Steeds jeuk op je hoofd door hoofdroos? Dit is de oplossing!

Steeds jeuk op je hoofd door hoofdroos? Dit is de oplossing! Er zijn erger kwalen denkbaar dan een relatief onschuldige aandoening als hoofdroos. Maar aangezien je vaak je leven lang last van hebt van die jeuk en schilfers, is het de vraag of een ernstiger aandoening waar je binnen een maand voorgoed van af bent, per saldo niet veel “aangenamer” is. Gelukkig zijn er goede antiroosproducten en antischimmelmiddelen, die de kwaal kunnen onderdrukken. Vaak is het wel een kwestie van zelf uitdokteren welk antiroosmiddel het beste aanslaat.

Wat is hoofdroos

Hoofdroos (pityriasis capitis) is in feite een te snelle celvernieuwing van de hoofdhuid. Hierdoor ontstaan huidschilfers die op een gegeven moment loslaten, in de haren gaan schuiven om ten slotte op je kleding terecht te komen, of uitgewassen te worden. De klacht gaat vaak gepaard met een verhevigde klierwerking op de hoofdhuid waardoor talg en vet op de huid terechtkomen. En vervolgens ga je krabben en wrijven vanwege de bijbehorende hinderlijke jeuk. Ook niet altijd aangenaam voor je omgeving, overal die witte schilfers en steeds dat irritante gekrab en gewrijf.

Kaal vanwege roos?

De oorzaak van roos is niet echt bekend. De aandoening kan gelukkig geen kwaad, is niet besmettelijk en hoofdroos kan ook geen kaalheid veroorzaken. Meestal verdwijnt de klacht na enige tijd vanzelf, maar het kan ook altijd weer terugkomen.

Als baby

Als je door aanleg gevoelig voor hoofdroos bent, kun je er als baby en peuter al mee te maken krijgen. De aandoening openbaart zich dan in de vorm van “berg”. Dat is een samenklontering van huidvezels op het hoofd van het kleintje. Die korstvormige opeenhopingen van huidschilfers zijn door de ouders niet moeilijk te verwijderen. Door middel van olie worden die korsten na enige tijd week en zacht, waardoor ze met iets zachts kunnen worden weg geschraapt.

Als puber

Als kind en puber verkeer je niet altijd in de periode van je grootste zelfvertrouwen, en dat krijgt nog een extra tik door die schilfers op je hoofd en kleren, in combinatie met die voortdurende jeuk op je hoofd. Het maakt je terughoudend in het contact met vriendjes en vriendinnetjes. En als je naar de kapper moet, heb je daar ook last van schaamte.

Als volwassene

De klacht kan soms enige tijd verdwijnen, maar komt heel vaak toch weer terug. Dikwijls afgewisseld of in combinatie met andere eczeemachtige of schimmelverschijnselen. Zoals vurige schilferachtige plekken op, of in de nabijheid van, voorhoofd, wenkbrauwen, neusvleugels, op de borst, of op de onderbuik. Plekken die bovendien ook nog hinderlijk kunnen jeuken. Het wordt dan tijd eens de huisarts te raadplegen, voor het verkrijgen van een middeltje dat je op die schimmel of eczeemplekken kunt smeren.

Een dergelijke hoofdroos kun je het beste aanpakken met een goede antiroos-shampoo. Er zijn verschillende soorten te krijgen, o.a. met seleniumsulfide (merk Selsun) of zinkpyrithion, stoffen die de aanmaak van huidcellen remmen. Helpt de ene soort niet goed dan probeer je een andere. En tevens kun je ook proberen die shampoo in te zetten voor de bestrijding van die jeukerige eczeemplekken elders op de huid. De drogist of apotheek zal ongetwijfeld advies kunnen geven, Helpt geen enkele medicinale shampoo raadpleeg dan eveneens de huisarts.

Zonlicht

De UV-straling van zonlicht schijnt in bepaalde gevallen ook een gunstige uitwerking te hebben. Een schrale troost is dat, zoals al gezegd, hoofdroos niet besmettelijk is en dat er geen (extra) haaruitval door plaatsvindt.

Lees verder

© 2011 - 2020 Robbie, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Korstjes op hoofdhuid met schilfers en jeuk: oorzakenKorstjes op hoofdhuid met schilfers en jeuk: oorzakenKorstjes op de hoofdhuid en schilfers met jeuk op je hoofd zijn veel voorkomende klachten. Korstjes op hoofdhuid kunnen…
Pityriasis amiantacea (schalp): symptomen en behandelingPityriasis amiantacea (schalp): symptomen en behandelingPityriasis amiantacea, ook wel bekend als 'tinea aminatacea' of 'schalp, is een zeldzame huidaandoening waarbij zich dik…
Pityriasis amiantacea: Haaraandoening met schubbenPityriasis amiantacea: Haaraandoening met schubbenPityriasis amiantacea is een zeldzame haaraandoening die zich kenmerkt door grote schubben die stevig vastgehecht zijn a…
Psoriasis capitis: Schilferige vlekken en jeuk op hoofdhuidPsoriasis capitis: Schilferige vlekken en jeuk op hoofdhuidDe huidaandoening psoriasis capitis veroorzaakt symptomen aan de hoofdhuid. Psoriasis capitis treft vooral de voorste ha…

Gynaecomastie: klachten & behandeling borstvorming mannenGynaecomastie: klachten & behandeling borstvorming mannenDe medische term voor borstvorming bij mannen is 'gynaecomastie'. Het wordt veroorzaakt door een hormonale onbalans tuss…
Laagfrequent geluid: altijd last van laagfrequent geluidLaagfrequent geluid: altijd last van laagfrequent geluidSommige mensen zijn veel gevoeliger voor geluid dan anderen. Zij horen de laagfrequent geluiden en worden daar helemaal…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ales Kartal, Pixabay
  • Nederlands Huisartsen Genootschap

Reageer op het artikel "Steeds jeuk op je hoofd door hoofdroos? Dit is de oplossing!"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Lianne, 09-12-2015 22:23 #1
Ik vind het echt een hele rare vergelijking in de inleiding van dit artikel: "Of een kortstondige blindedarmontsteking per saldo niet veel aangenamer is". Sorry, maar door een blindedarmontsteking kan je dagen in het ziekenhuis liggen en er wordt aan getwijfeld of je dat niet beter kan hebben dan roos? Belachelijk.

Infoteur: Robbie
Laatste update: 03-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Jeuk
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!