Kloppend oor: oorzaken van een kloppend geluid in de oren
Een kloppend oor of een kloppend geluid in de oren kan zich plotseling of acuut voordoen en na korte tijd verdwijnen of voor langere tijd aanhouden. Het is een symptoom van een onderliggende ooraandoening of een andere lichamelijke ziekte of aandoening. Het kloppen treedt vaak synchroon op met je eigen pols en hartslag en wordt als onaangenaam ervaren. Als het lang aanhoudt, kan het als stressvol worden ervaren en psychische klachten veroorzaken. Vooral wanneer het 's nachts optreedt en je tijdens de slaap wordt gestoord, wordt het kloppende geluid een probleem. Er kan ook sprake zijn van pulsatiele tinnitus, een zeldzamere vorm van tinnitus waarbij kloppende geluiden worden gehoord in afwezigheid van een externe geluidsbron. Meestal horen de patiënten slechts aan één kant het kloppende geluid.
Een kloppend oor
Geen akoestische hallucinatie
Voor de getroffenen klinken de geluiden volledig echt: kloppende geluiden in het oor, alsof er een klein mannetje in zit die herhaaldelijk met een hamer op het trommelvlies slaat. Maar zonder medische expertise is het onmogelijk te zeggen of het oorbonzen eigenlijk een objectief geluid is of dat het een verkeerde waarneming is. Een kloppend geluid in het oor moet echter niet worden verward met akoestische
hallucinaties. Bij een kloppend geluid in het oor gaat het om twee mogelijke fenomenen:
- Het daadwerkelijk horen van geluid dat door het lichaam zelf wordt gegenereerd door het stromen van bloed in bloedvaten of het samentrekken van spieren (zogeheten 'somatogeluid').
- Een auditieve fantoompreceptie van betekenisloze geluiden (zoals bij tinnitus).
Bij een akoestische hallucinatie worden er fantoomgeluiden waargenomen die betekenisvol zijn (het horen van stemmen of muziek).
Subjectieve en objectieve oorgeluiden
Bij een kloppend of tikkend geluid in het oor wordt onderscheid gemaakt tussen subjectieve en objectieve oorgeluiden. Subjectieve oorgeluiden zijn een vorm van tinnitus en komen meestal niet synchroon met je eigen hartslag voor. Tinnitus kan ook het gevolg zijn van overmatig lawaai en ziekten zoals plotseling gehoorverlies, de
ziekte van Menière of barotrauma, hetgeen wordt veroorzaakt tussen verschillen tussen de omgevingsdruk en de druk in luchthoudende (lichaams)holten. Objectieve oorzaken van kloppen in het oor kunnen otitis media (middenoorontsteking), hoge bloeddruk of ventilatiestoornissen zijn.
Oorzaken van een kloppend oor
Er zijn meerdere oorzaken van een kloppend oor.
Kloppende oren tijdens of na het hardlopen /
Bron: Istock.com/MartinanLichamelijke inspanning
Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom je een kloppend geluid in één of beide oren ervaart. oor ervaart. Veel mensen hebben wel eens hun eigen pols horen kloppen tijdens of na sportieve of andere inspannende activiteiten, waarbij ze de pulsatie slechts tijdelijk en kort na de inspanning ervaren.
Te hoge bloeddruk, angst of hypo
Het is heel gewoon om je hartslag te horen terwijl je in bed ligt en zelden wijst dit op iets ernstigs, maar dit gevoel zal zeker verergeren als je
bloeddruk te hoog is. Als je bloeddruk normaal is, is dit hoogstwaarschijnlijk geen reden tot bezorgdheid. Het kan ook worden versterkt door een verhoogde catecholamine-afgifte. Deze stoffen worden als hormonen uitgescheiden door de bijnieren bij
angst of bij
hypoglykemie.
Oorontsteking of verwonding
Een kloppen geluid in het oor is soms ook te horen bij een
oorontsteking zoals een
middenoorontsteking of bij verwondingen aan het binnenoor. Het geluid wordt dan waargenomen in het oor omdat er geluidsgolven in het oor ontstaan als gevolg van de ontsteking of het trauma. Het kloppen treedt dan polssynchroon op.
Bloedvatstoornis
Dit geluid kan ook optreden als er een storing is in de bloedvaten is opgetreden nabij het oor. Het kloppende oor speelt ook een rol bij ziekten van de bloedvaten zoals
arteriosclerose of een aneurysma. Omdat het bloed in de bloedvaten weerstand moet overwinnen, kunnen kloppende geluiden ontstaan.
Een kloppend oor tijdens de zwangerschap /
Bron: Zerocool, PixabayZwangerschap
Gedurende een zwangerschap stroomt het bloed soms sneller, waardoor je last kunt krijgen van kloppende geluiden in het oor.
Griep en verkoudheid
Ook kan een
griepinfectie of een flinke
verkoudheid kan een kloppend geluid in vaak beide oren veroorzaken. Bij griep en verkoudheid raakt het slijmvlies ontstoken en treedt er slijmvlieszwelling op. Bij een niet goed functionerende buis van Eustachius treedt er onderdruk op in het middenoor als gevolgen waarvan zich vocht kan ophopen in dat middenoor. Dit leidt tot gehoorverlies en oorsuizen.
Chronische stress
Aanhoudende of
chronische stress kan verschillende oorgeluiden veroorzaken, zoals een kloppend geluid.
Oorsmeerprop
Soms is een afsluiting van het oor, bijvoorbeeld door een oorsmeerprop, de oorzaak van het tikkende of kloppende geluid in het oor.
Pulsatiele tinnitus
Pulsatiele tinnitus verschilt van de meer gebruikelijke vormen van
tinnitus, waarbij de geluiden die je hoort erg uiteen lopen: van piep- en fluittonen tot gesuis, gebrom en gebonk. Tinnitus is een auditieve (te maken hebbend met het gehoor) fantoomperceptie van betekenisloze geluiden. Bij pulsatiele tinnitus worden kloppende geluiden gehoord. Deze zeldzame vorm van tinnitus wordt vaak geassocieerd met de bloedstroom in de bloedvaten (slagaders en aders) die zich dicht bij de oren bevinden of een speciale gevoeligheid voor de bloedstroom rond de oren. Er zijn verschillende redenen voor het ontstaan van pulsatiele tinnitus. Veranderingen in de bloedstroom, zoals een verhoogde bloedstroom door het hele lichaam, lokale veranderingen in de bloedstroom bij de oren of turbulente bloedstroom, kunnen pulsatiele tinnitus veroorzaken. Bovendien kan
hoge bloeddruk of vaatvernauwing ten grondslag liggen aan deze specifieke vorm van tinnitus. Er zijn echter nog andere oorzaken aan te wijzen. De meest mensen ervaren pulsatiele tinnitus slechts in één oor, ofwel het linker- ofwel het rechteroor. Men kan de geluiden steeds horen, terwijl anderen de pulserende geluiden alleen ervaren wanneer ze gaan liggen. Afhankelijk van de onderliggende oorzaak kunnen er bijkomende klachten optreden.
Huisarts raadplegen
Als het kloppend geluid in de oren na drie dagen niet verdwijnt, is het verstandig om je huisarts te raadplegen. Ook als je andere symptomen hebt, zoals
oorpijn, duizeligheid of
misselijkheid, moet je contact opnemen met je huisarts.
Onderzoek en diagnose
Als de huisarts of KNO-arts (als je bent doorverwezen) ziet in vaak één oogopslag of het oor geblokkeerd is (bijvoorbeeld door oorsmeer of door een ontsteking van de gehoorgang) of dat er wat anders aan de hand is. De arts zal je oor inspecteren en een gehoortest (laten) afnemen bij een KNO-arts of audiologisch centrum. De arts kan de gehoorzenuw meten en de centrale gehoorgang in de hersenen controleren met magnetische resonantiebeeldvorming (MRI). Een uitgebreid
bloedonderzoek kan ook deel uitmaken van het onderzoek.
Behandeling van een kloppend geluid in de oren
De behandeling van een kloppend geluid in je oor hangt af van de oorzaak.
Griep of verkoudheid
Bij griep of verkoudheid, zal het geluid verdwijnen zodra je hersteld bent (of eerder). Een oorsmeerprop wordt behandeld door de oren uit te spuiten/zuigen.
Bacteriële infectie
Als het bonzen in het oor het gevolg is van een bacteriële infectie, wordt een antibioticum gebruikt om de symptomen te verlichten. Antibiotica zijn ook de voorkeursbehandeling voor middenoorontstekingen, zodat gehoorschade kan worden voorkomen. Pijnstillers kunnen ook worden gebruikt voor bijkomende oorpijn.
Zwelling van de luchtwegen of gehoorgang
Als gezwollen luchtwegen of gehoorgangen de oorzaak zijn van het kloppende geluid, kan een decongestivum helpen. Een decongestivum werkt vaatvernauwend en veroorzaakt daardoor vermindering van de doorbloeding van het slijmvlies. Neusdruppels hebben hun waarde bewezen bij verkoudheid, oordruppels voor zwelling van de gehoorgangen. Het toedienen van de druppels vermindert de onderdruk in het KNO-gebied, waardoor het kloppende geluid in het oor verdwijnt.
Psychotherapie bij een psychische oorzaak van kloppende geluiden in het oor /
Bron: Wavebreakmedia/Shutterstock.comPsychische oorzaak
Als het bonzen in het oor het gevolg is van psychische oorzaken, moet worden geprobeerd de achtergrond voor de innerlijke spanning te achterhalen. Dit kan gedaan worden als onderdeel van gesprekken met een maatschappelijk werker, een praktijkondersteuner van de huisarts of in psychotherapie. Als er sprake is van aanhoudende stress kunnen ontspanningstechnieken helpen, evenals het reduceren van de stressbronnen en het anders omgaan met stress. Ontspannende baden met
lavendel,
valeriaan of
citroenmelisse helpen ook bij verhoogde stress in het dagelijks leven.
Prognose
De prognose van een kloppend geluid in je oor hangt af van de onderliggende oorzaak. Als het geluid wordt veroorzaakt door iets tijdelijk, zoals oorsmeer of een infectie, zal het probleem meestal verdwijnen zodra de onderliggende oorzaak is behandeld. Bij ernstigere oorzaken, zoals vaatproblemen of pulsatiele tinnitus, kan de prognose variëren.
In veel gevallen is pulsatiele tinnitus niet ernstig en kan het, met de juiste behandeling of aanpassing, beheersbaar worden. Het kan echter soms langer duren voordat de oorzaak wordt gevonden en de juiste behandeling wordt toegepast. Hoewel de kloppende geluiden soms chronisch kunnen zijn, zijn er manieren om de symptomen te verlichten en de impact ervan op je dagelijks leven te verminderen.
Het is belangrijk om op tijd medische hulp in te schakelen. Met de juiste behandeling is de vooruitzicht vaak positief, maar het kan wel wat tijd kosten om verbetering op te merken.
Preventie
Hoe kan het kloppende geluid in het oor worden voorkomen? Dat kan op diverse manieren. Om gehoorschade door hoge geluidsniveaus te voorkomen, moet het oor worden beschermd tegen extreem volume. Bij een bezoek aan discotheken en concerten of werken met lawaaierige machines, is het belangrijk om te zorgen voor voldoende gehoorbescherming. Om griep en verkoudheid te voorkomen, is het verstandig om de eigen weerstand te optimaliseren, hoesters en proesters te vermijden en frequent je handen te wassen met water en zeep. Gehoorgeluiden veroorzaakt door vaatafzettingen kunnen alleen worden voorkomen met een uitgebalanceerd, vetarm en gevarieerd dieet. Psychosomatisch klachten kunnen worden voorkomen met een bewuste, stressverminderde levensstijl en goede copingvaardigheden.
Lees verder