Tongpiercing: Gevaren, zorg en tips bij tongpiercings

Tongpiercing: Gevaren, zorg en tips bij tongpiercings Een tongpiercing gebeurt direct in het midden van de tong. Deze populaire trend is heel bekend bij tieners en jongeren. Een tongpiercing is echter één van de gevaarlijkste vormen van piercing. Een tongpiercing leidt namelijk in meer dan de helft van de gevallen tot veel voorkomende milde tot ernstige en zelfs fatale ziekten en infecties. Tongpiercings zijn afgeraden, maar als mensen hier wel voor opteren, is het van cruciaal belang dat ze hun tandarts regelmatig bezoeken. Op deze manier kan de tandarts de impact op de mondgezondheid van dichtbij opvolgen en tijdig ingrijpen bij mondproblemen.

Risicogroepen voor problemen door sieraad in tong

Patiënten met hartziekten, diabetes mellitus (suikerziekte), hemofilie (bloedingsziekte door ontbreken van stollingsfactoren) en auto-immuunziekten lopen meer risico op het krijgen van complicaties door een tongpiercing.

Gevaren van tongpiercings

Allergieën

Sommige patiënten zijn allergisch voor metaal. Zij krijgen te maken met contactdermatitis (huidaandoening) wanneer ze een tongpiercing hebben.

Bloedvergiftiging

In sommige extreme gevallen ontstaat bloedvergiftiging (sepsis) door een tongpiercing, wat leidt tot de dood.

Dagelijkse activiteiten

Met een tongpiercing is een patiënt niet meer altijd in staat om duidelijk te praten. Ook kauwproblemen en problemen met het doorslikken van voedsel (slikproblemen) komen mogelijk tot stand. Verder veroorzaakt het sieraad een grotere speekselproductie. Tijdelijk of permanent kwijlen en smaakveranderingen komen dan tot uiting als gevolg van het overmatige speeksel.

Endocarditis

Een andere aandoening die patiënten met een doorboorde tong treft, is endocarditis (ontsteking van de binnenkant van het hart). Dit is een aandoening die ontstaat doordat bacteriën in de bloedbaan terechtkomen en de hartkleppen infecteren en verzwakken.

Hersenabces

Een hersenabces (verzameling van pus in de hersenen) is een andere risicovolle ziekte die het resultaat is van een piercing in de tong. Zelden komt deze aandoening tot uiting. Voor sommige patiënten is een abces in de hersenen als gevolg van een tongpiercing wel een levensbedreigende situatie.

Infecties

Hiv, hepatitis B en hepatitis C zijn enkele ernstige infecties die mogelijk het gevolg zijn van gebruikte sieraden en piercingmaterialen die niet gesteriliseerd werden. Tongpijn, extra speeksel, roodheid van de tong, een gezwollen tong, een tongbloeding, een pusafscheiding, een slechte geur, een huiduitslag en koorts zijn enkele symptomen van een infectie. Als een persoon toch een piercing in de tong laat plaatsen, dan zorgt hij er best voor dat hij gevaccineerd is tegen hepatitis B en tetanus. Verder neemt een patiënt met tekenen van een infectie meteen contact op met de arts.

Mondkanker

Mondkanker (kanker in de mond met slikproblemen een gezwel) ontstaat soms ook door een tongpiercing, hetgeen af en toe leidt tot de dood.

Neuroom

Een patiënt krijgt mogelijk te maken met een traumatisch neuroom. Dit ontstaat door een overmatige groei van weefsels, als reactie op een tongpiercing. Traumatische neuromen kenmerken zich door de aanwezigheid van tongpijn, een brandende tong of tongtintelingen. Deze tongproblemen ontstaan op de plaats van de piercing.

Slechte adem

Een veelvoorkomend probleem door een sieraad in de mond is een slechte adem (halitose). Bacteriën gaan groeien en zich in de mond verspreiden door de aanwezigheid van de tongpiercing, met een vieze ademgeur tot gevolg.

Tandproblemen

Veel patiënten lijden aan tandgerelateerde problemen na het krijgen van een tongpiercing. De patiënt heeft bijvoorbeeld beschadigde tanden, in de vorm van gebarsten of gebroken tanden. De gebruikte sieraden blijven wrijven tegen de tong en tanden bij het eten of zelfs in de slaap. Wanneer dit aanhoudt, ontstaat na verloop van tijd een ontbinding van het tandglazuur (tanderosie). Hierdoor vallen de tanden uit (tandverlies). Verder zijn patiënten met een tongpiercing ook sneller gevoelig aan de tanden. De tandarts is lastiger in staat om een röntgenfoto van de tanden te maken wanneer de patiënt een tongpiercing heeft. Tandartsen rapporteren bovendien een toename van patiënten met Ludwig's angina, een ernstige infectie van de bodem van de mond en kaken. Wanneer Ludwig's angina optreedt, treedt zo’n sterke tongzwelling op dat de ademhaling belemmerd is. Tandvullingen worden tot slot mogelijk beschadigd door tongpiercings.

Tandvleesaandoeningen

Wanneer de sieraden in contact komen met het tandvlees, resulteert dit in een tandvleesaandoening zoals gingivitis (ontsteking van het tandvlees) of parodontitis (schade aan weefsel en bot die tand ondersteunen). Losse tanden of tandverlies zijn het gevolg van tandvleesproblemen.

Tongbloeding

Tongpiercings vormen eveneens een risico voor tongbloedingen en bloedverlies. De tong is immers rijk aan bloedvaten.

Zorg en tips bij tongpiercing

Het is belangrijk om te kiezen voor een professional met een goede reputatie. De professional moet alle informatie inzake risico's, bijwerkingen en andere zorgen meedelen aan de persoon. Verder gebruikt een professional een gesteriliseerde naald. De instrumenten moeten bovendien ontsmet zijn in een autoclaaf. Als de persoon zich niet prettig voelt bij wat de piercingprofessional doet, is het verstandig om ergens anders naartoe te gaan. De tongpiercing na de procedure met de vingers aanraken is uit den boze omdat dit een infectie kan veroorzaken. De tong geneest binnen drie tot vier weken en daarna mag de persoon de sieraden voor een korte tijd verwijderen. Verder moet de persoon de sieraden elke keer verwijderen bij het eten of slapen om schade aan de tanden en de weefsels in de mond te voorkomen. Na elke maaltijd moet de persoon de piercing met antiseptisch mondwater reinigen en de sieraden borstelen om plaque te verwijderen. De persoon moet tot slot regelmatig een tandarts bezoeken om ervoor te zorgen dat de tong en tanden gezond blijven.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kun je dwarsfluiten met een piercing door je tong of lip?Kun je dwarsfluiten met een piercing door je tong of lip?Kun je dwarsfluit spelen met een piercing door je lip of je tong? Waarmee moet je rekening houden als je al dwarsfluit s…
Het verzorgen van een piercingHet is zeer belangrijk voor het genezingsproces van je nieuwe piercing, dat je hem goed verzorgd. Veel mensen vergeten d…
Septum piercing: het laten zetten, genezing en verzorgingEr bestaan allerlei soorten piercings. Bekend zijn bijvoorbeeld de navelpiercing, de helix- en de tongpiercing. De septu…

Speekselklierkanker: Kanker in speekselklier met pijnSpeekselklierkanker: Kanker in speekselklier met pijnSpeekselklieren zorgen er voor dat speeksel de mond en keel vochtig houdt. Deze vloeistof bevat enzymen die helpen om he…
Airconditioning: Voordelen en nadelen van gebruik van aircoAirconditioning: Voordelen en nadelen van gebruik van aircoWanneer het buiten erg warm en vochtig is, zoeken veel mensen verkoeling door middel van een airconditioner. Dit biedt n…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Marnanel, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Geraadpleegd op 12 september 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Dangers of tongue piercing, http://www.sfsinfonietta.org/dangers-of-tongue-piercing/
  • Infected Tongue Piercings – Symptoms & Treatment, https://authoritytattoo.com/infected-tongue-piercing/
  • Long-term effects of tongue piercing — a case control study, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3259306/
  • Oral Piercings: What You Should Know, https://www.webmd.com/oral-health/guide/oral-piercing#1
  • Oral traumatic neuroma with mature ganglion cells: A case report and review of the literature, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3162863/
  • The Dangers of Tongue Piercing, https://dredental.com/the-dangers-of-tongue-piercing/
  • Tongue splitting: Surgeons warn of serious health risks, https://www.bbc.com/news/health-45047819
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 01-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.