Airconditioning: Voordelen en nadelen van gebruik van airco

Airconditioning: Voordelen en nadelen van gebruik van airco Wanneer het buiten erg warm en vochtig is, zoeken veel mensen verkoeling door middel van een airconditioner. Dit biedt naast het verkoelend effect tal van voordelen voor diverse mensen. Ondanks de verwelkomende verkoeling, zijn deze apparaten niet altijd de beste optie voor de gezondheid. Het gebruik van een airconditioner verhoogt namelijk het risico op een aantal gezondheidsproblemen. Goed advies inwinnen en enkele adviezen naleven bij het gebruik en onderhoud van deze toestellen zijn belangrijk om dit toestel verstandig en veilig te kunnen gebruiken.

Airconditioning: Goed of slecht?

Airconditioning biedt wellicht meer voordelen dan ongemak voor mensen. Of airconditioning gunstig of schadelijk is, hangt van een aantal factoren af, zoals:
 • de gebruiksvoorwaarden van het airconditioningsysteem, inclusief de koelingsgraad
 • de kwaliteit en het onderhoud van installaties
 • de leeftijd en gezondheid van blootgestelde personen

Een airconditioner zorgt voor meer comfort, ook voor zwangere vrouwen / Bron: PublicDomainPictures, PixabayEen airconditioner zorgt voor meer comfort, ook voor zwangere vrouwen / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Voordelen

Airconditioning is vooral nuttig tijdens een hittegolf. Dit toestel bevordert de slaapkwaliteit en het comfort, vooral voor mensen die last hebben van hitte zoals zwangere vrouwen of vrouwen die opvliegers hebben tijdens de menopauze. Bovendien vermindert een airconditioner de risico's van:
 • allergieën: Een schoon airconditioningsysteem helpt externe allergenen (uitlokkende stoffen van een allergische reactie) zoals pollen buiten te houden. Als de airconditioninginstallatie goed is en deze goed wordt onderhouden, verbetert de luchtkwaliteit.
 • cardiovasculaire problemen (hart- en vaatziekten) bij personen die hierop een hoger risico lopen
 • symptomen geassocieerd met longaandoeningen zoals chronisch obstructief longlijden (COPD)
 • een zonnesteek (oververhitting van lichaam door defect koelsysteem) / een hitteberoerte (oververhitting van lichaam met ernstige symptomen)
 • stress
 • uitdroging, vooral voor gevoelige mensen (baby's, bejaarden of ondervoede personen) (door frisse lucht zweten mensen minder veel en verliezen ze minder vocht)

Andere voordelen zijn:
 • een constante aangename kamertemperatuur waardoor het lichaam op een gelijkmatige hoogte staat en een persoon beter in staat is om infecties te bestrijden
 • een verbetering het comfort op het werk
 • een verbetering van de werkprestaties
 • een verhoogde fysieke en intellectuele activiteit
 • een verwijdering van muffe lucht, dampen, onzorgvuldig opgeslagen reinigingschemicaliën,
 • minder aanwezigheid van insecten en parasieten

Nadelen van gebruik van airco

Ademhalingsproblemen

Airconditioning in de auto is één van de ergste oorzaken van het doen circuleren van ziektekiemen en micro-organismen. In een auto met airconditioning leven diverse soorten schimmels. Hierdoor hebben personen bijvoorbeeld sneller ademhalingsproblemen.

Allergieën

Het gebruik van airconditioning is meestal aanbevolen voor mensen met seizoensgebonden allergieën, omdat het de blootstelling aan stuifmeel in de buitenlucht beperkt. Dit stuifmeel is verantwoordelijk voor de symptomen van seizoensgebonden allergieën zoals hooikoorts. Wanneer deze toestellen echter slecht worden onderhouden, ontstaat mogelijk een hoge concentratie aan stof en pollen, waardoor sneller een contact met allergenen (uitlokkende stoffen van allergische reactie) tot stand komt en de symptomen verergeren.

Astma

Mensen met astma (chronische ontsteking van de luchtwegen in de longen) krijgen te maken met ernstigere problemen na blootstelling aan airconditioning. Koude is één van de factoren die typische astmasymptomen veroorzaakt, zoals hoesten, een piepende ademhaling en kortademigheid. Bovendien draagt een langdurige blootstelling aan airconditioning bij aan de verergering van astma en aan de ontwikkeling van longinfecties als gevolg van deze aandoening.

De huid bevochtigen is belangrijk bij het gebruik van airco; zo niet ontstaat een droge huid / Bron: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)De huid bevochtigen is belangrijk bij het gebruik van airco; zo niet ontstaat een droge huid / Bron: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Droge huid

Lange uren doorbrengen in omgevingen met airconditioning zorgt ervoor dat de huid vocht verliest. Het is belangrijk om de huid vaak te bevochtigen met een vochtinbrengend middel en zeker wanneer de persoon langdurig in een omgeving met airconditioning terechtkomt. Bevochtigt een persoon de huid namelijk niet, dan krijgt hij te maken met een droge huid.

Ernstiger ziektebeeld

Centrale airconditioningsystemen verergeren mogelijk de symptomen van een onderliggende aandoening. Airconditioning verergert bijvoorbeeld de symptomen van een lage bloeddruk, artritis (gewrichtsontsteking) en neuritis (zenuwontsteking). Wanneer personen in deze koele lucht blijven vertoeven, is het voor de arts moeilijk om de pijn van deze aandoeningen onder controle te krijgen.

Infecties

Een airconditioner huisvest tal van kiemen zoals virussen, bacteriën en schimmels. Dit bevordert infecties van de luchtwegen die variëren van een eenvoudige verkoudheid tot legionellose (veteranenziekte). Dit is een zeldzame maar potentieel fatale infectieziekte die hoge koorts en een longontsteking veroorzaakt.

Niet met hitte om kunnen gaan

Personen die veel tijd in een omgeving met airconditioning hebben doorgebracht, worden steeds intoleranter voor zomerse temperaturen. Dit is voornamelijk het gevolg van de stress van het lichaam om die van een koele omgeving naar de zinderende buitenlucht gaat. Deze intolerantie van de hitte leidt tot een toename van het aantal door hitte veroorzaakte sterfgevallen tijdens hittegolven.

Omgevingsgeluiden

Een airconditioner draagt bij aan omgevingsgeluid en aan geluidsoverlast.

Oogproblemen zoals een oogbindvliesontsteking komen sneller tot stand door het gebruik van airconditioning / Bron: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Oogproblemen zoals een oogbindvliesontsteking komen sneller tot stand door het gebruik van airconditioning / Bron: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Oogproblemen

Airconditioning verergert oogaandoeningen zoals conjunctivitis (oogbindvliesontsteking) en blefaritis (ontsteking van de ooglidranden) en veroorzaakt problemen voor contactlensdragers. Ook droge ogen en geïrriteerde ogen komen sneller tot uiting bij het gebruik van airconditioning.

Te koude lucht

Een airconditioner die te koud is ingesteld, veroorzaakt of verergert andere gezondheidssymptomen en -problemen zoals

Ziekte en constante vermoeidheid

Mensen die in omgevingen met airconditioning werken, ervaren sneller chronische hoofdpijn en vermoeidheid. Mensen die tewerkgesteld zijn in gebouwen met constante koele lucht kampen vaker met constante irritatie van de slijmvliezen en ademhalingsmoeilijkheden. Hierdoor zijn mensen meer vatbaar voor een verkoudheid, de griep en andere ziekten.

Tips voor het gebruik van een airconditioner

Enkele adviezen zijn voorhanden voor het veilig en verstandig gebruik van een airco.
 • Controleer op stilstaand water in de installaties. Als het systeem water gebruikt, zorg er dan voor dat dit regelmatig wordt vervangen.
 • Gebruik een airconditioner met mate.
 • Houd de kamertemperatuur tussen 21 °C en 25 °C.
 • Kies indien mogelijk een airconditioningsysteem dat is uitgerust met een luchtzuiveringssysteem.
 • Lees de gebruikshandleiding van de airco en volg de instructies.
 • Probeer een gemiddelde luchtvochtigheid tussen 60% en 70% te handhaven.
 • Vermijd significante verschillen tussen binnen- en buitentemperatuur. Een maximaal bereik van 8 °C is aanbevolen.
 • Vervang of reinig de filters regelmatig.
 • Zorg ervoor dat alle airconditioningsystemen goed worden onderhouden om het risico van microbiële besmetting te verminderen.
 • Zorg voor een regelmatige ventilatie van ruimten met airconditioning

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillende soorten Airco voor in huisIn de zomer hebben veel mensen behoefte aan verfrissing. Men kan dan overwegen om een airconditioning, ook wel airco of…
Airco en AirconditioningAirco en AirconditioningIn de winter kijken vele mensen uit naar de zomer. Heerlijk; luchtige kleding, een lekker zonnetje, terrasje pakken, bij…
Verschillende soorten airconditioningVerschillende soorten airconditioningDe vraag naar airco's neemt toe in Nederland. Er zijn hier verschillende redenen voor. Deels heeft het te maken met de k…
Airconditioning kopen en installeren, waar let je op?Een airconditioning kan erg prettig zijn in huis. Zowel in de zomer als in de winter kan een airco de lucht koelen en ve…

Tongpiercing: Gevaren, zorg en tips bij tongpiercingsTongpiercing: Gevaren, zorg en tips bij tongpiercingsEen tongpiercing gebeurt direct in het midden van de tong. Deze populaire trend is heel bekend bij tieners en jongeren.…
Jeukende huid na het douchen: Oorzaken van jeuk na doucheJeukende huid na het douchen: Oorzaken van jeuk na doucheNa het nemen van een lange, warme douche tijdens de koude wintermaanden, ontstaat mogelijk een jeukende huid. Meestal is…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
 • Geraadpleegd op 12 september 2018:
 • Air Conditioning: too cool to be good for you?, https://www.hellomagazine.com/healthandbeauty/health-and-fitness/201007053811/air-conditioning/health/risks/
 • Air-conditioning and its effects on health, https://www.jeancoutu.com/en/health/health-tips/air-conditioning-and-its-effects-on-health/
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Is AC Good for Your Health?, https://optimumairco.com/is-ac-good-for-your-health/
 • The Health Benefits of Air Conditioning, http://www.acrjournal.uk/blogs/the-health-benefits-of-air-conditioning
 • Top 5 Health Benefits of Air Conditioning, http://www.airconservicingsingapore.com/top-5-health-benefits-of-air-conditioning/
 • Top 5 health problems associated with air conditioning, https://globalnews.ca/news/258330/top-5-health-problems-associated-with-air-conditioning/
 • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 07-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.