Immunotherapie: Allergie-injecties voor behandeling allergie

Immunotherapie: Allergie-injecties voor behandeling allergie Een allergie is een abnormale reactie die het lichaam maakt op een normale stof. Voor het verminderen of stoppen van de allergische reacties, krijgt de patiënt met regelmatige tussenpozen gedurende een periode van ongeveer drie tot vijf jaar allergie-injecties. De injecties helpen het lichaam namelijk wennen aan allergenen, de stoffen die de allergische reactie veroorzaken. Deze therapie, gekend als desensibilisatie of immunotherapie, geneest de allergie niet maar na verloop van tijd verbeteren de symptomen en ervaart de patiënt tevens minder vaak klachten.
Patiënten met een allergie voor huidschilfers van honden zijn mogelijk gebaat met immunotherapie / Bron: Kim BolsPatiënten met een allergie voor huidschilfers van honden zijn mogelijk gebaat met immunotherapie / Bron: Kim Bols

Indicatie van immunotherapie

Meestal besluit een patiënt om immunotherapie te ondergaan voor een allergische reactie waarbij hij meer dan drie maanden per jaar symptomen ervaart en de beschikbare medicijnen onvoldoende verlichting bieden. De arts zet een densensibilisatiekuur vooral in voor de behandeling van:

Tegenindicatie van behandeling van allergieën

Patiënten met een longaandoening of hartziekte of patiënten die bepaalde medicijnen nemen, mogen niet altijd allergie-injecties krijgen. Verder bepaalt de arts op basis van de gezondheid van de patiënt en de eventuele medicijnen die de patiënt gebruikt of de injecties veilig zijn.

Voor de desensibilisatie

Voorbereiding

De patiënt krijgt eerst een volledig onderzoek naar de aanwezige allergieën. De arts moet namelijk weten welke stoffen hij moet gebruiken bij de injecties. Het allergieonderzoek gebeurt via een huidpriktest. De arts prikt de huid op de rug of onderarm met diverse allergenen en kijkt dan waarop de patiënt reageert. Verder moet de arts op de hoogte zijn van het gebruik van andere geneesmiddelen of kruiden en supplementen die de patiënt neemt. Sommige medicijnen interfereren namelijk met de behandeling of verhogen het risico op bijwerkingen. Mogelijk moet de patiënt alle allergie-injecties stopzetten als hij deze medicijnen gebruikt. Zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger willen worden moeten dit ook melden aan de arts.

Het uitvoeren van lichaamsbeweging voor en na de desensibilisatiekuur is nuttig / Bron: Skeeze, PixabayHet uitvoeren van lichaamsbeweging voor en na de desensibilisatiekuur is nuttig / Bron: Skeeze, Pixabay

Dag van de kuur

De patiënt voert het best wat lichaamsbeweging uit twee uur voor en ook twee uur na de immunotherapie. Lichaamsbeweging bevordert namelijk de bloedtoevoer naar de weefsels waardoor de allergenen zich sneller door het lichaam verspreiden.

Frequentie van allergie-injecties

Opbouwfase

In het begin krijgt de patiënt een paar keer per week gedurende enkele maanden een injectie. De arts plaatst de injectie in de bovenarm. Dit bevat een klein deel van het allergeen waarop de patiënt allergisch reageert, bijvoorbeeld stuifmeel, huidschilfers van huisdieren, schimmels, huisstofmijt of bijengif. Elke allergie-injectie bevat net voldoende allergenen om het immuunsysteem te stimuleren, maar niet genoeg om een allergische reactie te veroorzaken. De arts verhoogt geleidelijk de dosis totdat de patiënt een onderhoudsdosis kan krijgen.

Onderhoudsfase

Vervolgens krijgt de patiënt elke twee à vier weken een injectie gedurende vier à vijf maanden. Vervolgens verlengt de arts geleidelijk de tijd tussen het geven van de allergie-injecties tot gemiddeld één keer per maand gedurende drie tot vijf jaar. Bij de meeste patiënten verbeteren de allergiesymptomen en bij sommige patiënten verdwijnen de tekenen. Als de symptomen na één jaar niet verbeteren, overlegt de patiënt best met de arts om eventuele andere behandelingsopties te proberen.

Na de injectie voor de behandeling van een allergische reactie

Nadat de injectie is gegeven, blijft de patiënt meestal nog circa dertig minuten in het kabinet van de arts. De arts volgt dan eventuele bijwerkingen op zoals jeukende ogen, kortademigheid, een loopneus of benauwdheid in de keel. Ervaart de patiënt deze tekenen kort nadat hij naar huis vertrokken, dan keert hij best terug naar de arts of gaat hij naar de afdeling spoedeisende hulp van het ziekenhuis. Roodheid, zwelling, pijn of irritatie rondom de injectieplaats is normaal. Deze symptomen verdwijnen binnen vier tot acht uur.

Risico’s en bijwerkingen

Het merendeel van de patiënten ervaart geen complicaties door de injecties, maar sommige patiënten krijgen wel te maken met een allergische reactie:

Sommige artsen bevelen een antihistaminicum aan voor het krijgen van een injectie om het risico op een reactie te verminderen.

Rush immunotherapie

Sommige patiënten krijgen rush immunotherapie. Dit houdt in dat ze sneller een onderhoudsdosis krijgen, maar dit brengt ook risico’s met zich mee. Tijdens het eerste deel van de behandeling krijgt de patiënt dagelijks doses van het allergeen in plaats van om de paar dagen. De arts volgt de patiënt nauwlettend op. In sommige gevallen krijgt de patiënt medicijnen voordat hij de dosis van het allergeen toegediend krijgt, om een eventuele reactie te helpen voorkomen.

Prognose van behandeling voor ongevoelig maken van allergeen

De meeste patiënten halen profijt uit de desensibilisatiekuur voor allergie-injecties voor bijensteken, pollen, huisstofmijt, schimmels en huidschilfers van huisdieren. Ze werken niet altijd voor voedselallergieën, medicatie-allergieën of latexallergieën. Daarnaast hangt de effectiviteit van de werking ook af van de ernst van de symptomen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Allergieën: kan een allergie genezen?Zoals een allergie zich op bijna elke leeftijd kan ontwikkelen, kan ze ook op elk moment verdwijnen. We weten nog niet w…
Kan de immunotherapie hooikoorts genezen?Kan de immunotherapie hooikoorts genezen?Lopende neuzen, tranende ogen, langdurige niesbuien en een vervelende kriebelhoest. De vele landgenoten die aan hooikoor…
Paprika-allergie: Allergische reactie op inname van groentePaprika-allergie: Allergische reactie op inname van groentePaprika is een groene, gele, oranje of rode groente die rauw, gekookt, gegrild of geroerbakt gegeten kan worden. Ook zij…
Allergieën en allergische ziektenAllergieën en allergische ziektenAllergieën en allergische ziekten komen steeds vaker voor. Het aantal mensen met astma, eczeem en hooikoorts verdubbelt…

Latexallergie: Allergie voor producten met latexLatexallergie: Allergie voor producten met latexLatex is een materiaal dat te vinden is in rubberen handschoenen, condooms, sommige medische apparaten en andere product…
Longoedeem: symptomen, oorzaken, behandeling en preventieLongoedeem: symptomen, oorzaken, behandeling en preventieLongoedeem is een aandoening die wordt veroorzaakt door een teveel aan vocht in de longen en longoedeem ontstaat wanneer…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Qimono, Pixabay
  • Geraadpleegd op 6 juli 2018:
  • Allergy Shots: What to Know, https://www.webmd.com/allergies/allergy-shots#1
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 201
  • Everything You Need to Know About Allergy Shots, https://www.self.com/story/everything-you-need-to-know-about-allergy-shots
  • Everything You Should Know About Allergy Shotsn https://www.healthline.com/health/allergies/allergy-shots
  • Oralair, http://www.hooikoorts.info/content/pgs/immunotherapie/tabletten/oralair/oralair.asp
  • Overview, https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/allergy-shots/about/pac-20392876
  • Afbeelding bron 1: Kim Bols
  • Afbeelding bron 2: Skeeze, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 07-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.