Subdurale en extradurale bloeding

Subdurale en extradurale bloeding Bij een subdurale bloeding of extra durale bloeding komt er bloed vrij aan de binnenzijde of de buitenzijde van de hersenen. Dit kan leiden tot een soort beroerte. Lees in dit artikel wat te doen bij één van deze bloedingen.

Inhoud


Subdurale bloeding

Mensen die net op de één of andere manier een hoofdletsel hebben opgelopen, hebben kans op een subdurale bloeding die binnen enkele minuten optreedt. Bij een subdurale bloeding liggen de gescheurde bloedvaten aan de buitenzijde en zijn de aderen wat dikker waardoor de ruimtes vol lopen met bloed. Het kan zelfs enkele weken duren voordat er een druk ontstaat en er klachten kunnen ontstaan.

Extradurale bloeding

Bij mensen met een extra durale bloeding liggen de bloedvaten die gescheurd zijn aan de binnenzijde. Doordat de aderen wat dunner zijn aan de binnenzijde, zal het lang duren voor er een aantal symptomen uiteindelijk op gaan spelen. Hoe je een extra durale bloeding op kan lopen en de symptomen, is hetzelfde als bij een subdurale bloeding.

Hoe loop je het op?

  • Harde klap op het hoofd door sporten
  • Oudere mensen die een klap tegen het hoofd gehad hebben
  • Verkeersongeluk

Symptomen


Diagnose

Als de huisarts het niet vertrouwd, wordt je meestal meteen doorgestuurd naar een neuroloog. Deze laat in het ziekenhuis een CT-scan of een MRI-scan maken om te kijken of er een ophoping van bloed in het hoofd zit.

Wat te doen?

Een subdurale en extradurale bloeding is levensbedreigend. Dit komt doordat als er door het hoofdletsel zich steeds meer bloed gaat ophopen, het steeds meer tegen het weefsel van de hersenen aan gaat drukken. De symptomen zullen als ze over zijn steeds weer druk komen in een steeds ergere mate. Als men zijn/haar niet vertrouwd, dient hij/zij zo spoedig mogelijk naar een arts te gaan. De behandeling voor een extradurale bloeding in het ziekenhuis is meestal een operatie. Hierbij wordt een stuk schedel weggenomen en wordt het bloed verwijdert. Wanneer de operatie goed is verlopen, is de kans op herstel zeer groot.

Behandeling voor herstel

  • Fysiotherapie
  • Logopedie
  • Diëtiste
  • Ergotherapie
  • Medisch Maatschappelijk Werk
  • Revalidatiearts
© 2012 - 2024 Rozanne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Subduraal hematoom: Bloeding onder schedel, buiten hersenenSubduraal hematoom: Bloeding onder schedel, buiten hersenenEen subduraal hematoom is een ophoping van bloed tussen de hersenvliezen, specifiek tussen de dura mater (de buitenste,…
Een CVA of beroerte herkennenBij een beroerte of CVA (cerebro vasculair accident) is er sprake van een zuurstoftekort in de hersenen, vaak door een a…
Subduraal hematoom: symptomen en behandelingSubduraal hematoom: symptomen en behandelingDe hersenen hebben verschillende vliezen. Als door een letsel een bloedvat tussen deze vliezen scheurt, kan er een bloed…
Beroerte: symptomen, oorzaken, behandelingBeroerte: symptomen, oorzaken, behandelingAls je een beroerte (CVA) hebt, is een deel van de hersenen beschadigd, doordat een gedeelte van de bloedtoevoer naar de…

Oorzaken van duizeligheid: waarom ben ik duizelig?Oorzaken van duizeligheid: waarom ben ik duizelig?Een draaierig gevoel en lichthoofdigheid kan een onbehaaglijk gevoel geven. Duizeligheid kan ineens opkomen, maar kan oo…
Hoe herken je een mentale stoornis?Hoe herken je een mentale stoornis?We worden er tegenwoordig veel vaker mee geconfronteerd: mentale stoornissen. Volgens de NEMESIS bevolkingsstudie van Ne…
Bronnen en referenties
  • http://www.kiesbeter.nl/ziekte-en-gezondheid/medische-encyclopedie/subdurale-bloeding/
  • http://www.neuro-chirurgie.org/BENL/site/hs-subduraal-hematoom.aspx
Rozanne (218 artikelen)
Laatste update: 18-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.