Acute hoogteziekte: Te snel naar grote hoogte begeven
Acute hoogteziekte is een aandoening die vooral bergbeklimmers, wandelaars, avonturiers, skiërs, of andere reizigers op grote hoogte treft. Door het te snel begeven naar een grote hoogte krijgt het lichaam niet altijd de tijd om zich aan te passen. De patiënt ervaart hierdoor zuurstoftekort, wat leidt tot milde tot ernstige symptomen. Deze symptomen variëren sterk in ernst. Enkele voorbeelden zijn verlies van eetlust, misselijkheid, bloed ophoesten en zeer snelle vermoeidheid. Indien de patiënt symptomen van acute hoogteziekte opmerkt, moet hij zo snel mogelijk afdalen. Medicijnen en zuurstof zijn andere behandelingsmogelijkheden. Verder zijn er enkele tips om acute hoogteziekte te voorkomen.
Synoniemen acute hoogteziekte
Acute hoogteziekte (AMS) is eveneens bekend onder deze synoniemen:
- acute mountain sickness
- altitude sickness
- bergziekte
- grote hoogte hersenoedeem (hersenzwelling)
- grote hoogte longoedeem
- hoogte anoxie
Epidemiologie
Iedereen die naar een hoogte reist, kan acute hoogteziekte krijgen. De ziekte heeft geen voorkeur voor leeftijd, geslacht, lichamelijke conditie, of eerdere hoogte-ervaring. Sommige mensen acclimatiseren snel en kunnen goed klimmen, terwijl anderen langzaam acclimatiseren en moeite hebben met wandelen, zelfs bij een langzame klim. Er is geen specifieke voorspellende factor voor wie de ziekte zal ontwikkelen. Risicofactoren kunnen echter de kans op het krijgen van de ziekte verhogen.
Oorzaken
Acute hoogteziekte ontstaat door te snel naar grote hoogten te begeven. Dit resulteert in een lagere luchtdruk en minder zuurstof, wat leidt tot zuurstoftekort boven de 2.500 meter. De exacte mechanismen van acute hoogteziekte zijn nog niet volledig begrepen, maar de symptomen lijken het gevolg van een lichte zwelling van het hersenweefsel als reactie op het zuurstoftekort.
Risicofactoren
De kans op het ontwikkelen van acute hoogteziekte is groter als de klim naar grote hoogte snel verloopt. Patiënten lopen ook een hoger risico als ze boven de 2.500 meter reizen, waar de luchtdruk lager is en er minder zuurstof in de lucht aanwezig is. Snel wandelen en veel inspanning bij het klimmen verhogen ook de kans op hoogteziekte. Patiënten met
anemie (bloedarmoede),
longaandoeningen, en
hartaandoeningen hebben een verhoogd risico. Het risico is bovendien groter bij mensen die eerder hoogteziekte hebben gehad.
Symptomen
De symptomen variëren afhankelijk van de snelheid van de klim en de inspanning die de patiënt levert. Ze kunnen variëren van mild tot levensbedreigend en kunnen het zenuwstelsel, de longen, de spieren en het hart beïnvloeden. In de meeste gevallen zijn de symptomen mild.
Lichte tot zware hoofdpijn is een teken van milde tot matige acute hoogteziekte /
Bron: Geralt, Pixabay
Mild tot matig
Veel patiënten ervaren milde hoogteziekte tijdens de gewenningsperiode (de eerste 1-3 dagen op een gegeven hoogte). De symptomen beginnen meestal 12-24 uur na aankomst op grote hoogte. Deze symptomen lijken op die van een
kater. 's Nachts kunnen de symptomen verergeren. Normaal gesproken verdwijnen de symptomen binnen 2-4 dagen zodra het lichaam zich heeft aangepast aan de hoogte. Bij milde tot matige hoogteziekte kunnen de volgende symptomen optreden:
Pijn op de borst wijst op ernstige acute hoogteziekte /
Bron: Pexels, Pixabay
Ernstig
Symptomen van ernstige acute hoogteziekte kunnen onder andere zijn:
Alarmsymptomen
Alarmsymptomen van acute hoogteziekte kunnen wijzen op ernstige complicaties en vereisen onmiddellijke medische aandacht. Deze symptomen omvatten:
- extreme hoofdpijn
- veranderingen in bewustzijn of coördinatie
- ernstige kortademigheid
- blauwverkleuring van de huid of lippen
- onverklaarbare verwardheid of hallucinaties
Diagnose en onderzoeken
Lichamelijk onderzoek
De arts onderzoekt de patiënt en beluistert de
longgeluiden met een stethoscoop. Dit wordt in medische termen
auscultatie genoemd. Hierbij kunnen krakende geluiden (
reutels) in de longen worden gehoord, wat kan wijzen op de aanwezigheid van vocht in de longen.
Diagnostisch onderzoek
De arts kan aanvullende onderzoeken uitvoeren, zoals een
bloedonderzoek, een
CT-scan van de hersenen, een
röntgenfoto van de
borstkas (
thoraxfoto), en een
elektrocardiografie (ECG), die de elektrische activiteit van het hart meet.
Behandeling
Een vroege diagnose is cruciaal. Acute hoogteziekte is gemakkelijker te behandelen in een vroeg stadium. De belangrijkste behandeling voor alle vormen van hoogteziekte is om zo snel en veilig mogelijk naar beneden te klimmen (afdalen) naar een lagere hoogte. Bij ernstige symptomen is afdalen naar een lagere hoogte zelfs van levensbelang. Deze patiënten moeten ook zo snel mogelijk naar een ziekenhuis. Indien beschikbaar kan de patiënt extra zuurstof krijgen. Naast de afdalingsbehandeling kunnen de volgende behandelingen worden overwogen:
- acetazolamide (diamox)
- dexamethason (een steroïde)
- pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen om hoofdpijn te verlichten
- antihistaminica (bij allergische reacties)
- anti-emetica (tegen misselijkheid en braken)
Prognose
De prognose is afhankelijk van de ernst van de hoogteziekte en de snelheid waarmee medische hulp wordt gezocht. Bij milde acute hoogteziekte is de prognose meestal goed met tijdige afdalingsbehandeling en adequate acclimatisatie. Bij ernstige gevallen, zoals hoogteziekte met longoedeem of hersenoedeem, is de prognose minder gunstig en kan onmiddellijke medische behandeling noodzakelijk zijn om ernstige complicaties of overlijden te voorkomen.
Complicaties
Acute hoogteziekte kan leiden tot ernstige complicaties zoals:
Preventie
Preventie van acute hoogteziekte omvat:
- trage acclimatisatie door niet sneller dan 300-500 meter per dag te stijgen boven de 3.000 meter
- voldoende rustdagen inlassen tijdens de klim
- het gebruik van medicatie zoals acetazolamide om acclimatisatie te bevorderen
- voldoende hydratatie en gezonde voeding
- het vermijden van alcohol en sedativa, die de symptomen kunnen verergeren
Bij een eerdere ervaring met hoogteziekte is het raadzaam om medicatie te nemen en het tempo te verlagen om een veilige acclimatisatie te waarborgen.
Lees verder