Gevoelige huid (huidgevoeligheid): Oorzaken en behandeling
Een gevoelige huid is een veelvoorkomend probleem. Mensen met een gevoelige huid reageren sterk op chemicaliën, kleurstoffen en geurstoffen die in contact komen met de huid. Dit kan resulteren in huiduitslag of irritatie, vaak veroorzaakt door kleding of wrijving. Door de uitlokkende factor te vermijden, verminderen de symptomen. Sommige thuisbehandelingen kunnen de tekenen of reacties die mensen ervaren, verlichten. Als de symptomen echter aanhouden of verergeren, is het belangrijk om contact op te nemen met een arts. Een gevoelige huid kan namelijk soms wijzen op een onderliggende aandoening. De arts kan dan mogelijk andere behandelingen inzetten. Dankzij een combinatie van huisremedies en/of medische behandelingen is het mogelijk om de klachten van huidgevoeligheid aanzienlijk te verminderen.
Oorzaken van huidgevoeligheid
Meestal is een huid die gevoelig reageert geen ernstig probleem. De gevoelige huid kan echter het gevolg zijn van een probleem in de huid zelf, zoals een milde huidziekte, of andere factoren zoals omgevingsinvloeden.
Dermatitis (huidontsteking)
Contactdermatitis
Contactdermatitis verwijst naar huidreacties die optreden nadat de huid in aanraking is gekomen met bepaalde stoffen. De huid wordt hierbij rood, gezwollen en gaat jeuken. Soms wordt de gevoelige huid erg droog en kan deze barsten. In sommige gevallen treedt er blaarvorming op.
Allergische reactie
Allergische contactdermatitis, een vorm van contactdermatitis, ontstaat wanneer de huid een allergische reactie vertoont op een stof die ermee in aanraking komt. Veelvoorkomende oorzaken van deze reacties zijn onder meer:
- Antibiotica
- Chemicaliën in haar-, huid- of schoonheidsproducten
- Geuren
- Goud, nikkel en andere metalen
- Kleurstoffen en kleuren
- Latex in handschoenen of andere producten
- Reacties op bepaalde planten, zoals gifsumak of brandnetel
- Rubber
Bekende symptomen van allergische contactdermatitis zijn:
De symptomen verdwijnen meestal vanzelf wanneer de patiënt het irriterende product elimineert.
Anafylaxie
In zeldzame gevallen kunnen mensen te maken krijgen met een ernstige
allergische reactie op
huidverzorgingsproducten, bekend als
anafylaxie. Patiënten die een anafylactische shock ervaren, moeten dringend medische hulp inroepen. Symptomen van anafylaxie zijn:
Het gebruik van vochtinbrengende middelen is belangrijk, vooral bij een droge huid /
Bron: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Droge huid
Een
droge huid kan ook leiden tot huidgevoeligheid. Wanneer het beschermende vocht en vet verloren gaan, kan de huid uitdrogen. Vooral de
handen, het
gezicht en de armen zijn vatbaar voor droogheid. Het dagelijks gebruik van
vochtinbrengende lotions en crèmes helpt de symptomen te voorkomen door de huid te helpen vocht vast te houden.
Eczeem
Eczeem (
atopische dermatitis) is een chronische huidaandoening die droge, jeukende plekken op de huid veroorzaakt. De huid is vaak ook gevoelig. De behandeling van eczeem omvat orale
medicatie,
steroïde crèmes en
fototherapie (lichttherapie).
Fotodermatosen
Fotodermatosen verwijst naar een abnormale reactie van de huid op zonlicht. De
UV-stralen in
zonlicht activeren het immuunsysteem en veroorzaken vervolgens een reactie in de huid. Dit kan resulteren in huiduitslag, blaren of schilferende plekken op de blootgestelde huid. De reactie verergert naarmate de huid langer aan zonlicht wordt blootgesteld. Gebieden van de huid die bedekt zijn door kleding of een hoed vertonen meestal geen symptomen. Een subtype van deze aandoening is
fytofotodermatitis (een huidreactie door contact met een plant).
Natuurlijke aanleg
Huidgevoeligheid kan ook optreden zonder een onderliggende aandoening, simpelweg omdat iemand hier een natuurlijke aanleg voor heeft. Mensen kunnen dan irritatie ervaren na blootstelling aan extreme temperaturen (zeer warm of zeer koud water), frequente temperatuurschommelingen, zonlicht en/of windstoten. Ook zijn zij vaak vatbaarder voor reacties op huidverzorgingsproducten, make-up of bepaalde soorten kleding. Andere mogelijke uitlokkende factoren zijn
hormonen,
slaapgebrek,
stress, en
luchtvervuiling.
Rosacea
Patiënten met
rosacea hebben vaak last van een rode huid en zichtbare bloedvaten, meestal in het gezicht. Bij sommige mensen verschijnen er ook kleine, met pus gevulde bultjes.
Netelroos is één van de mogelijke symptomen van huidgevoeligheid /
Bron: Hans, PixabaySymptomen
Huidgevoeligheid kan zich uiten in een of meer van de volgende symptomen:
- Een droge huid
- Een huiduitslag of netelroos
- Een jeukende huid
- Een ongelijkmatige huidtextuur
- Een pijnlijke huid of gevoeligheid bij aanraking
- Een schilferige huid
- Een strak aanvoelende huid
- Een zeer droge huid die de zenuwuiteinden in de huid niet goed beschermt
- Huidbultjes
- Huiderosie
- Puisten
- Roodheid van de huid
- Stekende of branderige gevoelens, met of zonder merkbare veranderingen in de huid
- Zonnebrand
Diagnose en onderzoeken
De meeste mensen met een gevoelige huid zoeken geen medische hulp bij lichte irritatie door huidverzorgingsproducten. Ze proberen verschillende producten totdat ze er een vinden die de huid niet irriteert. Als de klachten echter aanhouden of verergeren, is het verstandig om een arts te raadplegen. De arts kan onderzoeken of er sprake is van
huidaandoeningen zoals eczeem, rosacea of contact met een irriterende stof. Hiervoor worden vaak patchtesten (huidpleistertesten) uitgevoerd om vast te stellen of de huid gevoelig is voor bepaalde allergenen.
Behandeling en tips voor zelfzorg
Zowel medische behandelingen als thuisremedies kunnen helpen om de klachten van huidgevoeligheid te verminderen. Over het algemeen zijn er enkele aanbevelingen die de kans op huidgevoeligheid kunnen verkleinen:
Reiniging en verzorging
Zorg ervoor dat je een milde, niet-irriterende gezichtsreiniger gebruikt, speciaal geformuleerd voor de gevoelige huid. Vermijd producten met alcohol, geurstoffen en andere irriterende stoffen.
Moisturizers
Gebruik dagelijks een vochtinbrengende crème, vooral na het reinigen van de huid, om het natuurlijke vochtgehalte van de huid te herstellen en te behouden.
Bescherming tegen de zon
Draag altijd een zonnebrandcrème met een breed spectrum, met een SPF van minimaal 30, om de huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Draag daarnaast beschermende kleding zoals een hoed en zonnebril, en vermijd de zon tussen 10.00 en 16.00 uur.
Vermijden van irriterende stoffen
Vermijd blootstelling aan harde zeep, heet water, chemische schoonmaakmiddelen en andere irriterende stoffen. Kies kleding die de huid laat ademen, zoals katoen, en vermijd strakke kledingstukken die wrijving veroorzaken.
Hydratatie
Blijf goed gehydrateerd door voldoende water te drinken, wat helpt om de huid van binnenuit te hydrateren.
Gezonde voeding
Een gezonde voeding met voldoende vitamines en antioxidanten kan bijdragen aan de algehele gezondheid van de huid. Zorg voor een dieet rijk aan groenten, fruit, volle granen en gezonde vetten.
Conclusie
Een gevoelige huid kan worden beheerd door aandacht te besteden aan de dagelijkse verzorging en het vermijden van bekende triggers. Hoewel het vaak niet ernstig is, kan een aanhoudend gevoelige huid wijzen op een onderliggende aandoening, die een medische beoordeling en behandeling vereist. Met de juiste combinatie van zelfzorg en, indien nodig, medische interventie, kunnen de symptomen effectief worden beheerd.
Lees verder