Beauty: Natuurlijke verzorging

Beauty: Natuurlijke verzorging Er zijn nogal wat producten die het ons eenvoudig maken om haren en huid te wassen, te hydrateren of van dode huidcellen te ontdoen. De introductie van nieuwe producten gaat ook gestaag door, alsof er nog niet genoeg op de markt is. Mogelijk probeert men elkaars marktaandeel te veroveren of we stappen over op de natuurlijke producten; een productgroep die steeds meer ruimte wint. Al met al maakt het er voor de consument niet gemakkelijker op. Hoewel er wel een groot verschil is tussen de reguliere producten en de natuurlijke producten en dat is wel goed in kaart te brengen.

Verzorgingsproducten

Hoewel de huid zelf een heel eind moet kunnen komen, ervaren veel mensen al snel dat je stinkt. Kortom, de mens is verslaafd geraakt aan lekker ruiken. Dit kan ook perfect met de synthetische geuren in onze verzorgingsproducten. Voor ieder wat wils, want als rozen het niet voor je doen dan kan lavendel of seringen je mogelijk bekoren. Je kunt het ook bij samengestelde geuren zoeken als de bloemen je niet (meer) bekoren en dus is er altijd wel een lekkere geur te vinden in het assortiment verzorgingsproducten.

Meer natuur!

De tendens naar natuurlijke (lees: organische en biologische) producten is ergens begin 21ste eeuw ingezet en lijkt niet meer te stoppen. Er komt namelijk steeds nadrukkelijker naar buiten wat er in die traditionele lekker ruikende verzorgingsproducten zit. Stoffen die niet altijd even goed zijn voor huid en haar. Dit maakt dat de natuurlijke producten een prima alternatief vormen.

Deze natuurlijke producten vormen niet het goedkoopste alternatief, wat overigens ook voor de natuurlijke voeding geldt. Dit heeft onder meer te maken met de massale productie van de bekende merken die in de schappen van de reguliere drogisterij staan. Dat maakt een product goedkoper en er wordt niet zelden mee gestunt voor één of enkele euro's per product. Dit is vooralsnog niet mogelijk met de natuurlijke producten en mogelijk dus helaas ook (nog) niet voor iedere beurs toegankelijk.

Maar ja, wat maakt dat die natuurlijke producten nou zoveel beter voor de mens zijn? Een kleine uiteenzetting van enkele kwalijke stoffen in de traditionele producten en enkele goede stoffen in de natuurlijke producten, geeft een beter beeld.

Bron: Geralt, PixabayBron: Geralt, Pixabay

Boosdoeners

Er zijn meerdere stoffen die we beter kunnen mijden, maar er zijn twee 'boosdoeners' in de reguliere producten die om enige uitleg vragen.

SLS

Er zijn enkele boosdoeners waar mogelijk SLS wel de belangrijkste van is. SLS staat voor Sodium Lauryl Sultate. Dit zorgt ervoor dat als iets moet schuimen, omdat we ooit bedacht hebben dat het dan schoon is, ook daadwerkelijk schuimt. SLS tast de beschermlaag van de huid aan, want het haalt het vocht en huidsmeer weg. Terwijl dit niet voor niets op de huid zit, het is een soort bescherming die er moet zitten.

Zeker bij het gebruik van shampoo en zeep met SLS is er aanzienlijke kans dat het doordringt in ogen en andere weefsels. Hoofdzakelijk bij kinderen is dit gevaarlijk, omdat ze nog in de groei zijn. Het kan een negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van de ogen, omdat SLS de eiwitten van de cel aan kan tasten. Eiwitten zijn bouwstenen en dit kan de ontwikkeling stagneren.

Parabenen

Parabenen zijn conserveringsmiddelen en terug te vinden in verschillende producten. Daarom ook in verzorgingsproducten. Op zich zou het nog niet zo erg zijn, maar wel als blijkt dat deze producten geabsorbeerd worden en doorwerken in het lichaam. Ze komen via de bloedbaan in de vitale organen terecht. Parabenen lijken voor het lichaam op het vrouwelijke oestrogeen en daarmee hebben ze een negatief effect op hormonen.

Bron: Nicholebohner, PixabayBron: Nicholebohner, Pixabay
Bron: Monicaluo, PixabayBron: Monicaluo, Pixabay

Natuurlijke mooimakers

Er zijn verschillende producten in de natuurlijke lijn die we ‘mooimakers’ kunnen noemen. Enkele van de belangrijkste worden eruit gelicht.

Kokosolie

Kokosolie wordt steeds vaker toegepast, is het niet in de keuken dan toch wel op onze huid. Kokosolie vormt namelijk een natuurlijk laag op de huid die het vocht vast kan houden en voorkomt dat het verdampt. Bovendien houdt het de beschermlaag van de huid intact en dan kunnen er minder stoffen van buitenaf schade aan de huid aanrichten.

Hyaluronzuur

Hyaluronzuur zit van nature in ons bindweefsel en is met name terug te vinden daar waar collageenrijk weefsel is. Het kan enorm veel vocht vasthouden, wat essentieel is voor een gezonde huid. Het houdt op een natuurlijke manier dus de vochtbalans van onze huid op niveau.

Arganolie

Het betreft hier een enorm voedende olie (vitamine E en essentiële vetzuren) die oorspronkelijk uit Marokko komt (arganboom). Deze olie wordt veelvuldig in haarproducten toegepast. Met name droog en beschadigd haar doen het er erg goed bij.

Himalayazout

Afkomstig uit Pakistan en een ongeraffineerd natuurzout. Het bevat enorm veel sporenelementen en mineralen en wordt toegepast in voeding en in lichaamsverzorgingsproducten. Het werkt zuiverend van binnenuit, maar ook lekker badderen in Himalayazout is perfect voor de huid.

Zeewierextracten

Zeewier is in- en uitwendig te gebruiken. Zeewierextracten staan erom bekend dat ze de geïrriteerde huid kunnen kalmeren. Ze werken goed tegen veroudering en om de vochtbalans van onze huid op niveau te houden.

Conclusie

De alternatieven voor alle producten die stoffen herbergen die niet koosjer voor ons zijn, zijn talloos. Daar staat de natuurlijke bron die onuitputtelijk lijkt. Slechts de natuurwinkels en specialisten kunnen de verschillen uitleggen. Houd rekening met het gegeven dat als iets niet schuimt het nog steeds schoonmaakt. Laat je goed voorlichten en dan kan je alles vinden om huid en haar natuurlijk te verzorgen.
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beauty: Mineralen in verzorgingsproductenBeauty: Mineralen in verzorgingsproductenIs het een hype of is het werkelijk goed om mineralen in de make up verwerken? Natuurlijk zijn natuurlijke materialen in…
Parabenen in cosmeticaParabenen in cosmeticaParabenen staan over het algemeen bekend als stoffen die je beter vermijden kan, omdat ze mogelijk (borst)kanker zouden…
Gezichtsreiniging, basis van een gezonde huidGezichtsreiniging, basis van een gezonde huidDe gezichtsreiniging van het natuurcosmetica merk Weleda staat garant voor een goed begin van een gezonde gezichtshuid.…
Keuze uit vele verzorgingsproductenKeuze uit vele verzorgingsproductenDe keuze uit verzorgingsproducten is zo ruim en het aanbod is zo gevarieerd, dat om de juiste cosmetica producten te kun…

De meest opvallendste trends voor het kleuren van je haarDe meest opvallendste trends voor het kleuren van je haarWe leven in een tijd waarin we alle kanten op kunnen met ons haar. Welke kleur je ook wilt, alles is mogelijk. De keuze…
Gezichtsmaskers met honingGezichtsmaskers met honingHoning is een heerlijke, natuurlijke lekkernij die overheerlijk is op een boterham, als zoetstof in de thee of in een dr…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Lannyboy89, Pixabay
  • https://www.heelnatuurlijk.nl/index.php/sls-de-feiten
  • Healthy De Tuinen, april 2026: “Jouw gids naar natural beauty”
  • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Nicholebohner, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Monicaluo, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 11-04-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.