Rood is booming, rood is een feestje!

Rood is booming, rood is een feestje! Dat rood een kleur is die veel mensen aanspreekt is bekend. Maar rood wordt door de een te pas en te onpas toegepast en de anders kijkt mondjesmaat rond waar hij/zij rood kan toepassen. Rood is een kleur die er uitspringt en daar voelt niet iedereen zich prettig bij. Heel persoonlijk dus. Dat neemt niet weg dat rood de warmere maanden en zo kan je ook perfect weer richting het najaar gaan overal toegepast kan worden. Erg gedurfd, maar ook een absolute blikvanger.

Waar staat rood voor?

We vertalen rood meestal naar passie enerzijds en doorslaan naar vuur in negatieve zin. Sprankelend en bruisend wat weer kan doorslaan naar aanstellerij. De kunst is nu het rood zo toe te passen dat het in de positieve hoek blijft zitten. Of dit nu in huis, de tuin, de kleding of de auto is.

Roodnuances

Het rood waar we het in de warmere seizoenen over hebben, is het hartrood of bloedrood. Eventueel gecombineerd met wat zachtere of diepere roodnuances.

Rood in huis

Rood in huis is heel divers. De een wil een rode keuken. Glanzend gelakt materiaal in een strakke vormgeving kan een absolute blikvanger zijn. Combineer je het vervolgens met veel en vooral opvallende attributen voor op het aanrecht, dan kan het snel een kitsch uitstraling krijgen. Combineer een dergelijke keuken met een rustige aankleding, bijvoorbeeld in chroom.

Maar een neutrale keuken kan ook juist met rode accessoires een fris en vrolijke uitstraling krijgen. Er is veel in de hartrode kleur te koop (vaak in een designachtige variant), denk hierbij aan:
 • koffiezetapparaat
 • theepot
 • waterkoker
 • keukenrolhouder en keukenrolpapier
 • servettenhouder en servetten
 • peper en zout stel (glas of metaal)
 • fruitschaal (glas of aardewerk)

Voor de woonkamer zijn verschillende varianten te koop. Wie van kussens houdt, kan de lol op, want de kussens zijn er in verschillende bij elkaar passende roodtinten. Maar ook de materialen zijn divers én de afmetingen. Dat maakt een bank met kussens meteen een stuk speelser.
Heb je verder geen rood, combineer de kussens door met bijvoorbeeld mooie rode kaarsen, kandelaren of een rode LED-lamp (als je van afwisseling houdt, kan je ook een LED-lamp kopen met meerdere kleuren en kan je variëren). Maar het kan ook subtieler met rode fotolijstjes of minder subtiel met een grote roodleren of -stoffen stoel. Heb je neutrale muren, dan kan je ook een wand(je) in rood sauzen.

De slaapkamer houden veel mensen wat rustiger en dan is rood wellicht niet helemaal de juiste kleur. Maar je kunt ook met verschillende roodtinten werken, dan haal je al snel het harde er vanaf. Denk hierbij aan een dekbedovertrek, een set van fotolijstjes (ook in houtnerf en met verschillende roodtinten) of de lampjes op de nachtkastjes in effenrood of met rode bloemen (moet natuurlijk wel bij de stijl van het slaapvertrek passen).

Rood in de tuin

De tuin willen we vanuit de woonkamer door laten lopen en als je in je woonkamer wat rode accessoires toepast, dan is het wel zo leuk om dit ook in de tuin te doen. Te denken valt uiteraard aan kussens in een tuinbankstel en/of zithoek. Maar je kunt ook een (deel) van de schutting rood maken. Met hardgroene planten, eventueel met witte bloemen, kan het een prachtig schouwspel opleveren. De bekende rode roos op een muurtafereel of buitenspiegels met een rode zweem.

Spreekt voor zich dat er enorm veel prachtige planten zijn die rode bloemen geven. Niet in de volle grond, dan toch in een mooie rode pot. De lantaarn in rood of mooi rode zonwering, wat weer fraai kan staan met rode kussens in de tuinset.

Een blikvanger in de vorm van een beeld wat zich voor rood verven leent (wel de juiste verf voor buiten kopen) kan tenslotte ook prachtig staan.

Rood in de kleding

Rood in de kleding kennen we al sinds jaar en dag, maar soms is het rode kleding en soms ligt het accent meer op de accessoires. De warmere seizoenen mag het allebei, maar het oogt wat rustiger als je met wit, zand/beige of roze werkt om dan wat accessoires in rood te nemen. Denk hierbij aan:
 • een breed leren heupriem of smalle riem door de broek (in effenrood of krokoleer)
 • glazen halsketting met rode stenen
 • hartrood gelakte vinger- en teennagels
 • hartrood leren of linnen schoentje met open teen
 • een leuke shopbag in rood leer of kunststof (mogelijk met leuke print erop)
 • grote ring met rode halve edelsteen

Toch liever een kledingstuk in rood, pak er dan één eyecatcher uit. Bijvoorbeeld een mooi rood leren of linnen kort jasje of een rood tuniekje op een neutraal linnen broek of rok (even boven of op de knie).

Tot slot

Het is opvallend hoeveel rood er te koop is in alle winkels. Het lijkt wel of we het eruit willen laten spatten en dat doet rood natuurlijk ook als geen andere kleur. Combineer goed door met de juiste roodtinten en het wordt een feestje!
© 2011 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rood als blikvanger in de mode!Rood als blikvanger in de mode!Rood vindt de een een opvallende of zelfs schreeuwende kleur, terwijl de ander het ietwat provocerende rood helemaal sup…
Tuintrends, een blikvanger in de tuinTuintrends, een blikvanger in de tuinAls het weer er naar is dan vertoeven we graag in de eigen tuin. De planten moeten er mooi bij staan, een tuinset moet i…
Rood in het interieurRood in het interieurEr zijn mensen die het wel mooi vinden maar niet durven, er zijn mensen die het te overheersend vinden en er zijn mensen…
Wonen: Warm rood in de woningWonen: Warm rood in de woningRood is een kleur die veel mensen iets doet en met rood gaan we 2012 in. Een kleur die behalve mooi ook verklaarbaar is…

Alles wat je over de navel wilt wetenAlles wat je over de navel wilt wetenIeder mens heeft een navel. Bijna ieder zoogdier ook. Zonder navel zou je namelijk niet geleefd hebben. De navel is een…
De gevolgen van alcohol voor het uiterlijkDe gevolgen van alcohol voor het uiterlijkAlcohol is niet alleen schadelijk voor de organen die in het lichaam zitten, ook het oog kan de gevolgen van alcohol waa…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 07-04-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.