Gezichtsmaskers met honing

Gezichtsmaskers met honing Honing is een heerlijke, natuurlijke lekkernij die overheerlijk is op een boterham, als zoetstof in de thee of in een dressing op een slaatje. Maar honing kan ook wonderen doen om de huid te doen stralen. Het werkt antibacterieel en bevat tal van antioxidanten, mineralen en vitaminen. Je kunt honing verwerken in een zelfgemaakt gezichtsmasker om je huid mooi en gezond te houden.
Bijen en honingraatcellen / Bron: PollyDot, PixabayBijen en honingraatcellen / Bron: PollyDot, Pixabay

Wat is honing

Honing is een natuurproduct gemaakt door bijen die nectar uit bloemen verzamelen en meenemen naar de bijenkorf. De bijen voegen enzymen en goede bacteriën toe aan de nectar, deze zorgen voor de omzetting naar honing. Het enzym glucose oxidase activeert de omzetting van glucose naar gluconzuur en waterstofperoxide. Deze zorgen voor een zuur milieu en een antibacteriële en schimmeldodende werking. Dit is van belang zodat de honing in de bijenkorf vrij blijft van schadelijke bacteriën of schimmels. De bijen bewaren de honing in honingraatcellen, daar wordt het verder ingedikt doordat de bijen met de vleugels slaan en zo de ventilatie regelen. Honing heeft een watergehalte van ongeveer twintig procent. Dan zullen de bijen de honingraatcellen afdekken met een laagje was en is de honing klaar om te oogsten. De imker moet nu het waslaagje wegsnijden en de ramen met de honingraten centrifugeren. Zo wordt de honing uit de ramen geslingerd en kan het worden gezeefd.

Honing bevat gemiddeld ongeveer 38% fructose, 31% glucose en 10% andere suikers. Verder bevat het vitamine C, calcium, natrium, kalium, fosfor, ijzer, magnesium, koper, zink en tal van enzymen. Het is belangrijk om steeds rauwe honing te kopen want verhitting vernietigt veel van de heilzame ingrediënten en enzymen. In de bijenkorf heerst een temperatuur van ongeveer 35 °C, de enzymen en mineralen worden beschadigd bij een temperatuur boven 45 °C.

Gezichtsmaskers met honing

Gezichtsmaskers die honing bevatten hebben tal van voordelen voor de huid. De antibacteriële werking helpt om puistjes, acne en mee-eters te voorkomen en reinigt diep in de poriën. Ook werkt honing hydraterend waardoor de huid gezond blijft en het gezicht zal stralen. Je kunt een gezichtsmasker met honing meerdere malen per week gebruiken.

Bron: Abdecoral, PixabayBron: Abdecoral, Pixabay
Honing, kaneel en nootmuskaat masker
Ingrediënten:
  • Een eetlepel honing
  • Een theelepel kaneelpoeder
  • Een theelepel gemalen nootmuskaat

Meng de honing met de kaneel en nootmuskaat, breng aan op een vochtig gezicht en laat 20 minuten inwerken. Spoel af met lauw water. De combinatie van honing, kaneel en nootmuskaat heeft een sterke antibacteriële werking. Dit masker is geschikt voor mensen die last hebben van puistjes en acne. Kaneel en nootmuskaat bevatten ook tal van antioxidanten die helpen om de huid jong en elastisch te houden.

Bron: Kerdkanno, PixabayBron: Kerdkanno, Pixabay
Honing, basilicum en citroen masker
Ingrediënten:
  • Een eetlepel honing
  • Een eetlepel verse basilicum
  • Een theelepel citroensap

Plet de basilicum in een vijzel tot een papje, meng met de honing en het citroensap. Breng het masker aan op een vochtige huid en laat 20 minuten inwerken, spoel goed na met lauw water. Net zoals de honing werken basilicum en citroensap antibacterieel, daardoor kan dit masker helpen voor mensen die last hebben van acne of mee-eters. Basilicum helpt ook om de bloedcirculatie naar het gezicht te verbeteren waardoor de huid gaat stralen. Dankzij de antioxidanten is dit masker ook geschikt voor mensen met een rijpere huid die fijne lijntjes willen vervagen.

Bron: Cstpdx, PixabayBron: Cstpdx, Pixabay
Appel en honing masker
Ingrediënten:
  • Een halve appel
  • Een eetlepel honing

Meng de appel en de honing in een blender en breng het masker aan op een vochtig gezicht. Laat 20 minuten inwerken en spoel goed af met lauw water. Appel bevat vitamine A, B en C en tal van antioxidanten. Het zal de huid doen stralen, rimpels en fijne lijntjes doen vervagen en helpt om de huid te herstellen na blootstelling aan de zon.

Bron: Unsplash, PixabayBron: Unsplash, Pixabay
Honing, amandel en yoghurt masker
Ingrediënten:
  • Een eetlepel honing
  • Een eetlepel yoghurt
  • Een eetlepel amandelpoeder

Meng de ingrediënten en breng aan op een vochtige huid, laat 20 minuten inwerken en spoel na met lauw water. Amandelen bevatten vitamine E en antioxidanten, ze kunnen de huid beschermen tegen vrije radicalen die huidveroudering veroorzaken. Tevens bevatten ze ook gezonde vetten die helpen om de huid soepel te houden. De gemalen amandelen zorgen voor een scrubbend effect waardoor dode huidcellen verwijderd worden. De yoghurt zal zorgen voor extra hydratatie van de huid.

Lees verder

© 2016 - 2024 Valedevento, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vijf recepten voor het maken van een gezichtsmasker!Elke week een gezichtsmasker is goed voor een mooie egale huid. Er zijn veel verschillende masker te koop in de winkel,…
Je eigen gezichtsmaskers maken, voor alle huidtypen!Je kan naar een dure schoonheidspecialist gaan of prijzige maskers kopen bij een luxe drogist, maar het kan ook allemaal…
Hoe maak je een gezichtsmasker tegen een vette huid?Hoe maak je een gezichtsmasker tegen een vette huid?Heb je last van een vette huid? In de winkel staan genoeg verschillende producten die je daarbij kunnen helpen, maar er…
Eenvoudig zelf gezichtsmaskers maken met eiwitEenvoudig zelf gezichtsmaskers maken met eiwitWanneer je je gezicht een frissere uitstraling wilt geven, dan kun je een gezichtsmasker gebruiken. Ook helpen sommige g…

Beauty: Natuurlijke verzorgingBeauty: Natuurlijke verzorgingEr zijn nogal wat producten die het ons eenvoudig maken om haren en huid te wassen, te hydrateren of van dode huidcellen…
Vet haar behandelen met droogshampooVet haar behandelen met droogshampooVet haar, hoe kom je er zo snel mogelijk vanaf? De meeste mensen vinden het vervelend als hun haar vet is. De fut is eru…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: DMead, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Honing
  • http://www.livingthenourishedlife.com/4-honey-face-masks/
  • http://www.benefits-of-honey.com/face-mask.html
  • http://homeremediesblogger.blogspot.pt/2012/04/apple-honey-face-mask-for-clear-skin.html
  • Afbeelding bron 1: PollyDot, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Abdecoral, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Kerdkanno, Pixabay
  • Afbeelding bron 4: Cstpdx, Pixabay
  • Afbeelding bron 5: Unsplash, Pixabay
Valedevento (52 artikelen)
Laatste update: 16-04-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.