Rood als blikvanger in de mode!

Rood als blikvanger in de mode! Rood vindt de een een opvallende of zelfs schreeuwende kleur, terwijl de ander het ietwat provocerende rood helemaal super vindt en weer iemand anders gebruikt rood voor accenten en dan pas je het wat subtieler toe. Maar rood is nu eenmaal een kleur die iets oproept.

Verschillende kleuren rood

Rood heeft veel accenten, maar de belangrijkste tweedeling zit hem in het rood met een blauwe ondertoon. Dan krijg je het diepe bloedrood of wat zelfs richting paars gaat. Het vrolijker en frivoler rood is het rood met een gele ondertoon. Je krijgt dan roodnuances die meer richting oranje kunnen gaan.

De eerste variant is vaak dramatisch, heftig en gepassioneerd, terwijl de andere variant meer speels en vrolijk is. Maar ook hier geldt voor dat beide varianten dus nadrukkelijk iets oproepen.

Wanneer toepassen?

Voor alles geldt dat je enerzijds naar je humeur moet kijken wat je gaat dragen en anderzijds er bepaalde kleding past bij een bepaalde situatie. Bij sommige beroepen moet je op je kleding keuze letten, net zoals bij bepaalde gebeurtenissen.
Maar het is altijd belangrijk dat hetgeen je draagt bij je past. Het valt altijd op als mensen iets dragen wat ze normaal nooit dragen en/of zich niet prettig voelen bij bepaalde kleding. Dat is jammer, want er is nagenoeg altijd wel een variant te bedenken die wel bij je past of waar jij je lekker bij voelt.

Heftig, schreeuwend

Het rood met een blauwe ondertoon is heftiger en als je uitgaanskleding in deze kleur is, dan weet je dat je op gaat vallen. Als dat je bedoeling is, is dat oké, maar als je dat liever niet hebt, kan je beter voor wat rustiger kleuren kiezen. Daar kan dat heftige rood in accessoires dan weer wel heel mooi bij staan. Zwart of nachtblauw in kleding combineren mooi bij dieprode schoenen, armbanden of een leren riem in die kleur, eventueel aangevuld met een rode fluwelen tas.

Overdag in dieprood, denk dan aan een mooi getailleerde jurk die je afmaakt met zwarte accessoires of accessoires in goud of zilver. Goud voor het iets klassiekere en zilver om het juist iets vlotter te maken. De strakke rode katoenen broek kan super staan, alleen is het dan wel zo prettig als je lange slanke benen hebt en een niet al de heftige billen. Het rood accentueert immers. Daarentegen kan een mooie rode linnen bloes met een wijde zandkleurig lidden broek weer heel leuk staan.

Heb je haar wat zich leent voor “aankleding” dan zijn er prachtige haarspelden te koop in dieprood en heb je kleding aan waar een grove ketting bij past, kijk dan eens naar de Afrikaanse kettingen. Daar is hout gecombineerd met mooie dieprode stenen of is het hout gelakt in dieprood. Hier zijn ook armbanden bij te koop.

Maar over een leuk jurkje, rokje of broek kan ook prima een dieprood colbert gedragen worden. Afhankelijk van je figuur is een bolerojasje een langer getailleerd colbert of een korter getailleerd colbert beter. Maar laat het wel getailleerd zijn, dat geeft hoe dan ook meer vorm aan je lichaam. Ook het colbert kan weer een grote (buiten proportie) corsage in de kleur van je bijpassende rokje of broek.

Vrolijk, speels

Het vrolijke, speelse rood zie je in de warme maanden veelal verwerkt in vrolijke jurkjes, gecombineerd met wit, geel en eventueel wat fluorescerende kleuren. Strakke bovenlijfjes en wat uitlopende rokken of lekker soepel vallende bloesjes die op een witte linnen broek gedragen kunnen worden.

Voor een wat meer aangekleed verhaal, zijn er ook jurkjes in het rood met een gele ondertoon te koop. Dit is meteen wat opvallender en afgemaakt met veel wit in het voorjaar en de zomer. In de winter kom je sowieso deze kleur beduidend minder tegen.

Verder kom je deze rode kleur veel tegen op het strand. Bikini’s, zwembroeken, sjaals en kaftans kunnen allemaal in dit type rood. Je huidskleur blijft hier redelijk neutraal bij en je kunt het met van alles combineren. Niet heftig, wel opvallend.

Als het gaat om de accessoires dan die je deze minder in deze kleur rood. Een enkel schoentje wil je nog wel eens in dit type rood zijn, maar qua sieraden is er erg weinig. Ook in de gewone handtas is er weinig in dit rood, wel de grote shoppingbag of strandtas, die zijn er in deze kleur rood met allerlei zomerse prints.

Tot slot

Tenslotte doen rode lippen en nagels het ook prima bij een iets roods in je kleding. Chanel en Dior hebben dat vurige rood in hun collectie zitten.

Draag rood als het bij je past en je je er prettig bij voelt. Rood kan voor de een prachtig zijn en bij de ander absoluut niet. Laat je niets aanpraten en beslis zelf of rood bij je past.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geschiedenis van modeMode is een Frans woord en het betekent manier of wijze. In het Engels wordt ook wel het woordje fashion gebruikt. Mode…
Fashion trends: tips om je look te updaten!De zomer is nu echt voorbij en de herfst maakt zijn intrede! Wat trek je aan deze herfst en winter 2014? Nu de nieuwe he…
Stylisten, waarom zijn ze zo machtig geworden?Stylisten, waarom zijn ze zo machtig geworden?Waarom hebben de stylisten van beroemdheden tegenwoordig zoveel macht? Vroeger zorgden ze alleen ervoor dat mensen goed…

Laura Dols, dé vintage winkel in AmsterdamLaura Dols is een fenomeen in de vintage wereld. Het is de bekendste vintage winkel in Amsterdam en omgeving niet alleen…
Oorwarmers: hip en handigAangezien een muts je kapsel volledig naar de knoppen kan helpen, zijn oorwarmers voor modebewuste personen veel aangena…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 16-07-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.