Werkzame stoffen in hoestmiddelen
Er zijn een hoop verschillende medicijnen om de hoest te bestrijden zoals huismiddeltjes, medicinale hoestmiddelen, homeopathische hoestdranken etc. Naast verschillende soorten hoestmiddelen bestaan er ook nog verschillende merken en werkzame stoffen die allemaal hun eigen functie hebben voor verschillende soorten hoestklachten.
Niks is vervelender dan constant maar moeten hoesten, er zijn alleen zo veel middelen verkrijgbaar dat we soms door de bomen het bos niet meer zien. De meeste middelen in dit artikel zijn vrij verkrijgbaar, op een paar na maar dat staat er dan ook bij vermeld. Om te weten welk hoestmiddel u nodig heeft is het handig te weten wat voor
hoest u heeft.
Toedieningsvormen
Tabletten zijn bijvoorbeeld makkelijker als u onderweg bent dan een drankje. Sommige mensen vinden het fijner om maar één keer per dan een middel te moeten in nemen terwijl sommige het juist fijn vinden om het middel over de dag te verspreiden. Naast drankjes en tabletten bestaan er nog meer soorten toedieningsvormen en dan ook nog van verschillende merken. Zowel homeopathische merken als medicinale merken.
- Dranken: Bisolvon,Bisolvon voor kinderen, VSM voor kinderen, VSM, fluimucil, A.Vogel, huismerken, dropsiropen, tijmsiropen
- Tabletten:Bisolvon, prospan, fluimucil, huismerken, ISLA
- Bruistabletten: Bisolvon, fluimucil, huismerken
- Sprays: A.Vogel
- Zakjes: Bisolvon
- Zuigtabletten/pastilles: Fluimucil, Natterman, Potter's
- Druppels: Bisolvon voor kinderen, Tussikind
Werkzame stoffen
Werkzame stoffen zijn de hoofd ingrediënten in een bepaald medicijn, alle andere ingrediënten die zijn toegevoegd aan een medicijn worden hulpstoffen genoemd. Als u weet of u een
droge hoest of vastzittende hoest heeft kunt u gaan kijken of u juist een product moet kiezen die het slijm minder taai maakt of juist de hoest prikkel moet dempen. Een productieve hoest is slijm wat wel al los komt maar nog steeds niet volledig op te hoesten is. In sommige gevallen is het nodig om de slijmhoest te dempen zoals bijvoorbeeld voor het slapen gaan, dan wordt aangeraden 's avonds een hoestprikkel dempend middel te nemen maar overdag weer over te stappen op een slijmverdunner.
Mucolytica: zogenaamde slijmoplossers
- Broomhexidine: Bisolvon
- Acetylcysteine: Fluimucil
- Ambroxol hydrochloride: Helaas niet in Nederland verkrijgbaar
- Carbocisteïne: Mucodyne Adult & Mucodune Junior
- Dornase: In combinatie met de Altera vernevelaar
Expectorantia: middelen die het ophoesten vergemakkelijken door de slijmproductie te verhogen
- Ammoniumchloride: dropdrank van huismerk
- Ipecacuanha: Buckley's kinderhoestsiroop
- Anijs: dropdrank van huismerk, Natterman Pectocold siroop
Emollientia; middelen zonder werkzame bestanddelen
- Althea: verzacht de keel
- Honing: verzacht de keel
Hoestprikkeldempende stoffen
- Cloperastine: Zambon (verkrijgbaar in België)
- Codeïne: Bronchicum en Melrosum (Hoestdrank zonder recept verkrijgbaar)
- Codeïne: Als tabletten alleen op recept verkrijgbaar
- Dextromethorfan: Bisoltussin & Darolan (zonder recept maar wel alleen bij de apotheek)
- Noscapine: Fluitussin, Noscapect Roter en Otrivin Noscapine
Homeopathische middelen tegen hoest
Homeopathische middelen zijn altijd op basis van plantaardige, minerale of dierlijke oorsprong. Het oertinctuur wordt in een aantal stappen verdund door te schudden. Dit noemen we potentiëlen. Let wel op bij homeopathische middelen voor kinderen, vaak is er alcohol aan het middel toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen. Als u niet wilt dat uw kind alcohol binnen krijgt is het verstandig om deze middelen te vermijden.
- Hoestspray nr 1 - Bij droge hoest en kriebelhoest
- Hoestspray nr 2 - Bij vastzittende hoest
- Drosinulasiroop
- VSM Nisyleen hoestsiroop (vastzittende en droge hoest)
- Prospan hoestsiroop (vastzittende en droge hoest)
- Abijsiroop (vastzittende hoest en droge hoest)
Huismiddelen tegen hoest
Niet iedereen wil een medicijn tegen het hoesten gebruiken en gebruiken dus liever middelen die niet specifiek op zichzelf tegen hoesten wordt gebruikt. Vaak is het dat we de ingrediënten al in huis hebben vandaar de naam huismiddeltjes.
Huismiddeltjes tegen droge kriebel hoest
- Gekookt water met citroen en heel veel honing honing
- Dropjes opzuigen
- Stomen met warm water en eventueel kamille blaadjes
Huismiddeltjes tegen vastzittende hoest
- Een halve ui naast je bed leggen
- Een drankje van bruine basterdsuiker
- Stomen met warm water
Verkoudheid voorkomen
Er zijn ook middelen op de markt om de verkoudheid in de toekomst te weren. Zo heeft A.Vogel bijvoorbeeld echinaforce in het assortiment, dit zijn druppels, tabletten of kauwtabletten op basis van Echinacea purpurea (Rode zonnehoed). Onderzoek heeft uitgewezen dat 65% van de mensen die echinaforce hadden gebruikt niet verkouden werden. Echinacea versterkt het immuunsysteem waardoor bacteriële en virale infecties minder kans hebben om binnen te dringen.
Lees verder