Longoedeem: symptomen, oorzaken, behandeling en preventie

Longoedeem: symptomen, oorzaken, behandeling en preventie Longoedeem is een aandoening die wordt veroorzaakt door een teveel aan vocht in de longen en longoedeem ontstaat wanneer de bloedvaten in de long beschadigd worden. Dit overtollige vocht hoopt zich op in de talrijke longblaasjes (alveoli) of in de tussenruimte van het longweefsel (interstitium), waardoor het moeilijk wordt om te ademen. Longoedeem staat ook bekend als pulmonaal oedeem. In de meeste gevallen veroorzaken hartproblemen longoedeem. Maar vocht kan zich ook ophopen om andere redenen, waaronder longontsteking, blootstelling aan bepaalde gifstoffen en medicijnen, trauma aan de borstwand en het je bevinden op grote hoogten. Longoedeem dat zich plotseling ontwikkelt (acuut longoedeem) is een medisch noodgeval dat onmiddellijke zorg behoeft. Longoedeem kan soms dodelijk zijn, maar de vooruitzichten verbeteren als je snel wordt behandeld. Behandeling voor longoedeem varieert en is afhankelijk van de oorzaak maar bestaat over het algemeen uit aanvullende zuurstof en medicijnen.

Wat is longoedeem?

Als een vis op het droge

Stel je voor: je bent druk bezig in de tuin, eindelijk dat projectje afronden waar je al weken tegenaan hikt. Het is een zonnige dag, je voelt je prima. Tot ineens alles verandert. Je ademhaling wordt zwaar, alsof je door een rietje probeert te ademen. Je borst voelt strak, je hart bonkt als een razende. Dat overkwam Henk, een actieve vijftiger die tot die dag geen enkele reden had om zich zorgen te maken over zijn gezondheid.

Longoedeem op CT-scan / Bron: Hellerhoff, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Longoedeem op CT-scan / Bron: Hellerhoff, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Die ochtend was er niets aan de hand. Henk voelde zich wat moe, maar hij had de avond ervoor laat doorgewerkt, dus hij schoof het op een tekort aan slaap. Maar nu, terwijl hij zich vasthield aan de rand van de schutting, voelde hij zich alsof hij verdrinken zonder water. Zijn vrouw Marjan hoorde hem hoesten vanuit de keuken en rende naar buiten. "Henk, wat is er aan de hand?" vroeg ze paniekerig. Maar Henk kon nauwelijks een woord uitbrengen.

Binnen tien minuten was de ambulance er. "Uw man heeft waarschijnlijk longoedeem," zei de ambulanceverpleegkundige. Marjan keek hen met grote ogen aan. "Wat is dat?" vroeg ze terwijl Henk werd aangesloten op zuurstof. De verpleegkundige legde uit dat bij longoedeem vocht zich ophoopt in de longen, waardoor ademen extreem moeilijk wordt. Vaak is het een teken van hartfalen of een probleem met de bloedsomloop.

In het ziekenhuis bleek dat Henk’s hart niet goed werkte. Zijn linkerhartkamer pompte het bloed niet efficiënt door zijn lichaam, waardoor het vocht als het ware terugstroomde naar de longen. De artsen gaven hem medicijnen om het vocht af te drijven en stelden een behandelplan op. "Je hebt geluk gehad dat je vrouw zo snel ingreep," zei de arts. "Nog langer wachten had fataal kunnen zijn."

Na een paar dagen in het ziekenhuis mocht Henk naar huis, met een tas vol medicijnen en een hoofd vol vragen. Hoe kon dit gebeuren? Hij was altijd actief geweest, had nooit gerookt en had zijn gewicht redelijk onder controle. Het antwoord was helaas niet eenduidig. Soms ontstaan hartproblemen sluipend, zonder duidelijke waarschuwing.

Nu, een paar maanden later, is Henk voorzichtig optimistisch. Hij volgt een strakker dieet, heeft leren luisteren naar zijn lichaam en laat zich regelmatig controleren. "Het voelde alsof ik verdronk," vertelt hij aan vrienden. "Maar gelukkig heb ik de kans gekregen om op tijd naar lucht te happen."

Wat is het precies?

Longoedeem treedt op wanneer vloeistof zich ophoopt in de longblaasjes waardoor het moeilijk wordt om te ademen. Dit interfereert met gaswisseling in de longen, waarbij zuurstof (O2) wordt opgenomen in het bloed terwijl koolzuurgas (CO2) wordt afgegeven aan de longlucht, en dit kan respiratoire insufficiëntie veroorzaken. Longoedeem kan acuut zijn (plotseling begin) of chronisch zijn. Als het acuut is, wordt het geclassificeerd als een medische noodsituatie die onmiddellijke zorg behoeft. De meest voorkomende oorzaak van longoedeem is congestief hartfalen, een verzamelnaam voor ziektebeelden die ontstaan als je hart niet goed pompt. Behandeling van longoedeem richt zich meestal op het verbeteren van de ademhalingsfunctie en het behandelen van de onderliggende oorzaak van het probleem. Het bestaat over het algemeen uit het toedienen van extra zuurstof en medicijnen om de onderliggende aandoening te behandelen.

Hoe vaak komt het voor?[

Longoedeem, oftewel vochtophoping in de longen, klinkt misschien als iets wat alleen in medische handboeken voorkomt, maar het is een serieuze en verrassend veelvoorkomende aandoening. Bij longoedeem stapelt vocht zich op in de longblaasjes, waardoor ademen lastig wordt. Het gevoel? Alsof je probeert lucht te halen terwijl je onder water bent.

In Nederland worden jaarlijks duizenden mensen getroffen, vooral volwassenen boven de 50 jaar. Wereldwijd is het lastig exact te tellen, maar studies schatten dat longoedeem in landen met goed ontwikkelde gezondheidszorg, zoals Nederland en België, bij ongeveer 1-2% van de bevolking voorkomt. In ontwikkelingslanden liggen de cijfers hoger, vaak door infecties en gebrek aan zorg.

Verschillen tussen mannen en vrouwen
Bij mannen en vrouwen komt longoedeem even vaak voor, maar de oorzaken verschillen soms. Bij mannen is hartfalen de grootste boosdoener. Denk bijvoorbeeld aan iemand zoals Jan (59), die jarenlang dacht dat zijn 'weinig beweging en iets te veel bier' geen kwaad kon. Bij vrouwen wordt longoedeem soms veroorzaakt door hypertensie of specifieke hormonale veranderingen, zoals tijdens de overgang. Vrouwen hebben bovendien vaker last van diastolisch hartfalen, een belangrijke trigger.

Kinderen versus volwassenen: wie loopt risico?
Longoedeem bij kinderen is zeldzaam, maar het gebeurt. Meestal is het dan gerelateerd aan aangeboren hartafwijkingen of ernstige infecties, zoals RSV. Een voorbeeld is Lisa, een meisje van drie, die plotseling met piepende ademhaling naar de IC moest. Bij volwassenen (vooral vanaf 50 jaar) schieten de cijfers omhoog, met name vanwege hart- en vaatziekten. In deze groep is longoedeem vaak een teken van een onderliggende chronische aandoening.

Onderzoek bij longoedeem / Bron: Minerva Studio/Shutterstock.comOnderzoek bij longoedeem / Bron: Minerva Studio/Shutterstock.com
Klimaat en leefomgeving: meer dan je denkt
Ja, zelfs het klimaat speelt een rol. In tropische gebieden, zoals Suriname en de Cariben, wordt longoedeem soms vaker gezien tijdens het regenseizoen. Hoge luchtvochtigheid kan symptomen verergeren, vooral bij mensen met al kwetsbare longen. In Nederland en België zijn koude, vochtige winters de piekperiode. Het verschil met onze overzeese gebiedsdelen? Daar dragen infecties, zoals dengue en malaria, soms bij aan longoedeem, iets wat hier nauwelijks voorkomt.

Nederland versus België en verder weg
In Nederland en België is longoedeem vooral gelinkt aan vergrijzing en leefstijlziekten. We eten iets te vet, bewegen te weinig, en ja, hartfalen ligt dan al snel op de loer. België heeft net iets hogere sterftecijfers, mogelijk door minder goede preventieve zorg in sommige regio’s. Kijk je naar landen als India of Afrika, dan zie je dat infecties en slecht gecontroleerde hypertensie vaker de oorzaak zijn.

De rol van genetica: zit het in de familie?
Helaas, ja. Als hartfalen, hypertensie, of bepaalde genetische aandoeningen zoals hypertrofische cardiomyopathie in je familie zitten, loop je meer risico. Neem Peter, wiens vader op 60-jarige leeftijd stierf aan hartfalen. Toen Peter zelf 55 werd, bleek dat hij dezelfde onderliggende hartafwijking had, waardoor hij ook met longoedeem te maken kreeg.

Cijfers die blijven hangen
Om het even concreet te maken:

  • In Nederland krijgen ongeveer 50.000 mensen per jaar te maken met hartfalen, waarvan een groot deel ook longoedeem ontwikkelt.
  • Kinderen vormen minder dan 5% van de gevallen wereldwijd.
  • In tropische gebieden kunnen infecties zoals dengue bij 10-20% van de ziekenhuisopnames met longoedeem gepaard gaan.
  • België scoort met een sterftecijfer van 7 per 100.000 mensen net iets hoger dan Nederland, waar het 5 per 100.000 is.

Waarom je dit niet moet negeren
Longoedeem is niet iets wat vanzelf overgaat. Het is een signaal van je lichaam dat er iets mis is, vaak met je hart. Heb je last van kortademigheid, piepende ademhaling of een benauwd gevoel dat erger wordt als je ligt? Dan is het tijd om meteen actie te ondernemen. Zoals Henk zegt, die je eerder ontmoette: "Het voelde alsof ik zou verdrinken, maar gelukkig greep mijn vrouw op tijd in."

Symptomen van longoedeem

Afhankelijk van de oorzaak kunnen symptomen van longoedeem zich plotseling voordoen of zich in de loop van de tijd ontwikkelen.

Acuut longoedeem

Acuut longoedeem kan de volgende symptomen veroorzaken:

Chronisch longoedeem

Langdurige of chronische longoedeem kan gepaard gaan met de volgende symptomen:
  • meer kortademigheid dan normaal wanneer je fysiek actief bent
  • ademhalingsproblemen met inspanning
  • moeilijk ademhalen als je plat ligt
  • wheezing (piepende ademhaling bij uitademen)
  • 's nachts ontwaken met een hoest of een kortademig gevoel dat kan worden verlicht door rechtop te zitten
  • snelle gewichtstoename
  • zwelling in je onderste ledematen (gezwollen benen, enkels en voeten)
  • vermoeidheid

Longoedeem bij verblijf op grote hoogte

Symptomen van longoedeem bij verblijf op grote hoogte komen overeen met die bij acuut longoedeem en bestaan uit:
  • kortademigheid na inspanning, die zich verder voortzet in rust
  • hoesten
  • moeilijk bergopwaarts lopen, wat zich verder ontwikkelt tot moeilijk lopen op vlakke ondergrond
  • koorts
  • Vermoeidheid
  • een hoest die schuimend sputum produceert dat kan samengaan met bloed
  • een snelle, onregelmatige hartslag (hartkloppingen)
  • pijn op de borst
  • hoofdpijn, mogelijk het eerste symptoom

Anatomie en fysiologie van je longen in relatie tot longoedeem

Denk eens aan je longen. Die twee sponsachtige, roze dingen in je borstkas? Ze zijn net een stel onmisbare vrienden die altijd voor je klaarstaan, dag en nacht. Zonder klagen pompen ze zuurstof door je lijf en zorgen ze ervoor dat jij kunt praten, rennen en lachen. Maar zodra er iets misgaat – zoals bij longoedeem – voel je direct hoe belangrijk ze zijn. Tijd om eens in die longen te duiken, letterlijk en figuurlijk.

Wat zit er in die roze wolk?
Je longen zijn niet zomaar wat luchtzakken. Het zijn meesterwerken van de natuur. Links zit een kleinere long (je hart neemt daar wat ruimte in beslag), rechts een iets grotere. Samen bevatten ze miljoenen longblaasjes, de alveoli, die zuurstof oppikken alsof het een Black Friday-deal is. Ze zijn piepklein, maar reken maar dat je er ongeveer 300 miljoen hebt – ja, dat is een drie met acht nullen!

In die alveoli vindt de magie plaats: zuurstof gaat erin, koolstofdioxide eruit. Als je ademhaalt, vullen die kleine blaasjes zich als luchtballonnen. Alleen, bij longoedeem... ja, daar gaan we het zo over hebben. Dat feestje eindigt namelijk nogal abrupt.

Normale thoraxfoto van een jong persoon (slank, goede inspiratiestand) / Bron: Chikumaya, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Normale thoraxfoto van een jong persoon (slank, goede inspiratiestand) / Bron: Chikumaya, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Luchtwegen: de snelwegen van je longen
Het begint allemaal bij je neus of mond. Adem in en de lucht vliegt via je luchtpijp (trachea) naar beneden. Daar splitst die buis zich als een vork in twee hoofdbronchiën, een voor elke long. Van daaruit worden de wegen steeds smaller – een beetje zoals een grote snelweg die overgaat in kronkelige straatjes. Uiteindelijk kom je uit bij de alveoli, de eindbestemming.

Maar bij longoedeem? Denk aan een snelweg die overstroomt. Dat vocht hoort daar helemaal niet, maar het hoopt zich op in de alveoli. En dat betekent file... of eigenlijk: zuurstoftekort.

Je bloed als logistiek team
Je bloed is het bezorgsysteem van je lichaam, en je longen zijn het distributiecentrum. Zuurstofarm bloed wordt via de longslagader naar de alveoli gebracht. Daar laden kleine haarvaatjes (capillairen) de zuurstof in, alsof ze vrachtwagentjes zijn die spullen ophalen. Vervolgens gaat het zuurstofrijke bloed via de longader terug naar je hart, dat het door je hele lichaam pompt.

Bij longoedeem wordt dat hele systeem flink in de war geschopt. Als het hart het bloed niet goed rondpompt – bijvoorbeeld omdat de linkerhartkamer hapert – stijgt de druk in de haarvaatjes. En wat gebeurt er dan? Juist, vocht lekt uit de vaatjes en dringt de alveoli binnen. Ademen voelt dan alsof je probeert zuurstof door een natte spons te halen. Niet echt een succes.

Het middenrif: je ademhalingsspier in actie
Dat platte, gespierde ding onder je longen? Dat is je middenrif, en het is de ster van de show als het op ademhalen aankomt. Bij elke inademing trekt het samen en gaat het omlaag, zodat je longen zich kunnen vullen met lucht. Bij het uitademen ontspant het en duwt het de lucht eruit.

Maar wat als je longen vol vocht zitten? Je middenrif moet dan extra hard werken om toch wat zuurstof binnen te krijgen. Mensen met longoedeem voelen dit vaak als een soort benauwdheid of zware ademhaling, alsof ze een marathonsessie in de sportschool doen terwijl ze gewoon op de bank zitten.

Het zenuwstelsel: jouw automatische piloot
Gelukkig hoef je niet na te denken over ademhalen, want dat doet je hersenstam voor je. Dat ademhalingscentrum houdt nauwlettend in de gaten hoeveel zuurstof en CO₂ er in je bloed zit. Als je hersenen merken dat het zuurstofniveau daalt, sturen ze een paniekbericht: "Sneller ademen, nu!" Bij longoedeem wordt dat alarmsysteem overuren gedraaid. Maar omdat er vocht in de weg zit, helpt sneller ademen niet. Je blijft naar adem snakken, wat ontzettend uitputtend is.

Wat gebeurt er bij longoedeem?
Stel je een spons voor die je in een bak water doopt. Dat is een beetje hoe je alveoli eruitzien bij longoedeem. Het vocht sijpelt de longblaasjes in, blokkeert de gaswisseling en maakt ademhalen zwaar. In ernstige gevallen hoopt het vocht zich zelfs op in je luchtwegen, waardoor je schuimend slijm kunt ophoesten. Niet bepaald een fijn plaatje, toch?

Oh, en vergeet niet: longoedeem komt meestal niet alleen. Het is vaak een teken dat er iets mis is met je hart of bloedvaten. Het is als een rookalarm dat afgaat – er is ergens een probleem dat aandacht nodig heeft.

Waarom zijn gezonde longen goud waard?
Je longen zijn niet alleen zuurstofmachines; ze zijn ook je persoonlijke bodyguards. De binnenkant van je luchtwegen zit vol trilhaartjes en slijm die stof en bacteriën opvangen en eruit werken. Maar bij longoedeem raakt dat systeem ontregeld. Het vocht fungeert als een broedplaats voor infecties, en voor je het weet heb je nóg een probleem.

Wat kun je zelf doen?
Wil je je longen een plezier doen? Stop met roken (als je dat nog niet hebt gedaan), blijf in beweging, en houd je hart gezond. En wees alert op signalen: benauwdheid, piepende ademhaling of snel buiten adem raken zijn nooit goed. Als je longen klagen, luister dan. Ze zijn de echte VIP’s van je lijf – zonder hen kom je nergens.

Oorzaken van longoedeem

Longoedeem kan grofweg worden verdeeld in cardiologische en niet-cardiologische oorzaken. Enkele veelvoorkomende oorzaken van longoedeem zijn de volgende.

Anatomie van het hart / Bron: Okili77/Shutterstock.comAnatomie van het hart / Bron: Okili77/Shutterstock.com

Hartaandoeningen

Cardiologische oorzaken van longoedeem zijn het gevolg van hoge druk in de bloedvaten van de long als gevolg van een slechte hartfunctie. Congestief hartfalen als gevolg van een slechte hartpompfunctie (veroorzaakt door verschillende oorzaken zoals hartritmestoornissen en ziekten of zwakte van de hartspier), hartaanvallen of abnormale hartkleppen kunnen leiden tot accumulatie van meer dan de gebruikelijke hoeveelheid bloed in de bloedvaten van de longen. Dit kan er op zijn beurt voor zorgen dat de vloeistof uit de bloedvaten naar de longblaasjes wordt geduwd wanneer de druk groter wordt.

Andere oorzaken

Niet-cardiologische oorzaken van longoedeem kunnen vaak worden veroorzaakt door het volgende:

Acute respiratory distress syndrome
Acute respiratory distress syndrome (ARDS), een aandoening waarbij de longen om verschillende redenen niet effectief werken als gevolg van ernstige infecties, trauma, longbeschadiging, inademing van gifstoffen, longinfecties, het roken van cocaïne (crack), bestraling van de longen. In ARDS worden de longblaasjes aangetast als gevolg van de onderliggende ontstekingsreactie, en dit leidt tot lekkende longblaasjes die kunnen worden gevuld met vocht uit de bloedvaten.

Nierfalen
Bij mensen die lijden aan nierfalen lukt het niet om extra vocht uit het lichaam te verwijderen, wat leidt tot vochtophoping in de bloedvaten, resulterend in longoedeem. Bij mensen met een gevorderde nierziekte kan nierdialyse nodig zijn om het overtollige lichaamsvloeistof uit het lichaam te verwijderen.

Longoedeem bij verblijf op grote hoogte
Longoedeem bij verblijf op grote hoogte treedt alleen op boven een hoogte van 2700 meter en hoogte-longoedeem of hersenoedeem kan in een ernstige fase van hoogteziekte optreden.

Hersenaandoeningen
Hersentrauma, een beroerte die veroorzaakt wordt door een kapot bloedvat of meerdere bloedvaten in de hersenen (intracraniële bloeding), ernstige epileptische aanvallen of hersenchirurgie kunnen soms resulteren in vochtophoping in de longen, waardoor neurogeen longoedeem ontstaat.

Re-expansie longoedeem
Dit is een ongewone complicatie van het opnieuw uitzetten van een long (re-expansie) na het verwijderen van grote hoeveelheden pleuravocht en/of lucht, bijvoorbeeld ter behandeling van een klaplong (ook wel pneumothorax genoemd). Dit kan leiden tot longoedeem alleen aan de aangedane zijde (unilateraal longoedeem).

Overdosis
Soms leidt een overdosis heroïne of methadon tot longoedeem. Een overdosis aspirine of een chronische hoge dosis aspirine kan leiden tot acetylsalicylzuurvergiftiging (aspirinevergiftiging), vooral bij ouderen, wat longoedeem kan veroorzaken.

Overige
Andere, meer zeldzame oorzaken van niet-cardiologisch longoedeem zijn de volgende:
  • longembolie (waardoor een bloedvat naar de longen is verstopt, waardoor er minder zuurstof in je bloed zit)
  • transfusiegerelateerde acute longbeschadiging. ('transfusion-related acute lung injury'; TRALI)
  • sommige virale infecties
  • eclampsie (een vorm van zwangerschapsvergiftiging) bij zwangere vrouwen

Arts onderzoekt patiënt met stethoscoop / Bron: Monkey Business Images/ShutterstockArts onderzoekt patiënt met stethoscoop / Bron: Monkey Business Images/Shutterstock

Onderzoek en diagnose

Lichamelijk onderzoek

De arts zal letten op vocht in de longen, of op symptomen die wijzen op longoedeem. Naast een basis lichamelijk onderzoek, zal de arts luisteren naar je longen met een stethoscoop, waarbij hij of zij zal letten op de volgende verschijnselen:
  • een verhoogde hartslag
  • snelle ademhaling
  • een knettergeluid uit je longen (krakende ademhaling)
  • een abnormaal hartgeluid

De arts kan ook naar je nek en hals, benen en buik kijken voor vochtophoping of zwelling, en inspecteren of je een bleke of blauwgekleurde huid hebt. De arts zal ook vragen stellen over je klachten en je medische voorgeschiedenis in ogenschouw nemen. Bij vermoeden van longoedeem, zal er vervolgonderzoek plaatsvinden.

Aanvullend onderzoek

Voorbeelden van onderzoeken die worden gebruikt bij het diagnosticeren van longoedeem zijn:
  • een compleet of volledig bloedbeeld (één van de meest gebruikte bloedonderzoeken)
  • echocardiogram, of een echografie, om te controleren op abnormale hartactiviteit
    Elektrocardiografie (hartfilmpje) / Bron: CardioNetwork, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Elektrocardiografie (hartfilmpje) / Bron: CardioNetwork, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • thoraxfoto om vloeistof zichtbaar te makjen
  • bloedonderzoek om zuurstofniveaus te controleren
  • echocardiogram, om te zien of er problemen zijn met de hartspier
  • elektrocardiogram (ECG, in de volksmond vaak hartfilmpje genoemd) om te zoeken naar hartritmeproblemen of tekenen van een hartaanval

Behandeling van longoedeem

De behandeling van longoedeem hangt grotendeels af van de oorzaak en de ernst ervan. De meeste gevallen van longoedeem als gevolg van een hartaandoening worden behandeld met diuretica (plaspillen) samen met andere medicijnen voor hartfalen. In sommige situaties kan een gepaste behandeling worden bereikt door het innemen van medicatie. Als het longoedeem ernstiger is of niet reageert op orale medicatie, kan ziekenhuisopname en het gebruik van intraveneuze diuretica nodig zijn. De behandeling van niet-cardiologische oorzaken van longoedeem varieert, afhankelijk van de oorzaak. Ernstige infectie (sepsis) wordt bijvoorbeeld behandeld met antibiotica en andere ondersteunende maatregelen, en bij nierfalen kunnen wijzigingen in de voeding je algeheel welzijn verbeteren en tevens kan overmatig gebruik van alcohol of geneesmiddelen zoals vrij verkrijgbare pijnstillers als aspirine, paracetamol en ibuprofen, de risico's verminderen.

Zuurstoftoediening is noodzakelijk als het gemeten zuurstofniveau in het bloed te laag is. In ernstige omstandigheden, zoals ARDS, kun je aangesloten worden op een mechanische beademingsmachine ter ondersteuning van je ademhaling, terwijl tegelijk andere maatregelen worden genomen om longoedeem en de onderliggende oorzaak te behandelen.

Ademruimte terugwinnen: praktische tips en slimme trucs bij longoedeem

Longoedeem kan aanvoelen alsof je gevangen zit in een storm, met je longen als een overstromend meer. Maar er zijn manieren om je ademhaling te verlichten en je dagelijks leven iets minder benauwd te maken. Hier zijn praktische, verrassende én slimme tips die je direct kunt toepassen. Geen zweverige trucs, gewoon no-nonsense zelfzorg met een vleugje innovatie.

Pas je zithouding aan voor meer ademruimte

Hoe je zit, kan een wereld van verschil maken als je moeite hebt met ademhalen. Liggen is vaak een ramp bij longoedeem omdat het vocht in je longen dan verergert. Probeer in plaats daarvan dit:

👉 Zet je voeten plat op de grond, leun licht naar voren en rust je ellebogen op je knieën of een tafel. Dit helpt je middenrif om beter te werken.
💡 Een slimme extra? Leg een kussen op de tafel en leun daarop voor comfort. Je longen zullen je dankbaar zijn.

Slaap met een beetje hoogte

'S Nachts benauwd wakker worden is geen pretje. Zorg dat je hoofd en bovenlichaam iets omhoog liggen, bijvoorbeeld met extra kussens of een verstelbaar bed. Geen verstelbaar bed? 👉 Gebruik boeken of houten blokken om het hoofdeinde van je bed iets te verhogen. Zelfs een paar centimeter kan al helpen om het vocht in je longen beter te verdelen.

Avocado bevat veel kalium / Bron: StevenGiacomelli, PixabayAvocado bevat veel kalium / Bron: StevenGiacomelli, Pixabay

Pas je dieet slim aan

Eten speelt een grotere rol bij longoedeem dan je misschien denkt. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen je helpen om het vocht in je lichaam te verminderen:

👉 Minder zout! Zout zorgt ervoor dat je lichaam vocht vasthoudt, wat je longen niet ten goede komt. Gebruik in plaats van zout 👉 kruiden zoals knoflook, peterselie of paprika voor extra smaak.
💡 Eet meer kaliumrijk voedsel, zoals bananen, aardappelen, en avocado's. Kalium helpt je lichaam om overtollig vocht sneller af te voeren.
👉 Drink bewust. Te veel vocht kan je situatie verergeren. Drink kleine slokjes door de dag heen en vermijd grote hoeveelheden ineens.

Houd een vochtbalans bij

Je vochtinname (en -uitgang) bijhouden klinkt misschien als een klusje, maar het geeft je nuttige inzichten.

👉 Koop een eenvoudig schrift of download een app waarin je opschrijft wat je drinkt en hoe vaak je naar het toilet gaat. Als je merkt dat je meer vocht vasthoudt, kun je dat meteen bespreken met je arts.

Slim gebruik van lucht en ventilatie

Een goed geventileerde ruimte helpt je longen om beter te functioneren. Zorg dat je huis niet te warm of te benauwd is:

👉 Gebruik een ventilator. Zet deze schuin omhoog gericht, zodat de lucht niet direct in je gezicht blaast maar je ademhaling wel makkelijker wordt.
💡 Investeer in een luchtreiniger. Stofdeeltjes en allergenen in de lucht kunnen je ademhaling extra belasten, dus houd je omgeving zo schoon mogelijk.

Plan rustmomenten in je dag

Je energie gaat snel op als je moeite hebt met ademhalen. Plan daarom slimme rustmomenten in:

👉 Doe je dagelijkse klusjes in etappes. Maak bijvoorbeeld de keuken schoon in delen, in plaats van alles in één keer te doen.
💡 Zet een wekker voor een korte pauze. Het klinkt simpel, maar even zitten en rustig ademhalen kan een wereld van verschil maken.

Kleding: draag luchtig en comfortabel

Kleding die te strak zit rond je borstkas of buik maakt ademhalen moeilijker. Kies voor:

  • Luchtige stoffen zoals katoen of linnen.
  • Losse shirts en broeken die niet knellen.

👉 Tip: Vermijd kleding met strakke elastische banden rond je taille.

Medicatie en hulpmiddelen: wees proactief

Als je arts medicijnen heeft voorgeschreven, zoals plaspillen (diuretica), zorg dan dat je ze op de juiste manier gebruikt.

💡 Houd een medicatieschema bij om te voorkomen dat je een dosis overslaat.
👉 Als je last hebt van hoestbuien of slijm, vraag je arts dan naar inhalatoren die het ademen kunnen vergemakkelijken.

Streef naar een gezond gewicht / Bron: Istock.com/VladimirFLoydStreef naar een gezond gewicht / Bron: Istock.com/VladimirFLoyd

Houd je gewicht in de gaten

Overgewicht kan de druk op je hart en longen vergroten. Het is geen kwestie van crashdiëten, maar kleine, duurzame stappen zetten:

👉 Eet kleinere porties verspreid over de dag.
👉 Maak korte wandelingen, zelfs als het maar 5 minuten is. Elk beetje beweging helpt.

Check je dagelijkse gewoonten

Soms zitten kleine veranderingen in simpele dingen. Roken en alcohol zijn dikke nee’s als je longoedeem hebt – dat spreekt voor zich. Maar wist je dat:

💡 Lang stilzitten ook slecht is? Probeer elk uur even te bewegen, zelfs als het maar betekent dat je even door de kamer loopt.
👉 Warme douches slijm kunnen losmaken en je longen wat verlichting kunnen geven? Zorg wel dat de badkamer goed geventileerd is.

Luister naar je lichaam

Last but not least: jouw lichaam geeft signalen. Merk je dat je sneller buiten adem raakt of dat je gewicht ineens omhoog schiet? 👉 Bel je arts meteen. Dit kan een teken zijn dat je vocht vasthoudt of dat je medicatie moet worden aangepast. Liever een keer te vaak bellen dan te laat ingrijpen.

Prognose

Longoedeem klinkt misschien beangstigend, maar de prognose hangt vooral af van hoe snel je de juiste behandeling krijgt en wat de onderliggende oorzaak is. Gelukkig zijn er goede vooruitzichten, vooral als je er snel bij bent! Laten we eens kijken hoe dat eruitziet.

Korte termijn: Snelle actie, snel herstel

Bij acuut longoedeem is elke minuut belangrijk. Zodra je de juiste behandeling krijgt – denk aan zuurstof en vochtafdrijvende medicatie – kun je vaak al snel verlichting voelen. Het overtollige vocht in je longen wordt afgevoerd, waardoor je weer makkelijker kunt ademen en de benauwdheid afneemt. Binnen een paar dagen merk je een flinke verbetering, en vaak ben je weer snel op de been. Het kan spannend zijn, maar de snelheid van herstel kan je positief verrassen.

Lange termijn: Afhankelijk van de oorzaak

Hoe je verder herstelt, hangt vooral af van de oorzaak van het longoedeem. Was het eenmalig door een allergische reactie of infectie? Dan is de kans groot dat je zonder verdere problemen herstelt. Maar als het komt door een onderliggende aandoening zoals hartfalen, is het belangrijk om die goed aan te pakken. Dat betekent mogelijk medicijnen gebruiken, je levensstijl aanpassen en regelmatige controles bij de arts. Met de juiste zorg kun je echter je gezondheid goed stabiel houden en herhaling voorkomen.

Chronisch longoedeem: Balans vinden voor de toekomst

Als je te maken hebt met chronisch longoedeem, gaat het vooral om balans. Het is belangrijk om je symptomen goed te managen met medicatie, gezonde voeding en regelmatig bewegen. Het kan even duren voordat je jouw ritme vindt, maar met de juiste begeleiding kun je een goede kwaliteit van leven behouden. Regelmatige controles helpen je om op koers te blijven en herhalingen te voorkomen.

Complicaties

Als longoedeem aanhoudt, kan het de druk in de longslagader (pulmonale hypertensie) verhogen en uiteindelijk wordt de rechterkamer in je hart zwak en begint deze te falen. Het rechterventrikel heeft een veel dunnere spiermuur dan de linkerkant van je hart, omdat het onder minder druk staat om bloed naar de longen te pompen. De verhoogde druk komt terug in het rechteratrium en vervolgens in verschillende delen van je lichaam, waar het kan leiden tot:
  • zwelling van de onderste extremiteit en zwelling van de buik (ascites)
  • een abnormale vochtophoping in de pleuraholte (pleurale effusie)
  • vergrote lever: zwelling van de lever

Onbehandeld kan acuut longoedeem dodelijk zijn. In sommige gevallen kan het dodelijk zijn, zelfs als je een behandeling krijgt.

Preventie

Het voorkomen van aandoeningen en situaties die longoedeem veroorzaken, kan voorkomen dat je longoedeem krijgt. Onderstaande maatregelen kunnen helpen om je risico te verminderen. Hart- en vaatziekten zijn de belangrijkste oorzaak van longoedeem. Je kunt het risico op vele soorten hartproblemen verminderen door deze suggesties op te volgen:

Bloeddruk onder controle krijgen / Bron: Kurhan/ShutterstockBloeddruk onder controle krijgen / Bron: Kurhan/Shutterstock

Bloeddruk onder controle krijgen

Hoge bloeddruk (hypertensie) kan leiden tot ernstige aandoeningen zoals een beroerte, hart- en vaatziekten en nierfalen. In veel gevallen kun je je bloeddruk verlagen of een gezond niveau handhaven door regelmatig te bewegen; een gezond gewicht te handhaven; een dieet rijk aan vers fruit, groenten, volle granen en peulvruchten te eten (een plantaardig dieet); en het beperken van zout en alcohol.

Let op je cholesterol

Cholesterol is een van de verschillende soorten vetten die essentieel zijn voor een goede gezondheid. Maar teveel cholesterol is niet goed. Een hoger cholesterolgehalte dan normaal kan ervoor zorgen dat zich vettige afzettingen in je bloedvaten vormen, waardoor de bloedstroom wordt belemmerd en het risico op vasculaire aandoeningen toeneemt. Maar leefstijlveranderingen kunnen je cholesterolniveaus vaak laag houden. Veranderingen in de levensstijl houden in het vermijden van verzadigde vetten; meer vezels, vers fruit en groenten eten; regelmatig bewegen; stoppen met roken; en met mate drinken.

Niet roken

Als je rookt en het lukt je niet om ermee te stoppen, bespreek fan met je huisarts op welke manier je deze verslaving kunt doorbreken. Roken kan het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Vermijd ook passief roken.

Gezonde voeding / Bron: Oleksandra Naumenko/ShutterstockGezonde voeding / Bron: Oleksandra Naumenko/Shutterstock

Eet gezond

Met gezonde voeding verlaag je de kans op hart- en vaatziekten. Eet een gezond dieet met weinig zout, suikers en vaste vetten en rijk aan fruit, groenten, volle granen en peulvruchten.

Beperk je zoutgebruik

Het is vooral belangrijk om minder zout (natrium) te gebruiken als je hartaandoeningen of hoge bloeddruk hebt. Bij sommige mensen met ernstig beschadigde functie van het linker ventrikel kan overmatig zout voldoende zijn om congestief hartfalen te veroorzaken. Als je het moeilijk vindt om minder zout te gebruiken, kan het helpen om met een diëtist te praten. Hij of zij kan helpen bij opstellen van een natriumarm dieet en kan tips geven om een ​​zoutarm dieet interessant en smakelijk te maken.

Regelmatig bewegen

Beweging is essentieel voor een gezond hart. Een half uur per dag matig-intensief bewegen helpt je om je bloeddruk en het cholesterolgehalte onder controle te houden en een gezond gewicht te behouden. Als je niet gewend bent om te bewegen, begin dan langzaam en bouw geleidelijk op.

Afvallen bij overgewicht / Bron: Eelnosiva/Shutterstock.comAfvallen bij overgewicht / Bron: Eelnosiva/Shutterstock.com

Zorg voor een gezond gewicht

Zelfs licht overgewicht verhoogt je risico op hart- en vaatziekten. Aan de andere kant kan zelfs het verliezen van kleine hoeveelheden overtollige pondjes je bloeddruk en cholesterol verlagen en het risico op diabetes verlagen.

Omgaan met stress

Probeer je stressniveau te verminderen om daarmee het risico op hartproblemen te verkleinen. Zoek naar gezonde manieren om stressvolle gebeurtenissen in je leven te minimaliseren of ermee om te gaan.

Lees verder

© 2018 - 2025 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Longoedeem of vocht achter de longenLongoedeem of vocht achter de longenLongoedeem treedt vaak op als gevolg van hartzwakte. Bij longoedeem treedt er vocht uit de longblaasjes en de kleine luc…
Vocht achter de longen (longoedeem) door hartproblemenVocht achter de longen (longoedeem) door hartproblemenSlecht kunnen ademen, pijn op de borst, benauwdheid, paniek, angstzweet en een wegtrekkende huidskleur kunnen tekenen zi…
Symptomen van aantastingen van de bloedsomloopEr kunnen vele stoornissen in de bloedsomloop plaatsvinden waar de symptomen duidelijk waar te nemen zijn. Van blauwe pl…
Acute hoogteziekte: Te snel naar grote hoogte begevenAcute hoogteziekte: Te snel naar grote hoogte begevenAcute hoogteziekte is een aandoening die vooral bergbeklimmers, wandelaars, avonturiers, skiërs, of andere reizigers op…

Immunotherapie: Allergie-injecties voor behandeling allergieImmunotherapie: Allergie-injecties voor behandeling allergieEen allergie is een abnormale reactie van het lichaam op een stof die normaal gesproken onschadelijk is. Om allergische…
Sideroblastische anemie: Bloedarmoede met ophoping van ijzerSideroblastische anemie: Bloedarmoede met ophoping van ijzerSideroblastische anemie is een vorm van bloedarmoede waarbij de normale productie van het beenmerg verstoord is. Het ijz…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Frank Gaillard, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • F.H. Bosch. Acuut longoedeem bij verblijf op grote hoogte. Ned Tijdschr Geneeskd. 1988;132:534-6
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/167533.php
  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pulmonary-edema/symptoms-causes/syc-20377009
  • https://www.medicinenet.com/pulmonary_edema/article.htm
  • https://www.healthline.com/health/pulmonary-edema
  • https://www.jeroenboschziekenhuis.nl/Publicaties/106235/Aandoeningen-Nefrologie-Nierinsufficintie
  • Martin Sulman. Mens & Gezondheid. https://mens-en-gezondheid.nl/ (ingezien op 12-1-2025)
  • Medisch Spectrum Twente. Longoedeem. https://www.mst.nl/p/aandoeningen/longoedeem/ (ingezien op 14-9-2024)
  • Afbeelding bron 1: Hellerhoff, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Minerva Studio/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 3: Chikumaya, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 4: Okili77/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 5: Monkey Business Images/Shutterstock
  • Afbeelding bron 6: CardioNetwork, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 7: StevenGiacomelli, Pixabay
  • Afbeelding bron 8: Istock.com/VladimirFLoyd
  • Afbeelding bron 9: Kurhan/Shutterstock
  • Afbeelding bron 10: Oleksandra Naumenko/Shutterstock
  • Afbeelding bron 11: Eelnosiva/Shutterstock.com
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 12-01-2025
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 20
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.