Airconditioning: Voordelen en nadelen van gebruik van airco

Airconditioning: Voordelen en nadelen van gebruik van airco Wanneer het buiten erg warm en vochtig is, zoeken veel mensen verkoeling door middel van een airconditioner. Deze apparaten bieden, naast het verkoelende effect, tal van voordelen voor verschillende mensen. Ondanks de aangename koelte zijn airconditioners echter niet altijd de beste keuze voor de gezondheid. Het gebruik van een airconditioner kan namelijk het risico op verschillende gezondheidsproblemen verhogen. Het is cruciaal om goed advies in te winnen en enkele richtlijnen te volgen bij het gebruik en onderhoud van deze toestellen om ze op een verstandige en veilige manier te gebruiken.

Airconditioning: Voordelen en nadelen

Airconditioning kan zowel voordelen als nadelen met zich meebrengen, afhankelijk van diverse factoren zoals:
  • de gebruiksomstandigheden van het airconditioningsysteem, inclusief de koelingsgraad
  • de kwaliteit en het onderhoud van de installaties
  • de leeftijd en gezondheid van de blootgestelde personen

Een airconditioner zorgt voor meer comfort, ook voor zwangere vrouwen / Bron: PublicDomainPictures, PixabayEen airconditioner zorgt voor meer comfort, ook voor zwangere vrouwen / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Voordelen

Airconditioning is bijzonder nuttig tijdens een hittegolf. Het toestel bevordert de slaapkwaliteit en het comfort, vooral voor mensen die gevoelig zijn voor hitte, zoals zwangere vrouwen of vrouwen die opvliegers ervaren tijdens de menopauze. Bovendien vermindert een airconditioner de risico's van:
  • allergieën: Een goed onderhouden airconditioningsysteem helpt externe allergenen, zoals pollen, buiten te houden en verbetert zo de luchtkwaliteit.
  • Cardiovasculaire problemen (hart- en vaatziekten) bij personen die hier een verhoogd risico op lopen.
  • Symptomen geassocieerd met longaandoeningen, zoals chronisch obstructief longlijden (COPD).
  • Een zonnesteek (oververhitting van het lichaam door defect koelsysteem) of een hitteberoerte (oververhitting van het lichaam met ernstige symptomen).
  • stress.
  • uitdroging, vooral voor gevoelige groepen zoals baby's, ouderen of ondervoede personen, doordat frisse lucht het zweten vermindert en het vochtverlies beperkt.

Andere voordelen zijn:
  • Een constante en aangename kamertemperatuur, waardoor het lichaam beter in staat is om infecties te bestrijden.
  • Verbeterd comfort op de werkplek.
  • Verbeterde werkprestaties en verhoogde fysieke en intellectuele activiteit.
  • Verwijdering van muffe lucht, dampen, en onzorgvuldig opgeslagen reinigingschemicaliën.
  • Minder aanwezigheid van insecten en parasieten.

Nadelen van airconditioning

Ademhalingsproblemen

Airconditioning in voertuigen is een van de belangrijkste oorzaken van het circuleren van ziektekiemen en micro-organismen. In een auto met airconditioning kunnen diverse soorten schimmels groeien, wat kan leiden tot ademhalingsproblemen.

Allergieën

Hoewel airconditioning vaak wordt aanbevolen voor mensen met seizoensgebonden allergieën omdat het de blootstelling aan stuifmeel in de buitenlucht beperkt, kan een slecht onderhouden systeem een hoge concentratie stof en pollen verzamelen. Dit kan leiden tot een verhoogde blootstelling aan allergenen (uitlokkende stoffen van allergische reacties) en verergering van allergische symptomen zoals hooikoorts.

Astma

Mensen met astma kunnen ernstigere problemen ervaren na blootstelling aan airconditioning. Koude lucht kan astmasymptomen zoals hoesten, een piepende ademhaling en kortademigheid verergeren. Langdurige blootstelling kan bijdragen aan de verergering van astma en de ontwikkeling van longinfecties.

De huid bevochtigen is belangrijk bij het gebruik van airco; zonder dit kan een droge huid ontstaan / Bron: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)De huid bevochtigen is belangrijk bij het gebruik van airco; zonder dit kan een droge huid ontstaan / Bron: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Droge huid

Langdurig verblijven in een airconditioned omgeving kan leiden tot vochtverlies van de huid. Het is belangrijk om de huid regelmatig te bevochtigen met een vochtinbrengend middel, vooral tijdens langdurig verblijf in een airconditioned ruimte. Zonder deze voorzorg kan een droge huid ontstaan.

Ernstiger ziektebeeld

Centrale airconditioningsystemen kunnen de symptomen van onderliggende aandoeningen verergeren. Bijvoorbeeld, airconditioning kan de symptomen van lage bloeddruk, artritis (gewrichtsontsteking) en neuritis (zenuwontsteking) verergeren. Langdurige blootstelling aan koele lucht kan het voor artsen moeilijk maken om de pijn van deze aandoeningen te beheersen.

Infecties

Airconditioners kunnen een broedplaats zijn voor kiemen zoals virussen, bacteriën en schimmels. Dit kan leiden tot luchtweginfecties die variëren van een eenvoudige verkoudheid tot legionellose (veteranenziekte), een zeldzame maar potentieel fatale infectie die hoge koorts en een longontsteking kan veroorzaken.

Verhoogde gevoeligheid voor hitte

Mensen die veel tijd in een airconditioned omgeving doorbrengen, kunnen intoleranter worden voor zomerse temperaturen. Dit komt doordat het lichaam streeft naar een aanpassing van een koele omgeving naar de hete buitenlucht, wat kan leiden tot een toename van hittegerelateerde aandoeningen tijdens hittegolven.

Omgevingsgeluiden

Airconditioners dragen bij aan omgevingsgeluid en kunnen zorgen voor geluidsoverlast.

Oogproblemen zoals een oogbindvliesontsteking komen sneller voor door het gebruik van airconditioning / Bron: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Oogproblemen zoals een oogbindvliesontsteking komen sneller voor door het gebruik van airconditioning / Bron: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Oogproblemen

Airconditioning kan bestaande oogaandoeningen, zoals conjunctivitis (oogbindvliesontsteking) en blefaritis (ontsteking van de ooglidranden), verergeren. Ook droge ogen en geïrriteerde ogen komen vaker voor bij gebruik van airconditioning, vooral bij contactlensdragers.

Te koude lucht

Een airconditioner die te koud is ingesteld, kan andere gezondheidsproblemen veroorzaken of verergeren, zoals:

Ziekte en constante vermoeidheid

Mensen die werken in airconditioned omgevingen ervaren vaker chronische hoofdpijn en vermoeidheid. Ze kampen vaak met constante irritatie van de slijmvliezen en ademhalingsmoeilijkheden, waardoor ze meer vatbaar zijn voor verkoudheid, griep en andere ziekten.

Tips voor het verantwoord gebruik van een airconditioner

Hier zijn enkele adviezen voor het veilig en verantwoord gebruik van een airconditioner:
  • Controleer regelmatig op stilstaand water in de installaties. Als het systeem water gebruikt, zorg er dan voor dat dit regelmatig wordt vervangen.
  • Gebruik een airconditioner met mate om onnodige blootstelling te voorkomen.
  • Houd de kamertemperatuur tussen 21 °C en 25 °C om een aangenaam en gezond binnenklimaat te behouden.
  • Kies indien mogelijk een airconditioningsysteem dat is uitgerust met een luchtzuiveringssysteem om de luchtkwaliteit te verbeteren.
  • Lees de gebruikshandleiding van de airco zorgvuldig en volg de instructies op.
  • Probeer een gemiddelde luchtvochtigheid van 60% tot 70% te handhaven om te voorkomen dat de lucht te droog wordt.
  • Vermijd grote temperatuurverschillen tussen binnen- en buitentemperatuur; een maximaal verschil van 8 °C is aanbevolen.
  • Vervang of reinig de filters regelmatig om de effectiviteit van het systeem te waarborgen.
  • Zorg voor regelmatig onderhoud van alle airconditioningsystemen om het risico van microbiële besmetting te minimaliseren.
  • Ventileer ruimten met airconditioning regelmatig om frisse lucht toe te laten.

Alternatieve koelingsmethoden

Naast airconditioning zijn er ook andere manieren om een aangename temperatuur in huis te behouden:
  • Ventilatoren: Deze kunnen helpen om de luchtcirculatie te verbeteren en het gevoel van verkoeling te verhogen zonder de nadelen van airconditioning.
  • Natuurlijke ventilatie: Het regelmatig openen van ramen en deuren kan helpen om de binnenlucht te verfrissen en een natuurlijke koeling te bieden.
  • Verduisterende gordijnen: Deze kunnen de binnentemperatuur verlagen door directe zonlichtinval te verminderen.
  • Groene planten: Planten kunnen bijdragen aan een koelere en gezondere lucht in huis.

Onderhoud en reiniging van airconditioners

Regelmatig onderhoud en reiniging van airconditioners zijn cruciaal voor een goede werking en om gezondheidsrisico's te minimaliseren:
  • Reiniging van filters: Dit voorkomt de opbouw van stof en allergenen en zorgt voor een efficiënte werking van het systeem.
  • Inspectie van leidingen: Controleer op lekkages en verstoppingen die de efficiëntie van de airco kunnen verminderen.
  • Professionele onderhoudsbeurten: Laat het systeem regelmatig nakijken door een professional om problemen tijdig op te sporen en te verhelpen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillende soorten Airco voor in huisIn de zomer hebben veel mensen behoefte aan verfrissing. Men kan dan overwegen om een airconditioning, ook wel airco of…
Airco en AirconditioningAirco en AirconditioningIn de winter kijken vele mensen uit naar de zomer. Heerlijk; luchtige kleding, een lekker zonnetje, terrasje pakken, bij…
Verschillende soorten airconditioningVerschillende soorten airconditioningDe vraag naar airco's neemt toe in Nederland. Er zijn hier verschillende redenen voor. Deels heeft het te maken met de k…
Airconditioning kopen en installeren, waar let je op?Een airconditioning kan erg prettig zijn in huis. Zowel in de zomer als in de winter kan een airco de lucht koelen en ve…

Tongpiercing: Gevaren, zorg en tips bij tongpiercingsTongpiercing: Gevaren, zorg en tips bij tongpiercingsEen tongpiercing gebeurt direct in het midden van de tong. Deze populaire trend is heel bekend bij tieners en jongeren.…
Jeukende huid na het douchen: Oorzaken van jeuk na doucheJeukende huid na het douchen: Oorzaken van jeuk na doucheNa het nemen van een lange, warme douche tijdens de koude wintermaanden, ontstaat mogelijk een jeukende huid. Meestal is…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • Geraadpleegd op 12 september 2018:
  • Air Conditioning: too cool to be good for you?, https://www.hellomagazine.com/healthandbeauty/health-and-fitness/201007053811/air-conditioning/health/risks/
  • Air-conditioning and its effects on health, https://www.jeancoutu.com/en/health/health-tips/air-conditioning-and-its-effects-on-health/
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Is AC Good for Your Health?, https://optimumairco.com/is-ac-good-for-your-health/
  • The Health Benefits of Air Conditioning, http://www.acrjournal.uk/blogs/the-health-benefits-of-air-conditioning
  • Top 5 Health Benefits of Air Conditioning, http://www.airconservicingsingapore.com/top-5-health-benefits-of-air-conditioning/
  • Top 5 health problems associated with air conditioning, https://globalnews.ca/news/258330/top-5-health-problems-associated-with-air-conditioning/
  • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 26-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.