Zanderig gevoel in ogen: Oorzaken van korrelig gevoel in oog

Zanderig gevoel in ogen: Oorzaken van korrelig gevoel in oog De ogen zorgen voor het gezichtsvermogen en zijn daarom erg belangrijk. Aan de delicate ogen ontstaat snel schade. Sommige patiënten ervaren een gevoel van zand in de ogen. Dit korrelig gevoel is erg vervelend en wijst op veel mogelijke oorzaken. Soms zit er daadwerkelijk een zandkorrel in het oog, maar vaak wijzen korrelige ogen op een onderliggende ziekte of een oogaandoening waarvoor een medische behandeling vereist is. Ook medicatiegebruik ligt mogelijk aan de basis van het gruizig gevoel in de ogen. Wanneer dit symptoom optreedt, is het altijd belangrijk om een oogarts te raadplegen om complicaties zoals een permanent verlies van het gezichtsvermogen te voorkomen.
Conjunctivitis leidt mogelijk tot rode of roze ogen en een zanderig gevoel in de ogen / Bron: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Conjunctivitis leidt mogelijk tot rode of roze ogen en een zanderig gevoel in de ogen / Bron: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Conjunctivitis en gevoel van zandkorreltjes in het oog

Conjunctivitis, een ontsteking van het oogbindvlies, veroorzaakt heel roze ogen (pink eye). De ooginfectie of oogontsteking is aanwezig in de bloedvaten in het oog, waardoor een roze tot rood uiterlijk ontstaat in het oog. Meestal veroorzaken virussen of bacteriën (bacteriële conjunctivitis) de oogziekte, maar soms leidt een allergie tot allergische conjunctivitis. Patiënten ervaren meestal een korrelig gevoel in beide ogen als gevolg van kruisbesmetting, omdat conjunctivitis zeer besmettelijk is. Meestal is een oogbindvliesontsteking niet ernstig. De behandeling richt zich meestal op het verlichten van de symptomen, omdat de ontsteking vanzelf geneest.

Droge ogen syndroom en zand in de ogen

De ogen produceren tranen hetgeen nodig is voor de gezondheid van het oog. Een traan bestaat uit drie lagen: water, slijm en olie. Bestaat er een probleem met één van deze lagen, dan ontstaan geïrriteerde ogen en droge ogen. De tranen verdampen bijvoorbeeld te snel. Het droge ogen syndroom gaat gepaard met onder andere jeukende ogen en een gevoel van zand in de ogen. Vrouwen en ouderen zijn vaker aangetast door deze oogaandoening. Kunsttranen bieden mogelijk een oplossing voor de droge ogen.

Hoornvliesletsel en korrelige ogen

Een hoornvliesletsel (corneale abrasie) verschijnt nadat echt zand in het oog terecht komt. Ook een ander vreemd voorwerp (inclusief contactlenzen) dat in contact komt met het oog, leidt mogelijk tot een kras op de oogbol. Wanneer plantaardig materiaal tegen het hoornvlies schuurt, is medische hulp nodig om vertraagde iritis, een ontsteking in het oog zelf, te voorkomen. Patiënten met een hoornvliesletsel hebben vaak het gevoel dat er nog steeds iets in de ogen zit, zelfs als dat niet het geval is. Het gevaar is dat patiënten hierdoor gaan krabben aan het oog waardoor mogelijk kiemen terechtkomen in het letsel die zich dan verspreiden of verdere irritatie veroorzaken. Ooginfecties zijn erg gevaarlijk omdat ze mogelijk een hoornvlieszweer veroorzaken. De oogarts verwijdert het vreemd voorwerp uit het oog en schrijft mogelijke medicijnen voor. Een diep letsel in het hoornvlies is ernstiger dan een oppervlakkig hoornvliesletsel. Wanneer een hoornvlieszweer aanwezig is, behandelt de oogarts dit met antibiotica-oogdruppels die de patiënt moet gebruiken via correcte oogdruppelrichtlijnen.

Leeftijd en zanderig gevoel in het oog

Bij het verouderen vermindert de traanproductie. Hierdoor neemt het risico op droge, zanderige of pijnlijke ogen toe. Hormonen spelen een belangrijke rol bij oogproblemen, want vrouwen na de menopauze lopen het meeste kans op het ontwikkelen van droge ogen en een korrelig gevoel in het oog.

Een korrelig gevoel in de ogen is mogelijk te wijten aan het gebruik van medicijnen / Bron: Stevepb, PixabayEen korrelig gevoel in de ogen is mogelijk te wijten aan het gebruik van medicijnen / Bron: Stevepb, Pixabay

Medicatie en gevoel van iets vreemd in de ogen

Een korrelig gevoel in de ogen is soms een teken van medicatiegebruik. Veel voorgeschreven en vrij verkrijgbare medicijnen veroorzaken dit ooggerelateerd symptoom waaronder:

Het zanderige gevoel ontstaat soms ook door oogdruppels die een patiënt gebruikt voor het behandelen van oogirritatie. Veel oogdruppels bevatten namelijk conserveermiddelen, die het oog irriteren.

Nachtelijke lagoftalmie

Nachtelijke lagoftalmie duidt op het slapen met de ogen open. Zelf beseft een patiënt dit niet maar iemand uit de omgeving merkt dit wel op. Vooral kinderen lijden aan nachtelijke lagoftalmie. Dit leidt dan tot een zanderig, gruizig gevoel in de ogen. Bij sommige patiënten blijft het hoornvlies van de ogen blootgesteld aan de lucht terwijl ze slapen omdat hun oogleden niet volledig sluiten. Omdat het oog tijdens de slaap niet knippert, drogen de ogen uit en ontstaat sneller keratitis (ontsteking van het hoornvlies in het oog) en hoornvlieszweren. Lagoftalmie ontstaat vaak door een probleem met de gezichtszenuw (zevende hersenzenuw). Het niet goed kunnen sluiten van de ogen is verder een teken van bijvoorbeeld een aangezichtsverlamming, een coma, ichthyosis (huidziekte met droge huid en schilferende huid), een infectieziekte, een oogkasontsteking, een schildklierziekte, een trauma of een akoestisch neuroom (brughoektumor: goedaardige tumor in de hersenzenuw). Antibiotica behandelen de hoornvlieszweren. Kunsttranen bevochtigen de ogen zodat droge ogen en hoornvlieszweren niet tot stand komen. De oogarts plaatst verder soms een goudgewichtje in het bovenste ooglid. Af en toe is voor deze oogaandoening een chirurgische ingreep nodig.

Omgeving en korrelig gevoel in het oog

Een extreem droge omgeving (klimaat, huis, kantoor) leidt ook tot een zanderig gevoel in de ogen. Dit is het gevolg van bijvoorbeeld te veel verwarming of airconditioning, of het wonen op een erg winderige, erg hete of erg vuile locatie. Ook de blootstelling aan rook zorgt voor een droog, korrelig gevoel aan het oog. Andere omgevingsfactoren, zoals onder andere een frequente blootstelling aan zwembad- of zeewater en het dragen van contactlenzen leiden tot zanderige ogen.

Wazig zien komt voor bij oogherpes / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)Wazig zien komt voor bij oogherpes / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)

Oogherpes en gruizig gevoel in de ogen

Een gevoel van zand in het oog wijst soms op oogherpes. Wanneer het herpesvirus het oog treft, vermenigvuldigt het virus zich alleen in het hoornvlies. Hierdoor ontstaat keratitis (hoornvliesontsteking), wat erg pijnlijk is, hoewel de meeste patiënten slechts een lichte korreligheid ervaren. Knipperen is vaak ook pijnlijk en de meeste patiënten. Een overgevoeligheid voor licht (fotofobie) is een ander mogelijk teken van herpes in het oog. Door het wazig gezichtsvermogen krijgt de patiënt bovendien te maken met hoofdpijn.

Strontje (hordeolum)

Op de rand van het ooglid ontstaat soms een pijnlijke, rode knobbel hordeolum). Dit wit bultje, veroorzaakt door een stafylokokkeninfectie, is eigenlijk een abces dat gevuld is met pus. Soms ontstaat dit bultje aan de binnenkant van het ooglid en dan geeft dit een gevoel van korreltjes in de ogen. Meestal verkleint het bultje na enkele dagen. Het aanbrengen van een warm kompres op het oog verlicht de klachten. Zelf het hordeolum uitknijpen of aanraken is geen goed idee. Bij een strontje in het ooglid is medische hulp nodig. Antibiotica-oogdruppels of een oogzalf zijn inzetbaar, maar soms moet de oogarts ook het pus draineren (pus afvoeren). Meestal zijn de vooruitzichten goed.

Syndroom van Sjögren

Het syndroom van Sjögren is een auto-immuunaandoening die gepaard gaat met droge ogen, een droge mond en een droge keel. Vaak kampen patiënten met een andere auto-immuunziekte, zoals lupus en reumatoïde artritis (ontsteking van gewrichten en organen). De meeste patiënten lijden eerst met een gruizig gevoel in de ogen omdat de traanproductie vertraagt. Het Sjögren-syndroom presenteert zich op elke mogelijke leeftijd maar vooral vrouwen boven de veertig jaar zijn getroffen. De behandeling is gericht op het verlichten van de symptomen aangezien een genezing niet mogelijk is anno oktober 2020.
© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bultjes op oogbol: Oorzaken gezwelletjes op oog (oogbultjes)Bultjes op oogbol: Oorzaken gezwelletjes op oog (oogbultjes)Bultjes op het ooglid of rond de ogen zijn vrij bekend. Sommige patiënten hebben echter een zichtbare bult op de oogbol…
Kleverige ogen in ochtend: Oorzaken van korsten op oogKleverige ogen in ochtend: Oorzaken van korsten op oogSoms kampen patiënten met een korstige substantie in de binnenhoeken van de ogen of de wimpers. Het vaakst komen deze pl…
Hoornvliestroebeling: Littekens op cornea van oogHoornvliestroebeling: Littekens op cornea van oogHet hoornvlies (cornea) is de heldere structuur aan de voorkant van de oogbol. Een vertroebeld hoornvlies is een hoornvl…
Het droge ogen syndroomMet droge ogen worden verschijnselen bedoeld die optreden als gevolg van het uitdrogen van het oppervlak van het hoornvl…

Zere keel: keelpijn verhelpen en snel van keelpijn afkomenZere keel: keelpijn verhelpen en snel van keelpijn afkomenEen zere keel is normaal gesproken een symptoom van een bacteriële of virale infectie, zoals verkoudheid. In ongeveer ee…
Oogparasieten: Soorten en types van parasitaire ooginfectiesOogparasieten: Soorten en types van parasitaire ooginfectiesParasieten zijn organismen die leven in of op een ander organisme (gastheer). De parasiet krijgt hierdoor voedingsstoffe…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Giuliamar, Pixabay
 • Geraadpleegd op 19 oktober 2018:
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Foreign Body Sensation (Itís Not Just Sand In Your Eye), https://www.arizonaretinalspecialists.com/blog/foreign-body-sensation-not-just-sand-eye/
 • Gritty eyes, https://www.myeyes.com/symptoms/gritty-eyes/
 • Lagoftalmie: Oogleden niet kunnen sluiten door (oog)ziekte, https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/182560-lagoftalmie-oogleden-niet-kunnen-sluiten-door-oogziekte.html#oorzaken-van-niet-kunnen-sluiten-van-oogleden
 • What Is Feeling Of Sand In The Eye?, https://www.whatisdryeye.com/what-is-feeling-of-sand-in-the-eye/
 • Why Do Your Eyes Feel Dry and Gritty?, https://www.verywellhealth.com/gritty-sensation-in-eyes-3421997
 • Why you should not ignore that sandy feeling in the eyes, https://www.newvision.co.ug/new_vision/news/1314871/ignore-sandy-feeling-eyes
 • Afbeelding bron 1: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 07-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.