Kriebelhoest of vastzittende hoest - wat is het verschil?
Je wilt van je hoest af wat nu? Hoesten kan heel erg vervelend zijn zeker als je niet weet wat je er precies tegen kunt doen. Iedereen kent het wel, je gaat naar de drogist of apotheek om een drankje te halen tegen de hoest, en dan vraagt de verkoopster: "Heeft u een kriebel of een een vastzittende hoest?". Vaak weten we niet het verschil tussen de twee, en is een kriebelhoest ook hetzelfde als een droge hoest? En is een vastzittende hoest hetzelfde als een productieve hoest? Hieronder kun je lezen welke hoest je hebt, hoe je ze herkent, wat je er tegen kunt doen en wanneer je de dokter moet inschakelen.
Wat is een vastzittende hoest?
Bij een vastzittende hoest zit er taai slijm in de luchtwegen, dit slijm is te taai om goed op te hoesten. Doordat je lichaam moeite heeft met het ophoesten van het slijm blijft de kriebel aanwezig. Daarom is er vaak verwarring met een vastzittende hoest en kriebelhoest doordat een vastzittende hoest ook erg kan kriebelen in de keel.
Hoe herken in vastzittende hoest?
Een hele simpele regel hierbij is, hoest je slijm op? Dan heb je een vastzittende hoest. Vastzittende hoest gaat vaak gepaard met benauwdheid en een benauwd gevoel op de borst. Ook komt een vastzittende hoest vaak voor bij een verkoudheid. Een productieve hoest is eigenlijk vergelijkbaar met een vastzittende hoest, het verschil zit hem in het ophoesten van slijm, bij een productieve hoest is het slijm makkelijker op te hoesten dan bij taai slijm, soms kan een hoestdrankje dan net even dat extra zetje in de rug geven.
Wat kan ik doen tegen een vastzittende hoest?
Bij vastzittende hoest kan je de volgende tips proberen:
- Een hoestdrankje kopen op basis van broomhexidine of acetylcysteine
- Naast je bed een halve ui neerleggen, dit zorgt er voor dat de luchtwegen open gaan
- Een verkoudheidsbalsem op de borst smeren
- Zuivelproducten laten staan, deze maken het slijm vaak taaier
- Stomen met warm water (LET OP: Geen gekookt water gebruiken hiermee kan je je gezicht verbranden)
- Neem geen hoestprikkeldempende middelen zoals codeïne of noscapine, dit zorgt er namelijk voor dat je niet hoest en dus benauwd blijft.
Wat is een kriebelhoest?
Kriebelhoest of ook wel droge hoest genoemd is het constant hoesten doordat de keel is geïrriteerd, doordat je gaat hoesten irriteer je de keel juist meer. En zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.
Hoe herken je een kriebelhoest (droge hoest)
Bij een kriebelhoest (droge hoest) is de keel helemaal droog en zit er geen slijm in de keel. De keel voelt rauw en geïrriteerd aan. Deze hoest komt vaak voor door bijvoorbeeld een te droge lucht, rokerige ruimtes of griep.
Wat kan ik doen tegen een kriebelhoest?
Bij kriebelhoest kan je de volgende tips proberen:
- een hoestprikkelend drankje nemen op basis van codeïne of noscapine
- Thee met honing drinken
- De lucht vochtig houden door bakjes water op de verwarming te zetten
- Op dropjes en/of keelpastilles zuigen
- Roken vermijden, dit kan de keel meer irriteren
Wanneer naar de dokter?
- Als de hoest niet binnen twee weken over gaat
- Als de hoest telkens terug komt
- Bij ouderen en zuigelingen is een doktersbezoek aan te bevelen
- Als u bloed ophoest.
- Als je slijm ophoest die groen van kleur is
Lees verder