Trichiasis: Naar binnen gekeerde oogharen

Trichiasis: Naar binnen gekeerde oogharen Bij trichiasis wrijven naar binnen draaiende oogharen tegen de cornea, de conjunctiva en het binnenste deel van de oogleden. De ogen van de patiënt zijn hierdoor geïrriteerd. Een waaier van aandoeningen verhogen het risico op het ontwikkelen van trichiasis. Via diverse behandelingsmogelijkheden verhelpt de oogarts de irritatie van de ogen bij de patiënt. Dit is afhankelijk van de uitgebreidheid van de oogaandoening.
Trachoom is een ernstige vorm van conjunctivitis / Bron: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Trachoom is een ernstige vorm van conjunctivitis / Bron: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Epidemiologie oogharen tegen de cornea

Trachoom is een ernstige oogbindvliesontsteking (= conjunctivitis) die vooral in ontwikkelingslanden voorkomt. Hoeveel patiënten uiteindelijk (diffuse) trichiasis ontwikkelen bij trachoom, is onbekend. Eenvoudige trichiasis komt relatief vaak voor. Diffuse trichiasis waarbij het hele ooglid betrokken is, presenteert zich minder vaak, en is vooral te zien in landen waar trachoom endemisch is. Er is geen bekende raciale voorliefde en geslachtsvoorkeur bekend bij trichiasis. Trichiasis is bij iedereen mogelijk, hoewel het meer voorkomt bij volwassenen.

Oorzaken trichiasis

Een ooginfectie, een ontsteking (zwelling) van het ooglid (chronische blefaritis), een auto-immuunziekte en schade of trauma aan het ooglid veroorzaken trichiasis. Bepaalde aandoeningen verhogen het risico op het ontwikkelen van trichiasis:
 • Bepaalde zeldzame aandoeningen van de huid en slijmvliezen waaronder het Stevens-Johnson syndroom (reactie op medicatie of infectie).
 • Chronische blefaritis: Dit is een bekende en permanente aandoening waarbij de oogleden ontstoken (gezwollen) zijn. Olieachtige deeltjes en bacteriën bekleden de ooglidrand nabij de basis van de wimpers.
 • Entropion: Een naar binnen gegroeid ooglid beschadigt soms de cornea.
 • Epiblefaron: Dit is een aangeboren aandoening die optreedt wanneer losse huid rond de ogen een plooi vormen waardoor de wimpers een verticale positie aannemen. Epiblefaron presenteert zich het meest bij kinderen van Aziatische afkomst.
 • Herpes zoster in het oog.
 • Trachoom: Dit is een ernstige ooginfectie die vooral tot uiting komt in ontwikkelingslanden.
 • Trauma aan het oog: Een voorbeeld van een oogtrauma zijn brandwonden.

Symptomen: Naar binnen gekeerde oogharen

Trichiasis verschilt van entropion omdat de ooglidpositie normaal is bij trichiasis. De patiënt voelt bij trichiasis dat er iets in zín ogen zit en daarom zijn de ogen geïrriteerd en doen ze soms pijn (oogpijn). Andere symptomen omvatten rode ogen, tranende ogen die gevoelig zijn voor (fel) licht (dit is in medische termen gekend als fotofobie). Wanneer wimpers gedurende lange tijd schuren (wrijven) tegen de cornea, leidt dit mogelijk tot cornea-abrasie (hoornvlieslittekens) of zelfs een hoornvlieszweer.

Diagnose en onderzoeken

Een oogarts baseert de diagnose aan de hand van de symptomen en een uitvoerig oogheelkundig onderzoek.

Behandeling: Wimpers en/of follikel verwijderen

De arts verwijdert bij trichiasis de wimpers en/of het follikel (haarzakje) of hij zorgt voor een omleiding van de wimpergroei.

Eenvoudige trichiasis

Als de trichiasis is beperkt is tot een enkele wimper of gewoon een paar wimpers, verwijdert de oogarts het probleem met een pincet (mechanische epilatie). Het probleem is onmiddellijk weg. Er is echter steeds een kans aanwezig dat de wimpers weer in de verkeerde richting gaan groeien. Dit gebeurt gewoonlijk na gemiddeld zes weken.

Diffuse trichiasis

Als meerdere wimpers in de richting van het oog groeien, adviseert de oogarts een operatie waarbij hij deze permanent verwijdert.
 • Cryotherapie: Hierbij verwijdert de arts de wimpers en de follikels door middel van bevriezing. Cryotherapie is effectief, maar heeft mogelijk veel complicaties.
 • Elektrolyse: Hierbij gebruikt de arts elektriciteit om de groeibasis van wimpers en haarfollikels permanent te verwijderen. Het is een doeltreffende, poliklinische behandeling maar deze is veelal tijdrovend en soms pijnlijk voor de patiënt. De patiënt krijgt wel een plaatselijke verdoving geïnjecteerd.

Als trichiasis het gevolg is van epiblefaron verplaatst de chirurg tijdens een operatie de wimpers om de anatomische oorzaak van het probleem te corrigeren. Treedt trichiasis op als gevolg van entropion, dan is correctieve oogchirurgie noodzakelijk.

Risicoís

Trichiasis leidt mogelijk tot corneaslijtage, hoornvlieslittekens en microbiële keratitis. Deze oogaandoeningen verslechteren het gezichtsvermogen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Entropion: Naar binnen gedraaid ooglid (oogleden)Entropion: Naar binnen gedraaid ooglid (oogleden)Entropion is een oogaandoening waarbij de rand van het ooglid, meestal het onderste ooglid, naar binnen is gedraaid. De…
Ontsteking aan de ooglidranden (Blepharitis)Ontsteking aan de ooglidranden (Blepharitis)Blepharitis is een ontsteking van de ooglidranden. Blepharitis is een soort eczeem en het lijkt op roos. Lees in dit art…
Make-up: perfecte ogenMake-up: perfecte ogenOgen bepalen je uitstraling. Het kunnen echte blikvangers worden. Maar hoe krijg je mooie opgemaakte ogen?
De vorm van de ogen verfraaien met make-upDe vorm van de ogen verfraaien met make-upHet gebruik van de juiste oogmake-up en make-up trucs zijn nodig om de vorm, maar eventueel ook de stand van de ogen er…

Mee-eters verwijderen op neus en gezicht: tips behandelingMee-eters verwijderen op neus en gezicht: tips behandelingMee-eters verwijderen met je nagels of een pincet leidt tot littekens. Maar hoe kun je dan wel het beste mee-eters verwi…
Oog- en oogkasechografie (oogechografie)Oog- en oogkasechografie (oogechografie)Een oog- en oogkasechografie is een onderzoek dat gebruik maakt van hoogfrequente geluidsgolven. De oogarts maakt met ee…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: WerbeFabrik, Pixabay
 • http://emedicine.medscape.com/article/1213321-overview#showall
 • http://www.geteyesmart.org/eyesmart/diseases/trichiasis.cfm
 • http://www.geteyesmart.org/eyesmart/diseases/trichiasis-causes.cfm
 • http://www.geteyesmart.org/eyesmart/diseases/trichiasis-symptoms.cfm
 • http://www.geteyesmart.org/eyesmart/diseases/trichiasis-treatment.cfm
 • http://www.geteyesmart.org/eyesmart/diseases/trichiasis-treatment.cfm
 • http://www.hopkinsmedicine.org/wilmer/services/oculofacial_plastic_surgery/reconstructive/trichiasis.html
 • http://www.merckmanuals.com/home/eye-disorders/eyelid-and-tearing-disorders/trichiasis
 • http://www.oogartsen.nl/oogartsen/oogleden/ooglidharen_trichiasis/
 • Afbeelding bron 1: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 25-09-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.