij kan gaan ‘uitgroeien’.Doet het pijn?
Dit is een vraag die veel mensen van te voren stellen. Het antwoord is ja. Het doet even zeer. Maar iedereen ervaart deze pijn anders. Je moet rekening houden met een venijnige steek. Die is alleen zomaar gebeurt. Het aloude spreekwoord geldt hier: wie mooi wil zijn moet pijn lijden!De voordelen
Voordelen van het nemen van een navelpiercing zijn bij iedereen anders. Een voordeel kan het krijgen van meer zelfvertrouwen zijn.De nadelen
GenezingstijdEen navelpiercing is een piercing met een lange genezingstijd. Dit betekent dat je in deze periode misschien wel last kunt hebben van de piercing. Vaak raakt de wond ontstoken. Dit kan pijnlijk en vervelend zijn. Vooral in het begin mag je niet met een navelpiercing zwemmen. Al met al heeft een navelpiercing een goede verzorging nodig. Je moet hem vooral in het begin elke dag schoonhouden.
Uitgroeien
Soms accepteert het lichaam de navelpiercing niet. Het stoot de navelpiercing dan af, omdat het een vreemd object in je lichaam is. Hetzelfde gebeurt bijvoorbeeld wanneer je een splinter hebt. Hij gaat er langzaam uitgroeien, omdat je lichaam weet dat het er niet thuishoort. Er ontstaat nog maar een dun stukje huid over de piercing die uiteindelijk helemaal verdwijnt. Op een dag zal de piercing er dan gewoon uitvallen. Wanneer je het doorkrijgt dat dit gebeurt, haal de piercing er dan uit of neem contact op met je piercer.
Blijven haken
In de praktijk valt het erg mee, maar je hebt risico dat je achter je kleren of iets anders blijft haken met je piercing. Hij kan er dan in het ergste geval uitscheuren. Een recent nieuwsbericht maakt zelfs melding van een meisje dat bijna overleden is aan haar navelpiercing. Ze kreeg een ongeluk met haar auto, en door de kracht van de airbag tegen haar gordel sloeg het ijzeren staafje zo ver naar achteren dat het bijna haar ruggengraat raakte. Ze moest maandenlang revalideren en hield een litteken van 25 cm over. Natuurlijk kun je jezelf afvragen hoe groot het risico op zo’n gebeurtenis is.
Spijt
Soms krijgen mensen met een navelpiercing na een paar jaar spijt van hun beslissing. Ze halen de navelpiercing er op latere leeftijd weer uit. Er ontstaat dat een litteken in de vorm van een gaatje. Er kan om dat gaatje een donker vlekje zichtbaar zijn. Helaas gaat dit litteken niet meer weg.