Geel of groen slijm ophoesten en bloed hoesten: oorzaken

Geel of groen slijm ophoesten en bloed hoesten: oorzaken Geel of groen slijm ophoesten of bloed hoesten is een courante klacht. Hoesten is een beschermende reflex van het lichaam en heeft tot doel de luchtwegen schoon te maken. Wanneer er slijm wordt geproduceerd, spreekt men van productieve hoest en in de andere gevallen spreekt men van een droge hoest. Hoesten wordt gewoonlijk veroorzaakt door irritatie van de bovenste luchtwegen of een infectie van de bovenste luchtwegen, zoals verkoudheid of griep. Informeer jezelf over groen of geel slijm ophoesten en het ophoesten van bloed, ook wel 'hemoptoë' genoemd.

Slijm ophoesten en bloed hoesten


Ophoesten van bloed / Bron: Ljupco/Istock.comOphoesten van bloed / Bron: Ljupco/Istock.com

Ophoesten van bloed of bloed opgeven bij hoesten

Wanneer iemand bij het sputum ook wat bloed ophoest, wordt dit hemoptoë genoemd. Mensen die al vaker een luchtweginfectie hebben gehad, kunnen wat bloed ophoesten. Het opgeven van sanguinolent sputum of met slijm vermengd bloed, komt het meest voor tijdens acute luchtweginfecties. Bij een beperkte hoeveelheid bloed en wanneer het eenmalig is en de persoon niet ouder is dan 45 jaar, heeft het verschijnsel in principe geen directe betekenis. Bloed ophoesten is dan geen reden tot ongerustheid. De kans is groot dat er een slijmvliesbeschadiging in de luchtpijp is ontstaan. Het slijmvlies van de luchtwegen kan beschadigd raken door een ontsteking of door langdurig hoesten.

Wanneer de huisarts raadplegen?

Meestal betreft het heel kleine beetjes bloed die opgehoest worden, wat in de dagen erna minder wordt. Wanneer de persoon zich verder goed voelt, is er geen reden tot alarm. Wanneer het vaker voorkomt, dan kan dit duiden op een ernstiger aandoening. Raadpleeg in dat geval de huisarts. De huisarts zal je onderzoeken en met zijn stethoscoop naar de ademgeluiden luisteren. Ga ook naar de huisarts wanneer het ophoesten van bloed gepaard gaat met één van de volgende klachten:
Huisarts met patiënt / Bron: Istock.com/monkeybusinessimagesHuisarts met patiënt / Bron: Istock.com/monkeybusinessimages

Oorzaken van bloed hoesten

Meestal niet ernstig

Hemoptoë is meestal niet ernstig van aard. De meest voorkomende oorzaak is een infectie van de luchtwegen, zoals acute of chronische bronchitis of longontsteking. Mogelijke andere oorzaken van bloed ophoesten zijn:
 • Tumoren, in het bijzonder longkanker. Deze zijn verantwoordelijk voor ten hoogste 20% van de gevallen van hemoptoë.
 • Afsterven van longweefsel als gevolg van longembolie, kan eveneens hemoptoë veroorzaken.
 • Hoge bloeddruk in de longaders kan ook hemoptoë veroorzaken. Dit kan optreden bij hartfalen en mitralisstenose (een vernauwing van de opening van de mitralisklep).
 • Door andere problemen met de bloedsomloop in de longen kan ook hemoptoë veroorzaakt worden, waaronder arterioveneuze malformaties (misvormingen).

Bloed ophoesten altijd reden tot nader onderzoek

Bloed ophoesten kan dus een aanwijzing zijn voor een ernstige aandoeningen en het is daarom altijd een reden tot nader onderzoek. Opgeven van niet met slijm vermengd bloed, is reden tot een opname.

Geel en groen slijm ophoesten

Bij acute luchtwegaandoeningen kan men slijm ophoesten, maar het opgeven van sputum is vooral een probleem bij tal van chronische aandoeningen, zoals astma en COPD. Helderdun, grijs tot kleurloos en tegelijk zeer taai slijm (mucoïd sputum) is kenmerkend voor astma.

Helder slijm of sputum

Bij een productieve hoest wordt meestal helder slijm of sputum opgegeven. Wanneer de heldere kleur van het sputum verdwijnt, duidt dit op leukocyten (witte bloedcellen) infiltratie ter plaatse van de ontsteking. Een omslag van sputumkleur - dus sputum dat geel of groen van kleur is - is soms een aanwijzing voor een secundaire bacteriële infectie, vooral wanneer er gelijkertijd een koortspiek optreedt.

Geel-groen of groen longslijm

Geel-groen of groen longslijm (purulent sputum), wordt lang niet altijd veroorzaakt door een bacteriële ontsteking van de luchtwegen. Dat dit wel zo zou zijn, is een wijdverbreide misvatting. Purulent sputum bij hoesten duidt lang niet altijd op een bacteriële infectie, waardoor antibiotica mogelijk zinvol zou zijn. De voorspellende waarde van purulent sputum is zeer beperkt, zo laat onderzoek zien.¹ In de NHG-Standaard Acuut hoesten (Eerste herziening) wordt opgemerkt, dat er in de beschikbare klinische onderzoeken tegenstrijdige resultaten zijn gevonden over de relatie tussen de kleur van het sputum en de oorzaak van de luchtweginfectie (bacterieel of viraal).² Wat wel gezegd kan worden is dat de afwezigheid van purulent sputum een bacteriële infectie onwaarschijnlijk maakt.

Functie van hoesten

Hoesten heeft een belangrijke functie. Het brengt slijm ophoog en het maakt de luchtwegen vrij. Het onderdrukken van hoesten waarbij veel sputum loskomt, is in het algemeen onverstandig. De onderliggende oorzaak (zoals een infectie, vocht in de longen of astma) moet juist behandeld worden. Bij sommige mensen moet het hoesten enigszins onderdrukt worden, omdat ze anders van het hoesten 's nachts niet kunnen slapen.

Noot:
 1. T.O.H. de Jongh: Diagnostiek van alledaagse klachten, II, Bohn Stafleu van Loghum, september 2003, p.9.
 2. NHG-Standaard Acuut hoesten (Eerste herziening), Verheij ThJM, Hopstaken RM, Prins JM, Salomé PhL, Bindels PJ, Ponsioen BP , Sachs APE, Thiadens HA, Verlee E. Huisarts Wet 2011:54(2):68-92.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoesten: met slijm, bij baby en de longenHoesten: met slijm, bij baby en de longenHoesten: slijm ophoesten, droge hoest, baby's die hoesten. Het hoesten is een verdedigingsreflex van het lichaam en tree…
Hoesten en slijmproductie in de luchtwegenHoesten en slijmproductie in de luchtwegenIedereen is wel eens verkouden en vaak gaat dit gepaard met hoesten. Hoesten is een natuurlijke reactie van het lichaam…
Last van taai slijm? Flutter is alternatief voor FluimucilLast van taai slijm? Flutter is alternatief voor FluimucilBijna iedereen moet af en toe wel eens slijm ophoesten, dat uit de longen afkomstig is. Zeker mensen met COPD hebben daa…
Kriebelhoest of vastzittende hoest - wat is het verschil?Kriebelhoest of vastzittende hoest - wat is het verschil?Je wilt van je hoest af wat nu? Hoesten kan heel erg vervelend zijn zeker als je niet weet wat je er precies tegen kunt…

Witte brokjes in je keel (tonsil stones)Last van witte brokjes achter in je keel? Grote kans dat dit tonsil stones zijn. Tonsil stones is een veel voorkomend pr…
Dyslexie: hoe kies je een goede behandelaar?Dyslexie: hoe kies je een goede behandelaar?Nu behandeling van dyslexie in het basispakket van de zorgverzekering zit, zou je denken dat een goede behandeling dicht…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/KatarzynaBialasiewicz
 • Dr. Jannes J.E. van Everdingen (hoofdredactie): Het medisch handboek; Kosmos-Z&K Uitgevers, Utrecht/Antwerpen, vijfde volledig herziene druk, 2006.
 • NHG-Standaard Acuut hoesten (Eerste herziening), Verheij ThJM, Hopstaken RM, Prins JM, Salomé PhL, Bindels PJ, Ponsioen BP , Sachs APE, Thiadens HA, Verlee E. . Huisarts Wet 2011:54(2):68-92.
 • T.O.H. de Jongh: Diagnostiek van alledaagse klachten, II, Bohn Stafleu van Loghum, september 2003.
 • Afbeelding bron 1: Ljupco/Istock.com
 • Afbeelding bron 2: Istock.com/monkeybusinessimages
Reactie

Johan van Overwalle, 01-11-2015
Vermoedelijk heb ik een banale bronchitis zonder koorts, maar wel met het regelmatig (vooral 's ochtends) ophoesten van groen en kleurloos slijm. Voor de rest heb ik daar geen verdere hinder van. Wat me wel verwondert is dat het al enkele weken zonder verbetering aansleept. Ik ben diabeet. Er is toch geen verband? Reactie infoteur, 11-11-2015
Patiënten met diabetes kunnen vatbaarder zijn voor infecties.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 17-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.