Huisstofmijtallergie: Allergische reactie op huisstofmijten

Huisstofmijtallergie: Allergische reactie op huisstofmijten Volwassen personen verliezen dagelijks circa anderhalve gram huid. Huisstofmijten zijn microscopische wezens die leven in onder andere het beddengoed en tapijten en zich voeden met deze dode huidcellen. Sommige mensen reageren allergisch op de uitwerpselen of de overblijfselen van de huisstofmijt wat gepaard gaat met heel vervelende symptomen zoals een loopneus, jeukende ogen en een huiduitslag. Met een paar aanpassingen van de levensstijl, bepaalde medicijnen en een goed schoongemaakt huis zijn huisstofmijtallergieën onder controle te krijgen.

Informatie over huisstofmijten

Wereldwijd (behalve in Antarctica) zijn huisstofmijten aanwezig. Huisstofmijten zijn microscopische, achtpotige wezens die qua uiterlijk doen denken aan kleine witte spinnen. De kleine wezens (0,2-0,3 mm groot) gedijen goed in een warme, vochtige omgeving, zoals in een huis. Ze vinden namelijk binnenshuis voldoende voedsel zoals schimmelsporen en dode huidcellen van mensen en huisdieren. Eén persoon werpt namelijk dagelijks voldoende huidcellen af om miljoenen huisstofmijten per dag te voeden. De huidcellen van mensen en huisdieren bevinden zich diep in stoffen oppervlakten van een huis, zoals in tapijt, gordijnen, knuffelbeesten, banken, vloerbedekkingen en gestoffeerde meubels. Voor matrassen, kussens en zacht beddengoed zijn favoriete plaatsen van deze wezens.

Oorzaken van allergie voor huisstofmijt

Huisstofmijten produceren afval (uitwerpselen) waarop sommige patiënten allergisch reageren, omdat het lichaam dit allergeen (uitlokkende stof) aanziet als een indringer. Deze stoffen veroorzaken een kettingreactie in het immuunsysteem. Eerst maakt het lichaam antilichamen aan om het allergeen te bestrijden en vervolgens binden de antilichamen zich aan specifieke cellen. Als deze cellen opnieuw in contact komen met het allergeen, reageren ze hierop door chemische stoffen zoals histamine vrij te geven. Deze stoffen veroorzaken dan een allergische reactie, met symptomen zoals niezen of jeukende ogen. Daarnaast krijgen sommige patiënten te maken met een huisstofmijtallergie door contact met de overblijfselen van deze wezens wanneer ze sterven.

Risicofactoren van allergische reactie

Patiënten met een familiegeschiedenis van een allergie zijn vaker getroffen door een huisstofmijtallergie. Verder is de blootstelling aan veel huisstofmijten een risicofactoren, en dan vooral wanneer patiënten al op jonge leeftijd blootgesteld geweest zijn. Bovendien zijn kinderen of jongvolwassenen het vaakst aangetast door een allergie voor huisstofmijten. Tot slot zijn sigarettenrook en luchtvervuiling mogelijke risicofactoren voor een huisstofmijtallergie.

Rode ogen komen soms voor bij een huisstofmijtallergie / Bron: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Rode ogen komen soms voor bij een huisstofmijtallergie / Bron: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Symptomen

De milde tot ernstige symptomen van een huisstofmijtallergie zijn vergelijkbaar met andere allergieën, zoals hooikoorts. Huisstofmijtallergieën veroorzaken meestal wel mildere symptomen dan hooikoorts (een pollenallergie). Maar een allergie voor huisstofmijt komt het hele jaar door voor, terwijl hooikoorts seizoensgebonden is. De symptomen zijn ís nachts en 's ochtends meestal erger omdat huisstofmijt vooral leeft in matrassen, kussens en beddengoed.

Patiënten met huisstofmijtallergieën kampen met één of meer van volgende symptomen:

Diagnose en onderzoeken

Een arts vindt het soms moeilijk om tijdens een eerste onderzoek een huisstofmijtallergie op te sporen omdat de tekenen soms doen denken aan een verkoudheid. Als allergische symptomen meer dan één week aanhouden, wijst dit mogelijk op een huisstofmijtallergie. De allergoloog voert een speciale huidpriktest uit, waarbij hij een klein gaatje prikt in de huid en vervolgens een druppel van het allergeen introduceert. Bij de aanwezigheid van een allergie voor huisstofmijt, ontstaat irritatie, roodheid en een ontsteking van het huidgebied. Verder voert de arts een specifiek IgE-bloedonderzoek uit om de allergie op te sporen.

Behandeling van huisstofmijtallergie

Huisstofmijten zijn bijna onmogelijk om helemaal uit te roeien maar via enkele maatregelen is het wel mogelijk om de meeste symptomen van een huisstofmijtallergie te verminderen.

Diverse medicijnen en therapieën zijn beschikbaar voor het verlichten van de klachten / Bron: Stevepb, PixabayDiverse medicijnen en therapieën zijn beschikbaar voor het verlichten van de klachten / Bron: Stevepb, Pixabay

Medicatie

Diverse medicijnen verzachten de klachten van huisstofmijtallergieën:
 • Antihistaminica (tabletten, oogdruppels, oogzalf of neussprays) helpen symptomen van allergische reacties verminderen
 • Decongestiva helpen de neusgaten vrij te houden doordat ze de zwelling van de neusslijmvliezen
 • Leukotriene-remmers blokkeren een pad in de allergische reactie; wat vooral nuttig is voor astmatici die waarbij een aanval wordt uitgelokt door een allergie
 • Neussprays met corticosteroïden (steroïde neussprays) verminderen ontstekingen en openen de neusgaten

Immunotherapie

Als deze medicijnen de symptomen niet verlichten, beveelt een arts immunotherapie aan. De arts introduceert hierbij geleidelijk en in toenemende hoeveelheden het allergeen in het lichaam zodat het lichaam zich hieraan kan aanpassen. Hierdoor reageert de patiënt na verloop van tijd (meerdere jaren) minder allergisch op bepaalde stoffen.

Thuiszorg

Ook enkele huishoudmiddeltjes en zelfzorgmaatregelen helpen mogelijk om de allergiesymptomen te verminderen of voorkomen:
 • kruidencombinaties die hoefblad of spirulina bevatten
 • kruidenthee met honing om een jeukende keel te kalmeren
 • neusspoelingen

Prognose

De prognose van een huisstofmijtallergie is over het algemeen goed dankzij een geschikte behandeling, hoewel de allergie mogelijk terugkeert.

Preventie van huisstofmijtallergie

Het opvolgen van volgende tips beperkt de blootstelling aan huisstofmijten en voorkomt dat de symptomen opflakkeren

Bed

 • beddengoed met warm water uitwassen, want koud water doodt geen huisstofmijt
 • dekbedden en spreien om de één tot twee maanden uitwassen
 • een bed met een houten of metalen frame gebruiken
 • een luchtdichte matras-, kussen-, bank- en boxspringbeschermer gebruiken
 • een matras in de late winter en het vroege voorjaar vervangen: Dit vermindert de huisstofmijten die de winter hebben overleefd en vermindert het aantal in de zomermaanden.
 • het gebruik van een elektrisch deken is aanbevolen: Hierdoor is het mogelijk om de luchtvochtigheid op bedoppervlakken te
 • knuffels zo vaak mogelijk uitwassen en drogen; bij voorkeur geen knuffels in bed houden
 • kussens met synthetische vezels gebruiken
 • minimaal één keer per week de lakens en kussenslopen uitwassen

Beschermhoezen
Huisstofmijthoezen voor matrassen, kussens en boxsprings zijn verkrijgbaar in diverse winkels en ze zijn beschikbaar in diverse materialen. Plastic of vinyl hoezen met ritsen helpen bij het afdichten van allergenen (uitlokkende stoffen) zodat patiënten deze niet inademen tijdens het slapen. Kunststof of vinyl hoezen zijn gemakkelijker schoon te houden dan hoezen gemaakt van natuurlijke vezels. Veel plastic hoezen hebben een buitenlaag van materiaal zoals nylon om ze comfortabeler te maken. Nieuwe kussens en matrassen bedekken mensen het best indien mogelijk. Verder is het mogelijk om met ducttape of elektrotape de coverritsen te plaatsen om stofmijten te blokkeren.

Huis

Het is belangrijk om te zorgen voor een schoon huis; daarnaast volgen mensen best nog volgende adviezen:
 • blinden in plaats van gordijnen gebruiken
 • een ontvochtiger of airconditioner gebruiken om de luchtvochtigheid op minder dan vijftig procent te houden
 • geen was binnenshuis opvangen (zorgt voor vocht in huis waar de mijten van houden)
 • harde vloeren regelmatig poetsen
 • het gebruik van een luchtreiniger om stofdeeltjes in huis te filteren
 • het gebruik van huisstofmijtsprays met acariciden (pesticiden tegen mijten en teken), bijvoorbeeld om matrashoezen in te spuiten
 • verminderen.
 • het huis regelmatig grondig schoonmaken
 • niet roken in huis
 • oude en versleten materialen zoals beddengoed, gestoffeerde meubels enzovoort vervangen omdat zich daar veel mijten bevinden
 • stofzuigen met behulp van stofzuigers met HEPA-filters of stofzuigers die geschikt zijn om huisstofmijten zoveel mogelijk te elimineren
 • tapijten in warm water uitwassen en op een hoge temperatuur drogen

Huisdieren blijven het best buiten de slaapkamer / Bron: Kim BolsHuisdieren blijven het best buiten de slaapkamer / Bron: Kim Bols

Slaapkamer

In een slaapkamer zijn ook tot slot enkele aanpassingen nodig:
 • huisdieren buiten de slaapkamer houden
 • planten niet in de slaapkamer plaatsen
 • tapijt in slaapkamers verwijderen indien mogelijk
 • temperatuur in de slaapkamer constant tussen 18 en 20 °C houden: Huisstofmijten overleven langer in warme en vochtige omstandigheden. Regelmatig de ramen openen om frisse lucht binnen te laten en zorgen voor een constante wat lagere temperatuur is aanbevolen.

Complicaties

Patiënten met een allergie voor huisstofmijten kampen mogelijk met complicaties namelijk sinusitisen een verergering van astma-aanvallen. In sommige gevallen veroorzaakt een huisstofmijtallergie tot een anafylactische shock (ernstige allergische reactie), wat een medisch noodgeval is.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
HuisstofmijtallergieHet hele jaar door verkouden. Dit klinkt vreselijk maar mensen met een huisstofmijtallergie zullen het herkennen. Door d…
Allergie huisstofmijt: symptomen, oorzaak en behandelingAllergie huisstofmijt: symptomen, oorzaak en behandelingHeel veel mensen zijn allergisch voor huisstofmijt, een met het blote oog onzichtbaar, spinachtig beestje dat in huissto…
Acar' up, lok huisstofmijt in de val!Tips om huisstofmijt te verdrijven, en medicatie tegen de allergische reacties die deze beestjes, die zich met duizenden…
Huisstofmijten bestrijden en uit de slaapkamer houdenHuisstofmijten bestrijden en uit de slaapkamer houdenAls u al last heeft van een huisstofmijtallergie, dan kan het zijn dat u in de herfst- en wintermaanden meer last krijgt…

Dermatitis (ontsteking van de huid): Soorten huidontstekingDermatitis (ontsteking van de huid): Soorten huidontstekingDermatitis is de medische term voor een ontsteking van de huid. Bij de meeste patiënten kenmerkt de veel voorkomende en…
Afwijkend neustussenschot (septum): Oorzaken en behandelingAfwijkend neustussenschot (septum): Oorzaken en behandelingHet neustussenschot (septum) is de dunne wand tussen neusgaten. Het septum bestaat uit botten en kraakbeen. Bij sommige…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
 • Geraadpleegd op 10 juli 2018:
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 201
 • Diagnosis, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dust-mites/diagnosis-treatment/drc-20352178
 • Dust mite allergies: Overview, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK447098/
 • Dust mite allergy, https://www.dovemed.com/diseases-conditions/dust-mite-allergy/
 • Dust Mite Mattress and Pillow Covers for Allergies, https://www.webmd.com/allergies/dust-mite-mattress-and-pillow-covers-for-allergy-relief
 • House dust mite allergy might be stealing your sleep, https://www.alk.net/house-dust-mite-allergy-might-be-stealing-your-sleep
 • Overview, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dust-mites/symptoms-causes/syc-20352173
 • What's to know about dust mite allergy?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/318419.php
 • Afbeelding bron 1: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Kim Bols
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 01-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.