InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Aandoeningen > Vergrote lever: oorzaken en symptomen van leververgroting

Vergrote lever: oorzaken en symptomen van leververgroting

Vergrote lever: oorzaken en symptomen van leververgroting De medische benaming van een vergrote lever of leververgroting is 'hepatomegalie'. Er wordt van een vergrote lever of hepatomegalie gesproken als de lever 2 tot 4 centimeter onder de ribbenboog (door de arts) voelbaar is. Meerdere oorzaken kunnen een vergrote lever veroorzaken. In sommige gevallen kunnen zowel de lever als de milt vergroot zijn. Een voorbeeld waar dit bij kan optreden is de ziekte van Pfeiffer, een infectie door een virus welke gepaard kan gaan met keelpijn en koorts.

Vergrote lever


Anatomie van de lever / Bron: BlueRingMedia/Shutterstock.comAnatomie van de lever / Bron: BlueRingMedia/Shutterstock.com

Wat is een vergrote lever?

De lever is na de huid het het grootste, en het meest veelzijdige orgaan. De lever heeft een groot aantal functies, zoals de productie van essentiële stoffen, zoals vetten en eiwitten. Voorts maakt de lever giftige stoffen, zoals alcohol en medicijnen, onschadelijk door deze af te breken en de lever speelt een niet te onderschatten rol bij de energiehuishouding.

Abnormaal vergrote lever

Hepatomegalie duidt op een abnormaal vergrote lever, ongeacht de oorzaak. In sommige gevallen zijn zowel de lever als de milt vergroot, hetgeen 'hepatosplenomegalie' wordt genoemd (een vergrote milt wordt 'splenomegalie' genoemd). Een niet goed functionerende lever kan allerlei klachten veroorzaken, zoals geelzucht en pijn in de leverstreek. Bij een vergrote lever kunnen verschillende soorten klachten ontstaan, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. In het begin gaat een vergrote lever vaak niet gepaard met andere klachten. Een vergrote lever wordt vaak tijdens een lichamelijk onderzoek door een arts ontdekt.

Wanneer de lever op zon vier tot twee centimeter onder de rib al te voelen is, kan gesproken worden van een vergrote lever. De arts zal onder de ribbenboog onderzoeken of hij de lever kan voelen wanneer je inademt. Wanneer dat het geval is, is de kans groot dat er sprake is van een vergrote lever. Toch is een vergrote lever zeker niet altijd voelbaar.

Gevolgen alcoholgebruik / Bron: Istock.com/Csaba DeliGevolgen alcoholgebruik / Bron: Istock.com/Csaba Deli

Wat zijn de mogelijke oorzaken van een vergrote lever?

Een vergrote lever wordt meestal veroorzaakt door leveraandoeningen die zijn gerelateerd aan overmatig alcoholgebruik, congestief hartfalen, glycogeenstapelingsziekte, virale hepatitis, leverkanker en leververvetting. Het kan ook worden veroorzaakt door een grote verscheidenheid van andere aandoeningen, zoals de ziekte van Pfeiffer (een andere benaming is klierkoorts, vanwege opgezette klieren), of uitzaaiingen van kanker elders in het lichaam.

Welke andere symptomen kunnen er optreden?

Welke andere symptomen kunnen optreden met een vergrote lever? Een vergrote lever kan gepaard gaan met andere symptomen, die variëren - afhankelijk van de onderliggende ziekte of aandoening. Zo kunnen er bepaalde maag-darmklachten optreden, zoals:

Vermoeidheid / Bron: Istock.com/dolgachovVermoeidheid / Bron: Istock.com/dolgachov
Andere symptomen die kunnen optreden samen met een vergrote lever

Buikpijn / Bron: Andrey Popov/Shutterstock.comBuikpijn / Bron: Andrey Popov/Shutterstock.com
Ernstige klachten
Ernstige symptomen die kunnen wijzen op een levensbedreigende aandoening, waarbij direct medische hulp moet worden ingeschakeld:
 • buikpijn;
 • zwelling van de buik of een opgeblazen gevoel;
 • agitatie;
 • verandering in de mentale status of een plotselinge gedragsverandering, zoals verwardheid, delirium, lethargie, hallucinaties en wanen;
 • moeite met lopen;
 • een snelle hartslag (tachycardie)
 • ernstige vermoeidheid
 • bloed braken.

CT-scan / Bron: IStock.com/Pavel LosevskyCT-scan / Bron: IStock.com/Pavel Losevsky

Hoe wordt een diagnose gesteld?

Zodra je arts vaststelt dat er bij jou sprake is van een vergrote lever, kan aanvullend worden gedaan om de oorzaak ervan te achterhalen. Aanvullend onderzoek kan bestaan uit:

Bloedonderzoek

In het bloed kunnen bepalingen gedaan worden die informatie opleveren met betrekking tot de functie van de lever. Een leverfunctietest kan leverbeschadiging opsporen en/of de ernst van een leverstoornis vaststellen.

Beeldvormende onderzoeken

De lever kan in kaart worden gebracht door middel van echografie, CT-scan, MRI-scan of een PET-CT.

Leverbiopsie of leverpunctie

Bij dit onderzoek haalt een radioloog met een holle naald een stukje weefsel uit je lever, wat vervolgens door de patholoog-anatoom in het laboratorium wordt onderzocht.

Waaruit bestaat de behandeling?

Behandeling van een vergrote lever bestaat uit het diagnosticeren van de onderliggende aandoening, waarna deze adequaat behandeld kan worden.

Lees verder

© 2014 - 2019 Tartuffel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Gevolgen van alcohol voor de leverGevolgen van alcohol voor de leverAlcohol heeft diverse gevolgen voor de lever. Alcohol speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van diverse leverziekt…
Syndroom van Rye: symptomen, diagnose en behandelingSyndroom van Rye: symptomen, diagnose en behandelingHet syndroom van Rye is een zeldzame, maar wel zeer ernstige ziekte. Rye kan een ontsteking veroorzaken aan meerdere org…
HCC (leverziekte) bij de hondHCC (leverziekte) bij de hondHCC (Hepatitis Contagiosa Canis), Leverziekte of Ziekte van Rubarth is een besmettelijke leverziekte bij de hond. De zie…
Fasciolose (leverbot) bij paardenFasciolose is, zoals de titel al zegt, meer bekend onder de naam 'leverbot' en wordt veroorzaakt door de platworm Fascio…
Leverkanker, oorzaken, symptomen en behandelingDe lever is betrokken is bij de afbraak van gevaarlijke stoffen voor het lichaam. Ook maakt de lever belangrijke eiwitte…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Nerthuz/Shutterstock.com
 • Prof. dr. D.H. Ford, prof. dr. J.P. Schadé, dr. J. Tomson (hoofdredactie). Het grote medische handboek. Rebo Productions, Lisse, 2009.
 • www.healthgrades.com/symptoms/enlarged-liver--causes (voor de laatste keer geraadpleegd op 30-09-2014)
 • www.mayoclinic.org/diseases-conditions/enlarged-liver/basics/treatment/con-20024769 (voor de laatste keer geraadpleegd op 30-09-2014)
 • www.nl.wikipedia.org/wiki/Hepatomegalie (voor de laatste keer geraadpleegd op 30-09-2014)
 • www.webmd.com/hepatitis/enlarged-liver-causes (voor de laatste keer geraadpleegd op 30-09-2014)
 • Afbeelding bron 1: BlueRingMedia/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Istock.com/Csaba Deli
 • Afbeelding bron 3: Istock.com/dolgachov
 • Afbeelding bron 4: Andrey Popov/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 5: IStock.com/Pavel Losevsky

Reageer op het artikel "Vergrote lever: oorzaken en symptomen van leververgroting"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Zegers, 05-08-2017 08:36 #1
Ik was bij de internist en die constateerde dat ik een vergrote lever heb maar ik drink geen alcohol en vraag me af hoe dit kan. Reactie infoteur, 02-09-2017
Een vergrote lever kan worden veroorzaakt door een grote verscheidenheid van aandoeningen, waarvan enkele zijn benoemd in het artikel. Vraag uw arts naar de mogelijke oorzaak bij u.

Infoteur: Tartuffel
Laatste update: 13-08-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Leveraandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Reacties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!