Vergrote lever: oorzaken en symptomen van leververgroting

Vergrote lever: oorzaken en symptomen van leververgroting De medische benaming van een vergrote lever of leververgroting is 'hepatomegalie'. Er wordt van een vergrote lever of hepatomegalie gesproken als de lever 2 tot 4 centimeter onder de ribbenboog (door de arts) voelbaar is. Meerdere oorzaken kunnen een vergrote lever veroorzaken. In sommige gevallen kunnen zowel de lever als de milt vergroot zijn. Een voorbeeld waar dit bij kan optreden is de ziekte van Pfeiffer, een infectie door een virus welke gepaard kan gaan met keelpijn en koorts. Een andere mogelijke oorzaak van hepatomegalie is leververvetting, wat vaak wordt geassocieerd met een ongezonde levensstijl en obesitas. In dergelijke gevallen is het belangrijk om de levensstijl aan te passen en gezonder te eten. Daarnaast kan een grondig medisch onderzoek nodig zijn om de specifieke oorzaak van een vergrote lever en milt te achterhalen, aangezien dit symptoom kan duiden op een breed scala aan onderliggende aandoeningen.

Wat is een vergrote lever?

Terwijl Johan naar de dokter ging voor wat hij dacht dat een simpele maagklacht was, merkte de arts op dat zijn buik opvallend gespannen aanvoelde. “Het lijkt erop dat je lever wat meer ruimte inneemt dan normaal, Johan,” zei ze, terwijl ze voorzichtig op zijn rechterbovenbuik drukte. Johan herinnerde zich ineens de avonden met zwaar eten en een paar glaasjes te veel, waarbij hij de ongemakken in zijn buik altijd wegwuifde. De diagnose ‘vergrote lever’ klonk hem onbekend in de oren, maar de arts legde uit dat dit vaak een stille waarschuwing van het lichaam is – een teken om bewuster met gezondheid om te gaan voordat kleine klachten grote problemen worden.

Anatomie van de lever / Bron: BlueRingMedia/Shutterstock.comAnatomie van de lever / Bron: BlueRingMedia/Shutterstock.com

De lever is een veelzijdig orgaan

De lever is na de huid het het grootste, en het meest veelzijdige orgaan. De lever heeft een groot aantal functies, zoals de productie van essentiële stoffen, zoals vetten en eiwitten. Voorts maakt de lever giftige stoffen, zoals alcohol en medicijnen, onschadelijk door deze af te breken en de lever speelt een niet te onderschatten rol bij de energiehuishouding.

Abnormaal vergrote lever

Hepatomegalie duidt op een abnormaal vergrote lever, ongeacht de oorzaak. In sommige gevallen zijn zowel de lever als de milt vergroot, hetgeen 'hepatosplenomegalie' wordt genoemd (een vergrote milt wordt 'splenomegalie' genoemd). Een niet goed functionerende lever kan allerlei klachten veroorzaken, zoals geelzucht en pijn in de leverstreek. Bij een vergrote lever kunnen verschillende soorten klachten ontstaan, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. In het begin gaat een vergrote lever vaak niet gepaard met andere klachten. Een vergrote lever wordt vaak tijdens een lichamelijk onderzoek door een arts ontdekt.

Wanneer de lever op zo’n vier tot twee centimeter onder de rib al te voelen is, kan gesproken worden van een vergrote lever. De arts zal onder de ribbenboog onderzoeken of hij de lever kan voelen wanneer je inademt. Wanneer dat het geval is, is de kans groot dat er sprake is van een vergrote lever. Toch is een vergrote lever zeker niet altijd voelbaar.

Medische term van leververgroting

Hepatomegalie is de medische benaming voor een abnormaal vergrote lever.

Epidemiologie

Algemeen voorkomen
Een vergrote lever, ook bekend als hepatomegalie, komt voor in verschillende vormen en contexten wereldwijd, waarbij de incidentie afhangt van meerdere factoren zoals leeftijd, geslacht, genetica, voedingspatronen en omgevingsinvloeden. In Nederland en België, net als in veel andere westerse landen, wordt een vergrote lever vaak geassocieerd met levensstijlgerelateerde aandoeningen, zoals obesitas en leververvetting (niet-alcoholische leververvetting). Ongeveer 25% van de wereldbevolking heeft een vorm van leververvetting, een percentage dat in Europa, inclusief Nederland en België, oploopt tot meer dan 30%. Vrouwen zijn gemiddeld minder vaak getroffen dan mannen, maar hormonale veranderingen zoals tijdens de menopauze kunnen het risico verhogen.

Ligging van de lever / Bron: Nerthuz/Shutterstock.comLigging van de lever / Bron: Nerthuz/Shutterstock.com
Voorkomen bij kinderen
Bij kinderen is een vergrote lever zeldzamer en vaak gekoppeld aan genetische aandoeningen of stofwisselingsziekten zoals de ziekte van Wilson, waarbij koperophoping in het lichaam plaatsvindt. In Nederland en België is het voorkomen van dergelijke erfelijke aandoeningen relatief laag, maar ze worden in gespecialiseerde medische centra nauwlettend gevolgd. In tropische en subtropische gebieden, waaronder sommige Nederlandse overzeese gebiedsdelen, kan hepatomegalie vaker worden veroorzaakt door infectieziekten zoals hepatitis en malaria. Klimaat en toegang tot gezondheidszorg spelen hier een belangrijke rol: waar infectieziekten endemisch zijn, neemt het risico op leveraandoeningen en daarmee hepatomegalie aanzienlijk toe.

Genetische factoren
Genetica speelt een sleutelrol bij de ontwikkeling van een vergrote lever. Sommige bevolkingsgroepen hebben een verhoogde aanleg voor metabole aandoeningen die tot hepatomegalie leiden. Een voorbeeld is hemochromatose, een aandoening waarbij het lichaam te veel ijzer opslaat, wat relatief vaker voorkomt in mensen van Noord-Europese afkomst, inclusief Nederlanders en Belgen. Wereldwijd zijn gebieden met een hoge incidentie van alcoholgebruik extra gevoelig voor leververgroting door alcoholische leverziekten .

Invloed van voedingspatronen
In landen waar een vet- en suikerrijk dieet gemeengoed is, draagt dit bij aan een hogere prevalentie van niet-alcoholische leververvetting. De Verenigde Staten en sommige delen van Europa rapporteren een stijging van leverproblemen in lijn met de toenemende obesitas-epidemie. In Nederland varieert het voedingspatroon, maar een toename van bewerkte voedingsmiddelen en verzadigde vetten speelt een rol in de incidentie van leververgroting. Hetzelfde geldt voor België, waar het Bourgondische eetgedrag in combinatie met weinig fysieke activiteit kan bijdragen aan de ontwikkeling van leverproblemen.

Regionale verschillen en sociaaleconomische impact
Regionale verschillen in voedingsgewoonten en sociaaleconomische omstandigheden beïnvloeden de prevalentie van leververgroting. Aan de andere kant hebben bevolkingsgroepen met een dieet dat rijk is aan groenten, vezels en onverzadigde vetten, zoals het Mediterrane dieet, minder kans op deze aandoeningen. Sociaaleconomische factoren spelen ook een rol; beperkte toegang tot gezondheidszorg kan leiden tot latere diagnoses en slechtere prognoses, vooral in gebieden met een lagere levensstandaard.

Gevolgen alcoholgebruik / Bron: Istock.com/Csaba DeliGevolgen alcoholgebruik / Bron: Istock.com/Csaba Deli

Oorzaken van een vergrote lever

Hier zijn de mogelijke oorzaken van een vergrote lever, gegroepeerd per categorie:

Leverziekten

Leververvetting (steatose)
Leververvetting kent twee gezichten. De niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) komt vaak voor bij mensen met obesitas en een ongezonde leefstijl, terwijl de alcoholische leverziekte verband houdt met langdurig en overmatig alcoholgebruik. Beide vormen kunnen leiden tot een ontstekingsproces dat de lever beschadigt.

Levercirrose
Een gevorderde vorm van littekenvorming die ontstaat na langdurige schade aan het leverweefsel. Levercirrose is vaak het eindstadium van chronische leverziekten zoals hepatitis en langdurige alcoholmisbruik.

Hepatitis
De term hepatitis of leverontsteking beslaat verschillende typen, waaronder virale hepatitis (hepatitis A, B en D, maar ook C en E), die elk hun eigen transmissieroutes en risicofactoren hebben. Auto-immuun hepatitis , een zeldzame vorm, ontstaat wanneer het immuunsysteem per abuis de lever aanvalt. Toxische hepatitis wordt daarentegen veroorzaakt door blootstelling aan schadelijke stoffen, zoals bepaalde medicijnen en chemicaliën.

Leveradenoom
Dit goedaardige gezwel kan zich ontwikkelen onder invloed van hormonale veranderingen, bijvoorbeeld bij vrouwen die lange tijd orale anticonceptiva gebruiken. Hoewel het meestal asymptomatisch is, kan een leveradenoom in zeldzame gevallen complicaties geven.

Hepatocellulair carcinoom
Een kwaadaardige tumor die vaak voortkomt uit bestaande leverziekten zoals cirrose of chronische hepatitis. Het is de meest voorkomende vorm van primaire leverkanker en vraagt om een multidisciplinaire aanpak.

Levercysten
Deze met vocht gevulde blaasjes zijn meestal goedaardig en asymptomatisch. In sommige gevallen kunnen levercysten echter groot genoeg worden om ongemak te veroorzaken.

Hemochromatose
Hemochromatose (ijzerstapelingsziekte) is een erfelijke aandoening die leidt tot overmatige ijzeropslag in het lichaam, met name in de lever. De stapeling van ijzer kan, indien onbehandeld, leiden tot ernstige leverbeschadiging.

Ziekte van Wilson
Een zeldzame genetische stoornis die het kopertransport in het lichaam verstoort, waardoor koper zich ophoopt in de lever en andere organen. Vroege herkenning en behandeling zijn cruciaal om progressieve schade te voorkomen.

Infectieziekten

Virale infecties
Het epstein-barr-virus (EBV), de veroorzaker van de ziekte van Pfeiffer (een andere benaming is klierkoorts, vanwege opgezette klieren), kan een vergrote lever veroorzaken door de ontstekingsreactie die optreedt. Het cytomegalovirus (CMV), een lid van de herpesvirussen, heeft een vergelijkbare invloed en kan vooral bij immuungecompromitteerde personen leiden tot leverproblemen.

Bacteriële infecties
Leverabcessen, die ontstaan door de ophoping van pus in het leverweefsel, kunnen een directe vergroting van de lever veroorzaken. Dit kan het gevolg zijn van een verspreide bacteriële infectie elders in het lichaam. Leptospirose, een ziekte veroorzaakt door de Leptospira-bacterie die vaak via besmet water wordt overgedragen, kan leiden tot leververgroting door leverontsteking en weefselschade.

Parasitaire infecties
Echinokokkose, ook bekend als hydatidencysten, is een parasitaire infectie die wordt veroorzaakt door de larven van de Echinococcus-wormen. Deze cysten kunnen zich ontwikkelen in de lever en significante vergroting veroorzaken. schistosomiasis, veroorzaakt door parasitaire wormen, leidt tot leverfibrose en hepatomegalie als gevolg van de ontstekingsreactie. Amoebiasis, een infectie door de parasiet Entamoeba histolytica, kan leiden tot leverabcessen en daarmee vergroting.

Tropische infecties
Malaria, veroorzaakt door Plasmodium-parasieten die door muggen worden overgedragen, kan de lever aantasten en vergroting veroorzaken door de parasitaire cyclus die zich in de lever afspeelt. Dengue, een virale infectie overgebracht door Aedes-muggen, kan ook leiden tot een vergrote lever, vooral bij ernstige vormen van de ziekte waarbij orgaanschade optreedt.

Metabole aandoeningen

Glycogeenstapelingsziekten
Deze groep erfelijke aandoeningen, waaronder de ziekte van von Gierke (glycogeenstapelingsziekte type I), wordt gekenmerkt door een stoornis in het vermogen van het lichaam om glycogeen af te breken of op te slaan. Bij von Gierke hoopt glycogeen zich op in de lever en andere organen, wat leidt tot hepatomegalie. Symptomen zoals een lage bloedsuikerspiegel en zwakte zijn hierbij vaak zichtbaar, vooral tijdens vasten.

Lysosomale stapelingsziekten
Deze ziekten ontstaan door een tekort aan enzymen die verantwoordelijk zijn voor het afbreken van bepaalde moleculen in de lysosomen, de 'recyclingcentra' van de cellen. De ziekte van Gaucher is een prominente aandoening in deze groep en leidt tot de ophoping van glucocerebrosiden in de lever, wat een vergrote lever veroorzaakt. De aandoening gaat vaak gepaard met andere systemische symptomen, zoals vergrote milt, botpijn en bloedafwijkingen.

Amyloïdose
Een zeldzame maar serieuze aandoening waarbij abnormale eiwitten, genaamd amyloïden, zich in de weefsels ophopen. Wanneer deze eiwitten zich in de lever afzetten, kan dat leiden tot vergroting en functieverlies van het orgaan. De aandoening is vaak multisystemisch en kan ook andere organen aantasten, wat de diagnose complex maakt.

Obesitas-gerelateerde metabole aandoeningen
Niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) valt ook onder metabole oorzaken en komt voor bij mensen met overgewicht en obesitas. De lever slaat overtollig vet op, wat tot een ontstekingsreactie en uiteindelijk tot hepatomegalie kan leiden. Deze aandoening kan zich ontwikkelen tot niet-alcoholische steatohepatitis (NASH) en zelfs tot leverfibrose en (lever)cirrose, waardoor het een belangrijke oorzaak van leververgroting is in westerse samenlevingen.

Endocriene en systemische oorzaken

Hyperthyreoïdie
Wanneer de schildklier overactief is en te veel schildklierhormonen produceert, kan dit leiden tot een versnelde stofwisseling en verschillende systemische effecten. De lever moet harder werken om het verhoogde metabolisme te ondersteunen, wat in sommige gevallen leidt tot hepatomegalie. Dit is vooral het geval bij langdurige of onbehandelde Hyperthyreoïdie.

Diabetes / Bron: Istock.com/Rawpixel LtdDiabetes / Bron: Istock.com/Rawpixel Ltd
Diabetes mellitus
Deze chronische aandoening, waarbij het lichaam problemen heeft met het reguleren van de bloedsuikerspiegel, kan bijdragen aan leververgroting. Dit gebeurt vaak als gevolg van niet-alcoholische leververvetting (NAFLD), die veel voorkomt bij mensen met diabetes type 2. De ophoping van vet in de lever kan leiden tot een ontstekingsreactie en hepatomegalie, wat de link tussen metabole ontregeling en levergezondheid benadrukt.

Zwangerschapsgerelateerde leververgroting
Ofschoon het vrij weinig voorkomt, kan zwangerschap bepaalde veranderingen in de lever teweegbrengen. Het verhoogde bloedvolume en de hormonale aanpassingen kunnen leiden tot een lichte vergroting van de lever. In sommige gevallen kan dit samengaan met specifieke aandoeningen zoals het HELLP-syndroom (hemolyse, verhoogde leverenzymen en een laag aantal bloedplaatjes), die leverproblemen kunnen veroorzaken.

Reumatoïde artritis (secundaire amyloïdose)
Reumatoïde artritis tast de gewrichten aan, maar kan in sommige gevallen ook tot complicaties leiden zoals secundaire amyloïdose. Hierbij hopen amyloïde-eiwitten zich op in verschillende organen, waaronder de lever, wat resulteert in vergroting en functieverlies. De leververgroting kan in dit geval een indicatie zijn van een meer systemisch probleem.

Systemische lupus erythematodes (SLE)
SLE of kortweg lupus is een complexe auto-immuunziekte die vrijwel elk orgaansysteem kan aantasten. Wanneer de lever wordt getroffen, kan dit leiden tot ontstekingen en vergroting van het orgaan. Hepatomegalie bij SLE is vaak een teken van bredere systemische betrokkenheid en kan samengaan met andere symptomen zoals huiduitslag, gewrichtspijn en nierproblemen.

Cardiovasculaire oorzaken

Rechterhartfalen: congestieve hepatomegalie
Wanneer het rechterdeel van het hart niet effectief bloed kan rondpompen, ontstaat er een opstopping in de bloedstroom die terugvoert naar de lever. Dit leidt tot een verhoogde druk in de leveraders, wat resulteert in congestieve hepatomegalie. De lever zwelt op door de ophoping van bloed, en patiënten kunnen symptomen ervaren zoals een vol gevoel in de bovenbuik en vochtophoping in de benen. Deze vorm van leververgroting is een alarmsignaal voor een onderliggend hartprobleem (congestief hartfalen), dat onmiddellijke aandacht vereist.

Budd-Chiari syndroom: trombose van de levervenen
Dit zeldzame syndroom wordt gekenmerkt door een verstopping van de levervenen door trombose, wat leidt tot een verminderde bloedafvoer uit de lever. Hierdoor ontstaat er een verhoogde druk binnen het orgaan, wat leidt tot vergroting en pijn in de rechterbovenbuik. De aandoening kan gepaard gaan met ascites (vochtophoping in de buik) en geelzucht. Het Budd-Chiari syndroom vraagt om een snelle diagnose en behandeling om ernstige complicaties zoals leverfalen te voorkomen.

Pericarditis: met bijbehorende levercongestie
Ontsteking van het hartzakje (pericarditis) kan leiden tot een verstoring in de bloeddoorstroming, vooral wanneer het zich ontwikkelt tot constrictieve pericarditis. Dit type pericarditis zorgt voor een beperking van de hartfunctie, wat resulteert in verhoogde druk in de bloedvaten die de lever voeden. Deze verhoogde druk leidt tot levercongestie en vergroting. Patiënten kunnen symptomen ervaren zoals kortademigheid, vermoeidheid en een opgeblazen gevoel in de buik.

Hematologische aandoeningen

Leukemie
Deze vorm van bloedkanker kan leiden tot hepatomegalie door de infiltratie van kwaadaardige witte bloedcellen in de lever. De leververgroting gaat vaak gepaard met symptomen zoals vermoeidheid, gewichtsverlies en een vergrote milt (splenomegalie). De mate van leververgroting hangt af van het type en de progressie van de leukemie.

Lymfomen
Zowel Hodgkin-lymfoom als non-Hodgkin-lymfoom kunnen de lever aantasten, wat resulteert in vergroting door infiltratie van lymfoïde cellen. Patiënten kunnen klachten hebben zoals pijn in de rechterbovenbuik, onverklaarbaar gewichtsverlies en nachtelijk zweten. Leverbetrokkenheid is vaak een teken van vergevorderde ziekte.

Myeloproliferatieve ziekten
Aandoeningen zoals polycythemia vera en essentiële trombocytemie kunnen leiden tot een vergrote lever door de overmatige productie van bloedcellen en verstoring van de normale bloedstroom. Deze ziekten kunnen leiden tot een verhoogde druk in de leveraders en congestie.

Sikkelcelziekte
Deze erfelijke aandoening, die de vorm van rode bloedcellen verandert, kan leiden tot leverproblemen door de ophoping van abnormale cellen in de lever. Dit veroorzaakt vergroting en kan gepaard gaan met pijnlijke aanvallen en icterus (geelzucht).

Hemolytische anemie
Bij deze aandoening worden rode bloedcellen sneller afgebroken dan ze kunnen worden aangemaakt, wat leidt tot een overbelasting van de lever en vergroting door verhoogde verwerking van het afgebroken hemoglobine.

Medicatie- en toxische invloeden

Medicatie
Bepaalde geneesmiddelen, zoals anabole steroïden, amiodaron, methotrexaat en sommige chemotherapieën, kunnen leververgroting veroorzaken door toxische effecten of vetophoping. Langdurig gebruik kan leiden tot leverbeschadiging en zelfs cirrose.

Toxines
Alcohol is een bekende oorzaak van leververvetting en levercirrose, maar ook toxines zoals paddenstoelvergiftiging en blootstelling aan industriële chemicaliën kunnen leiden tot acute en chronische leververgroting. Deze stoffen beschadigen de levercellen en kunnen leiden tot leverfalen bij ernstige gevallen.

Neoplastische oorzaken

Metastasen naar de lever
Wanneer kanker zich vanuit andere delen van het lichaam, zoals de dikke darm, pancreas of borst, naar de lever verspreidt, ontstaat leververgroting. Metastatische leverziekte is vaak een teken van gevorderde kanker en kan gepaard gaan met symptomen zoals pijn,
geelzucht / Bron: Dr. Thomas F. Sellers, Wikimedia Commons (Publiek domein)geelzucht / Bron: Dr. Thomas F. Sellers, Wikimedia Commons (Publiek domein)
en gewichtsverlies.

Primaire leverkanker
Hepatocellulair carcinoom is de meest voorkomende vorm van primaire leverkanker en ontstaat meestal bij patiënten met een voorgeschiedenis van chronische leverziekte. Deze tumor kan een aanzienlijke vergroting van de lever veroorzaken en vereist een agressieve behandelaanpak.

Andere oorzaken

Vervetting door malnutritie
Onder- en overvoeding kunnen beide leiden tot leververvetting en vergroting. Bij chronische ondervoeding probeert de lever vet op te slaan, wat leidt tot hepatomegalie. Dit kan het gevolg zijn van een onevenwichtige inname van voedingsstoffen.

Granulomateuze ziekten
Aandoeningen zoals sarcoïdose en tuberculose kunnen granulomen (kleine klompjes ontstekingscellen) in de lever veroorzaken, wat leidt tot vergroting en functieverlies. Deze aandoeningen zijn vaak multisystemisch en kunnen ook de longen, lymfeklieren en huid aantasten.

Idiopathische hepatomegalie
In sommige gevallen kan een vergrote lever voorkomen zonder dat er een duidelijke oorzaak wordt gevonden. Dit wordt idiopathische hepatomegalie genoemd en vraagt om verder onderzoek om mogelijke onderliggende oorzaken uit te sluiten.

Een vergrote lever en een vergrote milt

Een vergrote lever (hepatomegalie) en een vergrote milt (splenomegalie) die samen optreden, zijn klinische tekenen die wijzen op een onderliggende systemische aandoening. Dit duo, vaak aangeduid als hepatosplenomegalie, suggereert dat de oorzaak de grenzen van één orgaan overstijgt en meerdere systemen in het lichaam beïnvloedt. Hier volgt een uitgebreide bespreking van de mogelijke oorzaken en de achterliggende mechanismen.

Vergrote milt / Bron: Mikael Häggström, Wikimedia Commons (Publiek domein)Vergrote milt / Bron: Mikael Häggström, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Infectieuze oorzaken
Een van de meest voorkomende oorzaken van hepatosplenomegalie zijn infectieziekten. Virale infecties zoals Epstein-Barr virus (klierkoorts) en cytomegalovirus (CMV) staan bovenaan de lijst. Deze virussen veroorzaken een sterke immuunrespons, wat leidt tot een vergroting van zowel de lever als de milt. Tropische infecties zoals malaria en leishmaniasis kunnen ook hepatosplenomegalie veroorzaken, vooral in gebieden waar deze ziekten endemisch zijn. In het geval van malaria veroorzaakt de infectie de vernietiging van rode bloedcellen, wat de milt dwingt harder te werken en groter wordt. De lever kan vergroot raken door de verhoogde afbraak van rode bloedcellen en de daaropvolgende verwerking van hemoglobine.

Hematologische aandoeningen
Hematologische ziekten vormen een andere belangrijke categorie. Bij aandoeningen zoals leukemie en lymfoom infiltreert abnormaal groeiend weefsel de lever en de milt, wat leidt tot vergroting van beide organen. Deze vergroting kan gepaard gaan met symptomen zoals vermoeidheid, nachtelijk zweten en onverklaarbaar gewichtsverlies. Bij sikkelcelziekte en andere vormen van hemolytische anemie kan de milt vergroot raken door de verhoogde afbraak van abnormale rode bloedcellen, terwijl de lever zich bezighoudt met het verwerken van het overtollige hemoglobine.

Ligging van de milt in het lichaam / Bron: Decade3d/Shutterstock.comLigging van de milt in het lichaam / Bron: Decade3d/Shutterstock.com
Leverziekten en portale hypertensie
Bij chronische leverziekten zoals levercirrose kan de druk in de poortader toenemen, een toestand bekend als portale hypertensie. Dit leidt vaak tot een vergrote milt doordat bloed zich ophoopt in het portale systeem. De lever raakt vergroot door de progressieve littekenvorming en ontsteking. Portale hypertensie kan ook secundaire problemen zoals ascites (vochtophoping in de buik) en varices (spataderen) veroorzaken.

Metabole en opslagziekten
Zeldzamere, maar niet minder belangrijke, oorzaken van hepatosplenomegalie zijn metabole stapelingsziekten. Bij aandoeningen zoals ziekte van Gaucher en ziekte van Niemann-Pick hopen vetachtige stoffen of andere stoffen zich op in de lever en milt, wat leidt tot hun vergroting. Bij hemochromatose, een aandoening waarbij het lichaam te veel ijzer opslaat, worden zowel de lever als de milt zwaar belast door de ophoping van dit metaal. Dit kan op termijn leiden tot schade en vergrote organen.

Auto-immuunziekten en systemische aandoeningen
Auto-immuunziekten zoals systemische lupus erythematodes (SLE) en reumatoïde artritis kunnen ook hepatosplenomegalie veroorzaken. Deze aandoeningen leiden tot chronische ontsteking en kunnen resulteren in een reactie van het immuunsysteem waarbij de lever en milt betrokken raken. De milt werkt harder om ontstekingsproducten en abnormale cellen uit de bloedbaan te filteren, terwijl de lever betrokken raakt door systemische immuunactiviteit.

Risicogroepen

Mensen met metabole aandoeningen
Wereldwijd is NAFLD een van de meest voorkomende oorzaken van een vergrote lever. In Europa en Noord-Amerika treft deze aandoening naar schatting 25-30% van de bevolking. Specifieke cijfers laten zien dat in de Verenigde Staten NAFLD voorkomt bij bijna 1 op de 3 volwassenen. Mensen met obesitas vormen de kern van deze risicogroep, aangezien tot 70% van de mensen met overgewicht en 90% van de zwaarlijvigen tekenen van leververvetting vertonen. In Nederland is obesitas bij ongeveer 15% van de volwassenen aanwezig, wat NAFLD tot een groeiend gezondheidsprobleem maakt. Een praktijkvoorbeeld is een 52-jarige man met obesitas en diabetes type 2 die bij routineonderzoek een vergrote lever heeft, zonder aanvankelijk duidelijke klachten.

Patiënten met chronische leverziekten
Chronische virale hepatitis blijft wereldwijd een belangrijke oorzaak van hepatomegalie. Hepatitis B treft naar schatting 296 miljoen mensen wereldwijd, met bijzonder hoge prevalenties in Sub-Sahara Afrika en Oost-Azië, waar tot 8% van de bevolking besmet is. In België en Nederland is de prevalentie lager, met geschatte cijfers van respectievelijk 0,7% en 0,4%, maar de impact blijft aanzienlijk voor degenen die geïnfecteerd zijn. Een praktijkvoorbeeld betreft een 40-jarige vrouw met chronische hepatitis B die last heeft van een vol gevoel in haar bovenbuik, waarna een vergrote lever wordt vastgesteld.

Gebruikers van toxische stoffen
Alcoholgebruik is een bekende risicofactor voor leververgroting, met wereldwijd ongeveer 3,3 miljoen doden per jaar als gevolg van alcoholgerelateerde ziekten, waaronder leveraandoeningen. In Nederland drinkt ongeveer 8-10% van de volwassen bevolking op een risicovolle manier, wat het risico op alcoholische leverziekte en hepatomegalie verhoogt. Een voorbeeld hiervan is een 45-jarige man die jarenlang zware drinker is geweest en bij wie leververvetting werd ontdekt tijdens een routinecontrole.

Kinderen met erfelijke en aangeboren aandoeningen
Metabole stoornissen, zoals de ziekte van von Gierke en de ziekte van Gaucher, worden wereldwijd gediagnosticeerd bij ongeveer 1 op de 40.000 tot 1 op de 100.000 geboortes. In Nederland worden jaarlijks enkele tientallen nieuwe gevallen van erfelijke stofwisselingsziekten ontdekt. Een voorbeeld betreft een 7-jarig kind dat wordt gediagnosticeerd met hepatomegalie na klachten van buikpijn en groeiachterstand, wat uiteindelijk leidt tot de diagnose van glycogeenstapelingsziekte type I.

Mensen met hematologische aandoeningen
Leververgroting komt vaak voor bij patiënten met bloedziekten zoals leukemie en lymfomen. Bij acute leukemie, die jaarlijks wereldwijd ongeveer 350.000 mensen treft, is hepatomegalie een veelvoorkomend symptoom. In België en Nederland samen worden jaarlijks meer dan 2.500 nieuwe gevallen van leukemie vastgesteld. Een voorbeeld is een 60-jarige vrouw die moeheid en gewichtsverlies ervaart en bij wie uiteindelijk hepatomegalie wordt gevonden als onderdeel van haar diagnose van chronische lymfatische leukemie.

Personen in tropische en subtropische gebieden
Infectieziekten zoals malaria en schistosomiasis zijn endemisch in veel tropische regio’s en vormen een significante risicofactor voor hepatomegalie. Malaria, dat jaarlijks ongeveer 200 miljoen mensen treft, kan leiden tot een vergrote lever, vooral bij kinderen en kwetsbare volwassenen. Schistosomiasis, met wereldwijd meer dan 200 miljoen besmette mensen, veroorzaakt vaak leververgroting door chronische ontsteking en fibrose. Een praktijkvoorbeeld betreft een 12-jarige jongen uit een dorp in Sub-Sahara Afrika die bij een medisch kamp wordt gediagnosticeerd met hepatomegalie door schistosomiasis.

Vrouwen tijdens de zwangerschap
Zwangerschapsgerelateerde leverproblemen zoals het HELLP-syndroom komen voor bij 0,5-0,9% van alle zwangerschappen. Dit syndroom kan ernstige complicaties veroorzaken, waaronder leververgroting. Een voorbeeld is een 32-jarige zwangere vrouw die plotselinge pijn in haar bovenbuik en misselijkheid ervaart, waarna blijkt dat ze het HELLP-syndroom heeft met een vergrote lever.

Ouderen
Met het voortschrijden der jaren stijgt de kans op chronische ziekten zoals hartfalen en diabetes, die kunnen leiden tot hepatomegalie. In Nederland is meer dan 20% van de 65-plussers gediagnosticeerd met diabetes, wat hen vatbaar maakt voor leververvetting. Een voorbeeld hiervan is een 70-jarige man die last heeft van kortademigheid en bij wie een vergrote lever wordt geconstateerd, gerelateerd aan congestief hartfalen.

Genetisch predisponeerde groepen
Mensen met een familiegeschiedenis van genetische aandoeningen zoals hemochromatose hebben een verhoogd risico op leververgroting. Deze aandoening treft ongeveer 1 op de 200 mensen van Noord-Europese afkomst, waarbij vroege diagnose en behandeling cruciaal zijn. Een praktijkvoorbeeld betreft een 35-jarige man van Noord-Europese afkomst die moeheid en gewrichtspijn ervaart en na een genetische test wordt gediagnosticeerd met hemochromatose en hepatomegalie.

Risicofactoren

Je loopt meer kans om een vergrote lever te krijgen als je een leverziekte hebt of te maken krijgt met schadelijke invloeden. Factoren die het risico op leverproblemen kunnen verhogen, zijn onder meer:

Overmatig alcoholgebruik
Het regelmatig consumeren van overmatige hoeveelheden alcohol kan leiden tot ernstige leveraandoeningen, zoals alcoholische leververvetting, hepatitis en uiteindelijk levercirrose. Ongeveer 8-10% van de volwassen bevolking in Nederland drinkt op een manier die als risicovol wordt beschouwd, wat het risico op leverschade aanzienlijk vergroot.

Grote doses medicijnen, vitamines of supplementen
Medicatiegebruik zonder de juiste doseringsinstructies kan schadelijk zijn voor de lever. Paracetamoloverdosis is bijvoorbeeld de meest voorkomende oorzaak van acuut leverfalen. Dit gebeurt door directe leverschade als gevolg van paracetamol. Het langdurig gebruik van hoge doses bepaalde vitamines, zoals vitamine A, kan ook hepatotoxiciteit veroorzaken.

Kruidensupplementen
Natuurlijke supplementen worden vaak als veilig beschouwd, maar sommige kruiden kunnen de lever schaden. Kruidensupplementen zoals zwarte zilverkaars, ephedra (Ma huang), en valeriaan hebben een verband met leverschade en vergroten het risico op hepatomegalie.

Infecties
Zowel virale, bacteriële als parasitaire infecties kunnen het risico op leververgroting en schade verhogen. Veel voorkomende infectieuze oorzaken zijn hepatitis A, B en C. Wereldwijd zijn ongeveer 296 miljoen mensen chronisch geïnfecteerd met hepatitis B, wat hun risico op leverziekten en hepatomegalie aanzienlijk vergroot.

Hepatitisvirussen
De infecties met hepatitis A, B en C zijn belangrijke risicofactoren voor leverschade. Hepatitis B en C, die chronisch kunnen worden, veroorzaken leverontsteking en fibrose, wat kan leiden tot een vergrote lever. In Nederland en België komt hepatitis B voor bij respectievelijk 0,4% en 0,7% van de bevolking, maar wereldwijd liggen de cijfers aanzienlijk hoger, vooral in Azië en Afrika.

Slechte eetgewoonten
Een ongezond dieet en slechte voedingsgewoonten dragen bij aan de ontwikkeling van leverziekten. Overgewicht en obesitas zijn wereldwijd belangrijke risicofactoren voor niet-alcoholische leververvetting (NAFLD). Deze aandoening treft 25-30% van de bevolking in veel westerse landen. Het eten van voedsel met overtollig vet of suiker verhoogt de kans op leververvetting en daarmee op hepatomegalie.

Chronische ziekten
Bepaalde chronische aandoeningen, zoals diabetes type 2 en metabool syndroom, verhogen het risico op leververvetting en vergroting. Mensen met diabetes hebben een 50% verhoogd risico op het ontwikkelen van NAFLD, wat kan leiden tot een vergrote lever.

Genetische aanleg
Erfelijke ziekten zoals hemochromatose en de ziekte van Wilson zijn risicofactoren voor een vergrote lever. Hemochromatose komt voor bij ongeveer 1 op de 200 mensen van Noord-Europese afkomst en leidt tot ijzerstapeling in de lever. Dit verhoogt het risico op leververgroting en schade.

Blootstelling aan toxines
Langdurige blootstelling aan industriële chemicaliën, zoals koolstoftetrachloride en pesticiden, kan leverschade veroorzaken. Personen die in specifieke industrieën werken, lopen daarom een hoger risico.

Ziekten van het immuunsysteem
Auto-immuunziekten zoals auto-immune hepatitis en systemische lupus erythematodes (SLE) verhogen het risico op leverontsteking en hepatomegalie. Auto-immune hepatitis komt vaker voor bij vrouwen en kan, indien onbehandeld, leiden tot significante leververgroting en fibrose.

Bijkomende symptomen

Maag-darmklachten

Welke andere symptomen kunnen optreden met een vergrote lever? Een vergrote lever kan gepaard gaan met andere symptomen, die variëren - afhankelijk van de onderliggende ziekte of aandoening. Zo kunnen er bepaalde maag-darmklachten optreden, zoals:

Vermoeidheid / Bron: Istock.com/dolgachovVermoeidheid / Bron: Istock.com/dolgachov

Andere klachten

Andere symptomen die kunnen optreden samen met een vergrote lever

Buikpijn / Bron: Andrey Popov/Shutterstock.comBuikpijn / Bron: Andrey Popov/Shutterstock.com

Ernstige klachten

Ernstige symptomen die kunnen wijzen op een levensbedreigende aandoening, waarbij direct medische hulp moet worden ingeschakeld:
  • buikpijn;
  • zwelling van de buik of een opgeblazen gevoel;
  • agitatie;
  • verandering in de mentale status of een plotselinge gedragsverandering, zoals verwardheid, delirium, lethargie, hallucinaties en wanen;
  • moeite met lopen;
  • een snelle hartslag (tachycardie)
  • ernstige vermoeidheid
  • bloed braken.

Wanneer medische hulp inschakelen

Hier is een overzicht van situaties waarin je de huisarts (HA) moet inschakelen en wanneer je direct 112 moet bellen bij een vergrote lever en gerelateerde symptomen:

Wanneer de huisarts (HA) inschakelen?

Je moet de huisarts inschakelen als je last hebt van de volgende symptomen, vooral wanneer ze langdurig aanhouden of geleidelijk verergeren:

  • Pijn of een vol gevoel in de bovenbuik: Dit kan duiden op een vergrote lever of een andere leveraandoening.
  • Onverklaarbare vermoeidheid en zwakte: Dit kan een teken zijn van een onderliggende leverziekte.
  • Geelzucht (gele verkleuring van huid en ogen): Dit wijst vaak op een probleem met de lever of galwegen.
  • Donkere urine en lichtgekleurde ontlasting: Mogelijke tekenen van leverproblemen.
  • Onverklaarbaar gewichtsverlies: Kan duiden op een chronische aandoening zoals leverziekte.
  • Misselijkheid en verlies van eetlust: Als dit gepaard gaat met de bovengenoemde symptomen.
  • Opgezwollen buik (ascites): Dit kan wijzen op een ernstiger stadium van leverziekte.

Wanneer direct 112 bellen?

Bel direct 112 bij de volgende symptomen, omdat deze wijzen op een medische noodsituatie:

  • Plotselinge, hevige buikpijn: Dit kan duiden op een gescheurde lever, bloeding of andere levensbedreigende complicaties.
  • Ernstige geelzucht met verwarring of verminderd bewustzijn: Dit kan een teken zijn van acuut leverfalen.
  • Bloederig braken of teerachtige ontlasting: Dit wijst op een mogelijke bloeding in het maagdarmkanaal, wat snel ingrijpen vereist.
  • Ernstige ademhalingsproblemen of shock: Deze kunnen wijzen op een sepsis of een andere acute complicatie van een leverprobleem.
  • Plotselinge, ernstige zwelling van de buik gepaard met kortademigheid: Dit kan duiden op vochtophoping (ascites) en kan ademhaling belemmeren.

In het geval van twijfel, vooral als de symptomen snel verergeren of verontrustend zijn, is het beter om 112 te bellen of medisch advies in te winnen via een spoeddienst. Tijdig ingrijpen kan cruciaal zijn bij ernstige leveraandoeningen complicaties te voorkomen.

Zelf een vergrote lever voelen

Het zelf voelen van een vergrote lever is mogelijk, maar niet altijd eenvoudig. De lever bevindt zich normaal gesproken net onder de rechterribbenboog, en bij een gezond persoon steekt hij meestal niet uit onder de ribben. Maar wanneer de lever vergroot is, kan hij voorbij deze natuurlijke grens komen en voelbaar worden.

Hoe kun je een vergrote lever zelf voelen?

Als je vermoedt dat je een vergrote lever hebt, kun je dit proberen te controleren door voorzichtig je vingers onder je rechterribben te plaatsen terwijl je ligt of zit in een ontspannen positie. Neem een diepe ademhaling: de lever beweegt dan licht naar beneden door de druk van het diafragma. Als je tijdens het ademen een stevige, gladde massa voelt, kan dit een vergrote lever zijn.

Wat voel je precies?

Een vergrote lever kan zich kenmerken door een stevig, soms hobbelig oppervlak. Het voelt anders aan dan het zachte, veerkrachtige gevoel van de buikspieren en andere weefsels. Bij lichte druk kan het oncomfortabel aanvoelen, vooral als er sprake is van een onderliggende ontsteking of aandoening.

Wanneer moet je voorzichtig zijn?

Als je een massa voelt die pijnlijk is of ongemak veroorzaakt, is dat een duidelijk signaal om een arts te raadplegen. Het zelf onderzoeken van je lever moet altijd met zachte druk gebeuren en zonder te forceren, om verwondingen te voorkomen.

Conclusie: eigen onderzoek vs. medische bevestiging

Ofschoon het mogelijk is om een vergrote lever zelf te voelen, blijft het belangrijk om professionele medische bevestiging te krijgen. Alleen een arts kan met zekerheid vaststellen of de lever vergroot is, vaak met behulp van beeldvorming en laboratoriumtests. Probeer het zelfonderzoek gerust uit, maar zie het vooral als een indicatie om medisch advies in te winnen en niet als definitieve diagnose.

Onderzoek en diagnose

Anamnese en lichamelijk onderzoek
Het eerste onderzoek naar een vergrote lever begint met een gedetailleerde anamnese. De arts vraagt naar de medische geschiedenis, levensstijl en specifieke symptomen, zoals vermoeidheid, buikpijn en geelzucht. Alcoholgebruik, medicatie en familiegeschiedenis van leverziekten worden onder de loep genomen. Het lichamelijk onderzoek omvat het palperen van de buik om de grootte en structuur van de lever te voelen. Een vergrote lever kan vaak onder de ribbenboog uitkomen, wat de arts richting de volgende stappen leidt.

Laboratoriumonderzoek
Bloedonderzoek is onmisbaar voor een grondige beoordeling van de leverfunctie en om onderliggende oorzaken te ontdekken:

  • Leverfunctietesten: Analyse van enzymen zoals ALAT, ASAT, alkalische fosfatase (AF), GGT en bilirubine om leverontsteking of schade te detecteren.
  • Volledig bloedbeeld: Om afwijkingen zoals bloedarmoede of tekenen van hematologische aandoeningen op te sporen.
  • Stollingstesten: Controle van de bloedstolling, essentieel omdat een zieke lever de stolling kan verstoren.
  • Viraal serologisch onderzoek: Testen op hepatitis A, B en C om virale oorzaken uit te sluiten of te bevestigen.
  • Specifieke bloedtests: Zoals ijzer- en kopergehaltes voor de detectie van hemochromatose en de ziekte van Wilson.

Beeldvormende onderzoeken
Beeldvorming is een sleutelcomponent in het diagnosticeren van een vergrote lever:

CT-scan / Bron: IStock.com/Pavel LosevskyCT-scan / Bron: IStock.com/Pavel Losevsky
  • Echografie: De eerste keus voor het visualiseren van de grootte en structuur van de lever en het opsporen van massa’s of cysten.
  • CT-scan: Geeft gedetailleerde beelden van de lever en helpt bij het identificeren van vette infiltratie, tumoren en andere afwijkingen.
  • MRI-scan: Helpt bij het in kaart brengen van leverstructuren en is nuttig voor het onderscheiden van verschillende soorten leverafwijkingen.
  • FibroScan: Een gespecialiseerde vorm van echografie die de mate van leverfibrose (littekenweefsel) beoordeelt en aangeeft hoe ernstig de lever beschadigd is.

Invasieve onderzoeken
Wanneer de oorzaak niet duidelijk is na niet-invasieve onderzoeken, kan een leverbiopsie nodig zijn. Een klein stukje leverweefsel wordt genomen voor microscopisch onderzoek om de mate van ontsteking, fibrose of andere specifieke afwijkingen vast te stellen.

Aanvullende onderzoeken
Soms zijn verdere tests nodig om de diagnose te verduidelijken:

  • Genetische tests: Nuttig bij het vermoeden van erfelijke aandoeningen zoals hemochromatose of de ziekte van Wilson.
  • Serumimmunologische tests: Worden ingezet voor het diagnosticeren van auto-immuunziekten, zoals auto-immune hepatitis, die hepatomegalie kunnen veroorzaken.

Diagnoseproces
De combinatie van anamnese, lichamelijk onderzoek, laboratoriumtests en beeldvorming resulteert in een zorgvuldig samengestelde differentiële diagnose. Deze gegevens stellen de arts in staat om een gerichte diagnose te stellen en een behandelplan op te stellen. In complexe gevallen kan een multidisciplinaire samenwerking met hepatologen, radiologen en andere specialisten noodzakelijk zijn om tot een definitieve diagnose en een op maat gemaakte behandeling te komen.

Behandeling van een leververgroting

Behandeling afgestemd op de oorzaak

De behandeling van een vergrote lever (hepatomegalie) hangt grotendeels af van de onderliggende oorzaak. Het aanpakken van de oorzaak is cruciaal om de levergezondheid te verbeteren en verdere schade te voorkomen. Of het nu gaat om een leverziekte, een infectie, of een metabole aandoening, de behandelstrategie is gericht op het herstellen van de leverfunctie en het verminderen van de vergrote toestand.

Leefstijlinterventies en preventieve maatregelen

Bij leververvetting, zoals bij niet-alcoholische leververvetting (NAFLD), is de eerste verdedigingslinie het aanpassen van de leefstijl. Dit omvat:

Afvallen bij overgewicht / Bron: Eelnosiva/Shutterstock.comAfvallen bij overgewicht / Bron: Eelnosiva/Shutterstock.com
  • Gewichtsverlies: Een gewichtsverlies van 5-10% kan significant bijdragen aan het verminderen van leververvetting.
  • Gezonde voeding: Een dieet rijk aan groenten, fruit, volle granen en gezonde vetten (zoals in olijfolie en vette vis) helpt de leverfunctie te verbeteren. Het Mediterrane dieet wordt vaak aanbevolen.
  • Regelmatige lichaamsbeweging: Minstens 150 minuten matig-intensieve beweging per week kan de insulinegevoeligheid verbeteren en levervet verminderen.
  • Beperken van alcoholinname: Bij alcoholische leververvetting is volledige onthouding van alcohol essentieel voor herstel.

Medicamenteuze behandeling

In sommige gevallen is medicatie noodzakelijk om de onderliggende aandoening te behandelen:

  • Antivirale middelen: Worden gebruikt bij virale hepatitis B en C om virale replicatie te onderdrukken en verdere leverbeschadiging te voorkomen.
  • Immunosuppressiva: Bij auto-immune hepatitis kunnen corticosteroïden en azathioprine de ontsteking onder controle houden en de levergrootte stabiliseren.
  • Chelatietherapie: Bij de ziekte van Wilson, waarbij koper zich ophoopt in de lever, kan behandeling met medicijnen zoals penicillamine helpen om het overtollige koper uit het lichaam te verwijderen.
  • IJzerchelatoren: Voor hemochromatose worden ijzerbindende middelen ingezet om de ijzerstapeling in de lever te verminderen.

Chirurgische ingrepen en zeldzamere behandelingen

Wanneer conservatieve behandelingen onvoldoende zijn, kunnen meer ingrijpende maatregelen nodig zijn:

  • Levertransplantatie: In gevallen van eindstadium leverziekte, zoals levercirrose of niet-behandelbare hepatocellulaire carcinomen, kan een levertransplantatie de enige optie zijn om het leven van de patiënt te redden. Wereldwijd worden jaarlijks tienduizenden levertransplantaties uitgevoerd, waarvan een aanzienlijk deel in Europa en Noord-Amerika.
  • Embolisatie of ablatietechnieken: Bij goedaardige leveradenomen of leverkanker kan een selectieve embolisatie (afsluiting van bloedtoevoer naar een tumor) of radiofrequente ablatie (het vernietigen van tumoren met hitte) een effectieve behandelingsoptie zijn.

Behandeling van infecties en parasitaire oorzaken

Bij leververgroting veroorzaakt door infecties zoals malaria, amoebiasis of schistosomiasis, worden specifieke anti-infectieuze therapieën toegepast:

  • Antimalariamiddelen: Geneesmiddelen zoals artemisinine zijn essentieel voor het bestrijden van malaria, wat kan leiden tot leververgroting.
  • Antibiotica en antiparasitaire middelen: Bij amoebiasis wordt metronidazol gebruikt om de infectie te behandelen, terwijl praziquantel de standaardbehandeling is voor schistosomiasis.

Ondersteunende zorg en zeldzamere behandelingsvormen

Bij ernstig zieke patiënten is ondersteunende zorg cruciaal om complicaties te beheersen:

  • Vochtmanagement: Voor patiënten met ascites (vochtophoping in de buik) worden diuretica voorgeschreven om overtollig vocht af te voeren.
  • Nutritional support: Voedingsondersteuning kan worden aangeboden aan patiënten met ondervoeding of spierafbraak als gevolg van chronische leverziekten.

Preventie en monitoring

Na succesvolle behandeling is preventie van terugval cruciaal. Regelmatige monitoring van de leverfunctie, het opvolgen van voedingsadviezen en het vermijden van levertoxische stoffen zijn belangrijk om de gezondheid van de lever op lange termijn te behouden. Periodieke echografieën en bloedonderzoek kunnen helpen om eventuele tekenen van terugkerende hepatomegalie vroegtijdig op te sporen.

Prognose

Als de vergrote lever het gevolg is van een acute aandoening, zal de behandeling ervan ervoor zorgen dat je lever kan herstellen. Als de leververgroting het gevolg is van een chronische leverziekte, kan de schade mogelijk worden teruggedraaid en in sommige gevallen worden genezen met leefstijlveranderingen.

Stoppen met roken / Bron: Serhiy Kobyakov/Shutterstock.comStoppen met roken / Bron: Serhiy Kobyakov/Shutterstock.com

Preventie

Neem de volgende maatregelen in acht om et risico op leverziekte te verminderen:
  • Eet gezond en gevarieerd. Kies een dieet vol fruit, groenten en volle granen (bijvoorbeeld een plantaardig dieet).
  • Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.
  • Volg de aanwijzingen bij het nemen van medicijnen, vitamines of supplementen. Gebruik niet meer dan de aanbevolen doses.
  • Beperk het contact met chemicaliën. Gebruik spuitbussen, insecticiden en andere giftige chemicaliën alleen in goed geventileerde ruimtes. Draag handschoenen, lange mouwen en een masker.
  • Handhaaf een gezond gewicht en voorkom overgewicht.
  • Stoppen met roken.
  • Gebruik met de nodig voorzichtigheid kruidensupplementen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gevolgen van alcohol voor de leverGevolgen van alcohol voor de leverAlcohol heeft diverse gevolgen voor de lever. Alcohol speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van diverse leverziekt…
Syndroom van Rye: symptomen, diagnose en behandelingSyndroom van Rye: symptomen, diagnose en behandelingHet syndroom van Rye is een zeldzame, maar wel zeer ernstige ziekte. Rye kan een ontsteking veroorzaken aan meerdere org…
HCC (leverziekte) bij de hondHCC (leverziekte) bij de hondHCC (Hepatitis Contagiosa Canis), Leverziekte of Ziekte van Rubarth is een besmettelijke leverziekte bij de hond. De zie…
Leverfalen: symptomen, diagnose, behandeling en prognoseLeverfalen: symptomen, diagnose, behandeling en prognoseAls de lever niet goed meer functioneert of helemaal niet werkt spreekt men van ‘leverfalen’. Dit is een levensbedreigen…

Chikungunya-virus: symptomen, oorzaak en behandelingChikungunya-virus: symptomen, oorzaak en behandelingChikungunya is een virale ziekte die door geïnfecteerde muggen wordt overgedragen op de mens. Het veroorzaakt koorts en…
Informatie over slechthorendheidEr zijn verschillende vormen van slechthorendheid, met diverse oorzaken. Voor mensen die slechter horen kan het lastiger…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Nerthuz/Shutterstock.com
  • Cleveland Clinic. Hepatomegaly (Enlarged Liver). https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/17937-hepatomegaly-enlarged-liver (ingezien op 4-6-2022)
  • Martin Sulman. Vergrote lever: symptomen en behandeling. https://mens-en-gezondheid.nl/home/symptomen/vergrote-lever-symptomen-en-behandeling/ (ingezien op 10-10-2023)
  • Mayo Clinic. Enlarged liver. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/enlarged-liver/symptoms-causes/syc-20372167 (ingezien op 23-12-2019)
  • NLV. Budd-Chiari. https://www.leverpatientenvereniging.nl/budd-chairi (ingezien op 23-12-2019)
  • Prof. dr. D.H. Ford, prof. dr. J.P. Schadé, dr. J. Tomson (hoofdredactie). Het grote medische handboek. Rebo Productions, Lisse, 2009.
  • www.healthgrades.com/symptoms/enlarged-liver--causes (voor de laatste keer geraadpleegd op 30-09-2014)
  • www.mayoclinic.org/diseases-conditions/enlarged-liver/basics/treatment/con-20024769 (voor de laatste keer geraadpleegd op 30-09-2014)
  • www.nl.wikipedia.org/wiki/Hepatomegalie (voor de laatste keer geraadpleegd op 30-09-2014)
  • www.webmd.com/hepatitis/enlarged-liver-causes (voor de laatste keer geraadpleegd op 30-09-2014)
  • Afbeelding bron 1: BlueRingMedia/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 2: Nerthuz/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 3: Istock.com/Csaba Deli
  • Afbeelding bron 4: Istock.com/Rawpixel Ltd
  • Afbeelding bron 5: Dr. Thomas F. Sellers, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 6: Mikael Häggström, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 7: Decade3d/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 8: Istock.com/dolgachov
  • Afbeelding bron 9: Andrey Popov/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 10: IStock.com/Pavel Losevsky
  • Afbeelding bron 11: Eelnosiva/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 12: Serhiy Kobyakov/Shutterstock.com
Reactie

Zegers, 05-08-2017
Ik was bij de internist en die constateerde dat ik een vergrote lever heb maar ik drink geen alcohol en vraag me af hoe dit kan. Reactie infoteur, 02-09-2017
Een vergrote lever kan worden veroorzaakt door een grote verscheidenheid van aandoeningen, waarvan enkele zijn benoemd in het artikel. Vraag uw arts naar de mogelijke oorzaak bij u.

Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 07-11-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 22
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.