Gevoelige huid (huidgevoeligheid): Oorzaken en behandeling

Gevoelige huid (huidgevoeligheid): Oorzaken en behandeling Een gevoelige huid is een veel voorkomend probleem. Patiënten met een gevoelige huid reageren sterk op chemicaliën, kleurstoffen en geurstoffen die aanwezig zijn in producten die in contact komen met de huid. Ook ontstaat sneller een huiduitslag of irritatie door kleding of wrijving. Door de uitlokkende factor te vermijden, verminderen de symptomen. Enkele thuisbehandelingen verlichten de tekenen of reacties die patiënten ervaren op deze producten. Bij aanhoudende of verergerende symptomen, is contact met een arts nodig. Soms wijst een huid die gevoelig is namelijk op een onderliggende ziekte. De arts zet dan mogelijk andere behandelingen in. Dankzij de huisremedies en/of medische behandelingen is het mogelijk om de klachten van huidgevoeligheid te verminderen.

Oorzaken van huidgevoeligheid

Meestal is een huid die gevoelig reageert geen ernstig probleem. De gevoelige huid is dan te wijten aan een probleem in de huid zelf of een milde huidziekte.

Dermatitis (huidontsteking)

Contactdermatitis
Contactdermatitis verwijst naar huidreacties die optreden nadat een patiënt iets heeft aangeraakt. De huid wordt hierbij rood, gezwollen en gaat jeuken. Soms wordt de gevoelige huid erg droog en gaat deze barsten. Soms is zelfs blaarvorming mogelijk.

Allergische reactie
Allergische contactdermatitis, een vorm van contactdermatitis, verschijnt wanneer de huid een allergische reactie heeft op een stof die ermee in aanraking komt. Veel voorkomende oorzaken van reacties zijn onder meer:
 • antibiotica
 • chemicaliën in haar-, huid- of schoonheidsproducten
 • geuren
 • goud, nikkel en andere metalen
 • kleurstoffen en kleuren
 • latex in handschoenen of andere producten
 • reacties op bepaalde planten, zoals gifsumak of brandnetel
 • rubber

Bekende symptomen van allergische contactdermatitis zijn:

De symptomen verdwijnen vanzelf als de patiënt het irriterende product elimineert.

Anafylaxie
Zelden krijgen patiënten te maken met een ernstige allergische reactie op huidverzorgingsproducten (anafylaxie). Patiënten met een anafylactische shock moeten dringend medische hulp inroepen. Ze krijgen dan te maken met:
ademhalingsproblemen, een piepende ademhaling of naar adem snakken
duizeligheid of flauwvallen
een zwelling in het gezicht, de tong of de keel

Het gebruik van vochtinbrengende middelen is belangrijk, zeker bij een droge huid / Bron: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Het gebruik van vochtinbrengende middelen is belangrijk, zeker bij een droge huid / Bron: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Droge huid

Een patiënt met een droge huid ervaart soms ook een huid die gevoelig is. Wanneer het beschermende vocht en vet verloren gaat, leidt dit tot een uitgedroogde huid. Vooral de handen, het gezicht en de armen zijn vatbaar voor droogheid. Het dagelijks gebruik van vochtinbrengende lotions en gezichtscrèmes voorkomt de symptomen omdat deze middelen er voor zorgen dat de huid vocht kan vasthouden.

Eczeem

Eczeem (atopische dermatitis) is een aandoening waarbij droge, jeukende plekken op de huid ontstaan, hoewel de symptomen variabel zijn. De huid is hierbij vaak ook gevoelig. De behandeling van eczeem bestaat uit via de mond ingenomen medicatie, steroïde crèmes en fototherapie (behandeling via licht).

Fotodermatosen

Fotodermatosen duidt op een abnormale reactie op zonlicht in de huid zelf. De UV-stralen in zonlicht activeren het gevoelige immuunsysteem en veroorzaken vervolgens een reactie in de huid. Een reactie op zonlicht bij een patiënt met fotodermatosen leidt tot een huiduitslag, blaren of schilferende plekken op de blootgestelde huid. De reactie verergert naarmate het zonlicht de huid langer raakt. Een huid die bedekt is door kleding, een hoed of haarbedekking vertoont meestal geen symptomen. Een subtype van deze aandoening is fytofotodermatitis (huidziekte door contact met een plant).

Natuurlijke aanleg

Huidgevoeligheid treedt mogelijk op zonder onderliggend probleem, omdat een patiënt hiervoor een natuurlijke aanleg heeft. Velen ervaren irritatie na blootstelling aan zeer warme of zeer koude (water)temperaturen, frequente temperatuurschommelingen, zonlicht en/of windstoten. Ook zijn patiënten dan vatbaarder zijn voor reacties op huidverzorgingsproducten, make-up of bepaalde soorten kleding. Andere mogelijke uitlokkende factoren zijn hormonen, een slaapgebrek, stress, en luchtvervuiling.

Rosacea

Patiënten met rosacea hebben mogelijk een rode huid en zichtbare bloedvaten, meestal in het gezicht. Bij sommige patiënten ontstaat een huiduitslag bestaande uit kleine, met pus gevulde bultjes.

Netelroos is één van de mogelijke symptomen van huidgevoeligheid / Bron: Hans, PixabayNetelroos is één van de mogelijke symptomen van huidgevoeligheid / Bron: Hans, Pixabay

Symptomen

Huidgevoeligheid kenmerkt zich door één of meer van volgende symptomen:
 • een droge huid
 • een huiduitslag of netelroos
 • een jeukende huid
 • een ongelijkmatige huidtextuur
 • een pijnlijke huid / gevoelig voor aanraking
 • een schilferige huid
 • een strak aanvoelende huid
 • een zeer droge huid die de zenuwuiteinden in de huid niet goed beschermt
 • huidbultjes
 • huiderosie
 • puisten
 • roodheid van de huid
 • stekende of branderige gevoelens, met of zonder merkbare veranderingen in de huid
 • zonnebrand

Diagnose en onderzoeken

De meeste patiënten met een gevoelige huid zoeken geen medische hulp bij lichte irritatie door huidverzorgingsproducten. Ze proberen dan verschillende producten totdat ze er een vinden die de huid niet irriteert. Een patiënt met aanhoudende of verergerende klachten, zoekt best een arts op. De arts test de patiënt op huidaandoeningen zoals eczeem, rosacea of contact met een huidirriterende stof. Hiervoor zijn patchtesten (huidpleistertesten) nodig. De arts brengt dan verschillende stoffen aan waarvoor een patiënt mogelijk allergisch is. Andere testen zijn moeilijk omdat heel veel factoren geassocieerd zijn met een huid die gevoelig reageert.

Behandeling via huisremedies

Havermout

Het aanbrengen van colloïdaal havermout op de huid vermindert symptomen zoals een huiduitslag, een droge huid en eczeem. Dit verbetert de huidbarrière in plaats van alleen de symptomen te behandelen. Het aanbrengen van een colloïdale havermoutpasta op een gevoelige huid vermindert de symptomen.

Vochtinbrengende crèmes

Hypoallergene vochtinbrengende middelen en lotions verminderen de uitdroging zonder de gevoelige huid te irriteren. Sommige ingrediënten werken mogelijk beter, afhankelijk van het type gevoeligheid. Patiënten met een zeer droge huid reageren mogelijk goed op bepaalde ingrediënten, zoals glycerine, hyaluronzuur, ureum of melkzuur. Sommige eenvoudige oliën, zoals sheaboter of kokosolie, werken mogelijk goed voor anderen.

Het is altijd belangrijk om het product op een klein huidgebied te testen alvorens dit aan te brengen op de rest van de aangetaste huid.

Een gezonde en gevarieerde voeding is goed voor de huidgezondheid / Bron: Jill111, PixabayEen gezonde en gevarieerde voeding is goed voor de huidgezondheid / Bron: Jill111, Pixabay

Andere tips

Patiënten met een gevoelige huid zijn ook gebaat met volgende adviezen:
 • agressieve chemische reinigingsmiddelen vermijden
 • agressieve geuren, detergenten of andere chemicaliën vermijden
 • de huid niet te vaak wassen
 • douches en baden van minder dan tien minuten nemen
 • een goede huidgezondheid nastreven: stoppen met roken, een goede slaaphygiëne hanteren, een gezonde en gevarieerde voeding eten, stress verlichten, ...
 • geurvrije, hypoallergene producten gebruiken, zoals zeep, deodorant en wasmiddel
 • gladde, zachte, natuurlijke stoffen dragen, zoals fijn katoen en zijde
 • het gebruik van zeer warm water vermijden om te baden en de handen te wassen
 • het lichaam zachtjes droog kloppen in plaats van het lichaam droog te wrijven
 • huidverzorgingsproducten met sulfaten, exfolianten zoals glycolzuur, salicylzuur, retinoïden en alfa-hydroxyzuren en crèmes met meerdere ingrediënten vermijden; isopropylalcohol en chemische zonnefilters zijn ook veel voorkomende irriterende stoffen.
 • nieuwe producten testen op een klein huidgebied alvorens dit op grotere gebieden aan te brengen
 • stoppen met het gebruik van producten of middelen die mogelijk leiden tot irritatie

Medische behandelingen

Afhankelijk van de oorzaak van de gevoelige huid en de bijbehorende symptomen, zet de arts één of meer medicijnen in.

Medicijnen verlichten de klachten van een gevoelige huid / Bron: Stevepb, PixabayMedicijnen verlichten de klachten van een gevoelige huid / Bron: Stevepb, Pixabay

Antihistaminica

Een oraal (via de mond ingenomen) antihistaminicum, zoals difenhydramine (Benadryl) verlicht de symptomen van sommige allergische reacties.

Beschermende zonnebrandcrème

Breedspectrum zonnebrandcrème met een zonbeschermingsfactor (SPF) van 30 of hoger beschermt de gevoelige huid tegen ultraviolette (UV) stralen.

Pijnstillende crèmes

Verdovende crèmes verminderen de jeuk, waardoor de patiënt minder snel krabt of het gebied irriteert.

Steroïde crèmes

Steroïde crèmes, zoals hydrocortison, verlichten ontstekingen en jeuk. Patiënten mogen ze niet op het gezicht gebruiken.

Prognose van gevoelige huid

Hoewel enkele van de oorzaken van huidgevoeligheid zeker te elimineren zijn, kan een gevoelige huid nooit volledig worden genezen. Met de juiste huidverzorging is het wel mogelijk om de huid te beschermen waardoor irritatie te voorkomen. Hierdoor blijft de huid vochtig, glad en glanzend.

Lees verder

© 2020 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huid verzorging en tips voor een gevoelige huidDe gevoelige huid is zeer dun en/of fijn van structuur. De huid reageert snel op kou en hitte, verbrandt snel en heeft s…
Tips tegen een gevoelige huidTips tegen een gevoelige huidEen gevoelige huid heeft meer aandacht nodig dan een normale huid. Je kan er niet zomaar van alles opsmeren, omdat dat h…
Eigenschappen en verzorging van de gevoelige huidEigenschappen en verzorging van de gevoelige huidEen gevoelige huid heeft een aantal kenmerken. Niet iedereen met een huid die door omstandigheden gevoelig reageert heef…

Bleke huid: symptomen en oorzaken van een bleke huidskleurBleke huid: symptomen en oorzaken van een bleke huidskleurIn de geneeskunde verwijst een bleke huid, bleke huidskleur of bleekheid (pallor) naar een lichamelijke klacht waarbij j…
Kloppend oor: oorzaken van een kloppend geluid in de orenKloppend oor: oorzaken van een kloppend geluid in de orenEen kloppend oor of een kloppend geluid in de oren kan zich plotseling of acuut voordoen en na korte tijd verdwijnen of…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
 • Geraadpleegd op 25 maart 2020:
 • 10 Signs You Have Sensitive Skin, https://www.dermstore.com/blog/signs-of-sensitive-skin-symptoms/
 • 11 Things Dermatologists Want You to Know About Sensitive Skin, https://www.self.com/story/sensitive-skin-facts-dermatologists
 • 20 Common Questions About Sensitive Skin, https://www.webmd.com/beauty/sensitive-skin-20-questions#1
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Everything You Need to Know for Identifying and Treating Sensitive Skin, https://www.allure.com/story/what-is-sensitive-skin
 • Sensitive skin: Home remedies and prevention, https://www.medicalnewstoday.com/articles/sensitive-skin
 • What Is Sensitive Skin & What Are The Causes?, https://www.laroche-posay.co.uk/what-is-sensitive-skin-what-are-the-causes
 • Afbeelding bron 1: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Hans, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Jill111, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 18-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.