Geschiedenis van mode

Mode is een Frans woord en het betekent manier of wijze. In het Engels wordt ook wel het woordje fashion gebruikt. Mode is de wijze waarop kledingstijlen, kleding en opvattingen of een bepaald taalgebruik op een bepaald tijdsmoment erg populair zijn.

Niet alleen kleding

Bij mode denken mensen vooral aan kleding, maar mode heeft niet alleen met je outfit te maken. Ook andere zaken, zoals accessoires als mutsen, tassen, riemen en sjaals zijn aan de trends onderhevig. Mode komt overal in terug. Zo zijn onder meer je kleding, je accessoires en je inrichting aan modetrends onderhevig.

Al heel oud

Eigenlijk is de mode bijna net zo oud als de mensheid zelf. Het bestond namelijk al in de Oudheid. Ook droegen de mensen van adel in de middeleeuwen al de meest prachtige kleding. Aan iemand zijn of haar kleding kon je toen zelfs afleiden tot welke stand iemand behoorde. Iemands sociale klasse en positie in de maatschappij kon je toen dus aflezen aan de kleding die deze persoon droeg. Na de Franse Revolutie verviel dit. De norm viel weg. Je kon dus niet meer goed aan iemands kleding aflezen tot welke klasse hij of zij behoorde. Hierdoor ontstond mode.

Vroeger

Vroeger werd er vooral door de modehuizen bepaald wat er in de mode was. Tegenwoordig is het meer andersom. De modehuizen laten zich, bij het ontwerpen van een nieuwe collectie, vooral leiden door de trends op straat. Ze signaleren dus wat de mensen op straat dragen en gebruiken dit als inspiratiepunt bij het ontwerpen van hun nieuwe collectie. De huidige mode is dus meer een afspiegeling van de kledingstijlen en trends die op straat zijn ontstaan.

Modebeeld

Het is ook vaak zo, dat op het moment zelf niet goed duidelijk is wat het huidige modebeeld is. Dit wordt vaak pas achteraf herkend, zoals de mode uit de jaren zeventig (minirokjes, heupjeans). De modeshows bepalen wel vaak wat het modebeeld wordt voor het komende jaar. Zij bepalen voor een groot deel wat er in de winkels gaat hangen en was dus de massamode wordt. Of dit echt een trend wordt, hangt weer af van de consument en de manier waarop de media over de mode schrijven. Het duurt vaak een tijd voordat iets echt in de mode komt en een trend wordt.

Belangrijke fashionsteden

De meest belangrijke modecentra zijn onder meer Milaan, Parijs, New York en Los Angeles. Dit zijn eigenlijk de fashionhoofdsteden van de wereld. Hier laten de modehuizen- en ontwerpers meerdere keren per jaar hun creaties zien. Wat hier op de catwalk wordt geshowd, is een indruk van wat er daarna te zien is in de winkels. De ontwerpers maken creaties die alleen op de catwalk kan worden gedragen. Daarvan afgeleid wordt er weer kleding gemaakt die draagbaar is. Vaak moeten mensen even aan de nieuwe mode wennen, maar na verloop van tijd gaan ze het toch mooi vinden. Bij mode hoort meestal een bepaalde kleur, model of stof. Zo kan het ene seizoen lichtblauw in de mode zijn en het andere jaar is dit geel.
© 2012 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Moslimvrouwen, hoofddoeken en modeMoslimvrouwen en hoofddoeken, het is iets waarbij de meeste mensen geen positief beeld hebben. Maar net als de meeste vr…
Senioren: kleding en modetipsAls senior kleedt u zich waarschijnlijk anders dan wanneer u nog een tiener was. Helaas bestaat er over kleding en schoe…
Geschiedenis van de modeHet is onmogelijk om precies de toekomst van de mode te voorspellen. Rages volgen elkaar snel op en elk jaar zijn er nie…

Wat is haute couture?Je hebt confectiekleding en je hebt haute couture. Haute couture is het hoogst haalbare in de mode. Het is het hoogtepun…
Grootste online kledingwinkels in NederlandGrootste online kledingwinkels in NederlandBekijk de 5 van de grootste online kledingwinkels in Nederland. Deze webwinkels zijn inmiddels uitgegroeid tot marktleid…
Bronnen en referenties
  • Scientias
Reactie

Marixeblle, 12-02-2013
Londen? Lijkt me meer een belangrijk modecentrum. Reactie infoteur, 12-02-2013
Beste Marixeblle,

niet alle belangrijkste modesteden ter wereld zijn in de tekst opgenomen. Een opsomming van de hele rij steden die op de lijst van belangrijkste modesteden ter wereld staan (40 in totaal) is onnodig in een tekst die over de geschiedenis van mode gaat, waarin ook niet alle steden al bestonden. De lijst met de 40 belangrijkste modesteden wordt ieder jaar opnieuw samengesteld en is dus eigenlijk nooit vast, terwijl de geschiedenis van mode wel vast staat. Daarom worden er dus geen variabele feiten van nu opgenomen in een artikel dat vooral de geschiedenis omschrijft. Daarom is ervoor gekozen om enkele belangrijkste modesteden van nu te noemen en hier 'onder meer' aan te verbinden, zodat heel duidelijk is dat er meer steden in de lijst belangrijkste modesteden staan. Daar is Londen er inderdaad ook 1 van.

Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 28-02-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.