Wheezing: oorzaken piepende ademhaling bij uitademen

Wheezing: oorzaken piepende ademhaling bij uitademen Wheezing is een hoog, grof fluitend geluid dat kan optreden wanneer iemand uitademt. De oorzaken van piepende ademhaling bij uitademen kan variëren. De oorzaak van wheezing kan variëren van chronische, meestal goed controleerbare aandoeningen zoals astma, tot zeer ernstige aandoeningen waaronder hartfalen. Astma en bronchitis behoren tot de meest voorkomende oorzaken van wheezing of piepende ademhaling bij volwassenen. Wheezing wordt in deze gevallen meestal behandeld door de onderliggende aandoening te behandelen. Bij wheezing door astma krijg je waarschijnlijk een soort inhalator voorgeschreven om ontstekingen te verminderen en je luchtwegen te openen. In geval van wheezing door bronchitis, kan een bronchusverwijder helpen, of een antibioticum om een ​​bacteriële infectie aan te pakken. Daarnaast is het belangrijk om niet te roken of je te begeven in rokerige ruimtes. Een gezonde leefstijl met voldoende slaap en gevarieerde voeding zijn ook van belang.

Wat is wheezing?

Wheezing verwijst naar een piepend geluid bij uitademing, zoals bij astma, en is een teken van een obstructie in de lagere luchtwegen. Dit moet niet verwart worden met stridor, waarbij het gierende of piepende geluid aanwezig is bij de inademing.

Ademgeluiden horen met stethoscoop / Bron: Stethoscopes, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Ademgeluiden horen met stethoscoop / Bron: Stethoscopes, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Wheezing: piepende ademhaling bij uitademen

Wheezing is een hoog, grof fluitend geluid dat kan optreden wanneer iemand ademt. Sommige geluiden worden alleen gehoord met de stethoscoop van een arts, maar een piepende ademhaling is vaak goed te horen met het blote oor. Wheezing wordt meestal veroorzaakt door een obstructie (verstopping) of vernauwing van de bronchiën, de vertakkingen van de luchtwegen. Het kan ook worden veroorzaakt door een obstructie in de grotere luchtwegen of in de stembanden. De pieptoon kan variëren, afhankelijk van welk deel van het ademhalingssysteem is geblokkeerd of versmald. Versmalling in het bovenste gedeelte van het ademhalingssysteem kan een pieptoon veroorzaken. Lagere obstructies kunnen een meer 'muzikale' toon hebben.

Wie ontwikkelt een piepende ademhaling?

Iedereen, van baby's tot oudere volwassen mannen en vrouwen, kan een piepende ademhaling of wheezing krijgen.

Kinderen

Jonge kinderen met astma ontwikkelen vaak een piepende ademhaling. Wheezing of piepende ademhaling komt ook veel voor bij baby's; naar schatting ontwikkelt 25 tot 30 procent van de kinderen piepende ademhaling in hun eerste levensjaar.

Baby's

Piepende ademhaling komt vaker voor bij baby's vanwege hun kleinere luchtwegen. Ook zijn kinderen onder de twee jaar vatbaar voor een veel voorkomende, maar gemakkelijk te behandelen aandoening die bronchiolitis wordt genoemd. Dit wordt veroorzaakt door een virale luchtweginfectie en kan piepende ademhaling veroorzaken.

Volwassenen

Bij volwassenen hebben rokers en personen met longemfyseem en hartfalen meer kans op een piepende ademhaling.

Wheezing oorzaken

De oorzaken van wheezing variëren sterk en betreffen vaak chronische (langdurige) aandoeningen zoals astma, tot zeer ernstige aandoeningen waaronder hartfalen. De meest voorkomende oorzaken van wheezing zijn:

Benauwdheid / Bron: Wavebreakmedia/Shutterstock.comBenauwdheid / Bron: Wavebreakmedia/Shutterstock.com

Astma

Astma is een chronische ontsteking van de longen. Veel voorkomende symptomen van astma zijn hoesten, een piepende ademhaling (wheezing), benauwdheid en kortademigheid. Astma varieert in ernst. Voor sommige mensen is astma niet meer dan een vervelende bijkomstigheid, terwijl voor anderen het een groot probleem kan zijn dat de dagelijkse activiteiten verstoort en kan leiden tot een levensbedreigende astma-aanval. Astma kan niet worden genezen, maar de symptomen ervan kunnen onder controle worden gehouden.

Bronchitis

Acute bronchitis is een ontsteking van de bronchiën en ontstaat vaak na een verkoudheid of griepje. Mensen met bronchitis hoesten vaak verdikt slijm op, dat verkleurd kan zijn. Bronchitis kan zowel acuut als chronisch zijn. Bronchitis kan gepaard gaan met de volgende symptomen:
 • Hoesten;
 • Productie van slijm (sputum), dat helder, wit, geelachtig grijs of groen van kleur kan zijn en soms bevat het streepjes bloed;
 • Vermoeidheid;
 • Kortademigheid;
 • Lichte koorts en koude rillingen;
 • Pijn op de borst.

Bronchiolitis

Bronchiolitis is een luchtweginfectie die leidt tot een ontsteking van de bronchiolen en vooral kinderen hebben er last van. Het geeft klachten als hoesten, piepende ademhaling (wheezing), kortademigheid, benauwdheid en stokken van de ademhaling (apneu).

Roken

Roken tast de luchtwegen aan en mensen die lang roken hebben vaak een rokershoest. Ze zijn vaak kortademig, kunnen een piepende ademhaling hebben die komt en gaat, en hebben een slechte conditie.

Longemfyseem

Longemfyseem is een longziekte die valt onder COPD. Bij longemfyseem zijn veel longblaasjes onherstelbaar beschadigd. Klachten kunnen bestaan uit kortademigheid en een constante vermoeidheid.

Hartfalen

Chronisch hartfalen geeft een waaier aan symptomen, waaronder aanhoudende hoest of wheezing met witte of roze bloedgetinte fluimen.

Longontsteking

Een longontsteking duidt op een ontsteking van de kleine vertakkingen van de longen en de longblaasjes diep in je longen, vaak veroorzaakt door een virus of bacterie.

Vreemd voorwerp

Een vreemd voorwerp in de longen kan piepende ademhaling veroorzaken.

Anafylaxie

Een ernstige acute (plotselinge) allergische reactie genaamd anafylaxie veroorzaakt door voedsel of een insectenbeet.

Bijkomende symptomen

De symptomen variëren en zijn afhankelijk van de oorzaak van je piepende ademhaling. Een hoorbaar hoog piepgeluid is het meest opvallende symptoom van wheezing. Andere symptomen die kunnen optreden bij een piepende ademhaling zijn:

Onderzoek en diagnose

Vraaggesprek

Je huisarts zal aan een onderzoek beginnen door te vragen hoe lang en hoe vaak je piept. Hij of zij zal vragen of het piepen optreedt bij lichamelijke inspanning, zoals tijdens het sporten, of dat je de hele tijd door piept. Andere vragen die de arts zal stellen, zijn onder meer:
 • Doet je piepende ademhaling zich altijd voor op een bepaalde plaats, waar stof of allergenen uitlokkende factoren zijn?
 • Komt het piepen zowel overdag als 's nachts voor? Helpt rust?
 • Komt het piepende geluid voor bij inademen of uitademen of beide?
 • Rook je?
 • Lijken bepaalde voedingsmiddelen je piepende ademhaling uit te lokken?

Arts onderzoekt patiënt met stethoscoop / Bron: Monkey Business Images/ShutterstockArts onderzoekt patiënt met stethoscoop / Bron: Monkey Business Images/Shutterstock

Lichamelijk onderzoek

Je huisarts zal ook een lichamelijk onderzoek uitvoeren om te luisteren naar je adem- en longgeluiden. Hij of zij kan ook een long-röntgenfoto, longfunctietests en bloedtests voorschrijven om je zuurstofniveau te controleren. Als de patiënt een kind is, kan de arts ook controleren of hij of zij een klein voorwerp, zoals speelgoed of een munt die de piepende ademhaling kan veroorzaken, heeft ingeslikt of ingeademd.

Behandeling van wheezing

De behandeling van wheezing hangt af van de onderliggende oorzaak. Soms is acute behandeling nodig in de vorm van het toedienen van zuurstof om je te helpen met ademhalen. Soms is een ziekenhuisopname nodig totdat je ademhaling verbetert.

Astma behandelen

Als je piepende ademhaling of wheezing wordt veroorzaakt door astma, krijg je waarschijnlijk een soort inhalator voorgeschreven om ontstekingen te verminderen en je luchtwegen te openen (een bronchodilatator of luchtwegverwijder). Inhalatiecorticosteroïden en pillen zijn ontstekingsremmende geneesmiddelen die worden gebruikt voor de behandeling van astma.

Medicatie bij wheezing / Bron: Stevepb, PixabayMedicatie bij wheezing / Bron: Stevepb, Pixabay

Bronchitis behandelen

Als wordt vastgesteld dat je piepende ademhaling of wheezing wordt veroorzaakt door bronchitis, kan je een bronchusverwijder worden voorgeschreven, of een antibioticum om een ​​bacteriële infectie aan te pakken. Hierdoor zal de wheezing verdwijnen.

Andere behandeling

Andere oorzaken van piepende ademhaling kunnen een andere behandeling vereisen. Ongeacht de oorzaak van je piepende ademhaling, kan het gebruik van een verdamper of het zitten in een ruimte met vochtige, verwarmde lucht zoals een douche, de symptomen helpen verlichten.

Zelfzorgmaatregelen

Probeer deze maatregelen om lichte piepende ademhaling (wheezing) in verband met verkoudheid of een griepje te verlichten:
 • Bevochtig de lucht. Gebruik een luchtbevochtiger, neem een warme douche of ga in de badkamer zitten met de deur gesloten terwijl je een warme douche neemt. Vochtige lucht kan in sommige gevallen helpen bij het verlichten van een lichte piepende ademhaling.
 • Drink warme dranken. Warme dranken kunnen de luchtwegen ontspannen en plakkerig slijm in je keel losmaken.
 • Vermijd tabaksrook. Actief of passief roken kan het piepen verergeren.
 • Neem alle voorgeschreven medicijnen in. Volg de instructies op van de arts. Wees therapietrouw.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vitale functiesVitale functies zijn de functies van je lichaam, die veranderen van uur tot uur. Er zijn 4 fitale functies; ademhaling,…
De ademhaling, de controle hiervan en de patronenDe ademhaling, de controle hiervan en de patronenIn dit artikel zal ik een klein stukje achtergrondinformatie vertellen over de ademhaling in het algemeen, hoe deze geme…
Wheezing: Piepend geluid bij uitademingWheezing: Piepend geluid bij uitademingBij het (uit)ademen is het mogelijk dat mensen een fluitend of piepend geluid maken, hetgeen gekend is als ‘wheezing’. W…
Allergie voor pinda's en peulvruchtenAllergie voor pinda's en peulvruchtenBij kinderen boven de drie jaar is pindaovergevoeligheid een van de meest voorkomende allergieën voor voedsel. Ongeveer…

Het urinestelsel; hoe herkent u urinewegproblemenHet urinestelsel; hoe herkent u urinewegproblemenHet urinestelsel in ons lichaam heeft een hele belangrijke taak voor onze gezondheid en dat is voornamelijk het filteren…
Ademgeur van aceton: Fruitige adem, vaak door diabetesAdemgeur van aceton: Fruitige adem, vaak door diabetesWanneer mensen sterk ruikend voedsel gegeten hebben, ruikt de adem naar dit voedsel. Ook wanneer mensen een slechte mond…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/RicardoImagen
 • Cleveland Clinic. Wheezing. https://my.clevelandclinic.org/health/articles/wheezing (ingezien op 6-11-2017)
 • Eerste Hulp Wiki. Wheezing. https://www.eerstehulpwiki.nl/wiki/index.php/Wheezing (ingezien op 6-11-2017)
 • Mayo Clinic. Asthma: Definition. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/asthma/basics/definition/con-20026992 (ingezien op 6-11-2017)
 • Mayo Clinic. Wheezing: causes. https://www.mayoclinic.org/symptoms/wheezing/basics/causes/sym-20050764 (ingezien op 6-11-2017)
 • Mayo Clinic. Wheezing: Symptoms. https://www.mayoclinic.org/symptoms/wheezing/basics/causes/sym-20050764?p=1 (ingezien op 6-11-2017)
 • Medical News Today. What is asthma wheezing? https://www.medicalnewstoday.com/articles/asthma-wheezing (ingezien op 4-4-2023)
 • WebMD. Asthma and Wheezing - Topic Overview. https://www.webmd.com/asthma/tc/asthma-and-wheezing-topic-overview (ingezien op 6-11-2017)
 • Afbeelding bron 1: Stethoscopes, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Wavebreakmedia/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 3: Monkey Business Images/Shutterstock
 • Afbeelding bron 4: Stevepb, Pixabay
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 04-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.