Ouderdomsgebreken, wat doe je eraan?

Ouderdomsgebreken, wat doe je eraan? Ouderdom komt met gebreken, dit is erg cliché maar het gaat ons allemaal gebeuren. We worden nu eenmaal ouder, of we het nu willen of niet! Maar wat voor gebreken gaan we dan allemaal krijgen? Kunnen we hier wat aan doen om het te vertragen of zelfs te vermijden? De ene persoon wordt sneller "ouder" dan de ander. Bij sommige gaat achteruitgang verbazingwekkend snel en bij anderen blijven tot op hoge leeftijd energiek en vitaal. Onze erfelijke aanleg speelt hierbij een belangrijke rol. Daarnaast kunnen allerlei invloeden van buitenaf ons bedreigen. Niet aan alle kwaaltjes die je op latere leeftijd kunt krijgen kunnen voorkomen worden, toch kun je de kans op sommige kwaaltjes verminderen.

Obstipatie

Op latere leeftijd werken de darmen vaak niet meer zo snel waardoor obstipatie (verstopping) ontstaat. Ouderen drinken vaan niet voldoende omdat ze niet meer zo snel dorst krijgen. Gebrek aan lichaamsbeweging en een vezelarm dieet kunnen ook een rol spelen. Obstipatie kan dus worden bestreden door:
  • Veel drinken
  • Veel vezels tot je nemen
  • Veel lichaamsbeweging

Obstipatie tegengaan voorkomt ook dat je last krijgt van aambeien. Bij obstipatie moet met veel kracht de harde ontlasting naar buiten zien geperst worden. Hierdoor zakken de aderen uit die rondom de anus zitten. Dit zorg voor bloedverlies bij de ontlasting en jeuk rond de anus. Ook geeft dit bij sommige mensen pijnklachten. Als de aambeien toch al ontstaan zijn en de obstipatie wordt bestreden, hersteld het zich weer.

Hoge bloeddruk

Bij veel mensen stijgt in de loop der jaren de bloeddruk. De oorzaak is bijna altijd onduidelijk. Veel mensen denken dat een hoge bloeddruk klachten geeft, maar dit is niet waar! Toch is het een vervelend probleem, omdat het hart tegen een hoge druk in, het bloed in de slagaders moet zien te pompen. Uiteindelijk kan dit het hart verzwakken. Het is dus goed om af en toe je bloeddruk te laten meten zodat hier tijdig wat aan gedaan kan worden. Dit kan thuis als u een meter heeft, maar u kunt hiervoor ook een afspraak maken bij de doktersassistente. Gezond leven kan de bloeddruk soms wat omlaag brengen, sommige mensen krijgen medicatie.

Slagadervernauwing

Bij jonge mensen zijn de slagaders aan de binnenkant mooi glad, zodat het bloed er goed doorheen kan stromen. Bij veel oudere mensen is de doorgankelijkheid van de slagaders afgenomen. De wand is van binnen ruw en dik, er treedt slagadervernauwing op. De kans hierop neemt onder meer toe door roken, suikerziekte en hoge bloeddruk. Als slagaders vernauwen kunnen vooral in het hart, de hersenen en de benen problemen ontstaan.

Botontkalking

Vanaf middelbare leeftijd neemt de hoeveelheid kalk in de botten af. Door een dieet waar weinig kalk in zit, door gebrek aan lichaamsbeweging en verder door roken en alcohol kan dit extra snel gaan. Het gevolg is dat je sneller je botten kan breken, een gebroken heup komt vrij veel voor onder de oudere mensen. Voorkomen is beter dan genezen dus drink een halve liter melk of melkproducten op een dag, neem voldoende lichaamsbeweging, rook niet en maak geen misbruik van alcohol.

Er zijn natuurlijk ook heel wat ouderdomsgebreken waar we helaas niks aan kunnen doen zoals achteruitgang van de ogen en oren, problemen met het evenwicht en huidproblemen. Toch is mijn conclusie: gezond leven voorkomt een hoop trammelant. Gezond eten volgens schijf van 5, niet roken, voldoende lichaamsbeweging en geen alcohol misbruik. Het klinkt erg logisch, maar er aan houden is een tweede!
© 2015 - 2024 Claudia1993, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Theorie oorzaak van het ouder wordenTheorie oorzaak van het ouder wordenOuderdom, ouder worden en veroudering, welke theorie is aanvaardbaar als oorzaak van het verouderingsproces? Welke facto…
Ubiquinol tegen snelle veroudering: werking & voordelenUbiquinol tegen snelle veroudering: werking & voordelenOuder worden is voor niemand leuk: je lichaam verliest aan kracht en weerstand, en mogelijk gaat ook je geest er aan het…
Ouder worden: het proces van verouderingOuder worden is een multifactorieel en complex proces waarbij verschillende elementen elkaar onderling beïnvloeden. Enke…
Hoe behoud je zolang mogelijk een gave huid?Hoe behoud je zolang mogelijk een gave huid?Het is de droom van elke mens om verouderingsverschijnselen zo lang mogelijk uit te stellen. Vandaar dat er ook wetensch…

Gele afscheiding: oorzaken gele vaginale afscheidingGele afscheiding: oorzaken gele vaginale afscheidingGele afscheiding uit de vagina kan bij meerdere aandoeningen voorkomen. Verschillende factoren kunnen gele afscheiding t…
Werkzame stoffen in hoestmiddelenEr zijn een hoop verschillende medicijnen om de hoest te bestrijden zoals huismiddeltjes, medicinale hoestmiddelen, home…
Bronnen en referenties
  • Het boek, inleiding medische kennis, geschreven door Bohn, Stafleu van Loghum. Eerste druk.
Claudia1993 (1 artikelen)
Gepubliceerd: 11-01-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.