Neuspoliepen: Goedaardige gezwellen in neus of sinussen

Neuspoliepen (polyposis nasi) zijn vaak voorkomende, goedaardige traan- of druifvormige gezwellen die zich in de neus of sinussen (neusbijholten) vormen. Vaak treden deze poliepen in de neus op als gevolg van chronische rinitis (ontsteking van het neusslijmvlies), al zijn ook andere aandoeningen en omgevingsfactoren bekend die resulteren in deze poliepen. Niezen, smaakverlies en geurverlies zijn enkele symptomen die gepaard gaan met neuspoliepen, al komen niet altijd klachten voor. Deze pijnloze gezwellen zijn meestal goed te behandelen met medicijnen of chirurgie, al komen ze soms wel terug.

Poliepvorming

Poliepen komen op diverse plaatsen in het lichaam tot stand. Mogelijk verschijnen ze in de neus, maar ook op andere plaatsen zijn ze soms nog aanwezig:

Epidemiologie

Ongeveer 4 tot 40% van de mensen krijgt ooit te maken met neuspoliepen, al veroorzaken ze niet altijd klachten. Iedereen krijgt mogelijk te maken met neuspoliepen, maar ze komen het vaakst voor bij veertigplussers. Mannen zijn twee keer zo vaak als vrouwen aangetast door een neuspoliep. Verder krijgen kinderen dan tien jaar zelden neuspoliepen. Treden neuspoliepen toch op bij kinderen, dan wijst dit vaak op mucoviscidose.

Oorzaken neuspoliepen

Het mechanisme van de poliepvorming is niet bekend. Vaak is de precieze oorzaak van neuspoliepen ook onbekend. Neuspoliepen komen wel voor bij een aantal aandoeningen en omgevingsfactoren.

Aandoeningen

Volgende aandoeningen leiden sneller tot neuspoliepen:

Omgevingsfactoren

Poliepen in de neus verschijnen ook door een aantal omgevingsfactoren:
 • een allergie voor aspirine: patiënten met een allergische reactie op aspirine of andere NSAID's (niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen) hebben meer kans op het ontwikkelen van poliepen.
 • een vreemd voorwerp in de neus
 • genetica: Patiënten waarvan de ouders ook kampen met neuspoliepen, hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van neuspoliepen.

Symptomen: Niezen, geurverlies en smaakverlies

Algemeen

Neuspoliepen verschijnen meestal bij de openingen naar de sinussen (in de neusgang); ze ontstaan echter mogelijk overal door de neusgangen of sinussen. Neuspoliepen zijn ronde, gladde, zachte, halfdoorzichtige, vlezige, glinsterende structuren die vastgehecht zijn aan het slijmvlies van de sinus. Deze bleke, gele tot roze gezwellen zijn bevestigd aan de sinus met een relatief smalle stengel of pedikel. Ze hebben een traanvormig tot druifvormig uiterlijk. Eén of meer kleine of grote poliepen zijn mogelijk in één of beide neusgaten (meestal beide kanten). Kleine neuspoliepen veroorzaken niet altijd klachten.

Hoofdpijn bij neuspoliepen / Bron: Geralt, PixabayHoofdpijn bij neuspoliepen / Bron: Geralt, Pixabay
Klachten
Grotere neuspoliepen blokkeren mogelijk de normale afvoer van de sinussen. Wanneer zich veel slijm (sputum) opbouwt in de sinussen, raken de sinussen mogelijk geïnfecteerd. Volgende klachten komen voor bij neuspoliepen:

Diagnose en onderzoeken

De arts bevraagt de patiënt over de mogelijk allergische factoren die rinitis veroorzaken. Een neusendoscopie (inwendig kijkonderzoek van de neus- en sinusholtes) is nodig om een gedetailleerd beeld van de neus en sinussen te krijgen. Soms is een biopsie van de neuspoliep nodig, waarbij de arts het stukje weefsel van de poliep microscopisch laat analyseren in een laboratorium. De laborant ontdekt dat een poliep mastcellen, eosinofielen en mononucleaire cellen in grote aantallen bevat. Een CT-scan is daarnaast nuttig voor het identificeren van de neuspoliepen en andere afwijkingen die gekoppeld zijn aan de chronische ontsteking. Ook andere verstoppingen bemerkt de arts met behulp van een CT-scan. Wanneer allergieën mogelijk een rol spelen in de aanwezigheid van neuspoliepen, voert de arts een huidprikallergietest uit.

Behandeling van neuspoliepen

Kleine poliepen veroorzaken niet altijd klachten en behoeven bijgevolg ook niet altijd een behandeling. In andere gevallen behandelt de arts rinitis, de onderliggende oorzaak van de neuspoliepen.

Zelfzorg

Rinitis is te genezen door allergenen te vermijden zoals pollen, huisstofmijt, haren van huisdieren, chemicaliën Regelmatig grondig de handen wassen vermindert het risico op een bacteriële of virale infectie, wat resulteert in minder gevallen van ontsteking van de sinussen en neusopeningen. Tot slot is het nuttig om een luchtbevochtiger in huis te installeren bij droge lucht (droge lucht leidt sneller tot luchtwegproblemen).

Diverse medicijnen zijn beschikbaar voor neuspoliepen / Bron: Stevepb, PixabayDiverse medicijnen zijn beschikbaar voor neuspoliepen / Bron: Stevepb, Pixabay
Professionele medische zorg
De arts zet vaak volgende medicijnen in om rinitis te behandelen

Een chirurgische ingreep (polypectomie) is nodig bij zeer grote poliepen of bij poliepen die niet reageren op medicijnen.

Prognose van goedaardige gezwellen in neus en sinussen

Neuspoliepen zijn goedaardig en zijn niet gerelateerd aan darmpoliepen (goedaardige gezwellen, soms wel een voorloper van darmkanker) of baarmoederpoliepen (gezwellen in baarmoederwand). Wel blijven ze snel terugkeren als de irritatie, allergie of infectie aanhoudt of terugkeert. De arts zet bijgevolg vaak corticosteroïden (via een spray) in in combinatie met regelmatig een inwendig kijkonderzoek van de neus (neusendoscopie) om de neus- en sinusstructuren te beoordelen.

In ernstige gevallen komt dubbelzien tot stand / Bron: Frankieleon, Flickr (CC BY-2.0)In ernstige gevallen komt dubbelzien tot stand / Bron: Frankieleon, Flickr (CC BY-2.0)

Complicaties

Neuspoliepen verhogen de kans op chronische sinusitis (chronische ontsteking van de neusbijholte). Een groot neuspoliep doet zelfs de vorm van de neus veranderen. Daarnaast veroorzaken neuspoliepen soms slaapapneu of andere slaapstoornissen. In ernstige gevallen komt ook dubbelzien (diplopie) tot stand. Dit gebeurt voornamelijk bij patiënten met allergische schimmel sinusitis of mucoviscidose. Patiënten met mucoviscidose presenteren zich mogelijk met grotere ogen door een gewijzigde structuur van het gezicht. Zeer zelden ontaardt een neuspoliep in neuskanker.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Papilloma inversum een gezwel dat lijkt op de neuspoliepPapilloma inversum een gezwel dat lijkt op de neuspoliepHet zeldzame papilloma inversum is een goedaardige tumor die in de neus maar bijvoorbeeld ook in de urinewegen kan voork…
Neuspoliepen hinderlijk maar meestal onschuldigNeuspoliepen hinderlijk maar meestal onschuldigChronische en allergische ontstekingen van de neus (rhinitis) gaan nogal eens gepaard met neuspoliepen. Deze glazige sli…
Neuspoliepen: symptomen, oorzaak, verwijderen en operatieNeuspoliepen: symptomen, oorzaak, verwijderen en operatieNeuspoliepen symptomen zijn een verstopte neus, vooral in een liggende houding, en een verminderd reukvermogen. Neuspoli…
Neuspoliepen: oorzaak en verwijderenNeuspoliepen: oorzaak en verwijderenNeuspoliepen komen meestal voor tussen de 30 en 40 jaar oud. De oorzaak kan bijvoorbeeld een bacterie of schimmel zijn.…

Epistaxis (neusbloeding): Oorzaken & behandeling bloedneusEpistaxis (neusbloeding): Oorzaken & behandeling bloedneusEen bloedneus is een vervelend symptoom dat vaak veroorzaakt is door een trauma of neuspeuteren, maar ook het gebruik va…
Verstopte neus (nasale obstructie) door diverse aandoeningenVerstopte neus (nasale obstructie) door diverse aandoeningenEen verstopte neus is een veelvoorkomend symptoom waarbij de luchtstroom in en uit de neus belemmerd is in één of beide…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 29 juli 2017:
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Nasal polyps, boek: Clinical Medicine, Door: Parveen Kumar, Michael Clark, Uitgever: Elsevier, ISBN: 9780702029936, blz. 832-833
 • Nasal Polyps: Causes, Symptoms, and Treatments, http://www.medicalnewstoday.com/articles/177020.php
 • Neuspoliepen of polyposis nasi, http://www.neus-keel-oor.be/nl/nko/neus/aandoeningen/neuspoliepen/
 • What Are Nasal Polyps?, http://www.webmd.com/allergies/nasal-polyps-symptoms-and-treatments#1 en http://www.webmd.com/allergies/nasal-polyps-symptoms-and-treatments#2
 • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Frankieleon, Flickr (CC BY-2.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 23-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.