Kloppend oor: oorzaken van een kloppend geluid in de oren

Kloppend oor: oorzaken van een kloppend geluid in de oren Een kloppend oor of een kloppend geluid in de oren kan zich plotseling of acuut voordoen en na korte tijd verdwijnen of voor langere tijd aanhouden. Het is een symptoom van een onderliggende ooraandoening of een andere lichamelijke ziekte of aandoening. Het kloppen treedt vaak synchroon op met je eigen pols en hartslag en wordt als onaangenaam ervaren. Als het lang aanhoudt, kan het als stressvol worden ervaren en psychische klachten veroorzaken. Vooral wanneer het 's nachts optreedt en je tijdens de slaap wordt gestoord, wordt het kloppende geluid een probleem. Er kan ook sprake zijn van pulsatiele tinnitus, een zeldzamere vorm van tinnitus waarbij kloppende geluiden worden gehoord in afwezigheid van een externe geluidsbron. Meestal horen de patiënten slechts aan één kant het kloppende geluid.

Een kloppend oor

Geen akoestische hallucinatie

Voor de getroffenen klinken de geluiden volledig echt: kloppende geluiden in het oor, alsof er een klein mannetje in zit die herhaaldelijk met een hamer op het trommelvlies slaat. Maar zonder medische expertise is het onmogelijk te zeggen of het oorbonzen eigenlijk een objectief geluid is of dat het een verkeerde waarneming is. Een kloppend geluid in het oor moet echter niet worden verward met akoestische hallucinaties. Bij een kloppend geluid in het oor gaat het om twee mogelijke fenomenen:
 • Het daadwerkelijk horen van geluid dat door het lichaam zelf wordt gegenereerd door het stromen van bloed in bloedvaten of het samentrekken van spieren (zogeheten 'somatogeluid').
 • Een auditieve fantoompreceptie van betekenisloze geluiden (zoals bij tinnitus).

Bij een akoestische hallucinatie worden er fantoomgeluiden waargenomen die betekenisvol zijn (het horen van stemmen of muziek).

Subjectieve en objectieve oorgeluiden

Bij een kloppend of tikkend geluid in het oor wordt onderscheid gemaakt tussen subjectieve en objectieve oorgeluiden. Subjectieve oorgeluiden zijn een vorm van tinnitus en komen meestal niet synchroon met je eigen hartslag voor. Tinnitus kan ook het gevolg zijn van overmatig lawaai en ziekten zoals plotseling gehoorverlies, de ziekte van Menière of barotrauma, hetgeen wordt veroorzaakt tussen verschillen tussen de omgevingsdruk en de druk in luchthoudende (lichaams)holten. Objectieve oorzaken van kloppen in het oor kunnen otitis media (middenoorontsteking), hoge bloeddruk of ventilatiestoornissen zijn.

Oorzaken van een kloppend oor

Er zijn meerdere oorzaken van een kloppend oor.

Kloppende oren tijdens of na het hardlopen / Bron: Istock.com/MartinanKloppende oren tijdens of na het hardlopen / Bron: Istock.com/Martinan

Lichamelijke inspanning

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom je een kloppend geluid in één of beide oren ervaart. oor ervaart. Veel mensen hebben wel eens hun eigen pols horen kloppen tijdens of na sportieve of andere inspannende activiteiten, waarbij ze de pulsatie slechts tijdelijk en kort na de inspanning ervaren.

Te hoge bloeddruk, angst of hypo

Het is heel gewoon om je hartslag te horen terwijl je in bed ligt en zelden wijst dit op iets ernstigs, maar dit gevoel zal zeker verergeren als je bloeddruk te hoog is. Als je bloeddruk normaal is, is dit hoogstwaarschijnlijk geen reden tot bezorgdheid. Het kan ook worden versterkt door een verhoogde catecholamine-afgifte. Deze stoffen worden als hormonen uitgescheiden door de bijnieren bij angst of bij hypoglykemie.

Oorontsteking of verwonding

Een kloppen geluid in het oor is soms ook te horen bij een oorontsteking zoals een middenoorontsteking of bij verwondingen aan het binnenoor. Het geluid wordt dan waargenomen in het oor omdat er geluidsgolven in het oor ontstaan ​​als gevolg van de ontsteking of het trauma. Het kloppen treedt dan polssynchroon op.

Bloedvatstoornis

Dit geluid kan ook optreden als er een storing is in de bloedvaten is opgetreden nabij het oor. Het kloppende oor speelt ook een rol bij ziekten van de bloedvaten zoals arteriosclerose of een aneurysma. Omdat het bloed in de bloedvaten weerstand moet overwinnen, kunnen kloppende geluiden ontstaan.

Een kloppend oor tijdens de zwangerschap / Bron: Zerocool, PixabayEen kloppend oor tijdens de zwangerschap / Bron: Zerocool, Pixabay

Zwangerschap

Gedurende een zwangerschap stroomt het bloed soms sneller, waardoor je last kunt krijgen van kloppende geluiden in het oor.

Griep en verkoudheid

Ook kan een griepinfectie of een flinke verkoudheid kan een kloppend geluid in vaak beide oren veroorzaken. Bij griep en verkoudheid raakt het slijmvlies ontstoken en treedt er slijmvlieszwelling op. Bij een niet goed functionerende buis van Eustachius treedt er onderdruk op in het middenoor als gevolgen waarvan zich vocht kan ophopen in dat middenoor. Dit leidt tot gehoorverlies en oorsuizen.

Chronische stress

Aanhoudende of chronische stress kan verschillende oorgeluiden veroorzaken, zoals een kloppend geluid.

Oorsmeerprop

Soms is een afsluiting van het oor, bijvoorbeeld door een oorsmeerprop, de oorzaak van het tikkende of kloppende geluid in het oor.

Pulsatiele tinnitus

Pulsatiele tinnitus verschilt van de meer gebruikelijke vormen van tinnitus, waarbij de geluiden die je hoort erg uiteen lopen: van piep- en fluittonen tot gesuis, gebrom en gebonk. Tinnitus is een auditieve (te maken hebbend met het gehoor) fantoomperceptie van betekenisloze geluiden. Bij pulsatiele tinnitus worden kloppende geluiden gehoord. Deze zeldzame vorm van tinnitus wordt vaak geassocieerd met de bloedstroom in de bloedvaten (slagaders en aders) die zich dicht bij de oren bevinden of een speciale gevoeligheid voor de bloedstroom rond de oren. Er zijn verschillende redenen voor het ontstaan van pulsatiele tinnitus. Veranderingen in de bloedstroom, zoals een verhoogde bloedstroom door het hele lichaam, lokale veranderingen in de bloedstroom bij de oren of turbulente bloedstroom, kunnen pulsatiele tinnitus veroorzaken. Bovendien kan hoge bloeddruk of vaatvernauwing ten grondslag liggen aan deze specifieke vorm van tinnitus. Er zijn echter nog andere oorzaken aan te wijzen. De meest mensen ervaren pulsatiele tinnitus slechts in één oor, ofwel het linker- ofwel het rechteroor. Men kan de geluiden steeds horen, terwijl anderen de pulserende geluiden alleen ervaren wanneer ze gaan liggen. Afhankelijk van de onderliggende oorzaak kunnen er bijkomende klachten optreden.

Huisarts raadplegen

Als het kloppend geluid in de oren na drie dagen niet verdwijnt, is het verstandig om je huisarts te raadplegen. Ook als je andere symptomen hebt, zoals oorpijn, duizeligheid of misselijkheid, moet je contact opnemen met je huisarts.

Onderzoek van de gehoorgang en het trommelvlies / Bron: Staff Sgt. Alesia Goosic, Wikimedia Commons (Publiek domein)Onderzoek van de gehoorgang en het trommelvlies / Bron: Staff Sgt. Alesia Goosic, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Onderzoek en diagnose

Als de huisarts of KNO-arts (als je bent doorverwezen) ziet in vaak één oogopslag of het oor geblokkeerd is (bijvoorbeeld door oorsmeer of door een ontsteking van de gehoorgang) of dat er wat anders aan de hand is. De arts zal je oor inspecteren en een gehoortest (laten) afnemen bij een KNO-arts of audiologisch centrum. De arts kan de gehoorzenuw meten en de centrale gehoorgang in de hersenen controleren met magnetische resonantiebeeldvorming (MRI). Een uitgebreid bloedonderzoek kan ook deel uitmaken van het onderzoek.

Behandeling van een kloppend geluid in de oren

De behandeling van een kloppend geluid in je oor hangt af van de oorzaak.

Griep of verkoudheid

Bij griep of verkoudheid, zal het geluid verdwijnen zodra je hersteld bent (of eerder). Een oorsmeerprop wordt behandeld door de oren uit te spuiten/zuigen.

Bacteriële infectie

Als het bonzen in het oor het gevolg is van een bacteriële infectie, wordt een antibioticum gebruikt om de symptomen te verlichten. Antibiotica zijn ook de voorkeursbehandeling voor middenoorontstekingen, zodat gehoorschade kan worden voorkomen. Pijnstillers kunnen ook worden gebruikt voor bijkomende oorpijn.

Zwelling van de luchtwegen of gehoorgang

Als gezwollen luchtwegen of gehoorgangen de oorzaak zijn van het kloppende geluid, kan een decongestivum helpen. Een decongestivum werkt vaatvernauwend en veroorzaakt daardoor vermindering van de doorbloeding van het slijmvlies. Neusdruppels hebben hun waarde bewezen bij verkoudheid, oordruppels voor zwelling van de gehoorgangen. Het toedienen van de druppels vermindert de onderdruk in het KNO-gebied, waardoor het kloppende geluid in het oor verdwijnt.

Psychotherapie bij een psychische oorzaak van kloppende geluiden in het oor / Bron: Wavebreakmedia/Shutterstock.comPsychotherapie bij een psychische oorzaak van kloppende geluiden in het oor / Bron: Wavebreakmedia/Shutterstock.com

Psychische oorzaak

Als het bonzen in het oor het gevolg is van psychische oorzaken, moet worden geprobeerd de achtergrond voor de innerlijke spanning te achterhalen. Dit kan gedaan worden als onderdeel van gesprekken met een maatschappelijk werker, een praktijkondersteuner van de huisarts of in psychotherapie. Als er sprake is van aanhoudende stress kunnen ontspanningstechnieken helpen, evenals het reduceren van de stressbronnen en het anders omgaan met stress. Ontspannende baden met lavendel, valeriaan of citroenmelisse helpen ook bij verhoogde stress in het dagelijks leven.

Preventie

Hoe kan het kloppende geluid in het oor worden voorkomen? Dat kan op diverse manieren. Om gehoorschade door hoge geluidsniveaus te voorkomen, moet het oor worden beschermd tegen extreem volume. Bij een bezoek aan discotheken en concerten of werken met lawaaierige machines, is het belangrijk om te zorgen voor voldoende gehoorbescherming. Om griep en verkoudheid te voorkomen, is het verstandig om de eigen weerstand te optimaliseren, hoesters en proesters te vermijden en frequent je handen te wassen met water en zeep. Gehoorgeluiden veroorzaakt door vaatafzettingen kunnen alleen worden voorkomen met een uitgebalanceerd, vetarm en gevarieerd dieet. Psychosomatisch klachten kunnen worden voorkomen met een bewuste, stressverminderde levensstijl en goede copingvaardigheden.

Lees verder

© 2020 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Scheikunde - Reactievergelijkingen kloppend makenScheikunde - Reactievergelijkingen kloppend makenReactievergelijkingen in scheikunde is een veel voorkomend begrip. Deze reactievergelijkingen kunnen worden gezien als e…
Zwanger: wanneer klopt het hartjeZwanger: wanneer klopt het hartjeWie zwanger is, wil zo snel mogelijk het hartje van de baby zien kloppen. Dit kan middels een echo met zes weken zwanger…
Wat vertellen de oren van een paard u?Wat vertellen de oren van een paard u?De oren van een paard kunnen, in tegenstelling tot de oren van een mens, ons een hoop duidelijk maken door ze te bewegen…
Surround geluidOpnamen in mono stammen uit de prehistorie. Eenvoudige stereo is ook zo goed als achterhaald. Tegenwoordig willen we het…

Gevoelige huid (huidgevoeligheid): Oorzaken en behandelingGevoelige huid (huidgevoeligheid): Oorzaken en behandelingEen gevoelige huid is een veel voorkomend probleem. Patiënten met een gevoelige huid reageren sterk op chemicaliën, kleu…
Blauwe tong: oorzaken van een blauwe of paarse tongkleurBlauwe tong: oorzaken van een blauwe of paarse tongkleurSommige mensen merken op een gegeven ogenblik dat ze een paarse of blauwe tong hebben. De blauwe verkleuring kan aan de…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Anemone123, Pixabay
 • Dr. Jörg Grünwald en Christof Jänicke. Praktisch handboek plantengeneeskunde van A tot Z. Zuidnederlandse uitgeverij NV, zj.
 • https://schedelbasisaandoeningen.mumc.nl/pulsatiele-tinnitus
 • https://www.hearhereindy.com/hearing-your-heartbeat
 • https://hoorzorgbakker.nl/tinnitus/
 • https://www.henw.org/artikelen/tinnitus
 • https://www.acuclinic.nl/laser%20acupuncture.htm
 • https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/is-it-worrisome-to-hear-a-pulse-in-my-ear
 • https://www.medicinenet.com/hearing_heartbeat_in_ears/ask.htm
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Catecholamine
 • https://www.hoorstichting.nl/het-gehoor/tinnitus/
 • https://hulpgids.nl/informatie/ziektebeelden/akoestische-hallucinaties/
 • https://www.hoorzaken.nl/gehoorproblemen/auditieve-hallucinaties/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Barotrauma
 • https://www.tinnitracks.com/nl/matching
 • https://www.oorsuizen.nl/informatie-oorsuizen/diagnose-tinnitus/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Decongestivum
 • http://therapeuticumvenkelveld.nl/griep-preventie/
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/319494
 • Prof. dr. R.O.B. Gans, prof. dr. P.E.Y. Van Schil, prof. dr. J.P. Vandenbroucke, prof. dr. C. van Weel (hoofdred.). Codex Medicus. Reed Business, Amsterdam, 13e geheel herziene en opnieuw bewerkte druk, 2009, tweede en derde oplage 2010 en 2012.
 • Afbeelding bron 1: Istock.com/Martinan
 • Afbeelding bron 2: Zerocool, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Staff Sgt. Alesia Goosic, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 4: Wavebreakmedia/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 28-04-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 24
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.