Tieneracne onder de loep genomen
Acne is de meest voorkomende huidprobleem bij tieners. Negen van de tien tieners worden ooit geconfronteerd met puistjes en acne. Deze acne wordt ook wel Acne vulgaris genoemd.
De leeftijd waar acne opduikt bij tieners
De meeste tieners worden geconfronteerd met
acne vulgaris. Volwassenen vertonen een ander type van acne. De opkomst van acne wijst op de hormonale veranderingen die ze tijdens de pubertijd doorlopen. Tieneracne ontstaat rond de leeftijd vanaf 10 tot 13 jaar. Zowel beiden geslachten ontwikkelen tieneracne hoewel meisjes sneller acne kunnen ontwikkelen dan jongens. De meeste tieners ontgroeien acne op de leeftijd van 19 of 20 jaar maar het is mogelijk dat acne zich nog blijft manifesteren op latere leeftijd.
Tienerhuid onder de loep genomen
De tienerhuid verschilt van persoon tot persoon. Je hebt een donkere of lichte huid, droge of vette huid, een gevoelige huid enz.. De tienerhuid verschilt met die van een volwassene op de volgende vlakken:
- Vettere huid maar minder gevoelig: Tieners lijken een vettere huid te ontwikkelen dan volwassenen. De vette huid biedt bescherming tegen irritaties.
- Tienerhuid geneest sneller: dit is belangrijk zodat littekentjes veroorzaakt door acne sneller genezen.
Oorzaken van acne
Hormonen
- Testosteron (mannelijk hormoon): komt zowel voor bij mannen als vrouwen.
- Oestrogenen en progesteron (vrouwelijk hormoon): deze hebben minder belang in tieneracne spelen wel een grote rol in de ontwikkeling van volwassen-acne.
Tijdens de puberteit worden er hoge concentraties van deze hormonen aangemaakt. Deze hormonen stimuleren de talgklieren waardoor tieners een vette huid ontwikkelen en de talgklieren verstopt geraken.
Erfbaarheid
Acne is overerfbaar. Indien beide ouders acne-leiders zijn of waren, dan heb je grote kans om eveneens acne te krijgen. De overerfbare genen bepalen hoeveel talg je klieren aanmaken, hoe snel deze verstopt geraken, hoe snel de huid zal herstellen van wonden, enz..
Soorten acne
De acne situeert zich meestal in de t-zone: voorhoofd, neus en kin. In bepaalde gevallen kan de acne overal opduiken in het aangezicht. De meest voorkomende vormen van acne zijn:
- Mee-eters en puistjes: deze komen het meeste voor bij tieners.
- Knobbeltjes, cysten, mee-eters die pijnlijke en ontstoken wondjes veroorzaken.
De oorsprong van een puist
Vooreerst ontstaan er de
mee-eters op de neus en op het voorhoofd waar de huid het vettigst is. Na verloop van tijd ontwikkel je een
puist, gecombineerd met mee-eters. In bepaalde gevallen kan het gebeuren dat de mee-eters ontstoken geraken en er ontstaan grote
rode nodulaire knobbels op het aangezicht die later kunnen openbarsten. Deze kunnen zich ook manifesteren in de nek, op de borst en op de rug. Op het moment dat deze knobbels genezen, laten ze rode of
paarse spots achter die na verloop van tijd verdwijnen.
Nodulaire acne is de zwaarste vorm en laat in sommige gevallen lelijke
littekens achter. Deze acne krijg je door overerving.
Ook zware gevallen van acne, kunnen verholpen worden met orale antibiotica of met medicijnen zoals isotrtinoine en accutane.
Tip: Negentig procent van de tieners ontwikkelen acné, dus ook volwassenen kennen het probleem. Praat erover met je ouders of met vrienden.