Ademgeluiden: oorzaken krakend, borrelend & reutelend geluid

Ademgeluiden: oorzaken krakend, borrelend & reutelend geluid Ademgeluiden kunnen normaal of abnormaal zijn. Abnormale of afwijkende ademgeluiden kunnen bestaan uit krakende, knisperende, borrelende, ratelende of reutelende geluiden bij ademhalen (inademen en/of uitademen). Deze geluiden komen uit de longen als je inademt of uitademt. Deze geluiden kunnen worden gehoord met behulp van een stethoscoop of gewoon bij ademhalen. Abnormale ademgeluiden, zoals krakende, brommende, knisperende, borrelende, pruttelende, ratelende, reutelende, piepende of gierende geluiden, kunnen duiden op een longprobleem, zoals een obstructie, een ontsteking, een infectie, vocht in de longen (longoedeem), astma of COPD. Luisteren naar ademgeluiden is een belangrijk onderdeel van het diagnosticeren van veel verschillende medische aandoeningen. De medische term daarvoor is 'auscultatie'. Een snelle diagnose en behandeling van de onderliggende oorzaak van abnormale ademgeluiden is belangrijk en geeft de beste kans om verdere complicaties en problemen te vermijden.

Wat zijn ademgeluiden?

Ademgeluiden, ook wel respiratoire geluiden of longgeluiden genoemd, verwijzen naar de specifieke geluiden die voortkomen uit de beweging van lucht door het ademhalingsstelsel. Deze kunnen gemakkelijk worden waargenomen of soms alleen worden gehoord door auscultatie, ofwel het afluisteren van lichaamsgeluiden met behulp van een stethoscoop. Dit kunnen normale ademgeluiden zijn alsook abnormale of afwijkende geluiden, zoals krakende, knisperende, borrelende, pruttelende, ratelende, reutelende, piepende of gierende geluiden. Omschrijving en classificatie van de geluiden bestaat gewoonlijk uit auscultatie van de inademing en uitademing, dus de gehele ademcyclus, waarbij zowel de toonhoogte (vaak in de gradaties laag, medium of hoog) en intensiteit (zacht, medium, luid of zeer luid) van de geluiden die zijn gehoord.

Ademgeluiden horen met stethoscoop / Bron: Stethoscopes, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Ademgeluiden horen met stethoscoop / Bron: Stethoscopes, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Ademgeluiden horen met stethoscoop

De longgeluiden kunnen het best worden gehoord met een stethoscoop. Dit heet auscultatie. Normale longgeluiden komen voor in alle delen van het borstgebied. Met behulp van een stethoscoop kan de arts zowel de normale ademhaling, of afwezige ademgeluiden horen, evenals abnormale ademgeluiden. Afwezige of verminderde geluiden kunnen het volgende betekenen:
  • Lucht of vocht in of om de longen (zoals longontsteking, hartfalen en pleuravocht, ook wel pleura-effusie genoemd, waarbij een vochtophoping in de holte tussen borstvlies en longvlies ontstaat).
  • Verdikte borstwand.
  • Overinflatie van een deel van de longen (emfyseem kan dit veroorzaken).
  • Verminderde luchtstroom naar een deel van de longen.

Oorsprong van ademgeluiden

Ademgeluiden kunnen in twee categorieën ingedeeld worden: normaal en abnormaal. Ademgeluiden ontstaan ​​in de grote luchtwegen waar luchtsnelheid en turbulentie trillingen veroorzaken in de luchtwegen. Deze trillingen worden dan door het longweefsel en de thoracale wand of ribbenkast, ook wel borstkas genoemd, overgebracht naar het oppervlak waar ze met behulp van een stethoscoop gemakkelijk kunnen worden gehoord. Het ontstaan van normale ademgeluiden is direct gerelateerd aan luchtstromingssnelheid en de constructie van het luchtweglumen. De luchttoevoersnelheid wordt voornamelijk bepaald door pulmonale ventilatie (wat het bewegen van lucht in en uit de alveoli of longblaasjes betekent), en de totale dwarsdoorsnede van het luchtwegoppervlak op elk niveau in de longen. Het is een algemene misvatting dat lucht die door de terminale bronchioli (de laatste en kleinste takken, van waaruit de functionele longeenheden zijn gevormd) beweegt en alveoli of longblaasjes, ook bijdragen aan ademgeluiden. Dit is onjuist omdat de luchtsnelheid op dit niveau te langzaam is om aanzienlijke turbulentie en geluidsgolven te veroorzaken. De ziekte terminale bronchioli en alveoli verandert echter de ademgeluiden die op het oppervlak worden gehoord, door de geluidsoverdracht door het zieke weefsel te verhogen of te verminderen. Zo worden de geluiden die aan de rand van de long worden gehoord, geproduceerd in meer centrale gebieden en verandert het in intensiteit en tonale kwaliteit als ze door het longweefsel naar de periferie gaan.

Normale ademgeluiden

Als je inademt, stroomt lucht door je luchtwegen, langs je stembanden en naar je longen. Tijdens dit proces creëert de lucht verschillende geluiden, afhankelijk van de structuur waar het doorheen gaat. Normale ademgeluiden zijn een teken van een goed functionerend ademhalingssysteem. Maar hoewel ze gezond zijn, hebben deze geluiden toch een bepaalde variatie, afhankelijk van de plek in de luchtwegen waar je luistert. Laten we deze normale ademgeluiden eens in detail bekijken en ontdekken wat elk type ademgeluid ons vertelt over onze longen en luchtwegen.

Bronchiaal ademgeruis

Bronchiale ademgeluiden zijn hoorbaar tijdens de volledige inademing en uitademing, vaak net iets luider bij de inademing. Deze geluiden worden normaal gesproken gehoord over de luchtpijp en strottenhoofd, kortweg strot of larynx genoemd. De intensiteit van dit geruis is luider en scherper dan normaal of vesiculair ademgeruis.

Bronchiaal ademgeruis klinkt als het krachtige geluid dat je hoort als lucht met kracht door een grote buis wordt geblazen. Dit geluid is duidelijker te horen tijdens de inademing en wordt iets zachter, maar nog steeds aanwezig, tijdens de uitademing. Dit ademgeluid wordt voornamelijk gehoord over de luchtpijp (trachea) en het strottenhoofd (larynx), die zich vooraan in de hals bevinden.

Dit geluid is dieper en luider dan andere ademgeluiden omdat de lucht met een hogere snelheid door een relatief grote en stugge luchtweg beweegt. Vergelijk het met het verschil tussen het geluid van de wind die door een brede tunnel waait versus door een smalle straat. De snelheid en het volume van de lucht die door de luchtpijp stroomt, maken het geluid krachtig en goed hoorbaar, bijna alsof je naar een harde ademtocht luistert.

Voorbeeld: Stel je voor dat je buiten staat op een winderige dag. De wind raast langs je gezicht en maakt een duidelijk, luid geluid. Zo klinkt bronchiaal ademgeruis—krachtig en onmiskenbaar. Dit geluid hoort over de trachea te klinken, maar als je het elders op de borst hoort, kan dit wijzen op een longprobleem, zoals een longontsteking.

Normaal of vesiculair ademgeruis

Dit is een zacht geruis tijdens inademing en nog iets zachter tijdens uitademing ter hoogte van de longblaasjes. Dit is feitelijk het normale geruis bij in- en uitademing.

Vesiculair ademgeruis is het geluid van de lucht die door de kleine luchtwegen en de longblaasjes (alveoli) stroomt, diep in je longen. Dit geluid is veel zachter en subtieler dan bronchiaal ademgeruis, en het klinkt bijna als het zachte fluisteren van de wind door bladeren. Het is duidelijk hoorbaar tijdens de inademing, maar tijdens de uitademing vervaagt het snel, bijna alsof het langzaam wegsterft.

Dit ademgeluid is het meest normale geluid dat je hoort wanneer je luistert naar de longen van een gezond persoon. De zachtheid komt doordat de lucht vertraagt wanneer het de kleinere luchtwegen bereikt, en de alveoli de lucht uiteindelijk opnemen om zuurstof aan het bloed af te geven. Vesiculair ademgeruis is dus een geruststellend teken van een goed functionerende long.

Voorbeeld: Stel je voor dat je in een rustige tuin zit en de zachte bries door de bladeren hoort fluisteren. Dat is hoe vesiculair ademgeruis klinkt: subtiel, ontspannen en een teken dat je longen de lucht zonder problemen verwerken. Dit geluid is het duidelijkst te horen aan de zijkant en achterkant van de borstkas, waar de longen zich het dichtst bij de oppervlakte bevinden.

Tracheaal ademgeruis

Deze ademgeluiden zijn te horen boven het extrathoracale deel van de trachea, ofwel het buiten de borstkas gelegen deel van de luchtpijp.

Tracheaal ademgeruis lijkt in veel opzichten op bronchiaal ademgeruis, maar het is net iets scherper en duidelijker. Dit geluid ontstaat wanneer lucht door het buitenste deel van de luchtpijp (het deel dat zich boven de borstkas bevindt) stroomt. De lucht beweegt hier door een smalle, rechte buis, en het geluid dat je hoort is gelijkmatig aanwezig tijdens zowel de inademing als de uitademing.

Dit geluid is vooral hoorbaar wanneer je luistert direct boven de luchtpijp, dicht bij de keel. Tracheaal ademgeruis is intens, maar niet zo luid als bronchiaal ademgeruis, omdat de lucht niet met dezelfde kracht door een groot gebied stroomt, maar met meer precisie door een kleiner gedeelte van de luchtweg.

Voorbeeld: Stel je voor dat je een smalle buis in je handen hebt en je blaast lucht door deze buis. Het geluid dat je hoort is helder, scherp en gelijkmatig. Zo klinkt tracheaal ademgeruis—alsof de lucht zonder weerstand door een nauw kanaal beweegt. Dit geluid hoort normaal gesproken alleen boven de luchtpijp te horen te zijn.

Wat zegt het lichaam met deze geluiden?

Normale ademgeluiden zoals bronchiaal, vesiculair en tracheaal ademgeruis vertellen ons dat de luchtwegen open en gezond zijn. Elk geluid komt voort uit een ander deel van de luchtwegen en heeft zijn eigen unieke kenmerken. Het horen van deze geluiden op de juiste plaats is een teken dat de ademhaling goed verloopt. Maar soms kan het horen van een specifiek ademgeluid op een plek waar het normaal niet thuishoort, wijzen op een probleem, zoals een longinfectie of een obstructie.

Voorbeeld: Als je bronchiaal ademgeruis hoort in de lagere longvelden in plaats van alleen over de luchtpijp, kan dit wijzen op een ziekte zoals longontsteking, waarbij de longen niet meer optimaal lucht geleiden. De intensiteit van het geluid kan ook veranderen als de longen verstopt zijn of als er vocht in de longen zit.

Conclusie: Een symfonie van gezonde ademhaling

Normale ademgeluiden vormen een symfonie van je ademhaling: van het diepe, krachtige bronchiale geruis tot het zachte fluisteren van vesiculair ademgeruis en het heldere geluid van tracheaal ademgeruis. Ze vertellen ons dat de lucht vrij door je luchtwegen stroomt en dat je longen goed functioneren. Door te luisteren naar deze geluiden kunnen artsen snel beoordelen of alles in orde is of dat er iets niet klopt.

Arts onderzoekt patiënt met stethoscoop / Bron: Monkey Business Images/ShutterstockArts onderzoekt patiënt met stethoscoop / Bron: Monkey Business Images/Shutterstock

Abnormale ademgeluiden

Er zijn verschillende abnormale ademgeluiden. De vijf bekendste zijn:

Reutelende ademhaling

Reutelende ademhaling is een van die geluiden die meteen je aandacht trekken. Wanneer je inademt, vooral als je zit of ligt, klinkt het alsof er iets niet klopt in je longen. De geluiden variëren van discontinue klikjes tot ratelende, borrelende of krakende geluiden. Het is alsof je zout in een gloeiend hete pan gooit, of misschien alsof iemand met kracht een stuk cellofaan verfrommelt. Dit type geluid komt vaak voor als de lucht in je longen moet vechten tegen een obstructie of wanneer er vocht aanwezig is in de luchtwegen, zoals bij longontsteking of longoedeem.

Stel je voor dat je 's nachts in bed ligt, stil, en plots begint je ademhaling te klinken als een ratelend en borrelend orkest. Elke inademing klinkt alsof er kleine belletjes barsten in je borstkas. Dit kan wijzen op vochtophoping in de longen, wat mogelijk verband houdt met een longinfectie, zoals pneumonie (longontsteking), of met een ernstiger aandoening, zoals longoedeem als gevolg van hartproblemen.

Voorbeeld: Een man met chronisch congestief hartfalen zit in zijn stoel en ademt hoorbaar in. Elke inademing klinkt alsof er lucht door een rietje in een glas water wordt geblazen, borrelend en krakend. Dit is een typisch geluid van longoedeem, waar vocht zich ophoopt in de longen.

Krakend geluid bij ademhaling

Een krakend geluid bij ademhaling kan klinken als een reutelend geluid, maar is vaak nog scherper, bijna alsof iemand hard op een pak chips knijpt. Deze geluiden kunnen optreden bij de inademing, en soms ook tijdens de uitademing. Dit type geluid wordt veroorzaakt door lucht die door vernauwde of vochtige luchtwegen probeert te persen, of door delen van de long die zijn samengevallen en zich weer proberen te openen tijdens de ademhaling. Deze krakende geluiden kunnen een aanwijzing zijn voor verschillende longaandoeningen.

Voorbeelden van aandoeningen:
  • Longontsteking: Wanneer een infectie de longen vult met vloeistof en pus, hoor je vaak krakende geluiden als je ademhaalt.
  • COPD: Bij chronische obstructieve longziekte kan de schade aan de longen ervoor zorgen dat ademhaling moeite kost, wat resulteert in een krakend of knisperend geluid.
  • Atelectase of longatelectase (een aandoening waarbij (een deel van) de long geen lucht meer krijgt en daardoor samenvalt);
  • Longfibrose (een chronische aandoening waarbij te veel littekenweefsel in de longen wordt gevormd);
  • Acute bronchitis.
  • Bronchiëctasieën (een longziekte waarbij delen van de longen constant verwijd en geïrriteerd zijn).
  • Interstitiële longziekten (een verzamelnaam voor ongeveer 150 verschillende longziekten).
  • Post thoracotomie (geluiden die zijn ontstaan na een operatie aan de borstkas of organen in de borstholte).
  • Longoedeem of pulmonaal oedeem secundair aan linkszijdig congestief hartfalen kan ook krakende geluiden veroorzaken.

Voorbeeld: Een vrouw met longfibrose ademt zwaar in, en bij elke ademhaling klinkt het alsof ze door een zak met knapperige korrels ademt. Dit geluid komt doordat het littekenweefsel in haar longen de normale beweging van lucht belemmert en daardoor krakende geluiden produceert.

Snurkende ademgeluiden (rhonchi)

Snurkende ademgeluiden, of rhonchi, klinken net als het typische snurken dat je hoort wanneer iemand op zijn rug ligt en diep slaapt. Maar deze geluiden kunnen optreden tijdens de ademhaling wanneer er sprake is van een obstructie in de grotere luchtwegen. Het snurkachtige geluid wordt veroorzaakt door lucht die door vernauwde of gedeeltelijk geblokkeerde luchtwegen stroomt. Het kan onder meer voorkomen bij de volgende aandoeningen:
  • Aspiratie van een vreemd voorwerp;
  • Astma
  • Bronchiëctasieën;
  • Bronchitis;
  • Emfyseem;
  • Longontsteking;
  • Bronchiolitis (een luchtweginfectie die leidt tot een ontsteking van de bronchiolen).

Voorbeeld: Stel je voor dat je een kind hoort snurken, maar in werkelijkheid heeft het een zware astma-aanval. Het geluid komt niet alleen van de neus of mond, maar diep uit de longen, waar de luchtwegen vernauwd zijn door ontsteking. Het snurkachtige geluid wordt sterker naarmate het kind dieper probeert in te ademen.

Piepend/gierend geluid bij inademen (stridor)

Stridor is een hoogfrequent gierend geluid dat vaak te horen is bij inademing, en het geeft aan dat er iets aan de hand is met de bovenste luchtwegen. Dit geluid klinkt alsof iemand een fluitje blaast, maar dan veel indringender. Het wordt meestal veroorzaakt door een vernauwing of blokkade van de luchtstroom in de luchtpijp of keel, zoals bij een ernstige allergische reactie of verstikking door een vreemd voorwerp.

Voorbeeld: Een jong kind zit aan tafel en begint plotseling te piepen tijdens het ademhalen. Hij heeft net een klein stuk speelgoed ingeslikt dat vastzit in zijn luchtpijp. Het gierende geluid, stridor, geeft aan dat er een gedeeltelijke blokkade is en onmiddellijke medische hulp nodig is.

Piepend geluid bij uitademen (wheezing)

Een piepend of fluitend geluid bij uitademen, ook wel 'wheezing' genoemd, is een duidelijk teken dat de lagere luchtwegen vernauwd zijn. Dit geluid wordt meestal gehoord wanneer je uitademt en lucht door de kleinere, nauwere luchtwegen probeert te stromen. Dit piepen is typisch voor aandoeningen zoals astma, waarbij de luchtwegen ontstoken en vernauwd zijn. Wheezing kan soms zo luid zijn dat het zelfs zonder stethoscoop hoorbaar is.

Voorbeeld: Een man met astma zit buiten op een warme dag. Terwijl hij probeert uit te ademen, hoor je een piepend geluid dat klinkt alsof hij door een fluitje blaast. Het is een teken dat zijn luchtwegen vernauwd zijn en dat hij moeite heeft om de lucht uit zijn longen te krijgen. Dit piepen is een signaal dat hij misschien zijn inhalator moet gebruiken om de luchtwegen te openen.

Oorzaken van abnormale ademgeluiden

Abnormale ademgeluiden ontstaan meestal door problemen in de longen of luchtwegen. Het type ademgeluid – of het nu gaat om piepen, reutelen, knisperen of gieren – kan variëren, afhankelijk van de onderliggende aandoening. Hieronder staan enkele veelvoorkomende oorzaken van deze geluiden,
  • astma
  • acute bronchitis
  • bronchiëctasieën een abnormale verwijding van de luchtwegen in de longen
  • COPD, waaronder emfyseem en chronische bronchitis
  • een voorwerp dat vastzit in de longen of luchtwegen
  • longontsteking
  • interstitiële longziekte
  • longoedeem, wat verband kan houden met congestief hartfalen of terminale nierziekte

Astma

Astma is niet zomaar een aandoening – het is als een onzichtbare vijand die onverwachts je luchtwegen binnenvalt. Een chronische ziekte waarbij de luchtwegen constant op scherp staan, klaar om samen te trekken en je ademhaling moeilijk te maken. Bij een astma-aanval raken je luchtwegen ontstoken en vernauwd, alsof iemand de kraan van je lucht toevoer langzaam dichtdraait. Dit zorgt voor het kenmerkende piepende geluid, ook wel wheezing genoemd, dat klinkt als een kleine fluit die zich in je borst heeft verstopt.

Het gevoel van astma: alsof je door een rietje ademt
Denk aan het moment dat je een ballon probeert leeg te laten lopen, maar je knijpt net genoeg in de opening zodat er alleen een piepend geluid te horen is. Zo voelt het voor iemand met astma wanneer ze ademhalen. De luchtwegen – normaal gesproken breed genoeg om lucht moeiteloos door te laten – raken ontstoken en produceren slijm, wat de luchtstroom beperkt en het piepende, fluitende geluid veroorzaakt.

Voorbeeld: Je bent op een koude, winderige dag buiten aan het wandelen, en plotseling voel je je borst strakker worden. Elke ademhaling kost meer moeite, en ineens hoor je het – dat hoge, piepende geluid, alsof je longen door een rietje proberen te ademen. Dit is astma in actie. De koude lucht is een bekende trigger die de luchtwegen doet samentrekken, waardoor elke ademtocht klinkt als een wind die door een nauwe tunnel raast.

Triggers
De luchtwegen van iemand met astma zijn overgevoelig – alsof ze voortdurend op hun hoede zijn voor iets dat hen kan irriteren. Allerlei triggers kunnen een aanval veroorzaken: van pollen in de lente, stof in de slaapkamer, tot koude lucht of zelfs intensieve lichaamsbeweging. Wanneer de luchtwegen reageren, zwellen ze op, vullen ze zich met slijm en wordt ademhalen een uitdaging. Elk van deze triggers kan het piepen en kortademigheid verergeren.

Voorbeeld: Je loopt in een bloemenveld op een mooie lentedag, en je geniet van de geuren van bloeiende bloemen. Maar voor iemand met astma kan dit idyllische beeld omslaan in een benauwde ervaring. Het stuifmeel dat door de lucht zweeft, prikkelt de gevoelige luchtwegen, waardoor ze vernauwen en de ademhaling gepaard gaat met dat onmiskenbare, fluitende geluid.

Wat gebeurt er in de longen?
Tijdens een astma-aanval zijn de luchtwegen ontstoken – ze zwellen op, produceren overtollig slijm en trekken samen, waardoor het moeilijk is om voldoende lucht in en uit te laten. De spieren rond de luchtwegen spannen zich aan, en het slijm dat normaal gesproken helpt om de luchtwegen vochtig te houden, wordt dikker en moeilijker op te hoesten. Dit zorgt voor een onvoorspelbare, benauwde situatie waarin elke ademhaling gepaard gaat met een gevecht tegen het samensnoerende gevoel in je borstkas.

Voorbeeld: Stel je voor dat je door een lange, nauwe buis moet ademen, maar in plaats van dat de buis open blijft, wordt hij bij elke ademhaling steeds smaller. Dit is hoe astma aanvoelt. Het is alsof de luchtwegen zich plotseling tot een fractie van hun normale grootte vernauwen, waardoor elke ademtocht een uitdaging wordt.

De piepende ademhaling
Het wheezing, of piepende geluid, dat vaak gepaard gaat met astma, is eigenlijk het resultaat van lucht die door de vernauwde luchtwegen wordt geperst. Hoe harder je ademt, hoe luider het geluid wordt. Het is een waarschuwingssignaal dat de luchtstroom ernstig beperkt is en dat de longen vechten om zuurstof binnen te krijgen. Dit piepen is vooral te horen bij het uitademen, wanneer de lucht door de nauwere luchtwegen wordt geduwd.

Voorbeeld: Je probeert je fiets op een heuvel op te trappen, maar halverwege merk je dat je borst strakker aanvoelt. Terwijl je harder probeert te ademen, hoor je een piepend geluid dat steeds luider wordt. Het is alsof je longen fluiten om je te waarschuwen dat er iets mis is – dit is het wheezing-geluid dat vaak het eerste teken is van een naderende astma-aanval.

Behandeling: Luchtwegen openen
Gelukkig zijn er manieren om de symptomen van astma onder controle te houden. Inhalatoren, ook wel 'puffers' genoemd, zijn het eerste hulpmiddel om de luchtwegen te openen en de ademhaling te vergemakkelijken. Er zijn snelle inhalatoren die tijdens een aanval de luchtwegen direct openen, en onderhoudsinhalatoren die ervoor zorgen dat de luchtwegen minder gevoelig blijven voor triggers.

Voorbeeld: Tijdens een zware inspanning voel je je borst samentrekken en begint het piepen. Je grijpt naar je inhalator en neemt een paar trekjes. Binnen enkele minuten merk je dat je borst zich ontspant en de lucht weer soepeler stroomt. De piepende ademhaling verdwijnt langzaam – de inhalator heeft zijn werk gedaan door de luchtwegen open te zetten en het slijm te verminderen.

Leven met astma
Hoewel astma nooit volledig genezen kan worden, kunnen mensen met astma leren om hun triggers te vermijden en hun symptomen onder controle te houden. Het begrijpen van je eigen astmatriggers is de sleutel om aanval na aanval te voorkomen. Het gaat om het kennen van je lichaam en de lucht die je inademt, zodat je kunt blijven ademen zonder onderbreking.

Voorbeeld: Je kent je lichaam door en door. Je weet dat een koude, winderige dag je astma kan verergeren, dus je kleedt je warm aan en gebruikt je inhalator voordat je de deur uitgaat. Door deze voorzorgsmaatregelen blijf je de astma de baas, zonder dat het je leven beheerst.

Acute bronchitis

Acute bronchitis klinkt misschien onschuldig – het woord 'acuut' suggereert dat het snel komt en gaat – maar terwijl het duurt, kan het je ademhaling flink verstoren. Bij deze aandoening raken je luchtwegen ontstoken, meestal als gevolg van een virus of bacterie. Deze ontsteking zorgt ervoor dat je luchtwegen zich vullen met slijm, waardoor je constant moet hoesten om dit slijm op te ruimen. Het resultaat is een zware, diepe hoest die maar niet wil ophouden. Samen met die hoest hoor je vaak reutelende ademgeluiden, een teken dat je luchtwegen vol zitten met slijm dat zich moeilijk laat ophoesten.

Voorbeeld: Je hebt al dagen een drukkende hoest, en elke keer dat je probeert diep adem te halen, klinkt het alsof je longen vol modder zitten. Bij elke ademtocht komt er een reutelend geluid vrij, alsof je luchtwegen het slijm niet goed kunnen loslaten. Dit is typisch voor acute bronchitis, vooral als het gepaard gaat met een voortdurende hoest.

Wat maakt acute bronchitis zo vervelend? Het gevoel dat je longen bij elke inademing "protesteren", met geluiden die variëren van zachte reutels tot borrelende geluiden, alsof er lucht door een verstopt rietje wordt geperst. De hoest kan dagen tot weken aanhouden, en hoewel de aandoening meestal tijdelijk is, kan het gevoel van kortademigheid en vermoeidheid je flink uitputten.

Bronchiëctasieën

Bronchiëctasieën is een aandoening waarbij delen van je luchtwegen abnormaal verwijd raken, waardoor ze niet meer efficiënt kunnen functioneren. Deze verwijding creëert een omgeving waarin slijm zich ophoopt en niet gemakkelijk kan worden afgevoerd. Het gevolg? Terugkerende infecties, aanhoudende hoest en een voortdurende ophoping van slijm die moeilijk loskomt. Het is alsof je luchtwegen permanent verstopte buizen zijn, en elke ademhaling voelt als een gevecht om lucht door deze verstopte passage te krijgen.

Voorbeeld: Je hebt een aanhoudende hoest die maar niet lijkt te verdwijnen, en elke keer als je probeert diep te ademen, voel je een zware, vochtige druk in je borst. Je longen klinken vol en benauwd, en zelfs na een flinke hoestbui lijkt het slijm vast te blijven zitten. Dit is typisch voor bronchiëctasieën, waar de luchtwegen zo verwijd zijn dat het slijm moeilijk op te ruimen is.

Deze aandoening kan het gevoel geven dat je nooit echt vrij kunt ademhalen, omdat je luchtwegen constant verstopt zijn met slijm dat bacteriën een ideale plek biedt om te groeien. Terugkerende longinfecties zijn dan ook een veelvoorkomend probleem. Het is alsof je longen in een voortdurende cyclus van opstopping en ontsteking zitten, wat resulteert in chronische hoestbuien en benauwdheid.

COPD (Chronische obstructieve longziekte)

COPD, of chronische obstructieve longziekte, is een verzamelnaam voor aandoeningen zoals emfyseem en chronische bronchitis. Deze aandoeningen zorgen ervoor dat de luchtwegen en longen permanent beschadigd raken, wat leidt tot voortdurende ademhalingsproblemen. Bij COPD raken de luchtwegen vernauwd en verliezen ze hun elasticiteit, waardoor ademhalen een inspanning wordt. In plaats van soepel te ademen, voelt elke ademhaling als een worsteling om lucht naar binnen en buiten te krijgen. De beschadigde luchtwegen leiden vaak tot piepende en reutelende geluiden tijdens het ademen, omdat de lucht moeilijk door de versmalde passages kan stromen.

Voorbeeld: Een oudere man probeert zijn dagelijkse wandeling te maken, maar hij moet regelmatig stoppen om op adem te komen. Elke keer als hij probeert diep in te ademen, hoort hij een fluitend, piepend geluid dat aangeeft dat zijn luchtwegen vernauwd zijn. Zijn ademhaling is oppervlakkig en zwaar, en hij voelt een constante druk op zijn borst – een typisch symptoom van COPD.

Bij COPD is het alsof je longen langzaam hun vermogen verliezen om goed te functioneren. Het piepende en reutelende geluid dat je hoort, is het resultaat van lucht die zich door beschadigde, vernauwde luchtwegen moet persen. Emfyseem veroorzaakt vaak het gevoel van kortademigheid omdat de lucht niet goed uit de longen kan ontsnappen, terwijl chronische bronchitis zorgt voor aanhoudende ontsteking en slijmproductie in de luchtwegen. Het is alsof je constant ademt door een verstopt filter dat nooit helemaal schoon wordt.

Een voorwerp dat vastzit in de luchtwegen

Stel je voor: een kind is aan het spelen en stopt plotseling een klein speelgoedje in zijn mond. Het volgende moment verstijft het, hoestend en snakkend naar adem. Een voorwerp dat vastzit in de luchtwegen is niet alleen beangstigend, het kan levensbedreigend zijn. Dit type obstructie zorgt ervoor dat de lucht niet meer vrij kan passeren, wat leidt tot acute piepende ademhaling of zelfs volledige verstikking. Vooral bij kinderen, die nieuwsgierig zijn en graag van alles in hun mond stoppen, komt dit vaak voor. De luchtpijp of bronchiën kunnen geblokkeerd raken door iets kleins zoals een knikker, voedsel of zelfs een stukje speelgoed.

Voorbeeld: Je bent aan het koken terwijl je kleintje rustig speelt. Opeens hoor je geen geluid meer, alleen een verstikkende stilte. Je draait je om en ziet je kind met grote ogen, naar adem happend. Een klein stuk speelgoed blokkeert de luchtstroom, waardoor de ademhaling piepend klinkt – als het kind al kan ademhalen. Dit is een klassiek voorbeeld van een acute obstructie in de luchtwegen, een noodsituatie waarbij je onmiddellijk moet handelen om de blokkade te verwijderen.

Longontsteking

Bij longontsteking lijkt het alsof je longen vechten tegen een innerlijke vijand. Deze infectie vult je longblaasjes – die normaal zuurstof opnemen – met vloeistof, pus en slijm, wat resulteert in een zware, krakende ademhaling. Het geluid van longontsteking is vaak te vergelijken met een knisperend vuur of borrelend water, en het is vooral te horen bij de inademing, hoewel ook tijdens het uitademen de longen kunnen “knetteren”. Naast de geluiden, gaat longontsteking vaak gepaard met hoge koorts, koude rillingen en een benauwd gevoel op de borst.

Voorbeeld: Een man van middelbare leeftijd voelt zich al dagen niet lekker, en elke ademhaling voelt zwaar en pijnlijk aan. Zijn ademhaling klinkt alsof er iets borrelt diep in zijn longen, en hij heeft moeite om volledige ademteugen te nemen. Dit zijn de kenmerkende tekenen van longontsteking – een infectie die zijn longen vult met vloeistof en zijn ademhaling krakend en verstikkend maakt. Elke inademing klinkt als het openen van een zakje knisperende chips.

Interstitiële longziekte

Interstitiële longziekte (ILD) is niet zomaar een enkele ziekte, maar een verzamelnaam voor meer dan 150 aandoeningen die allemaal hetzelfde effect hebben op de longen: ze veroorzaken ontsteking en littekenvorming. Hierdoor wordt het longweefsel stug en minder elastisch, wat ademhalen moeilijk en pijnlijk maakt. Het resultaat is een ademhaling die klinkt alsof je door een vers gekreukt stuk papier ademt – een knetterend geluid, vaak het duidelijkst te horen bij inademing. De longen verliezen hun soepelheid, wat resulteert in kortademigheid, vermoeidheid en een constante, droge hoest.

Voorbeeld: Een vrouw die jarenlang in de bouw heeft gewerkt, begint op te merken dat haar ademhaling klinkt als een knisperend kampvuur. Het is een doordringend geluid dat telkens weer opduikt bij het ademhalen, en elke keer voelt het alsof haar longen minder soepel worden. Interstitiële longziekte zorgt ervoor dat haar longen vol raken met littekenweefsel, wat resulteert in krakende ademgeluiden en steeds meer moeite om normaal te ademen.

Longoedeem

Longoedeem is alsof je longen langzaam onder water komen te staan. Bij deze aandoening, vaak veroorzaakt door congestief hartfalen of een ernstige nierziekte, hoopt vocht zich op in de longblaasjes. Dit vocht maakt het moeilijk om zuurstof in te ademen en kooldioxide uit te ademen, wat leidt tot een reutelende, borrelende ademhaling. Het geluid dat wordt geproduceerd, doet denken aan iemand die door een rietje in een glas water blaast – een laag, borrelend geluid dat bij elke ademhaling door de longen echoot.

Voorbeeld: Een oudere vrouw met hartfalen voelt haar borst steeds zwaarder worden. Bij elke ademhaling hoort ze een reutelend, borrelend geluid, alsof haar longen zich vullen met water. Dit is een typisch teken van longoedeem, waarbij de longen vol vocht zitten en de ademhaling moeilijk wordt. De reutels komen vooral naar voren als ze ligt, wat het moeilijk maakt om een comfortabele houding te vinden zonder te kortademig te worden.

Andere mogelijke oorzaken van abnormale ademgeluiden

Cystic fibrosis (taaislijmziekte)
Deze erfelijke aandoening zorgt voor dik, kleverig slijm dat de luchtwegen verstopt. Dit slijm leidt vaak tot piepende of borrelende geluiden bij het ademhalen, omdat de lucht zich een weg moet banen door de obstructie. Denk aan een rietje waar je doorheen probeert te ademen terwijl het verstopt zit met stroperig sap.

Voorbeeld: Een kind met taaislijmziekte hoest voortdurend, en bij elke ademhaling hoor je een borrelend geluid, alsof de lucht door een moeras van slijm moet.

Tumoren in de luchtwegen
Een tumor kan een deel van de luchtwegen blokkeren, wat leidt tot piepende of snurkende ademgeluiden (rhonchi). De lucht probeert zich een weg te banen langs de obstructie, wat een fluitend geluid veroorzaakt.

Voorbeeld: Een oudere man ademt met moeite in, en je hoort een laag, snurkend geluid. De tumor in zijn luchtpijp beperkt de luchtstroom, wat resulteert in rhonchi.

Laryngitis
Laryngitis is een ontsteking van het strottenhoofd en de stembanden, waardoor je je stem verliest en hees wordt. Een ontsteking van het strottenhoofd kan een piepende ademhaling veroorzaken, vooral tijdens het inademen. Dit geluid, stridor genoemd, is scherp en hoog, en doet denken aan een kind dat op een fluitje blaast.

Voorbeeld: Na een lange dag schreeuwen tijdens een concert, merkt een vrouw dat haar keel ontstoken raakt. Bij elke ademhaling klinkt een piepend geluid, veroorzaakt door de ontstoken stembanden.

Strotklepje of epiglottis / Bron: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)Strotklepje of epiglottis / Bron: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)
[B]Epiglottitis[/B]
Epiglottitis duidt op een ontsteking van het strotklepje. Deze zeldzame maar gevaarlijke infectie veroorzaakt een vernauwing van de luchtwegen door zwelling van het strottenklepje. Dit leidt tot een gierend geluid, alsof iemand met moeite lucht door een nauwe buis probeert te persen.

Voorbeeld: Een kind met koorts begint plotseling te gieren bij het ademen. De epiglottitis zorgt voor een gevaarlijke vernauwing van de luchtwegen, wat onmiddellijke medische hulp vereist.

COVID-19 of andere virale luchtweginfecties
COVID-19 staat bekend om de manier waarop het de longen aantast, met ontsteking en vochtophoping als gevolg. Dit kan leiden tot allerlei abnormale ademgeluiden, van piepen tot reutelen, als lucht zich een weg door de ontstoken longweefsels baant.

Voorbeeld: Een patiënt met COVID-19 hoest zwaar en elke ademhaling klinkt vol vocht en krakende geluiden, alsof de longen vol met belletjes zitten die bij elke inademing knappen.

Roken
Langdurig roken beschadigt de luchtwegen, wat uiteindelijk leidt tot chronische bronchitis en zelfs COPD. De ademhaling van een roker wordt gekenmerkt door piepende en reutelende geluiden, veroorzaakt door de ontstoken en vernauwde luchtwegen.

Voorbeeld: Een oude roker ademt zwaar in en uit, en zijn longen klinken alsof ze protesteren met elke ademhaling. De piepende en reutelende geluiden zijn het resultaat van jarenlange rookschade.

Pinda's / Bron: Istock.com/etiennevossPinda's / Bron: Istock.com/etiennevoss
Anafylaxie
Een ernstige allergische reactie veroorzaakt zwelling van de luchtwegen, wat leidt tot een piepend, gierend geluid, stridor genaamd. Dit is een medisch noodgeval waarbij de luchtwegen snel dicht kunnen zwellen.

Voorbeeld: Na het eten van een pinda begint een jongen plotseling te piepen en naar adem te snakken. Er is sprake van een ernsige pinda-allergie. Zijn luchtwegen zwellen snel dicht door anafylaxie, wat onmiddellijke behandeling vereist.

Pertussis (kinkhoest)
Kinkhoest is een infectieziekte van de bovenste luchtwegen. Deze besmettelijke luchtweginfectie gaat gepaard met hevige hoestaanvallen. Tijdens het inademen hoor je vaak een karakteristiek gierend geluid, de “whoop”.
Voorbeeld: Een kind met kinkhoest heeft hevige hoestbuien, en elke keer dat het probeert in te ademen, klinkt er een langgerekt, gierend geluid – alsof het kind snakt naar adem tussen de hoestbuien door.

Embolie (bloedstolsel in de longen)
Een bloedstolsel dat vastzit in de longen kan de luchtstroom belemmeren, wat leidt tot kortademigheid en ongewone ademgeluiden. Dit kan gepaard gaan met acute, scherpe pijn op de borst.

Voorbeeld: Een vrouw voelt plotseling een scherpe pijn in haar borst en elke ademhaling klinkt benauwd. Een longembolie zorgt ervoor dat haar luchtstroom beperkt wordt, wat onmiddellijke aandacht vereist.

Benauwdheid / Bron: Wavebreakmedia/Shutterstock.comBenauwdheid / Bron: Wavebreakmedia/Shutterstock.com

Symptomen abnormale ademgeluiden

Afhankelijk van de oorzaak, kunnen abnormale ademgeluiden gepaard gaan met andere symptomen:

Je ademhaling is meer dan alleen een ritmisch in- en uitstromen van lucht. Wanneer er abnormale ademgeluiden optreden – zoals piepen, reutelen of borrelen – vertellen je longen vaak een heel verhaal. Afhankelijk van de oorzaak kunnen deze geluiden gepaard gaan met allerlei symptomen die een helder beeld schetsen van wat er zich diep vanbinnen afspeelt. Laten we een aantal van deze signalen eens uitgebreid bekijken, met voorbeelden en verduidelijkingen die laten zien hoe je lichaam communiceert dat er iets mis is.

Kortademigheid, vooral tijdens lichamelijke activiteiten
Je bent aan het wandelen en merkt ineens dat je elke stap zwaarder voelt. Waar je voorheen soepel en zonder moeite een trap op kon rennen, voel je nu dat je lichaam protesteert. Kortademigheid is vaak een van de eerste tekenen dat je longen niet op volle kracht werken. Bij aandoeningen zoals astma of COPD raken de luchtwegen vernauwd, en simpelweg ademhalen kost je plots meer moeite dan je had verwacht. Je longen kunnen de zuurstofbehoefte van je lichaam niet meer bijhouden, en elke beweging lijkt een uitdaging.

Voorbeeld: Een man van in de vijftig loopt naar de supermarkt, maar moet halverwege de straat even stoppen om op adem te komen. Waar hij vroeger zonder problemen doorliep, merkt hij nu dat zijn longen achterblijven en hij steeds dieper moet ademhalen om zichzelf voort te bewegen. Zijn lichaam geeft aan dat er een luchtwegprobleem is, en dit wordt nog duidelijker wanneer hij een licht piepend geluid hoort bij elke ademhaling.

Benauwdheid en een strak gevoel in de keel
Het gevoel van benauwdheid kan omschreven worden als een onzichtbare hand die je keel of borstkas samenknijpt. Dit kan ontstaan door een allergische reactie, zoals bij anafylaxie, maar ook door aandoeningen zoals laryngitis of astma. De luchtwegen vernauwen zich en elke ademhaling voelt beperkend, alsof er te weinig ruimte is voor lucht om te stromen.

Voorbeeld: Een vrouw met hooikoorts ademt diep in, maar merkt dat haar keel strak aanvoelt, alsof de lucht nauwelijks door kan. Ze hoort een lichte gier als ze inademt, wat erop wijst dat haar luchtwegen zich vernauwd hebben door de allergische reactie. Haar lichaam geeft direct signalen af: er is iets wat haar ademhaling belemmert.

Beklemmend gevoel op de borst en pijn
Een beklemmend gevoel op de borst kan veel oorzaken hebben, van longontsteking tot longoedeem. Het voelt alsof er een zware last op je borstkas rust die je ademhaling beperkt. Soms gaat dit gepaard met pijn, een scherpe steek of een continu drukkend gevoel. Vooral bij aandoeningen zoals longembolie of hartproblemen kan deze pijn verontrustend zijn en gepaard gaan met benauwdheid of ademnood.

Voorbeeld: Na een lange vlucht voelt een vrouw plotseling een scherpe pijn in haar borst. Elke keer dat ze inademt, voelt het alsof haar borst samenknijpt. Dit zou een teken kunnen zijn van een longembolie, waarbij een bloedstolsel de luchtstroom in de longen blokkeert. Haar lichaam stuurt een duidelijk signaal dat iets ernstigs mis is.

Chronische hoest en ochtendhoest
Een chronische hoest kan betekenen dat je luchtwegen constant geïrriteerd zijn, zoals bij bronchitis of COPD. Vooral 's ochtends komt de hoest op gang, omdat je longen tijdens de nacht proberen slijm op te bouwen en af te voeren. Deze hoest kan slijm produceren dat helder, wit, geel of zelfs groen is, afhankelijk van of er sprake is van een infectie.

Voorbeeld: Elke ochtend begint hetzelfde: een harde, droge hoest die langzaam slijm losmaakt. Na een paar minuten komt er een groenachtig sputum vrij. Voor iemand met COPD is dit routine geworden, een teken dat de longen 's nachts gevuld zijn met slijm en nu hun dagelijkse opruiming beginnen.

Blauwe lippen of blauwe vingers (cyanose)
Wanneer je lippen of vingers een blauwe tint aannemen, betekent dit dat er niet genoeg zuurstof in het bloed aanwezig is. Dit staat bekend als cyanose, en het is een alarmerend symptoom dat optreedt bij ernstige luchtweg- of longproblemen. Het lichaam laat hiermee zien dat het niet in staat is voldoende zuurstof naar de weefsels te transporteren.

Voorbeeld: Een jonge man met een astma-aanval merkt dat zijn lippen blauw beginnen te kleuren. Zijn lichaam kan niet genoeg zuurstof opnemen door de ontstoken en vernauwde luchtwegen. Dit is een direct signaal dat hij noodmedicatie nodig heeft om zijn luchtwegen te openen.

Gebrek aan energie en onbedoeld gewichtsverlies
Bij langdurige aandoeningen zoals interstitiële longziekte of COPD kost het ademhalen zoveel energie dat je lichaam uitgeput raakt. Dit leidt tot vermoeidheid en een gebrek aan energie. Het is alsof je constant moet vechten om genoeg lucht binnen te krijgen, wat je uiteindelijk leeg trekt. Daarnaast kunnen mensen met ernstige longziekten onbedoeld gewichtsverlies ervaren, omdat de energie die normaal gesproken naar lichaamsfuncties gaat, wordt gebruikt om adem te halen.

Voorbeeld: Een vrouw met longfibrose merkt dat ze steeds meer gewicht verliest, zonder te weten waarom. Het kost haar steeds meer energie om de dag door te komen, en zelfs kleine taken zoals naar de keuken lopen laten haar uitgeput achter.

Gezwollen enkels en voeten: een teken van hart- of longproblemen
Wanneer je longen of hart niet goed functioneren, kan dit leiden tot vochtophoping in de benen, voeten of enkels. Dit symptoom komt vaak voor bij mensen met COPD of congestief hartfalen. De slechte bloedcirculatie zorgt ervoor dat vocht in de onderste ledematen blijft hangen, wat leidt tot zwelling.

Voorbeeld: Een oudere man merkt dat zijn enkels steeds meer opzwellen tegen het einde van de dag. Hij lijdt aan COPD, en zijn lichaam kan de circulatie niet goed aan. Het vocht verzamelt zich in zijn voeten, wat een symptoom is van zijn langdurige longproblemen.

Koude rillingen gaan vaak gepaard met koorts / Bron: M.Minderhoud, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Koude rillingen gaan vaak gepaard met koorts / Bron: M.Minderhoud, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Koorts, zweten en koude rillingen: de signalen van een infectie
Bij infecties zoals longontsteking of bronchitis kunnen koorts, zweten en koude rillingen optreden. Dit zijn klassieke tekenen dat je lichaam vecht tegen een indringer. De longen raken ontstoken en proberen de infectie op te ruimen, wat de temperatuur van het lichaam verhoogt en gepaard kan gaan met zweten en rillingen.

Voorbeeld: Een man met longontsteking ligt te bibberen in zijn bed, zijn lichaam doordrenkt van het zweet terwijl de koorts oploopt. Zijn longen zijn zwaar ontstoken, en de bacteriële infectie zorgt ervoor dat zijn lichaam in de hoogste staat van paraatheid verkeert.

Alarmsymptomen

Bij abnormale ademgeluiden kunnen specifieke tekenen erop wijzen dat er iets ernstigs aan de hand is. Deze symptomen zijn alarmsignalen die je absoluut niet mag negeren, omdat ze kunnen wijzen op levensbedreigende aandoeningen. Hier zijn de belangrijkste alarmsymptomen om op te letten wanneer je ademhaling niet normaal klinkt:
  • Plotselinge, hevige pijn in of rond de borstkas: Dit kan duiden op een ernstige longinfectie, embolie of zelfs een hartprobleem. Het is een teken dat er iets blokkeert of beschadigd is en onmiddellijke aandacht nodig heeft.
  • Plotselinge kortademigheid of moeite met ademhalen: Wanneer het ademen ineens moeilijk wordt, alsof je door een rietje probeert te ademen, kan dit wijzen op een ernstige obstructie van de luchtwegen of een longembolie. Tijd is hier van essentieel belang.
  • Blauwe lippen of blauwe vingers (cyanose): Deze blauwachtige verkleuring betekent dat je lichaam niet genoeg zuurstof krijgt. Dit is een noodsituatie die wijst op ernstige ademhalings- of hartproblemen.
  • Bewustzijnsverlies of duizeligheid: Als je flauwvalt of duizelig wordt in combinatie met abnormale ademgeluiden, kan dit een teken zijn dat er onvoldoende zuurstof naar je hersenen gaat. Dit moet onmiddellijk worden behandeld.
  • Snelle ademhaling gepaard met piepende geluiden: Dit kan wijzen op een ernstige allergische reactie of astma-aanval. Je luchtwegen vernauwen zich zo erg dat elke ademhaling gepaard gaat met een piepend geluid, wat onmiddellijke interventie vereist.
  • Pijn op de borst die uitstraalt naar schouder of arm: Dit symptoom kan een indicatie zijn van een hartprobleem of longembolie. Als dit gepaard gaat met abnormale ademgeluiden, is dit een reden voor een spoedbehandeling.
  • Ernstige, aanhoudende koorts met ademhalingsproblemen: Dit kan een teken zijn van een longontsteking of een andere ernstige infectie in de longen. Als de koorts hoog is en de ademhaling moeilijk, moet er snel gehandeld worden.
  • Bloed ophoesten: Het ophoesten van bloed is altijd een alarmsignaal en kan wijzen op een longembolie, longkanker of ernstige infecties. Zoek direct medische hulp bij dit symptoom.

Als je een van deze symptomen opmerkt in combinatie met abnormale ademgeluiden, wacht dan niet af. Dit zijn geen tekenen om te negeren; ze zijn een luid en duidelijk verzoek van je lichaam om onmiddellijke medische hulp.

Wanneer huisarts raadplegen?

Als je continu abnormale ademhalingsgeluiden ervaart, is het verstandig je huisarts te raadplegen voor een juiste diagnose. Abnormale ademgeluiden duiden vaak op veelvoorkomende en behandelbare aandoeningen. Ze kunnen echter ook een teken zijn van een ernstiger onderliggende aandoening. In sommige gevallen van abnormale ademgeluiden is er sprake van een medisch noodgeval. Schakel onmiddellijk medische hulp in bij abnormale ademhalingsgeluiden of ademhalingsproblemen die plotseling de kop opsteken of ernstig zijn. Bel 112 bij ernstige ademhalingsproblemen of als iemand gestopt is met ademhalen.

Kind wordt onderzocht met stethoscoop / Bron: Wavebreakmedia/ShutterstockKind wordt onderzocht met stethoscoop / Bron: Wavebreakmedia/Shutterstock

Onderzoek en diagnose

Wanneer je last hebt van abnormale ademgeluiden, is een bezoek aan de huisarts de eerste stap om te achterhalen wat er precies misgaat. De ademhaling is als een muziekstuk van je lichaam – elke toon en ieder geluid kan een aanwijzing zijn voor wat er zich diep in de longen afspeelt. De huisarts speelt de rol van detective en het begint allemaal met de juiste vragen en zorgvuldig onderzoek.

De vragen die de huisarts stelt

De huisarts zal eerst een anamnese afnemen, waarbij je uitgebreid wordt gevraagd naar je klachten en medische geschiedenis. Elk antwoord biedt weer een aanwijzing. Een paar vragen die je kunt verwachten:

“Sinds wanneer hebt u deze abnormale ademgeluiden?” Hiermee wil de arts weten of het probleem plotseling is ontstaan of al langer speelt. Een acuut probleem, zoals een bloedstolsel in de longen, kan plotseling optreden, terwijl chronische klachten zoals COPD geleidelijk verergeren.

“Wordt het erger bij inspanning of in rust?” Dit helpt de arts te bepalen of de ademgeluiden te maken hebben met je longcapaciteit of hartfunctie. Als de geluiden verergeren bij inspanning, kan dit wijzen op astma of een hartaandoening.

“Heeft u last van koorts, hoest of pijn op de borst?” Koorts kan een signaal zijn van een infectie, zoals longontsteking, terwijl pijn op de borst en hoesten kunnen wijzen op bronchitis of longontsteking.

“Heeft u ooit gerookt?” Een essentiële vraag, aangezien roken het risico verhoogt op COPD, longkanker en chronische bronchitis, allemaal aandoeningen die abnormale ademgeluiden kunnen veroorzaken.

“Hoort u het geluid vooral bij inademing of uitademing?” Geluiden tijdens het inademen kunnen wijzen op een obstructie hoger in de luchtwegen, zoals bij laryngitis, terwijl geluiden tijdens het uitademen vaak geassocieerd worden met aandoeningen zoals astma of COPD.

“Heeft u een allergie of bent u ergens allergisch voor?” Een allergische reactie kan de luchtwegen doen zwellen, wat leidt tot piepende ademhaling (wheezing) of een gierend geluid (stridor).

Arts onderzoekt patiënt met stethoscoop / Bron: Monkey Business Images/ShutterstockArts onderzoekt patiënt met stethoscoop / Bron: Monkey Business Images/Shutterstock

Het lichamelijk onderzoek

Na het stellen van vragen volgt het lichamelijk onderzoek. De arts zal je borstkas nauwkeurig beluisteren met een stethoscoop. Dit lijkt misschien een eenvoudige handeling, maar het is alsof de arts een auditie afneemt van je longen, luisterend naar de kleinste afwijkingen in je ademgeluiden.

“Adem eens diep in en uit.” Tijdens dit onderdeel luistert de arts aandachtig naar je ademhaling. Een wheezing of piepende ademhaling kan wijzen op astma of bronchitis, terwijl knetterende geluiden (crepitaties) vaak voorkomen bij longontsteking of longfibrose.

Voorbeeld: De huisarts hoort tijdens het luisteren naar een patiënt met een piepende ademhaling een continu fluitend geluid bij het uitademen. Dit is typisch voor astma: de luchtwegen zijn vernauwd, en de lucht worstelt zich een weg naar buiten.

“Ik ga nu wat zachter luisteren naar uw longen, kunt u nog eens diep inademen?” De arts probeert tracheaal ademgeruis of vesiculair ademgeruis op te sporen. Een normaal vesiculair geluid klinkt zacht en gelijkmatig, maar bij longontsteking hoort de arts vaak een borrelend, nat geluid.

Voorbeeld: Een andere patiënt hoest al een paar weken zwaar en voelt zich zwak. Terwijl de arts zijn longen beluistert, hoort ze een reutelend geluid in de onderste lob van de rechterlong – dit is een duidelijk teken van longontsteking waarbij de longen gevuld zijn met vocht of pus.

Het percussieonderzoek
Hierbij tikt de arts zachtjes op je borstkas en luistert naar het geluid dat weerkaatst. Dit lijkt misschien op een subtiel ritme dat een drummer slaat, maar het heeft een belangrijke functie. Bij een normaal longweefsel hoor je een helder, hol geluid. Wanneer er echter vloeistof of massa in de longen aanwezig is, zoals bij longoedeem of een tumor, klinkt het gedempt.

Aanvullend onderzoek

Soms zijn de antwoorden niet meteen duidelijk en is verder onderzoek nodig. Een arts kan de volgende tests aanvragen om meer informatie te krijgen:

Bloedafname voor bloedonderzoek / Bron: Istock.com/anna1311Bloedafname voor bloedonderzoek / Bron: Istock.com/anna1311
Bloedonderzoek
Bloedonderzoek kan ontstekingsmarkers of infecties opsporen, zoals een verhoogde witte bloedcellen of C-reactief proteïne (CRP) bij infecties zoals longontsteking.

Voorbeeld: Een patiënt met langdurige koorts en zware ademgeluiden krijgt een bloedtest die verhoogde ontstekingswaarden toont. Dit wijst erop dat het lichaam een infectie bestrijdt, wat bevestigd wordt door een röntgenfoto.

Longfunctietest
Een longfunctietest onderzoekt hoe goed je longen functioneren en wat je longinhoud is. Deze test, ook wel spirometrie genoemd, meet hoeveel lucht je in- en uitademt en hoe snel je dit doet. Het helpt bij het opsporen van aandoeningen zoals astma, COPD of andere longziekten. Je ademt diep in en blaast vervolgens zo hard en snel mogelijk uit in een apparaat dat de luchtstroom meet. De resultaten geven inzicht in hoe goed je longen zuurstof kunnen opnemen en kooldioxide kunnen afvoeren. Als je longinhoud minder is dan normaal, kan dat wijzen op een beperking in je longfunctie.

Voorbeeld: Een man met aanhoudende kortademigheid wordt gevraagd om diep in te ademen en met volle kracht uit te blazen in een mondstuk. Het apparaat registreert de luchtstroom, en het blijkt dat zijn longinhoud kleiner is dan normaal, wat de arts doet vermoeden dat er sprake is van COPD.

Abnormaal sputum (met een bacterie) / Bron: Photo Credit: Content Providers(s): CDCDr. Mike Miller, Wikimedia Commons (Publiek domein)Abnormaal sputum (met een bacterie) / Bron: Photo Credit: Content Providers(s): CDCDr. Mike Miller, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Sputumkweek
Een sputumkweek is een test die gebruikt wordt om te kijken of er vreemde organismen zoals bacteriën, virussen of schimmels in het slijm (sputum) van de longen aanwezig zijn. Deze test is cruciaal bij het vaststellen van infecties zoals longontsteking of tuberculose. Het sputum wordt verzameld door diep te hoesten en het slijm op te vangen in een potje, waarna het in het laboratorium wordt onderzocht. De arts kan op basis van de resultaten zien welke micro-organismen aanwezig zijn en welke antibiotica of antischimmelmiddelen het beste zullen werken.

Voorbeeld: Een vrouw met een zware hoest en koorts wordt gevraagd om wat slijm op te hoesten in een steriele container. Het laboratorium vindt bacteriën in haar sputum, wat bevestigt dat ze een bacteriële longontsteking heeft. De arts kan nu de juiste antibiotica voorschrijven om de infectie te behandelen.

Röntgenfoto van de borstkas
Dit kan gebruikt worden om te controleren op longontsteking, longoedeem of tumoren. Het is alsof je een "snapshot" van de longen maakt, waarmee je ziet waar de ademhaling wordt belemmerd.

CT-scan of MRI-scan
Wanneer de huisarts vermoedt dat er sprake is van tumoren of interstitiële longziekten, kan een gedetailleerde scan nodig zijn om de precieze oorzaak van de abnormale geluiden vast te stellen.

Voorbeeld: Een oudere patiënt met een langdurige, droge hoest en krakende ademgeluiden wordt doorverwezen voor een CT-scan. De beelden tonen dat er sprake is van longfibrose, wat de oorzaak is van het stugge, knetterende geluid bij het ademen.

Behandeling abnormale ademhaling

Wanneer je ademhaling abnormale geluiden maakt – of het nu gaat om piepen, reutelen, borrelen of gieren – is dat het signaal dat je longen hulp nodig hebben. De behandeling hangt volledig af van de onderliggende oorzaak, maar één ding staat vast: je longen vragen om ademruimte. De arts zal rekening houden met de oorzaak en de ernst van je symptomen bij het aanbevelen van een behandeling. Geneesmiddelen worden vaak voorgeschreven om infecties te bestrijden of om de luchtwegen te openen. In ernstige gevallen, zoals vocht in de longen of een obstructie in de luchtwegen, kan een ziekenhuisopname nodig zijn. Als je astma, COPD of bronchitis hebt, zal de arts waarschijnlijk medicatie voorschrijven om de luchtwegen te openen. Personen met astma kunnen een inhalator krijgen om dagelijks te gebruiken om astma-aanvallen en ontsteking van de luchtwegen te voorkomen. Laten we eens duiken in de mogelijke behandelingen en hoe ze je ademhaling weer op het rechte spoor kunnen brengen.

Medicatie (inhalator)

Bij aandoeningen zoals astma of COPD zijn inhalatoren vaak de eerste verdedigingslinie. Deze handzame apparaten bieden snelle verlichting door de luchtwegen te openen, zodat de lucht weer vrij kan stromen. Inhalatoren bevatten vaak bronchodilatoren, die de gespannen spieren rond de luchtwegen ontspannen. Als je het geluid van een piepend rietje hoort bij elke ademhaling, kan een snelle "puf" de luchtwegen openen alsof iemand de deur weer wijd openzet.

Voorbeeld: Een tiener met astma is aan het basketballen wanneer hij ineens voelt dat zijn borst dichtklapt. Zijn ademhaling klinkt piepend en oppervlakkig. Hij grijpt naar zijn inhalator en binnen enkele ademhalingen verdwijnen de benauwdheid en het piepen. Het wonder van een snelle bronchodilatator doet zijn werk.

Antibiotica en antivirale middelen

Als abnormale ademgeluiden worden veroorzaakt door een infectie, zoals longontsteking of bronchitis, kan een kuur van antibiotica of antivirale middelen het tij keren. Bij een longontsteking kunnen krakende of borrelende geluiden klinken, omdat de longen vol vocht zitten. De medicijnen werken achter de schermen om de infectie aan te pakken en je longen te helpen het vocht te verwijderen.

Voorbeeld: Een man van middelbare leeftijd hoest dagenlang en elke ademhaling klinkt alsof zijn longen vol water zitten. Zijn arts schrijft een antibioticakuur voor, en binnen een paar dagen worden zijn ademgeluiden weer rustig, alsof de storm in zijn borst eindelijk is gaan liggen.

Inhalatiecorticosteroïden

Bij chronische aandoeningen zoals astma, waarbij de luchtwegen constant ontstoken zijn, kunnen inhalatiecorticosteroïden verlichting bieden. Deze medicijnen kalmeren de overactieve longen, waardoor de ontsteking afneemt en het piepen en benauwdheid verminderen. Het is alsof er een kalmerende hand over de luchtwegen strijkt en de storm van ontsteking tot bedaren brengt.

Voorbeeld: Een vrouw met chronische bronchitis ervaart elke ochtend een harde hoest en piepende ademhaling. Met behulp van inhalatiecorticosteroïden kan ze haar longen kalmeren en de symptomen beheersen, waardoor ze haar dag begint zonder het gebruikelijke geluid van strijdende luchtwegen.

Zuurstoftherapie

Voor mensen met ernstige ademhalingsproblemen, zoals bij longoedeem of gevorderde COPD, kan zuurstoftherapie nodig zijn. Hier zorgt extra zuurstof ervoor dat de longen minder hard hoeven te werken om genoeg zuurstof in het bloed te krijgen. Als je ademhaling klinkt als het zachte reutelen van een ondergelopen kelder, kan een zuurstofmasker of -tank het verschil maken tussen benauwdheid en verlichting.

Voorbeeld: Een oudere man met COPD ervaart ernstige kortademigheid en elke ademhaling klinkt als een borrelende stroom door een smalle pijp. Met zijn zuurstoftank aan zijn zijde kan hij weer vrij ademen en verdwijnen de abnormale geluiden, alsof zijn longen eindelijk hun weg naar boven hebben gevonden.

Operatieve ingrepen

Als abnormale ademgeluiden worden veroorzaakt door een tumor in de luchtwegen of een vreemd voorwerp dat vastzit, kan een operatie noodzakelijk zijn. Soms is er een duidelijke blokkade die de luchtstroom beperkt en moet die verwijderd worden om de luchtwegen weer vrij te maken. Dit is als een beknelde deur die niet meer open wil; alleen een ingreep kan ervoor zorgen dat de lucht weer soepel kan stromen.

Voorbeeld: Een jong kind heeft per ongeluk een knikker ingeslikt en elke ademhaling klinkt als een scherp fluitje. Artsen voeren een spoedoperatie uit om de knikker te verwijderen, en zodra het obstakel weg is, keert de ademhaling terug naar zijn normale, stille ritme.

Beademing en mechanische ondersteuning

In ernstige gevallen, zoals bij epiglottitis of tijdens een zware astma-aanval, kan het nodig zijn om de longen tijdelijk te ondersteunen met beademing. Een ventilator kan helpen de luchtwegen open te houden en zuurstof in de longen te blazen, zodat ze de kans krijgen om te herstellen. Dit is alsof je de teugels van de ademhaling even overgeeft aan een betrouwbare gids die je door de moeilijke momenten loodst.

Voorbeeld: Een jonge vrouw met een zware astma-aanval wordt opgenomen in het ziekenhuis. Haar luchtwegen zijn zo vernauwd dat ze nauwelijks kan ademhalen, en elke ademhaling klinkt als een piepende fluit. De artsen sluiten haar aan op een beademingsapparaat, waardoor haar longen tijdelijk worden ontlast, totdat ze weer zelfstandig kan ademen.

Stoppen met roken / Bron: Dmytro Zinkevych/Shutterstock.comStoppen met roken / Bron: Dmytro Zinkevych/Shutterstock.com

Leefstijlveranderingen

Bij veel ademhalingsproblemen kan een verandering in levensstijl een wereld van verschil maken. Stoppen met roken, het vermijden van allergenen of het aanpassen van je dieet om longvriendelijke voeding op te nemen, kan de abnormale ademgeluiden op lange termijn verminderen. Dit is alsof je je longen eindelijk de frisse lucht geeft waar ze altijd al om hebben gevraagd.

Voorbeeld: Een fervent roker stopt met roken na jaren van hoesten en piepen. Langzaam beginnen de geluiden te verdwijnen en voor het eerst in jaren kan hij vrij ademen zonder dat zijn longen zich als een verstopte orgel laten horen.

Prognose

Wanneer je worstelt met abnormale ademgeluiden, kan de prognose variëren, afhankelijk van de oorzaak en hoe snel je het probleem aanpakt. Voor velen geldt: hoe eerder je de tekenen herkent en medische hulp zoekt, hoe groter de kans dat je weer vrij zult ademen.

In gevallen van acute aandoeningen, zoals bronchitis of een verstopping door een vreemd voorwerp, is de prognose vaak rooskleurig. Zodra de obstakels zijn verwijderd en de juiste behandeling is ingezet, herstelt de ademhaling zich doorgaans snel. Je zult weer ademen zoals het hoort, zonder enige hinder, alsof er nooit een storm in je longen heeft gewoed.

Edoch, bij chronische aandoeningen zoals COPD of interstitiële longziekte, is de weg naar herstel langer en meer gecompliceerd. De longen zullen zelden volledig terugkeren naar hun oorspronkelijke staat, en men zal genoodzaakt zijn om samen te leven met bepaalde beperkingen. Toch, met de juiste zorg, kunnen de symptomen worden beheerst en kan het leven voortkabbelen zonder voortdurende ademnood.

Voor wie trouw blijft aan zijn behandeling en zich niet laat weerhouden door ongemakken, is er licht aan het einde der tunnel. Zolang men waakzaam blijft en goed voor de longen zorgt, kan men, zij het met de nodige zorgvuldigheid, weer ademhalen als in vroegere dagen – alsof de borst eindelijk bevrijd is van de ketenen der benauwdheid.

Complicaties

Abnormale ademgeluiden kunnen meer zijn dan een tijdelijk ongemak – ze zijn vaak de voorbode van diepere complicaties die zich langzaam kunnen ontwikkelen als de onderliggende oorzaak niet snel en effectief wordt aangepakt. Een beetje piepen of reutelen kan overgaan in ernstigere aandoeningen die niet alleen de longen, maar ook andere delen van het lichaam treffen. Laten we eens kijken naar enkele mogelijke complicaties, hoe ze zich kunnen ontwikkelen, en wat dit betekent voor de longen en het leven van de persoon die ermee te maken heeft.

Longontsteking: Een infectie die kan overslaan naar andere delen van het lichaam
Bij aandoeningen zoals bronchitis of longontsteking kunnen de luchtwegen zo vol slijm en vocht raken dat de ademhaling klinkt als een verstopt rietje. Maar zonder de juiste behandeling kan een simpele longontsteking zich verder ontwikkelen en leiden tot ernstigere complicaties, zoals een longabces of zelfs sepsis (een bloedvergiftiging). De infectie die zich in de longen nestelt, kan via het bloed naar andere delen van het lichaam reizen, wat het immuunsysteem overweldigt.

Voorbeeld: Een 45-jarige man met een piepende ademhaling en aanhoudende koorts negeert de symptomen, ervan uitgaand dat het slechts een verkoudheid is. Een paar dagen later begint hij ernstige pijn op de borst te voelen, en zijn ademhaling klinkt als een borrelend beekje. In het ziekenhuis ontdekt men dat zijn longontsteking is verergerd tot een longabces – een etterige infectie die holtes in de longen heeft veroorzaakt.

Hartfalen: Wanneer de longen de oorzaak worden van hartproblemen
Bij aandoeningen zoals longoedeem, waar vocht zich ophoopt in de longen, kunnen de longen niet meer effectief zuurstof uitwisselen. Dit vocht kan ook het hart extra onder druk zetten, vooral bij mensen die al te maken hebben met onderliggende hartaandoeningen. Het hart moet harder werken om het bloed door de verzadigde longen te pompen, wat op termijn kan leiden tot hartfalen.

Voorbeeld: Een oudere vrouw met COPD merkt dat haar ademhaling steeds meer klinkt als een reutelende stoommachine. Ze probeert door te gaan, maar haar benen beginnen op te zwellen en ze voelt een constante druk op haar borst. Een bezoek aan de arts bevestigt dat de voortdurende vochtophoping in haar longen haar hart heeft overbelast, waardoor ze nu ook kampt met hartfalen.

Chronische zuurstoftekorten: Het sluipende gevaar van cyanose en orgaanschade
Wanneer je longen niet meer in staat zijn om voldoende zuurstof uit de ingeademde lucht te halen, kan dit leiden tot chronische zuurstoftekorten. Dit betekent dat niet alleen de longen, maar ook vitale organen zoals het hart, de hersenen en de nieren niet genoeg zuurstof krijgen om goed te functioneren. Dit kan leiden tot complicaties zoals cyanose (blauwe lippen en vingers), hersenschade, of zelfs nierfalen.

Voorbeeld: Een 60-jarige man met ernstige astma merkt dat hij steeds vaker blauwe vingers krijgt na een zware inspanning. Zijn vrouw merkt ook dat zijn geheugen begint af te nemen. Na een uitgebreid onderzoek blijkt dat de chronische zuurstoftekorten als gevolg van zijn verergerde astma schade hebben aangericht aan zijn hersenen en nieren, waardoor hij nu kampt met cognitieve problemen en verminderde nierfunctie.

Emfyseem en longinsufficiëntie: De longen die langzaam hun veerkracht verliezen
Bij mensen met COPD of andere chronische longziekten kan de voortdurende druk op de longen ervoor zorgen dat ze hun elasticiteit verliezen. Dit proces, beter bekend als emfyseem, zorgt ervoor dat de longblaasjes (alveoli) barsten en versmelten, waardoor de capaciteit van de longen om zuurstof op te nemen afneemt. In ernstige gevallen kan dit leiden tot longinsufficiëntie, waarbij de longen niet meer in staat zijn om voldoende zuurstof in het bloed te krijgen, zelfs niet met zuurstoftherapie.

Voorbeeld: Een voormalige roker die jaren geleden de eerste tekenen van COPD negeerde, merkt dat zijn ademhaling steeds oppervlakkiger wordt. Zijn longen voelen als uitgerekte ballonnen die hun veerkracht hebben verloren. Hij heeft moeite met de simpelste activiteiten en moet nu continu zuurstof bij zich dragen. Uiteindelijk wordt hij gediagnosticeerd met emfyseem en longinsufficiëntie, een onomkeerbare achteruitgang van de longfunctie.

Pleuritis en longfibrose: Littekenvorming die de ademhaling verlamt
Sommige longziekten, zoals interstitiële longziekten of onbehandelde longinfecties, kunnen leiden tot ontstekingen van het longvlies (pleuris) of zelfs littekenvorming in de longen (longfibrose). Deze littekens maken het moeilijker om diep in te ademen en zorgen ervoor dat de longen stijf worden. Dit beperkt de hoeveelheid zuurstof die het lichaam kan opnemen en maakt elke ademhaling een inspanning.

Voorbeeld: Een man die jaren in een fabriek heeft gewerkt met schadelijke stoffen begint zware, krakende geluiden te horen elke keer dat hij ademhaalt. Hij wordt gediagnosticeerd met longfibrose – zijn longen zijn zo beschadigd dat ze niet meer flexibel zijn. Elke ademhaling voelt als een gevecht, alsof zijn longen vastgeketend zitten.

Sepsis: Het ultieme gevaar bij onbehandelde infecties
In gevallen van ernstige longontsteking of onbehandelde infecties, zoals bij epiglottitis, kan de infectie zich via de bloedbaan verspreiden en leiden tot sepsis, een levensbedreigende reactie van het lichaam op een infectie. Sepsis kan snel orgaanfalen veroorzaken en vereist onmiddellijke behandeling.

Voorbeeld: Een jonge vrouw met een zware longinfectie negeert haar koorts en toenemende benauwdheid. Plotseling begint haar lichaam te rillen, haar hart klopt sneller en ze voelt zich verward. In het ziekenhuis ontdekken de artsen dat ze sepsis heeft ontwikkeld – de infectie uit haar longen heeft zich verspreid en haar hele lichaam reageert in paniek.

Voldoende water drinken / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.comVoldoende water drinken / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.com

Preventie van krakende, borrelende en reutelende ademgeluiden

Voorkomen is beter dan genezen, en dat geldt zeker voor je ademhaling. Abnormale ademgeluiden kunnen vaak worden voorkomen door goed voor je longen te zorgen en slimme maatregelen te nemen. Hier zijn 12 manieren om ervoor te zorgen dat je longen schoon blijven en je ademhaling moeiteloos blijft:
  • Stop met roken: De eerste en belangrijkste stap om je longen gezond te houden. Roken beschadigt je luchtwegen en veroorzaakt chronische problemen zoals COPD en longkanker.
  • Vermijd passief roken: Ook als je zelf niet rookt, kunnen de schadelijke stoffen van sigarettenrook je longen binnendringen. Blijf uit de buurt van rokerige ruimtes.
  • Zorg voor schone lucht in huis: Gebruik luchtreinigers en ventileer regelmatig om stof, pollen en andere irriterende stoffen te verminderen. Een frisse leefomgeving is essentieel voor gezonde longen.
  • Bescherm jezelf tegen luchtvervuiling: Als je in een gebied woont met veel luchtvervuiling, zoals in de stad, probeer dan binnen te blijven op dagen dat de luchtkwaliteit slecht is. Draag indien nodig een masker om je longen te beschermen tegen schadelijke deeltjes.
  • Voorkom allergische reacties: Gebruik hypoallergene kussens en beddengoed, en houd huisdieren uit de slaapkamer om allergenen te verminderen die je ademhaling kunnen beïnvloeden.
  • Blijf actief en beweeg regelmatig: Lichaamsbeweging houdt je longen sterk en helpt je ademhaling te verbeteren. Zelfs simpele activiteiten zoals wandelen kunnen een groot verschil maken.
  • Eet longvriendelijke voeding: Zorg ervoor dat je dieet rijk is aan antioxidanten, zoals in groenten en fruit, vooral die rijk aan vitamine C en E. Deze voedingsstoffen helpen je longen schoon en gezond te houden.
  • Drink voldoende water: Door goed gehydrateerd te blijven, blijft het slijm in je luchtwegen dun en gemakkelijker op te hoesten. Water is als een natuurlijk reinigingsmiddel voor je luchtwegen.
  • Vermijd schadelijke chemicaliën: Blootstelling aan chemicaliën, zoals schoonmaakmiddelen of verf, kan je longen irriteren. Draag altijd een masker en werk in goed geventileerde ruimtes.
  • Bescherm jezelf tegen virussen en infecties: Was regelmatig je handen, vermijd grote menigten tijdens het griepseizoen en zorg voor een jaarlijkse griepprik. Longontsteking en bronchitis kunnen je ademhaling ernstig aantasten.
  • Zorg voor een gezonde luchtvochtigheid thuis: Een luchtbevochtiger kan helpen om droge lucht te voorkomen, wat je luchtwegen irriteert en ademhalingsproblemen kan verergeren.
  • Beheer stress en angst: Stress kan je ademhaling oppervlakkig maken. Ademhalings- en ontspanningstechnieken kunnen je helpen om rustig en diep te blijven ademhalen.

Met deze maatregelen geef je je longen de beste kans om gezond te blijven en abnormale ademgeluiden te vermijden. Lucht je longen, want een frisse adem is een teken van vitaliteit en leven!

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Misofonie, als geluiden je leven beheersenMisofonie, als geluiden je leven beheersenMisofonie is niet echt bekend, maar als je er last van hebt, kan het je leven aardig verstoren. Voor de meeste mensen kl…
Krakende gewrichten: oorzaak en behandelingKrakende gewrichten: oorzaak en behandelingKrakende gewrichten door reuma, vitaminetekort, sport, ontsteking of andere oorzaken. Iedereen heeft er wel eens last va…
Muziekinstrumenten: idiofonenEr zijn verschillende vormen idiofonen. Hieronder vindt u onder andere de buisvormige stampstok, klokken, gongs, vaten e…
Laagfrequent geluid: altijd last van laagfrequent geluidLaagfrequent geluid: altijd last van laagfrequent geluidSommige mensen zijn veel gevoeliger voor geluid dan anderen. Zij horen de laagfrequent geluiden en worden daar helemaal…

Putjesnagels: Oorzaken van putjes (groefjes) in nagelsPutjesnagels: Oorzaken van putjes (groefjes) in nagelsEen aantal mensen ervaart putjes in de nagels, wat zich uit in kleine ondiepe tot diepe groefjes op het nageloppervlak.…
Dikke teennagels: Oorzaken en tips bij verdikte teennagelsDikke teennagels: Oorzaken en tips bij verdikte teennagelsVingernagels en teennagels bevinden zich tussen de zachte weefsels van het onderliggende nagelbed en de omgeving buiten…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Darnyi Zsóka, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Cvmbs.colostate.edu. Breath Sounds. http://www.cvmbs.colostate.edu/clinsci/callan/breath_sounds.htm (ingezien op 29-10-2017)
  • Easyauscultation. Adventitious Breath Sounds. https://www.easyauscultation.com/adventitious-breath-sounds (ingezien op 29-10-2017)
  • Easyauscultation. Rales. https://www.easyauscultation.com/rales (ingezien op 29-10-2017)
  • Healthline. Breath Sounds. https://www.healthline.com/health/breath-sounds#overview1 (ingezien op 29-10-2017)
  • L.N.A. Willems, Steven Lehrer. Longgeluiden: praktische handleiding. Esculaap Media B.V.; 01 edition (29 Jan. 2014).
  • Mayo Clinic. COPD: Symptoms & causes. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/copd/symptoms-causes/syc-20353679 (ingezien op 2-9-2018)
  • Medical News Today. Abnormal breath sounds: Causes and treatment. https://www.medicalnewstoday.com/articles/322251.php (ingezien op 2-9-2018)
  • MedlinePlus. Breath sounds. https://medlineplus.gov/ency/article/007535.htm (ingezien op 29-10-2017)
  • Oxfordmedicaleducation.com. What are the types of abnormal breath sounds? http://www.oxfordmedicaleducation.com/clinical-examinations/respiratory-examination/breath-sounds/ (ingezien op 29-10-2017)
  • Right Diagnosis. Causes of Rhonchi. http://www.rightdiagnosis.com/symptoms/rhonchi/causes.htm (ingezien op 29-10-2017)
  • Rnceus. Normal Breath Sounds. http://www.rnceus.com/resp/respnorm.html (ingezien op 29-10-2017)
  • Rode Kruis. Ademhalingsproblemen. https://www.rodekruis.nl/ehbo/ehbo-tips/ademhalingsproblemen/ (ingezien op 25-9-2024)
  • St. Elizabeth. Breath sounds. https://www.stelizabeth.com/custom/healthlibrary/HIE%20Multimedia/1/007535.htm (ingezien op 2-9-2018)
  • Wikipedia. Crackles. https://en.wikipedia.org/wiki/Crackles (ingezien op 29-10-2017)
  • Wikipedia. Respiratory sounds. https://en.wikipedia.org/wiki/Respiratory_sounds (ingezien op 29-10-2017)
  • Afbeelding bron 1: Stethoscopes, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Monkey Business Images/Shutterstock
  • Afbeelding bron 3: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 4: Istock.com/etiennevoss
  • Afbeelding bron 5: Wavebreakmedia/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 6: M.Minderhoud, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 7: Wavebreakmedia/Shutterstock
  • Afbeelding bron 8: Istock.com/anna1311
  • Afbeelding bron 9: Photo Credit: Content Providers(s): CDCDr. Mike Miller, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 10: Dmytro Zinkevych/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 11: Mimagephotography/Shutterstock.com
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 25-09-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 27
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.