Letter | Betekenis | Omschrijving |
---|---|---|
F | Gezicht | Vraag de persoon zijn tanden te laten zien. Let op of de mond scheef staat en een mondhoek naar beneden hangt. |
A | Arm | Vraag de persoon om beide armen tegelijkertijd horizontaal naar voren te strekken en de binnenzijde van de handen naar boven te draaien. Let op of een arm wegzakt of rondzwalkt. |
S | Spraak | Vraag of er veranderingen zijn in het spreken (onduidelijk spreken of niet meer uit de woorden kunnen komen). |
T | Tijd | Vraag de persoon hoe laat de klachten zijn begonnen of probeer er op een andere manier achter te komen. In het ziekenhuis willen ze weten wanneer de beroerte zich voordeed, omdat de behandeling van een beroerte die zich kort geleden voor heeft gedaan anders is dan van een oudere beroerte. |
Benny, 13-12-2020
Op 7 juni heb ik een cva gehad met volledige verlamming van de linkerhelft. Na 6 maand revalidatie kan ik terug wat stappen met een stok en dropvoetortese, linkerarm en vingers kan ik voor 20% terug gebruiken ondanks schouder-hand syndroom.
Bij opname zijn ze onmiddelijk gestart met nicotinepleisters (ik rookte ongeveer 50 sigaretten per dag) maar nu zes maand later kan ik die nog steeds niet herleiden naar een lagere dosis. Ik word dan zeer onaangenaam in de omgang (zeer opvliegend) en krijg dan ook een ijl gevoel in mijn hoofd. Daarom overweeg ik om terug te beginnen roken (wel minder), zou dat nu echt zo een groot risico geven? Ik neem bloedverdunners, mijn bloed kan dus niet klonteren.
Groetjes, Benny (57 jaar)
Reactie infoteur, 14-12-2020
Roken is de belangrijkste risicofactor van een beroerte omdat nicotine de bloedvaten
vernauwt en voor een hogere bloeddruk zorgt. Het hart moet meer moeite doen om de noodzakelijke hoeveelheid bloed door de vaten te pompen.
Roken beschadigt tevens de vaatwanden. Door roken worden deze ruwer, waardoor vetten en cholesterol zich er gemakkelijker op kunnen afzetten en de vaten dichtslibben. Dat vergroot de kans op een hartinfarct, pijn op de borst of een beroerte.
Kortom, roken is de belangrijkste risicofactor voor een CVA of beroerte.
Een persoonlijke stopcoach kan je begeleiden naar een gezond en rookvrij leven. Dit wordt in Nederland vergoed door je zorgverzekeraar.
Jennifer, 25-09-2016
Hi,
kan een cva veroorzaakt worden door een traumatische ervaring? Ik heb het idee, gezien de symptomen, dat m'n moeder een beroerte gehad heeft. Ik weet niet wat ik verder moet, we wachten op psychisch hulp maar ik vraag me af of ze ook medisch nagekeken moet worden. Het is 2 maanden geleden gebeurd en ik weet nu pas dat het een beroerte kan zijn geweest. Ze is wel ziek thuis van werk, omdat ze haar werk niet meer kon doen (maakte fouten).
Reactie infoteur, 15-10-2016
Een herseninfarct is een zogeheten trombo-embolische aandoening, wat wil zeggen dat de vaatafsluiting in de hersenen wordt veroorzaakt door bloedpropjes die ergens stroomopwaarts in het vaatstelsel zijn losgeschoten. U vermoedt dat uw moeder een herseninfarct of een TIA (een voorbijgaande beroerte) heeft gehad. Het is belangrijk om dit te bespreken met de huisarts.
Ik, 29-08-2016
Ik ben nu 53 jaar oud en was altijd heel gezond energiek en, zelfstandig en actie. Ruim 3 maanden geleden heb ik een herseninfarct. De prognose zag er zeer slecht uit. Echter inmiddels loop ik weer. Mijn verlamde arm wil maar niet/nauwelijks verbeteren. De arts in de revalidatiekliniek heeft me gezegd dat gezien de verstreken tijd de prognose zeer slecht is. Ik vraag me af of haar conclusie klopt en of er behalve oefeningen nog andere manieren zijn om tot verbetering te komen.
Reactie infoteur, 11-09-2016
Hier vindt u een zeer uitgebreid artikel over revalidatie na een herseninfarct: http://goo.gl/Hk7BLt. De prognose van een paretische arm wordt grotendeels in de eerste vijf weken na een beroerte bepaald. Op pagina 31 van het artikel kunt er meer over lezen. Als u desondanks twijfelt aan het oordeel van de arts, kunt u een second opinion aanvragen in een ander revalidatiecentrum.
De Cleen Ida, 25-07-2016
Mijn man is veertien dagen geleden gevallen op straat, recht op zijn hoofd. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis. Hij kan alles bewegen maar het is zijn geheugen. Hij herkent mij of zijn zuster niet en als hij praat versta je hem niet en soms wel. Kan dit nog in orde komen?
Reactie infoteur, 12-08-2016
Bij traumatisch hersenletsel door een ongeval kan er sprake zijn van hersenkneuzing of contusio cerebri waarbij het hersenweefsel beschadigd is geraakt. Dit in tegenstelling tot een hersenschudding waarbij er geen hersenweefsel beschadigd is. Afhankelijk van de ernst en plaats van de kneuzing zullen de gevolgen bij de één heftiger zijn dan bij de ander.
De ene persoon met hersenkneuzing herstelt (nagenoeg) volledig, terwijl de andere blijvende ernstige schade eraan kan overhouden. U kunt het beste aan de behandeld arts vragen wat hij of zij van de medische situatie van uw man vindt en wat u kunt verwachten wat betreft het herstel, voor zover men daar in dit stadium iets over kan zeggen.
Kruithof/kinkel, 03-07-2016
Ik(70 jr) heb 2007 2x herseninfarct in één week gekregen weinig van overgehouden. Probleem snel bukken/overeind komen wordt dan wat duizelig. Voor de rest wel o.k. Nu 2016 heb ik de laatste tijd erg last van spanning in nek/schouderbladen en achterhoofd en soms wat duizeligheid. Voelt angstig aan en ben bang om alleen te zijn. Wat kan ik doen om alleen al die spanningen in nek/hoofd weg te houden?
Kan iemand mij advies/raad geven.
Reactie infoteur, 12-08-2016
U kunt dit het beste overleggen met uw huisarts. De huisarts kan u onderzoeken en bekijken waar de klachten vandaan komen. Hij zal ook uw medische voorgeschiedenis in acht nemen en u allerlei vragen stellen over uw klachten. In geval van psychische spanningen kan verwijzing naar een psycholoog zinvol zijn. Bij spierspanningsklachten kan verwijzing naar een fysiotherapeut volgen.
Wuyts Michel, 02-06-2016
Wat zien wij in de hersenen na een herseninfarct?
Reactie infoteur, 03-06-2016
Dat wordt hier inzichtelijk gemaakt: https://goo.gl/Kv5uWF.
Melanie, 19-05-2016
Mijn vader heeft 11 dagen geleden een hersenbloeding in de hersenstam gehad. Hij heeft nu slikproblemen en geen evenwicht. Veder geen uitvalsverschijnselen. Helaas is hij in het buitenland behandeld en wordt er nu pas therapie ingezet om te herstellen. Kan het evenwicht terug komen? Of is hier een training voor mogelijk?
Reactie infoteur, 03-06-2016
Het merendeel van de patiënten, thuis of in een instelling, gaat een periode van (poli)klinische revalidatie tegemoet na een beroerte (CVA). Er wordt intensief samengewerkt tussen ziekenhuizen, revalidatiecentra, verpleeghuizen en fysiotherapiepraktijken. Dit wordt een CVA-zorgketen genoemd. Lees hier verder: http://goo.gl/pxwCyy.
Guiny, 24-03-2016
Mijn vader heeft 3 jaar geleden eerst een lichte en daarop een zware herseninfarct gehad. Nu is zijn karakter helemaal omgedraaid. Hij heeft vaak last van agressieve buien waarbij hij met van alles gooide of slaat. Mijn moeder is haar leven niet zeker zo ernstig zijn de buien af en toe. Als je dan de huisarts belt verwijst hij erna om in zo'n geval de politie te bellen. Die zijn nu al zeker 3 keer geweest. En die zeggen weer dat je bij de huisarts moet zijn. Van het kastje naar de muur dus. Ook ik ben al een aantal keren in aanraking gekomen met deze buien zo is hij al eens met een hark op mij af gekomen. Is er geen instantie of iets die kunnen helpen? Het word steeds erger. Ik woon 60 km van mijn ouders en dat is ver weg om te kunnen helpen. Wie weet raad. Kalmerende middelen zouden een optie zijn volgens de huisarts maar die worden pas voorgeschreven als de patiënt dat zelf wil.
Reactie infoteur, 01-04-2016
Ik raad u aan om telefonisch te overleggen met 'Veilig Thuis', het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling. Dit zijn regionale organisaties waar slachtoffers, daders en omstanders terecht kunnen voor deskundige hulp en advies. Veilig Thuis is er voor iedereen, jong en oud, die te maken heeft met huiselijk geweld of kindermishandeling. Veilig Thuis geeft advies en biedt ondersteuning, ook aan professionals. Veilig Thuis biedt de helpende hand, doorbreekt onveilige situaties en zet mensen in beweging. Veilig Thuis biedt perspectief op een betere situatie waardoor mensen weer toekomst hebben. Mét of zonder elkaar.
Wil je advies en hulp voor de ander en/of voor jezelf? Je kunt je vragen stellen of je hart luchten. Je krijgt een hulpverlener aan de lijn, die aandachtig naar je verhaal luistert. Deze hulpverlener zet alles voor je op een rij, beantwoordt je vragen en geeft je advies. Ook kijkt de hulpverlener samen met jou welke professionele hulp er nodig is. Als je wilt, kun je anoniem blijven. Bel met Veilig Thuis op 0800-2000 (gratis en 24/7 bereikbaar).
He Bakker-Daniels, 19-02-2016
Mijn echtgenoot (85 jr., hartpatient) heeft een maand geleden een licht herseninfarct gehad. Hij is daar goed van hersteld maar heeft erge pijn in z'n linkerarm en hand. Er wordt 1 x p.week een ffysiotherapeut maar dat geeft geen verlichting. Wat is uw advies om eea te verbeteren?
Reactie infoteur, 23-02-2016
Het is verstandig om dit terug te koppelen aan de behandeld arts, zodat bekeken kan worden hoe deze klacht het beste verholpen kan worden.
Monique, 02-12-2015
2,5 maand geleden heb ik een hersenbloeding gehad op 39-jarige leeftijd. Na 5 dagen op de Intensive Care, daarna nog 10 dagen op de afdeling neurologie en na 2 CT-scans en 2 angiografieën heeft men geen aneurysma of andere oorzaak van de hersenbloeding kunnen vinden. Maar God zij dank heb ik geen uitvals-/verlammingsverschijnselen gehad en ben ik inmiddels zelfs al weer bijna voor 80% aan het werk.
Sinds een week wordt echter de nek- en schouderpijn die ik sinds de hersenbloeding heb steeds heftiger. Is dit een "normale" reactie na een hersenbloeding en gaat dit vanzelf weer weg of is dit reden voor een telefoontje/bezoekje aan de neurochirurg?
Bedankt voor uw reactie!
Mvg,
Monique
Reactie infoteur, 03-12-2015
Al vanaf de eerste dag van het CVA wordt door alle disciplines gestart met de neurorevalidatie. Toepassen van de neurorevalidatie heeft als doel u weer zo zelfstandig en goed mogelijk te laten functioneren in het dagelijks leven en het voorkomen van complicaties, zoals bijvoorbeeld schouderpijn. Lees hier verder: http://tinyurl.com/hxtcx47. Bij verergering van de klachten is het verstandig om contact op te nemen met de neurochirurg of eventueel uw huisarts. Niet uitstellen.
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Esther, 29-11-2015
Mijn moeder (74 jaar) heeft 14 jaar geleden een cva gehad, haar linkerzijde is verlamd. Na al die jaren staat haar lichaam helemaal scheef en is vergroeid. De laatste tijd heeft ze vaker een tintelend/zeurderig gevoel vanaf haar linkerbil tot dijbeen. Wat betekent dit en wat als de klachten aanhouden? Kan je met fysiotherapie dit verhelpen? Zelf oefeningen doen vindt ze lastig.
Reactie infoteur, 06-12-2015
Dit kan er mogelijk op duiden dat er een zenuw knel komt te zitten. Het is belangrijk dat ze deze klacht met haar huisarts bespreekt. Dan kan de precieze oorzaak worden vastgesteld en zo nodig een behandeling worden opgestart.
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Ilse, 20-09-2015
Mijn man heeft 4 jaar geleden een hersenbloeding gehad hij gaat nog steeds vooruit en is zeer positief. Maar hij zei dat 2 dagen na de hersenbloeding ineens het gordijn aan zijn linkeroog naar beneden ging, mijn vraag is, is er een mogelijkheid dat hij hier aan geholpen kan worden?
met vriendelijke groeten Ilse Bernaerts.
Reactie infoteur, 13-10-2015
Wanneer in de eerste maanden na het hersenletsel geen verbetering in het gezichtsveld optreedt, wordt doorgaans geen verder herstel van het gezichtsveld verwacht (http://goo.gl/j0adv6). Vragen met betrekking tot de specifieke situatie van uw man, kunt u het beste voorleggen aan de behandeld arts.
Beek, 30-05-2015
Mijn vriend heeft een beroerte gehad is nu herstellende moet nog revalideren maar heeft zoveel pijn in schouder en been, wat voor een pijnpil kan hij nemen of wie weet wat hij anders kan doen? Het gekke is dat ze er niet mee masseren dat doe je toch ook meestal met pijn.
Reactie infoteur, 10-06-2015
Deze vragen omtrent pijnstilling, kunt u het beste bespreken met de behandeld arts.
Govert, 22-02-2015
Mijn vrouw (72 jaar) heeft 2 jaar geleden een beroerte gehad.
Na revalidatie gaat het weer redelijk goed met haar, alleen ze kan rechts zeer slecht zien ze kan bijv. niet meer lezen begrijpt ook niet wat er staat ook de ondertiteling op de t.v. kan ze niet volgen.
Ze is met lopen ook bang om te vallen en loopt ook erg slecht ondanks de rollator.
De oogspecialist kan aan haar ogen niets meer ontdekken en zegt dat het in de hersenen zit.
Mijn vraag is zou daar nog wat aan te doen zijn?
Reactie infoteur, 28-02-2015
In de NHG-patiëntenbrief over CVA staat dat veel verschijnselen binnen drie weken sterk kunnen verbeteren. Vervolgens kan er in het eerste half jaar na een CVA nog veel herstellen. In het algemeen geld dat des te eerder iemand met een oefenprogramma begint, des te beter dat is. De patiëntenbrief vermeldt dat wat na zes maanden niet is verbeterd, waarschijnlijk niet meer zal herstellen. Daarna is het een kwestie van leren omgaan met de beperking(en) en oefenen (bijvoorbeeld middels fysiotherapie).
Lieve, 26-10-2014
Ik ben een meisje van 17 jaar en heb al aantal keer uitval in de benen gehad. Ook heb ik moeite met concentreren en in gesprekken te praten. Ik kom niet goed uit mijn woorden. Ook begrijp ik mensen minder goed. Daardoor kan ik ineens van stemming veranderen.
Kun je een CVA op mijn leeftijd krijgen? En zo ja hoe komen ze er achter als je zoiets hebt.
Reactie infoteur, 10-11-2014
Bij personen jonger dan 60 jaar komen beroertes nauwelijks voor, en dat geldt te meer voor een 17-jarige. Wel is het verstandig om je klachten met je ouder(s)/verzorger(s) te bespreken en een afspraak met de huisarts te maken om te laten onderzoeken waar je klachten vandaan komen. Blijf er niet mee doorlopen.
Willeke van den Boogaart, 27-03-2014
Mijn vader heeft drie weken geleden een CVA gehad (bloeding of infarct is niet duidelijk). Scan laat een mooi beeld van zijn hersenen zijn, geen beschadigingen.
Zijn gehele linkerkant was uitgevallen en hij was verward. Dezelfde avond is zijn gezicht goed bijgetrokken en drie dagen erna zijn arm. Zijn linkerbeen bleef gevoelloos, wel wat tintelingen en gevoel in zijn voetzool. Nu na drie weken nog steeds een geheel gevoelloos been, geen tintelingen en geen gevoel in de voetzool. Daarnaast kan hij ook niet meer lezen en schrijven. Kan dit gevoel in het been nog terugkomen?
Reactie infoteur, 05-04-2014
Binnen enkele weken tot een half jaar kunnen veel uitvalsverschijnselen als gevolg van een herseninfarct herstellen. Het is belangrijk om snel te gaan oefenen en met revalidatie te beginnen. De behandelend arts kan je er meer over vertellen en deze ook specifiek ingaan op de situatie van je vader. Sterkte gewenst!
Ludwine Demeulemeester, 14-06-2013
Is er hoop voor behandeling van hersenbloedingsymptomen, zoals verlamming, dankzij schedelboring met stamcelinjectie? dank
Reactie infoteur, 19-06-2013
Dergelijk onderzoek (stamcelinjecties na een beroerte, waar met stamcelbehandeling bij patiënten met een beroerte nieuwe hersencellen worden gevormd) staat nog in de kinderschoenen. De Nationale Zorggids schreef op 15 juni 2012:
"Een nieuwe, baanbrekende en controversiële stamcelbehandeling bij patiënten met een beroerte lijkt een eerste succes te hebben behaald…
De behandeling werkt doordat stamcellen, ‘mastercellen' genaamd, de eigenschap hebben zich meerdere malen te vermenigvuldigen en zich te transformeren in andere typen cellen. De cellen kunnen op deze manier door het hele lichaam reparatiewerkzaamheden uitvoeren.
De studie… is de eerste in de wereld waarin met de stamcelbehandeling patiënten met een beroerte nieuwe hersencellen worden gevormd.
Alle vijf patiënten vertoonden na de behandeling een verbeterde motoriek. Eén van hen kon na 18 maanden zelfs weer praten nadat miljoenen stamcellen van een geaborteerde 12-weken oude foetus bij de patiënt in de hersenen waren geïnjecteerd."
Sjak, 18-03-2013
Mijn pa heeft een hersenbloeding gehad en heeft nu moeite met eten. Wat kan ik hem het beste te eten geven nu hij zo'n moeite heeft met slikken?
Reactie infoteur, 21-03-2013
Een van de mogelijke gevolgen van een beroerte is een stoornis in het slikken. Deze folder gaat over inadequate inneming van voedsel en vocht door slikstoornissen bij een beroerte: http://alturl.com/aonh9
U kunt uw vragen het beste bespreken met de huisarts. Mogelijk dat hij uw vader verwijst naar een logopedist. Afhankelijk van de aard en de ernst van het slikprobleem stelt de logopedist in overleg met de patiënt een behandelplan op.
M. Asraf, 26-05-2012
Op 2 maart 2011 kreeg ik een tintelend gevoel die begon aan mijn linkervoet en snel verspreidde naar mijn hoofd en arm. Hierna kon ik nog we lopen doch na ca een uurtjekon ik moeilijk praten en mijn linker arm en been niet meer gebruiken. Na 3weken ziekenhuis werd ik ontslagen en de kracht in de been kwam heel langzaam terug. in de linker arm kwam het nog langzamer terug. ik kreeg veel pijn in de gewrichten vooral het schoudergewricht wel na een spuitje behoorlijk terug ging zodat ik met minder pijn bij de fysioterapeut kon proberen terug op de been te komen.
Nu, na 14 maanden, kan ik waggelend, lopen en linkerarm gebruiken. Maar zowel de arm als de been is instabiel ondanks dat ik blijf trainen. trap op-af is heel moeilijk. Ik vraag mij af of die zo zullen blijven of het meer tijd nodig heeft voo herstel.
Ben 58 jaar en heb gedeeltelijk de draad als bowachter weer opgepakt Hoewel ik nu geen veldwerk meer doe.
Reactie infoteur, 26-05-2012
Ik kan niet specifiek ingaan op uw situatie, maar alleen in algemene termen iets schrijven over revalidatie en herstel. In de NHG-patiëntenbrief over CVA staat dat veel verschijnselen binnen drie weken sterk kunnen verbeteren. Vervolgens kan er in het eerste half jaar na een CVA nog veel herstellen. In het algemeen geld dat des te eerder iemand met een oefenprogramma begint, des te beter dat is. De patiëntenbrief vermeldt dat wat na zes maanden niet is verbeterd, waarschijnlijk niet meer zal herstellen. Maar door veel te blijven oefenen kan iemand leren met eventuele beperkingen om te gaan. Zo kan iemand bepaalde spieren trainen, zodat hij meer kracht heeft. Het is dan ook belangrijk de aangedane ledematen zoveel mogelijk te blijven gebruiken. Als iemand bepaalde belangrijke handelingen niet kan goed kan uitvoeren, dan kan het helpen om het stap voor stap te gaan oefenen. Het kan zijn dat iemand bepaalde hulpmiddelen of aanpassingen nodig heeft om zoveel mogelijk zelfredzaam te zijn.
Ingrid Maduro, 29-08-2011
Mijn schoonzus op Aruba heeft vrijdag op zaterdag een beroerte gekregen. Eerste hulp heeft van haar een CT scan gemaakt en tot nu toe alleen asperine gegeven. De specialist heeft geen moeite gedaan om bij haar langs te komen. Hij was druk bezig met andere dingen zijn antwoord was dat hij pas maandag, vandaag dus, langs zou komen. Wat is haar kans om het te overleven? De verpleging in het ziekenhuis zegt dat de familie geduld moet hebben en dat we zelf aktie moeten nemen door met haar te praten, ze herkend de familie, haar man mijn broer niet. De familie moet met haar praten zodat ze bij blijft, ze kan niet praten en als ze iets probeert te zeggen is een wartaal. We zijn machteloos heeft u iets voor mij voor ons wat we kunnen doen? We willen haar niet missen en ze is pas 56 jaar.
Alvast bedankt.
Reactie infoteur, 30-08-2011
Bij een CVA moet snel en adequaat gereageerd worden teneinde de schade aan de hersenen te beperken en om andere complicaties te voorkomen. In deze folder van het Leids Universitair Medisch Centrum staat veel informatie over de behandeling en de revalidatiefase: http://www.lumc.nl/home/0001/12556/19997/80428042430441#n2
Ik weet niet in hoeverre deze werkwijze in Aruba gehanteerd wordt. Veel sterkte gewenst!
Els Willems, 22-08-2011
Ik heb 4 weken geleden een licht herseninfarct gehad, ben nu aan het revalideren. Omdat ik ook epilepsie heb, wilde ik weten of dit elkaar kan beïnvloeden en wat daar eventueel aan te doen is?
Reactie infoteur, 27-08-2011
Ik weet dat epilepsie één van de gevolgen van een beroerte kan zijn. Uit een lange follow-up studie kwam naar voren dat 3,1% van de mensen die een beroerte hebben gehad, epilepsie ontwikkelden (bron: http://www.sciencedaily.com). De behandeling is in dat geval hetzelfde als voor enige andere vorm van epilepsie, en het kan meestal goed gecontroleerd worden met medicatie.
Hwm, 05-08-2011
Mijn man heeft meerdere cva's gehad. ook op de oogzenuw waardoor hij blind is aan een oog. daarnaast heeft hij copd en een 3 voudige bypass ondergaan. vorige week waren we op vakantie in de bergen. na een voor hem inspannende wandeling kreeg hij zonder enige oorzaak een extreem woedend gezicht. hij wilde niets meer en stond zowat te schuimbekken op n plein. waarover hij woedend was is voor mij een compleet raadsel maar t was angstwekkend om te zien. thuisgekomen op ons vakantieadres begon hij onverstaanbaar te praten. dit duurde ongeveer een minuut of 2. daarna verstond ik hem weer. hij heeft bij zijn eerdere cva's ook dusdanige agressieve karakterveranderingen gehad en afasie. toen hij de morgen daarna door onbekende reden ook nog van de trap viel begon bij mij het vermoeden van een nieuwe cva te kriebelen. volgens hem was er niets aan de hand en ik mocht geen arts waarschuwen voor controle. we zijn nu weer thuis maar zijn gedrag blijft agressief/onbereikbaar.
is dit gedrag volgens u waarschijnlijk een nieuwe tia of is er iets anders aan de hand?
m vr gr
Reactie infoteur, 07-08-2011
Meer dan de helft van de mensen die een beroerte hebben overleefd, houden blijvend last van neuropsychologische problemen. Het gaat daarbij om ‘onzichtbare’ cognitieve klachten die heel divers kunnen zijn. Voorbeelden hiervan zijn karakterveranderingen, mentale traagheid, slechte concentratie of vergeetachtigheid. Vaak krijgen deze mensen hierdoor ook problemen in hun relatie met partner, werkgever en vrienden. De gevolgen kunnen dus heel dramatisch zijn.
U schrijft dat het erop lijkt dat hij weer een CVA heeft gehad. Wanneer u merkt dat uw man opnieuw uitvalsverschijnselen krijgt, moet u direct contact opnemen met de huisartsenpraktijk of huisartsenpost. Ik raad u daarom aan z.s.m. contact op te nemen met uw huisarts (of weekendarts) en de situatie met hem/haar te bespreken.
Mona, 11-07-2011
Mijn man heeft bijna 4 maanden geleden een herseninfarct gehad. de klachten(dubbelzien) zijn voor 98 % genezen. Hij is nog steeds erg moe, slaapt elke middag een paar uur en gaat ook s'avonds vroeg (21.00 -21.30) naar bed en slaapt dan tot de volgende ochtend 09.00 uur.
Hoort dit bij een herseninfarct of zou er iets anders aan de hand zijn? Ik maak me echt zorgen.
Reactie infoteur, 12-07-2011
Aan een beroerte kan men chronische vermoeidheid, stoornissen op het gebied van denken, emotie, gedrag en taal overhouden. Vermoeidheid kan een direct gevolg zijn van de beschadiging in de hersenen. Indirect kan vermoeidheid ook veroorzaakt worden door andere klachten die voortvloeien uit de beroerte. Vermoeidheid heeft vaak meerdere aspecten en heeft een uitwerking op lichamelijk, emotioneel en mentaal gebied. De Nederlandse CVA-vereniging ’Samen Verder’ heeft daarover een folder geschreven: 'Leven met vermoeidheid - omgaan met de gevolgen van een beroerte'. De folder is hier te vinden: http://www.cva-samenverder.nl/PDF06/leven-met-vermoeidheid.pdf
Farrukh, 05-05-2011
Mijn moeder heeft in het buitenland een herseninfarct gekregen. Ze is wel naar een arts geweest die de diagnose van hartinfarct heeft vast gesteld maar verder is er geen revalidatie plaats gevonden. De ziekenhuizen daar hebben geen stroke-service of een speciale afdeling (stroke-unit) voor deze groep patiënten, in kort heb ik het gevoel dat de mensen helemaal niks weten van revalidatie na een herseninfarct en de gevolgen ervan.
Is het nog mogelijk op kans van herstel?
Ze heeft erg last van restverschijnselen, zoals blijvende problemen met het denk- en reactievermogen, verwarring en geheugenverlies, minder alert, persoonlijkheid en veranderde stemming, slikklachten en gebrek aan controle over de blaas en darmen.
Is het mogelijk om in Nederland naar een revalidatiearts te gaan en dat er in Nederland verder naar haar gezondheid gekeken kan worden?
Ik hoop snel een reactie van uw te krijgen.
Reactie infoteur, 05-05-2011
Revalidatie van mensen die een beroerte hebben gehad, is erop gericht hen zo zelfstandig mogelijk in hun eigen omgeving te laten functioneren. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de kwaliteiten van de persoon en de mogelijkheden van de omgeving. Het is van belang daar zo spoedig mogelijk mee te beginnen. Wilt u meer weten over revalideren en de mogelijkheden in de situatie van uw moeder? Dan kunt u terecht bij het revalidatiecentrum in uw buurt. U kunt ook contact opnemen met één van de patiëntenorganisaties. Kijk op http://www.revalidatie.nl/contact voor meer informatie.
Jan Beaufort, 23-03-2011
Mijn zoon heeft 22 nov. 2010 een herseninfarct gekregen. Na 3 operaties wekenlang hoge koortsaanvallen eindelijk koortsvrij 5 weken na infarct. Hij is halfzijdig verlamd. Been doet iets, arm niet. Wat kan er gedaan worden aan een arm die 4 maanden na een herseninfarct wel reageert op aanraking met koude hand ( doet pijn ), maar waar verder geen reactie van uit gaat. Ook het bewegen van de vingers die stijf zijn doet veel pijn. Mijn dank voor uw reactie!
Reactie infoteur, 25-03-2011
Na een beroerte volgt (klinische) revalidatie. Voor iedere patiënt wordt een individueel behandelplan opgesteld - een plan op maat. In overleg met de patiënt, zijn/haar partner en de familie worden de revalidatiedoelen omschreven. De fysiotherapeut en de ergotherapeut trainen onder meer houding en beweging. Ook leren zij de patiënt omgaan met hulpmiddelen. Er zijn ook andere deskundigen die ieder hun eigen specifieke bijdrage leveren. De revalidatiearts - die leiding aan het behandelteam - kan uw vraag het beste beantwoorden.
M. E. van Houtert, 04-07-2010
Ik heb in engeland een beroerte gehadt. heb veel medicijnen mee gekregen, maar weet niet wat ik verder moet doen.
Reactie infoteur, 05-07-2010
Hallo,
Ik raad u aan om u te melden bij uw huisarts.
Mvg, Martin