Ouderdomsgebreken, wat doe je eraan?
Ouderdom komt met gebreken, dit is erg cliché maar het gaat ons allemaal gebeuren. We worden nu eenmaal ouder, of we het nu willen of niet! Maar wat voor gebreken gaan we dan allemaal krijgen? Kunnen we hier wat aan doen om het te vertragen of zelfs te vermijden?
De ene persoon wordt sneller "ouder" dan de ander. Bij sommige gaat achteruitgang verbazingwekkend snel en bij anderen blijven tot op hoge leeftijd energiek en vitaal. Onze erfelijke aanleg speelt hierbij een belangrijke rol. Daarnaast kunnen allerlei invloeden van buitenaf ons bedreigen. Niet aan alle kwaaltjes die je op latere leeftijd kunt krijgen kunnen voorkomen worden, toch kun je de kans op sommige kwaaltjes verminderen.
Obstipatie
Op latere leeftijd werken de darmen vaak niet meer zo snel waardoor obstipatie (verstopping) ontstaat. Ouderen drinken vaan niet voldoende omdat ze niet meer zo snel dorst krijgen. Gebrek aan lichaamsbeweging en een vezelarm dieet kunnen ook een rol spelen. Obstipatie kan dus worden bestreden door:
- Veel drinken
- Veel vezels tot je nemen
- Veel lichaamsbeweging
Obstipatie tegengaan voorkomt ook dat je last krijgt van aambeien. Bij obstipatie moet met veel kracht de harde ontlasting naar buiten zien geperst worden. Hierdoor zakken de aderen uit die rondom de anus zitten. Dit zorg voor bloedverlies bij de ontlasting en jeuk rond de anus. Ook geeft dit bij sommige mensen pijnklachten. Als de aambeien toch al ontstaan zijn en de obstipatie wordt bestreden, hersteld het zich weer.
Hoge bloeddruk
Bij veel mensen stijgt in de loop der jaren de bloeddruk. De oorzaak is bijna altijd onduidelijk. Veel mensen denken dat een hoge bloeddruk klachten geeft, maar dit is niet waar! Toch is het een vervelend probleem, omdat het hart tegen een hoge druk in, het bloed in de slagaders moet zien te pompen. Uiteindelijk kan dit het hart verzwakken. Het is dus goed om af en toe je bloeddruk te laten meten zodat hier tijdig wat aan gedaan kan worden. Dit kan thuis als u een meter heeft, maar u kunt hiervoor ook een afspraak maken bij de doktersassistente. Gezond leven kan de bloeddruk soms wat omlaag brengen, sommige mensen krijgen medicatie.
Slagadervernauwing
Bij jonge mensen zijn de slagaders aan de binnenkant mooi glad, zodat het bloed er goed doorheen kan stromen. Bij veel oudere mensen is de doorgankelijkheid van de slagaders afgenomen. De wand is van binnen ruw en dik, er treedt slagadervernauwing op. De kans hierop neemt onder meer toe door roken, suikerziekte en hoge bloeddruk. Als slagaders vernauwen kunnen vooral in het hart, de hersenen en de benen problemen ontstaan.
Botontkalking
Vanaf middelbare leeftijd neemt de hoeveelheid kalk in de botten af. Door een dieet waar weinig kalk in zit, door gebrek aan lichaamsbeweging en verder door roken en alcohol kan dit extra snel gaan. Het gevolg is dat je sneller je botten kan breken, een gebroken heup komt vrij veel voor onder de oudere mensen. Voorkomen is beter dan genezen dus drink een halve liter melk of melkproducten op een dag, neem voldoende lichaamsbeweging, rook niet en maak geen misbruik van alcohol.
Er zijn natuurlijk ook heel wat ouderdomsgebreken waar we helaas niks aan kunnen doen zoals achteruitgang van de ogen en oren, problemen met het evenwicht en huidproblemen. Toch is mijn conclusie: gezond leven voorkomt een hoop trammelant. Gezond eten volgens schijf van 5, niet roken, voldoende lichaamsbeweging en geen alcohol misbruik. Het klinkt erg logisch, maar er aan houden is een tweede!