Tieneracne onder de loep genomen

Acne is de meest voorkomende huidprobleem bij tieners. Negen van de tien tieners worden ooit geconfronteerd met puistjes en acne. Deze acne wordt ook wel Acne vulgaris genoemd.

De leeftijd waar acne opduikt bij tieners

De meeste tieners worden geconfronteerd met acne vulgaris. Volwassenen vertonen een ander type van acne. De opkomst van acne wijst op de hormonale veranderingen die ze tijdens de pubertijd doorlopen. Tieneracne ontstaat rond de leeftijd vanaf 10 tot 13 jaar. Zowel beiden geslachten ontwikkelen tieneracne hoewel meisjes sneller acne kunnen ontwikkelen dan jongens. De meeste tieners ontgroeien acne op de leeftijd van 19 of 20 jaar maar het is mogelijk dat acne zich nog blijft manifesteren op latere leeftijd.

Tienerhuid onder de loep genomen

De tienerhuid verschilt van persoon tot persoon. Je hebt een donkere of lichte huid, droge of vette huid, een gevoelige huid enz.. De tienerhuid verschilt met die van een volwassene op de volgende vlakken:
  • Vettere huid maar minder gevoelig: Tieners lijken een vettere huid te ontwikkelen dan volwassenen. De vette huid biedt bescherming tegen irritaties.
  • Tienerhuid geneest sneller: dit is belangrijk zodat littekentjes veroorzaakt door acne sneller genezen.

Oorzaken van acne

Hormonen

  • Testosteron (mannelijk hormoon): komt zowel voor bij mannen als vrouwen.
  • Oestrogenen en progesteron (vrouwelijk hormoon): deze hebben minder belang in tieneracne spelen wel een grote rol in de ontwikkeling van volwassen-acne.

Tijdens de puberteit worden er hoge concentraties van deze hormonen aangemaakt. Deze hormonen stimuleren de talgklieren waardoor tieners een vette huid ontwikkelen en de talgklieren verstopt geraken.

Erfbaarheid

Acne is overerfbaar. Indien beide ouders acne-leiders zijn of waren, dan heb je grote kans om eveneens acne te krijgen. De overerfbare genen bepalen hoeveel talg je klieren aanmaken, hoe snel deze verstopt geraken, hoe snel de huid zal herstellen van wonden, enz..

Soorten acne

De acne situeert zich meestal in de t-zone: voorhoofd, neus en kin. In bepaalde gevallen kan de acne overal opduiken in het aangezicht. De meest voorkomende vormen van acne zijn:
  • Mee-eters en puistjes: deze komen het meeste voor bij tieners.
  • Knobbeltjes, cysten, mee-eters die pijnlijke en ontstoken wondjes veroorzaken.

De oorsprong van een puist

Vooreerst ontstaan er de mee-eters op de neus en op het voorhoofd waar de huid het vettigst is. Na verloop van tijd ontwikkel je een puist, gecombineerd met mee-eters. In bepaalde gevallen kan het gebeuren dat de mee-eters ontstoken geraken en er ontstaan grote rode nodulaire knobbels op het aangezicht die later kunnen openbarsten. Deze kunnen zich ook manifesteren in de nek, op de borst en op de rug. Op het moment dat deze knobbels genezen, laten ze rode of paarse spots achter die na verloop van tijd verdwijnen. Nodulaire acne is de zwaarste vorm en laat in sommige gevallen lelijke littekens achter. Deze acne krijg je door overerving.

Ook zware gevallen van acne, kunnen verholpen worden met orale antibiotica of met medicijnen zoals isotrtinoine en accutane.

Tip: Negentig procent van de tieners ontwikkelen acné, dus ook volwassenen kennen het probleem. Praat erover met je ouders of met vrienden.
© 2009 - 2024 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Acne: gezonde voeding voor de huid, behandeling & tipsAcne: gezonde voeding voor de huid, behandeling & tipsAcne is een irritante huidaandoening die je vooral tijdens de puberteit parten kan spelen. Het gaat om een overproductie…
Tips tegen puistenEen puist is een kleine ontsteking in de huid, met een klein, wit kopje. Er zijn veel verschillende soorten. De bekendst…
Aandoeningen: AcneAandoeningen: AcneAcne wordt ook wel jeugdpuistjes genoemd. Veel jongeren in de puberteit krijgen er last van. Het kan ook psychische prob…
Acné vulgaris: Roaccutane en benzoylperoxideAcné vulgaris: Roaccutane en benzoylperoxideAcné vulgaris is een van de meest voorkomende huidziekten waar (jonge) adolescenten regelmatig mee te maken krijgen. Ken…

Acne bij volwassenen wordt verholpen met de juiste medicatieAcne komt niet enkel voor tijdens de pubertijd, ook als volwassene kan je last hebben van acne. Vooral vrouwen zijn er g…
Wat helpt tegen acné?Wat helpt tegen acné?Hoe puistjes ontstaan, heb je waarschijnlijk al duizend keer gehoord. Dat gaan we hier niet opnieuw behandelen. Maar bel…
Raphaella (256 artikelen)
Laatste update: 17-10-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.