Natuurlijke en goedkope huidverzorging

Natuurlijke en goedkope huidverzorging Iedereen droomt van een stralende gezonde huid. Sommige mensen zijn gezegend met een mooie huid en hoeven weinig moeite te doen om er jeugdig en gezond uit te zien. Nochtans moeten vele mensen dagelijks toch wat aandacht besteden aan huidverzorging. Voldoende hydratatie is van essentieel belang, zowel van binnen als van buiten, dus voldoende water drinken is de boodschap! Dat we een beetje voorzichtig moeten zijn als we in de zon gaan en een voldoende zonnebescherming moeten aanbrengen is ook algemeen bekend. Stress kan een nadelige invloed hebben op de huid. Wist je dat er enkele natuurlijke huis-tuin-en-keukenmiddeltjes zijn die kunnen gebruikt worden als goedkope huidverzorging. Olijfolie, appelazijn, honing, aloë vera en avocado kunnen helpen om een mooie en gezonde huid te behouden.

Hoe ontstaan puistjes, acne en mee-eters

De haarzakjes van het gezicht bevatten talgkliertjes, deze maken een talg aan. Talg beschermt de huid tegen uitdroging en tegen infecties veroorzaakt door bacteriën en schimmels. Wanneer teveel talg wordt aangemaakt kunnen talgkliertjes verstopt raken en ontstaat er een zwart puntje, dit is een mee-eter. Omdat de huid veel bacteriën bevat gebeurt het vaak dat het talgkliertje ontsteekt, hierdoor ontstaat er dan een puist. Acne is een ontsteking van de huid waardoor er zich een grote hoeveelheid puistjes en mee-eters vormen, samen met rode vlekken en een erg vette huid.

Natuurlijke middeltjes als huidverzorging

Bron: Stevepb, PixabayBron: Stevepb, Pixabay
Olijfolie
Dat olijfolie lekker en gezond is in de keuken, weten we allemaal, het zit boordevol vitamine E en andere antioxidanten. Maar het vloeibare goud kan ook rechtstreeks op het gezicht of het lichaam aangebracht worden voor extra hydratatie. Tevens verstopt het de poriën niet, maar dringt het diep in de huid door. Om een stalend gezonde, soepele en zijdezachte huid te bekomen kun je olijfolie gewoon aanbrengen en zachtjes in masseren, even laten inwerken en de overtollige olie verwijderen met een doekje of handdoek. Let er wel op om zuivere olijfolie van goede kwaliteit te gebruiken die koud geperst is, zo blijven de heilzame ingrediënten bewaard.

Bron: Wicherek, PixabayBron: Wicherek, Pixabay
Appelazijn
Appelazijn wordt gemaakt door fermentatie van appels en heeft tal van gezondheidsvoordelen. Het wordt vaak gebruikt om dressings te maken maar het kan ook buiten de keuken dienst doen. Appelazijn is namelijk het middel tegen ouderdomsvlekken, acne, puistjes en mee-eters. Omdat het de poriën van het gezicht zuivert en bacteriën doodt is het ideaal als gezichtsreiniger of tonic. Appelazijn is en blijft een zuur, daarom moet het altijd verdund worden met water vooraleer aan te brengen op de huid. Doe een beetje appelazijn op een katoenen watje en breng aan op het gezicht zoals je dat zou doen met een tonic of gezichtsreiniger. Gebruik voor het beste resultaat rauwe, biologische appelazijn uit de winkel of die je zelf hebt gemaakt.

Bron: Fancycrave1, PixabayBron: Fancycrave1, Pixabay
Honing
Honing is niet alleen overheerlijk op de boterham of in de thee, het kan ook gebruikt worden door mensen met een probleemhuid. Honing is sterk antibacterieel en bevat talrijke antioxidanten, wat de huid er jonger laat uitzien. Vooral voor mensen die last hebben van puistjes, acne of mee-eters kan honing helpen om deze problemen te verhelpen. De hydraterende werking laat de huid stralen, tevens gaan de poriën open wat een diepere reiniging toelaat. Breng de honing aan op een lichtjes vochtige huid zoals een masker, laat 20 tot 30 minuten inwerken en spoel af met warm water. Gebruik bij voorkeur biologische, rauwe honing voor het beste resultaat.

Bron: Sarangib, PixabayBron: Sarangib, Pixabay
Aloë Vera
Veel verzorgingsproducten voor lichaam en gezicht bevatten aloë vera, en dit met goede reden. De plant komt oorspronkelijk van het Arabische schiereiland en groeit tegenwoordig ook in het Middellandse Zeegebied, Indonesië en West-Indië. Ze wordt al eeuwenlang gebruikt tegen droge huid, acne en hoofdhuidaandoeningen. De voordelen zitten in de hydraterende eigenschappen van het sap, waar naast tal van vitaminen en mineralen ook het hormoon gibberellinezuur bevat. Dit hormoon stimuleert de groei van nieuwe huidcellen waardoor de huid jong en gezond blijft. Het sap van de aloë veraplant kan ook gebruikt worden tegen zonnebrand en chronische huidaandoeningen zoals psoriasis, acne en eczeem.

Bron: Tookapic, PixabayBron: Tookapic, Pixabay
Avocado
Avocado’s zijn niet alleen heerlijk en gezond in een salade, de plantaardige vetten in de vrucht kunnen ook het gezicht en de huid doen stralen. Een masker van avocado kan de textuur van het gezicht verbeteren en fijne lijntjes doen vervagen. Plet de avocado en breng de puree aan in een dunne laag, laat 15 tot 20 minuten inwerken en spoel af met warm water. Eventueel wat honing of olijfolie toevoegen voor een nog beter resultaat.

Een gezonde huid begint bij gezonde eet en drinkgewoontes, wees dus zuinig met alcohol, suiker en vetrijke snacks. Daarnaast kunnen we in onze dagelijkse routine ook een handje helpen met deze natuurlijke middeltjes, zonder dat we een fortuin moeten uitgeven aan dure crèmes en schoonheidsspecialisten.

Lees verder

© 2016 - 2024 Valedevento, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Puistjes: het behandelen van acne op natuurlijke wijzePuistjes: het behandelen van acne op natuurlijke wijzeHet overkomt veel mensen dat ze 's morgens in de spiegel staan en opeens een aantal enorme roze pukkels op hun gezicht z…
Tieneracne onder de loep genomenAcne is de meest voorkomende huidprobleem bij tieners. Negen van de tien tieners worden ooit geconfronteerd met puistjes…
Welk soort huidtype heb ik?Welk soort huidtype heb ik?Welk soort huidtypes zijn er allemaal en welke heb ik nu eigelijk. Hieronder vindt je een overzicht welk soort huidtypes…
Factoren die acne kunnen inducerenIn een ander artikel werd reeds besproken welke medicatie acne kan induceren. In dit artikel bespreken we welke andere f…

Septum piercing: het laten zetten, genezing en verzorgingEr bestaan allerlei soorten piercings. Bekend zijn bijvoorbeeld de navelpiercing, de helix- en de tongpiercing. De septu…
Beauty: Natuurlijke lookBeauty: Natuurlijke lookDe 'natuurlijke look' is eigenlijk helemaal niet dat wat de naam doet vermoeden, want de 'natuurlijk look' wordt gecreëe…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: http://www.morguefile.in/archive/#/?q=spa&sort
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Alo%C3%AB_vera
  • http://www.acuive.nl/blog/hoe-ontstaan-puistjes-en-wat-zijn-de-oplossingen.html
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Acne
  • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Wicherek, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Fancycrave1, Pixabay
  • Afbeelding bron 4: Sarangib, Pixabay
  • Afbeelding bron 5: Tookapic, Pixabay
Valedevento (52 artikelen)
Laatste update: 12-04-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.