Laagfrequent geluid: altijd last van laagfrequent geluid

Laagfrequent geluid: altijd last van laagfrequent geluid Sommige mensen zijn veel gevoeliger voor geluid dan anderen. Zij horen de laagfrequent geluiden en worden daar helemaal gek van. Wat betekent het als je constant geteisterd wordt door laagfrequent geluiden? En wat zijn laagfrequent geluiden?

Gevoelig voor geluid en geluid horen dat anderen niet horen

Sommige mensen zijn veel gevoeliger voor geluiden dan anderen. Mensen die last hebben van laagfrequent geluiden horen een zeer zacht dreun-, en bromgeluid van buitenaf. Deze bromtonen hebben een toonhoogte die lager is dan de meeste mensen kunnen horen. Omdat laagfrequent geluiden zo zacht zijn, vallen ze vooral in de nacht op. Omdat er overdag veel andere geluiden zijn die de laagfrequent geluiden overstemmen, zijn ze overdag veel minder goed te horen.

Welke zaken veroorzaken laagfrequent geluiden?

Lage tonen verspreiden zich vooral via de ondergrondse infrastructuren zoals buizen en leidingen, rioolpompen, gastransport en stadsverwarming. Dit zijn vaak buizen die vele kilometers lang zijn en onder de grond lopen. Omdat ze zich onder de grond bevinden kunnen ze zich ook heel ver verspreiden. Ook vliegtuigen die overvliegen, windmolen, koelinstallaties, ventilatoren op flatgebouwen en rijdende vrachtwagens maken laagfrequent geluiden.

Wie hebben er last van laagfrequent geluiden?

Uit onderzoek is gebleken dat er bepaalde mensen zijn die vooral last hebben van laagfrequent geluiden. Dit zijn:
  • Mensen vanaf 36 jaar
  • Driekwart van hen is vrouw
  • De mensen die last hebben van laagfrequent geluiden wonen vaak in een rustige omgeving
  • Ze mensen die de last hebben horen iets van buiten uit, waarvan niet aan te tonen is waar het precies vandaan komt
  • De meeste mensen hebben last van geluiden die liggen tussen de 60 en 85 Hertz

Wat kun je doen als je last hebt van laagfrequent geluid?

Eigenlijk is er niet veel te doen aan het feit dat je last hebt van laagfrequent geluid. Mensen moeten er in feite mee leren. De GGD heeft er wel een folder over geschreven, maar ook daarin wordt geen advies gegeven.

Welke klachten hebben mensen als ze last hebben van laagfrequent geluiden?

Natuurlijk variëren de klachten van mensen die last hebben van laagfrequent klachten. Sommige mensen omschrijven het als een soort elektrische schokken die het lichaam de hele dag teisteren, anderen worden heel erg moe wakker omdat ze het gevoel hebben dat ze de hele dag het geluid ook door hun lichaam voelen gaan. Dit zorgt voor hoofdpijn, buikpijn, kaakpijn en spierpijn. Rust nemen is daardoor erg moeilijk. Sommige mensen kunnen er zelfs niet meer door werken en verliezen een groot deel van hun sociale leven.
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het gehoor (de zintuigen)Het gehoor (de zintuigen)Dankzij geluidsgolven die onze hersenen opvangen en omzetten kunnen we horen. Het orgaan dat we gebruiken om te horen is…
Slechthorendheid en DoofheidSlechthorendheid en DoofheidSlechthorendheid en doofheid is een steeds meer voorkomend probleem. Door onder andere keiharde muziek met koptelefoons…
Taos Hum: het geheimzinnige bromgeluid op de achtergrondTaos Hum: het geheimzinnige bromgeluid op de achtergrondEr wordt weinig over geschreven of gezegd, maar het fenomeen neemt toe: laagfrequent geluid. Ook wel (on)bekend als de '…
LawaaislechthorendheidLawaaislechthorendheidHerhaaldelijke blootstelling aan lawaai, bijvoorbeeld tijdens je werk of door te harde muziek, kan leiden tot lawaaislec…

Steeds jeuk op je hoofd door hoofdroos? Dit is de oplossing!Steeds jeuk op je hoofd door hoofdroos? Dit is de oplossing!Er zijn erger kwalen denkbaar dan een relatief onschuldige huidaandoening als hoofdroos. Maar aangezien je vaak je leven…
Pneumothorax (klaplong)Pneumothorax (klaplong)Pneumothorax is de medische term voor een klaplong. Bij een klaplong zit er lucht in de borstholte, in de ruimte tussen…
Bronnen en referenties
  • Friesch Dagblad
  • GGZ
Reacties

Peter, 30-12-2016
Hallo, Ik ben bijna doof maar hoor geluiden heel sterk terwijl mensen om mij heen daar geen last van hebben. De bron van het geluid is de nieuwe stereo-installatie van de buren. Met ze praten heeft geen zin. De boxen hebben een lage frequentie beneden de 20 hz. Het wordt laag frequent geluid (L F G) genoemd. Ik weet niet wat ik daaraan kan doen. Reactie infoteur, 16-02-2017
Dat lijkt me inderdaad heel lastig. Is het ook een idee om een goede isolatie aan te brengen of is dat ook niet een optie?

Jacob, 03-10-2016
Sinds een maand horen wij een constante bromtoon in ons huis waarvan wij de oorzaak maar niet kunnen vinden. Snachts een hevig dieselend gebrom en overdag een zoemerig gegons. De bromtoon is te horen in de kamer beneden tot boven op zolder waar wij slapen. De bromtoon is 24 uur per dag aanwezig en ontspannen en slapen gaat steeds moeilijker terwijl we voorheen zo goed en rustig konden slapen.
De bromtoon lijkt op het geluid van een aquariumpomp die op een houten kast staat of een zware lage diesel die stationair loopt in de verte of een wasmachine die constant aan het leegpompen is bij de buren, soms voelt het huis aan als een magnetron of transformatorhuisje met een zoemend stroomgeluid alsof er ergens een adapter tegen een leiding aan ligt te vibreren.
Slapen is meestal een ramp omdat de zoemtoon uit het kussen lijkt te komen, het dieselt door het hoofd om gek van te worden!Het levert hartkloppingen, hyperventilatie op met druk op de oren, borst en angstgevoelens.
Oordopjes helpen niet. We kunnen het niet meer velen. We horen de zoemende bromtoon ook achter huis en in de voortuin. De stroom hebben we er al helemaal afgehad en gevraagd of de buurman een nacht zijn cv ketel wil uitzetten. En gevraagd of hij nieuw apparatuur heeft aangeschaft.
Vanaf 1 september kunnen we er niet meer van slapen. 9 september hebben we de gemeente maar es gebeld, zonder resultaat. Overdag heb je te maken met omgevingsgeluiden dus mensen horen dan deze toon er niet in, ze proberen dan niet in slaap te komen en vooral als je bij die groep hoort die deze toon niet kan horen.
Het is een laagfrequent geluid wat 2% (1 op de 50) van de bevolking maar schijnt te kunnen horen en als een persoon dit niet kan horen betekend dat nog niet dat het er niet is! Het schijnt zelfs erg ongezond te zijn dus wij beginnen ons zorgen te maken want we worden er stapel gek van. Niemand in de straat lijkt het te horen wat ons erg frustreerd.
12 september hebben we ook telefonisch contact gehad met een van de medewerkers van de GGD. We hebben Liander, Ziggo en de politie  gebeld, deze konden niets voor ons doen zolang we de bron niet hadden gevonden.
We staan genoteerd bij stichting laagfrequentgeluid http://www.laagfrequentgeluid.nl/
en hebben de documentaire debrom
http://www.debrom.nl/
gezien waarin precies wordt weergegeven wat wij ervaren!
Het is geen tinnitus want het gebrom komt niet van binnenuit maar van buitenaf.
We willen niet verhuizen of aan de slaappillen maar lopen zo langzamerhand wel constant rond met watten in het hoofd.
Hopelijk komt er eens een antwoord op onze zoektocht. Reactie infoteur, 06-10-2016
Heel vervelend zo'n brom waarvan je niet weet waar hij vandaan komt. Kan het ook niet zo zijn dat er ergens in de omgeving bijvoorbeeld gewerkt wordt onder de grond? Pompen die water wegwerken bijvoorbeeld?

Paula Dudok, 24-09-2016
Radeloos door constante laagfrequentiegeluiden. Ik hoor ze op dit moment reeds 4 maanden nonstop 24/7. Ik hoor ze ook op andere plaatsen waar het rustig is, een straal van ongeveer 40 km. Het kan zomaar stoppen voor 1 dag/1 week/1 maand maar ze komen weer terug, dit reeds vier jaar durend. De zware bromgeluiden zijn om knettergek van te worden en weet geen uitweg meerů Reactie infoteur, 27-09-2016
Heel naar dit. Ik heb helaas ook geen oplossing.

C. Jansen, 01-03-2012
Ik heb ook last van geluiden.ik hoor steeds de verwarming en ook van buiten hoor ik alles, ik weet ook niet waar het vandaan komt, ik heb er echt last van, en dan bedoel ik niet mensen prapen of lachen of muziek of zo, maar brommende geluiden hoor ik steeds of ruizen, ik ben altijd al mijn hele huis af aan het gaan, voor te kijken waar het nu weer vandaan komt, het lijkt ook wel dat ik de enigste ben die er last van heeft, op internet vind je er ook niet veel over behalve dit artikel daaro reageer ik c jansen Reactie infoteur, 01-03-2012
Het zou dan heel goed kunnen dat u hier last van heeft. Het nare is dat daar tegen eigenlijk niets te doen is. En anderen horen dat dan inderdaad niet, dus dat zou wel kunnen kloppen.

Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 30-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.