Alles wat je over de navel wilt weten

Alles wat je over de navel wilt weten Ieder mens heeft een navel. Bijna ieder zoogdier ook. Zonder navel zou je namelijk niet geleefd hebben. De navel is een overblijfsel van de navelstreng. Welke klachten kunnen er ontstaan aan de navel?

Navelstreng

De navelstreng verbindt de baby met de moeder. Via de navelstreng wordt zuurstof, voedingsstoffen en afvalstoffen tussen moeder en kind uitgewisseld. Zonder navelstreng kan een baby niet groeien. Problemen met de navelstreng kan er dan ook toe leiden dat het ongeboren kind een achterstand of afwijking oploopt, en in het ergste geval zelfs sterft. Bijna alle zoogdieren dragen hun jongen ook in de baarmoeder, behalve het vogelbekdier en twee soorten egels, deze leggen eieren. Dieren die eieren leggen hebben geen navelstreng. Bij eierleggende dieren is er sprake van een dooiersteel, dat ook een klein litteken achterlaat.

Litteken

Nu we het toch over littekens hebben: de navelstreng laat een litteken achter. Na de geboorte wordt deze afgeknipt of afgebeten bij dieren, en het stompje dat overblijft valt er na een aantal dagen vanzelf af. Het sterft af. Wat over blijft is een litteken: de navel. Geen enkele navel is het zelfde: bij de een stulpt deze uit, bij de ander is hij diepliggend. Rond, ovaalvormig, behaard of kaal, alle soorten en vormen navels komen voor.

Klachten aan de navel

Pijn in, aan of rond de navel komt vaak voor. Meestal heeft de pijn te maken met een andere oorzaak, maar soms ligt de pijn echt in de navel zelf:

Navelbreuk

Bij een navelbreuk stulpt het buikvlies uit en komt via de buikwand naar buiten. Het zoekt dan de plek met de minste weerstand op: de navel. Dit kan pijn geven of een zeurend gevoel. Meestal verdwijnt een navelbreuk vanzelf. Operatie is soms wel nodig.

Darmpijn

Pijn aan de darmen kan uitstralen naar of rond het gebied van de navel. De pijn verdwijnt vanzelf weer nadat de oorzaak weg is.

Blindedarmontsteking

Bij een blindedarmontsteking begint de pijn vaak rond de navel, en trekt dan verder door. Een blindedarmontsteking kan ontaarden in een buikvliesontsteking die zeer gevaarlijk is.

Gevoelige navel

Sommigen hebben een hele gevoelige navel. Soms is het de navel zelf die zo gevoelig is, maar ook soms de huid eromheen. Dit komt omdat een navel een litteken is, en littekens kunnen vaak erg gevoelig zijn. Meestal is dit het geval wanneer iemand anders de navel aanraakt, maar soms ook kan de persoon zijn eigen navel niet eens aanraken. Bij een zwangerschap puilt de navel er op het laatst vaak wat uit, dit kan nog meer gevoeligheid geven.

Pluisjes in de navel

Ongeveer tweederde van de bevolking heeft pluisjes in zijn of haar navel. Vooral mannen zijn dol op een verzameling pluisjes die ze in de navel bewaren. Vaak zijn het pluisjes afkomstig uit kleding. Vaak vormen zich er ook korstjes aangekoekt vuil in de navel vooral bij mensen met een diepe navel.

Creatief met navels

Sommigen hebben een navelpiercing of een tatoeage om de navel heen. Vooral de tatoeages zijn soms wel erg apart. Een navelpiercing is soms erg gevoelig. Wanneer deze te pijnlijk wordt dan kan de navelpiercing beter verwijderd worden.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn aan de navelPijn aan de navelPijn aan de navel bij endometriose, zwanger, menstruatie, door de broekriem of gewoon pijn zonder oorzaak. De navel is i…
Navel en aandoeningenNavel en aandoeningenDe navel is een litteken dat een restant is van onze periode in de baarmoeder. De navelstreng verbindt de baby met de pl…
Ontstoken navel: symptomen, oorzaak en behandelingOntstoken navel: symptomen, oorzaak en behandelingEen ontstoken navel is een vervelende klacht. In feite is de navel een litteken van de navelstreng op de buik. Door de v…

Wenkbrauwen verzorgenWenkbrauwen verzorgenWenkbrauwen zijn er om je ogen te beschermen. Maar rond 1920 is het scheren, afknippen of epileren van wenkbrauwen bij v…
Rood is booming, rood is een feestje!Rood is booming, rood is een feestje!Dat rood een kleur is die veel mensen aanspreekt is bekend. Maar rood wordt door de een te pas en te onpas toegepast en…
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 29-04-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.