Acar' up, lok huisstofmijt in de val!

Tips om huisstofmijt te verdrijven, en medicatie tegen de allergische reacties die deze beestjes, die zich met duizenden tegelijk ophouden in matrassen en dekens, zijn er in overvloed te vinden. Maar de studie naar de huisstofmijt zelf staat eigenlijk nog in haar kinderschoenen. Toch is er met Acar' Up een middel verkrijgbaar dat tot 98% van de huisstofmijten in huis vernietigt. Of beter, in de val lokt. Dat huisstofmijten bij een steeds groter wordende groep mensen allergieën uitlokt, is niet nieuw. De laatste dertig jaar verdubbelt het aantal mensen met een allergie voor huisstofmijt ongeveer elke tien jaar. En ook de oorzaken zijn reeds lang gekend. Door het massale isoleren van onze huizen na de oliecrisis in de jaren 70, steeg de vochtigheid binnenshuis doordat ieder tochtgat vakkundig dichtgemaakt werd. Hiermee creëerden we de ideale leefomgeving voor huisstofmijten. Jarenlang werden enkel de nadelige gevolgen van de allergie bestreden met medicatie. De beestjes werden bestreden met insecticiden, waardoor ze resistent en bijgevolg onuitroeibaar werden. Met de komst van Acar' Up kan nu ook de huisstofmijt zelf worden bestreden.

Wat is Acar' Up?

Acar' Up bestaat uit een grijs, katoenen dekentje en een spuitbus met een cocktail van bepaalde moleculen. De deken wordt op de matras gelegd en bespoten met de juiste dosis. Na twee uur neem je het dekentje weg en stop je het in de wasmachine, waar je het uitwast op 60 graden. Na één behandeling zullen 80% van de huisstofmijten verdwenen zijn, en na vier behandelingen zelfs 98%.

Hoe werkt Acar' Up?

Op zich is Acar' Up eerder een lokmiddel voor huisstofmijten dan een bestrijdingsmiddel. Je lokt de mijten in het dekentje, en de wasmachine zorgt voor de vernietiging ervan. Het is Ann-Catherine Mailleux, doctor biologie, die de lokstof ontwikkelde. Via haar bedrijf Domobios bracht ze deze dan ook op de markt. Na vele jaren van proefnemingen, waarbij ze mijten ging zoeken in de matrassen van haar studenten en ze voederde met huidschilfers uit de elektronische scheerapparaten van haar mannelijke collega's, kon ze het gedrag van de huisstofmijt in kaart brengen. Uit al deze experimenten bleek dat de grootste zorg van deze mijten water is. Zonder vocht drogen ze uit. Terwijl je slaapt verlies je gemakkelijk een halve liter zweet, een paradijs voor deze beestjes. Maar overdag verliezen ze hun bron van vochtigheid. Ann-Catherine ontdekte dat de mijten met elkaar communiceren om hun soortgenoten te laten weten waar en hoe diep in de matras ze genoeg vocht kunnen vinden. Dat doen ze door bepaalde moleculen uit te sturen. Na veel zoekwerk heeft ze kunnen achterhalen welke moleculen dat juist waren, én dezelfde drie moleculen terug gevonden in bepaalde planten, waardoor ze deze na kon maken. Bij de toepassing ervan zullen de mijten door de lokstof vanuit het diepst van de matras naar het dekentje gelokt worden, waar ze samentroepen en zo eenvoudig verwijderd kunnen worden.

Ook het dekentje kwam proefondervindelijk tot stand. Zo bleek dat mijten eerder aangetrokken worden tot donkere kleuren, en dat katoen hun lievelingsstof is. Bovendien zijn de dekentjes aan één zijde voorzien van kleine lusjes, touwladdertjes die het de huisstofmijten makkelijker maken naar boven te klimmen. De patronen die op de deken zijn aangebracht helpen om de juiste dosering Acar' Up te gebruiken, want bij overmatig gebruik zal je de mijten eerder wegjagen dan lokken.

Werkt Acar' Up echt vergeleken met andere producten?

Bij testen werden kinderen in twee groepen ingedeeld. Kinderen met zware symptomen en kinderen met lichte symptomen. Na de behandeling met Acar' Up mocht 60% van de kinderen van de eerste groep overgeplaatst worden naar de tweede groep. In vergelijking met reeds bestaande medicatie, die de allergie bestrijdt, is Acar' Up goedkoper en werkt het ook onmiddellijk. Het is tevens goedkoper dan de plastic hoezen die in de handel verkrijgbaar zijn, en je ondervindt geen nadelige gevolgen wanneer je slaapt. Bovendien kan je één deken gebruiken voor verschillende matrassen, tapijten, zetels en knuffelberen in huis. Ook op reis neem je je deken gewoon mee. Bovendien bevat Acar' Up geen giftige stoffen en is het 100% milieuvriendelijk.

Dat er slechts 98% van de huisstofmijten vernietigd wordt, en geen 100% heeft alles te maken met de snelheid van de beestjes. Sommigen slagen er niet in om de lokstof in het dekentje binnen de twee uur te bereiken, anderen zijn dan weer te snel en hebben de deken alweer verlaten.

Kostprijs Acar' Up?

Acar' Up dekentje + spuitbus (10beurten) kost ongeveer €45. Navullingen zijn verkrijgbaar voor de prijs van €22.
© 2014 - 2024 Maartends, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huisstofmijt in huisHuisstofmijt in huisDe huisstofmijt komt, zoals de naam al doet vermoeden, in stof voor. De huisstofmijt leeft van organisch materiaal. Het…
Huisstofmijt bestrijdenHuisstofmijt bestrijdenDe huisstofmijt is een piepklein beestje dat overal voorkomt: zowel binnen als buiten. Huisstofmijt is verantwoordelijk…
7 tips om huisstofmijt terug te dringenDe huisstofmijt is een met het blote oog niet zichtbaar spinachtig beestje. Eigenlijk is het een nuttig diertje dat zich…
Tips om benauwdheid bij astma te voorkomenAstma is een ziekte die niet overgaat, maar het voorkomen van prikkels kan er voor zorgen dat patiënten minder last hebb…

Cognitief gedragstherapeutische benaderingCognitief gedragstherapeutische benaderingTegenwoordig worden er steeds meer nieuwe benaderingen gebruikt binnen de hulpverlening. Eén hiervan is de cognitief ged…
Welke gedragskleur past bij jou?Ben je een introvert of juist een extravert persoon? Denk je eerst tien keer na voordat je echt overgaat tot actie, of i…
Bronnen en referenties
  • Humo, onafhankelijk weekblad, nr 3871/46artikel slaap lekker, het is de tijd van de huisstofmijt
Maartends (19 artikelen)
Gepubliceerd: 17-11-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.