InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Aandoeningen > Verstopte oren: dichte oren (zelf) oplossen en behandelen

Verstopte oren: dichte oren (zelf) oplossen en behandelen

Verstopte oren: dichte oren (zelf) oplossen en behandelen Verstopte oren of oren die dichtzitten, is een klacht die relatief vaak voorkomt. Verstopte oren is een vervelende klacht. Als je oren dichtzitten of verstopt zijn, heb je een verstopt gevoel in het oor en soms pijn in het oor. Vaak hoor je ook minder goed met het betreffende oor en je voelt soms meer druk in de gehoorgang. Verstopte oren worden veelal veroorzaakt doordat de gehoorgang met een propje oorsmeer verstopt is. Een oorsmeerprop kan door een smalle gehoorgang komen of door het terugduwen van oorsmeer door een wattenstaafje. Ook kan een verstopt oor veroorzaakt worden door verstopping van de buis van Eustachius, welke de oren met de achterkant van de neus verbindt. Dit kan gebeuren door verkoudheid of allergie. Maar het kan ook optreden bij het vliegen of duiken. Je oor kan ook dicht raken tijdens het zwemmen doordat je water in je oor hebt gekregen. Er zijn een aantal maatregelen die je kunt nemen om een verstopt oor zelf op te lossen.

Symptomen

Afhankelijk van de oorzaak kunnen verstopte oren gepaard gaan met één of meer van de volgende symptomen:
 • druk op de oren ofwel
 • een drukkend gevoel in de gehoorgang;
 • minder goed horen dan voorheen (gehoorverlies)
 • pijn in je oor of oorpijn
 • een verstopt gevoel in het oor, je oor zit 'dicht'

Verstopte oren door oorsmeer / Bron: Didier Descouens, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Verstopte oren door oorsmeer / Bron: Didier Descouens, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Verstopte oren door oorsmeer

Een oorsmeerprop is de meest voorkomende oorzaak van dichte of verstopte oren. De talloze oorsmeerklieren in de wand van het buitenste eenderde deel van de gehoorgang produceren steeds oorsmeer (oorwas, cerumen). Deze substantie heeft een belangrijke taak; het beschermt niet alleen de gehoorgang (tegen uitdroging), maar ook het trommelvlies. Het zurige oorsmeer beschermt tevens tegen bacteriën en schimmels. En doordat het vettig is, heeft het ook een beschermende werking tegen vocht (waterafstoting). Ook vangt het goedje stof, vuil en insecten op, zodat het niet verder komt dan de ingang van de gehoorgang.

Aanmaak en afvoer van oorsmeer

De aanmaak en afvoer van oorsmeer is in evenwicht, maar kan door allerlei factoren uit balans raken en problemen veroorzaken. Bijvoorbeeld door het ouder worden, waardoor oorsmeer sneller indikt en hard en brokkelig wordt. Het terugduwen van oorsmeer door een wattenstaafje of het peuteren in je oor met bepaalde voorwerpen, zijn ook veel voorkomende oorzaken. Een andere oorzaak is ziekten, bijvoorbeeld eczeem of diabetes. Overmatige haargroei in de gehoorgang of een smalle gehoorgang door afwijkende bouw, zijn ook mogelijke oorzaken.

Oor laten uitspuiten

Een oorsmeerprop die de gehoorgang afsluit, moet soms behandeld worden door de huisarts. Deze kan de prop direct uitspuiten met lauwwarm water. Soms moet de prop met een speciaal instrumentje verwijderd worden. Bij een hardnekkige oorprop die er niet uit wil, kan het geboden zijn om na drie dagen deze opnieuw te laten uitspuiten. In de tussenliggende dagen kun je driemaal daags een paar druppels slaolie, olijfolie of (soda)water in het oor druppelen.

Olijfolie in het oor druppelen

Voorkomen is beter dan genezen. Bij stug oorsmeer, is het raadzaam om bij tijd en wijle een paar druppeltjes sla- of olijfolie in je oor te druppelen. Dit voorkomt verstopte oren door oorsmeer.

Soda-oplossing in het oor

Een andere methode om het oorsmeer dunner te maken, waardoor het gemakkelijker naar buiten kan, is druppelen met sodawater. Door regelmatig te druppelen met een soda-oplossing bij oorsmeer, zul je merken dat je veel minder vaak naar de huisartspraktijk hoeft te komen om je oren te laten uitspuiten. Een soda-oplossing werkt doorgaans beter dan olie. Vettig oorsmeer lost prima in het sodawater op. Enkele druppels lichaamswarm sodawater in het oor volstaat. Daarna een aantal minuten laten inwerken (waarbij je je hoofd opzij houdt). Als je dit drie dagen achterelkaar doet, wordt het oorsmeer dermate zacht, dat het er vaak vanzelf uitloopt en de kans bestaat dat je niet meer naar de huisarts hoeft.

12 = buis van Eustachius / Bron: Iain, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)12 = buis van Eustachius / Bron: Iain, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Dicht oor door verkoudheid

Buis van Eustachius verstopt

De buis van Eustachius kan verstopt raken als gevolg van een verkoudheid of allergie. Doordat er geen lucht meer in kan, verandert de druk en kan zich soms vloeistof opbouwen in het oor. Dit kan klachten geven als pijn in het oor, een vol gevoel in het oor en soms ook oorgeluiden (suizen). Je gehoor is vaak slechter en je kunt last krijgen van duizeligheid en moeite om het evenwicht te bewaren. Deze klachten kunnen verergeren als je snel van hoogte verandert (vliegen of rijden in de bergen).

Maatregelen om de buis van Eustachius te openen

Er zijn een aantal maatregelen die je kunt nemen om de buis van Eustachius, welke de neus/keelholte met het oor verbindt, te openen waardoor de luchtdruk normaliseert:
 • Edmonds techniek: span je zachte gehemelte achterin je keel aan, evenals je keelspieren. Breng daarna je kaak naar voren en beweeg deze van voor naar achter en van links naar rechts. Je zult merken dat je buisjes opengaan. Dan de neus sluiten en zachtjes blazen.
 • Valsalva-manoeuvre: hierbij forceer je lucht door de verstopte gehoorgang. Haal eerst diep adem. Daarna je mond sluiten en je neus dichtknijpen. Vervolgens lucht uitblazen door je gesloten neusgaten. Als het goed is hoor je een krakend-ploppend geluid in je oren.
 • Toynbee-techniek. Deze is bedoeld om de buis van Eustachius te openen. Knijp je neus dicht en neem vervolgens een slokje water. Slik dit door en herhaal dit proces totdat je voelt dat je oren open ploppen.

Oren dicht na het vliegen / Bron: Fuzz, PixabayOren dicht na het vliegen / Bron: Fuzz, Pixabay

Oren dicht na vliegen

Bij het opstijgen en dalen van een vliegtuig kan er oorpijn optreden. Dit fenomeen staat bekend als 'aerotitis media' en ontstaat door een plotseling optredend drukverschil in het middenoor en de omringende omgevingsluchtdruk. Er komt dientengevolge spanning op het trommelvlies te staan. Dit is wat je voelt. Hier kun je soms ook nog langere tijd na het vliegen last van hebben.

Oren dicht na vliegen: tips

Je kunt dit tegengaan door de buis van Eustachius te manipuleren, waardoor de lucht in het middenoor sneller kan ontsnappen. Dit zorgt ervoor dat het drukverschil tussen middenoor en omgeving sneller wordt genormaliseerd. Dit kun je doen door bepaalde bewegingen te maken: door te slikken, te geeuwen, door je onderkaak heen en weer te bewegen en door de Valsalva-manoeuvre uit te voeren (zie boven). Het kauwen op kauwgom of een snoepje, kan ook helpen. Hiermee wek je namelijk ook bepaalde bewegingen op die ervoor zorgen dat de buis van Eustachius wordt opgerekt.

Oor dicht na zwemmen / Bron: Jarmoluk, PixabayOor dicht na zwemmen / Bron: Jarmoluk, Pixabay

Oor dicht na zwemmen

Is je oor verstopt door water? Je kunt onbedoeld water in je oren krijgen tijdens het zwemmen, douchen of als je in bad bent geweest. Door water in het oor kun je last krijgen van een zogeheten 'zwemmersoor' of 'gehoorgangontsteking', een ontsteking van het oor die zeer hinderlijk en pijnlijk kan zijn. Je kunt dit voorkomen door ervoor te zorgen dat je bij het douchen en het wassen van je haar, geen water en zeep in het oor krijgt. En na het zwemmen of douchen, is het raadzaam de oorschelp en de ingang van de gehoorgang goed te drogen. Daarnaast is het verstandig om bij het zwemmen (zwem)oordopjes te gebruiken. Je kunt ook oordruppels gebruiken, die speciaal zijn bedoeld om vocht uit je oor te krijgen.

Water uit je oor krijgen

Het is vrij eenvoudig om water uit je oor te krijgen. Dit kun je doen door een vacuüm in je oor te maken. Richt het oor met water erin naar beneden. Druk vervolgens met de palm van je hand op je oor. Doe dit met een pompende beweging waarbij je een 'plop' hoort en het water er uit komt. Een andere methode is door gewoon op je zij te gaan liggen met het oor naar beneden gericht. Na enkele minuten zorgt de zwaartekracht ervoor dat het water uit je oor stroomt.

Vreemd voorwerp in het oor

Dit is een probleem dat vaker voorkomt bij kinderen dan bij volwassenen. Als vreemde voorwerpen in het oor worden geplaatst, kunnen ze de gehoorgang blokkeren. Zelfs als ze het kanaal niet volledig blokkeren, kan het oor proberen om zichzelf te beschermen door rond het object meer oorsmeer te produceren. Het resultaat is, hoe dan ook, een verstopt oor. De eenvoudigste methode om dit probleem het hoofd te bieden, is verwijdering van het voorwerp door een arts.

Akoestisch neuroom

Een akoestisch neuroom is een goedaardige tumor in de zenuw die het binnenoor verbindt met de hersenen. Deze tumoren zijn meestal klein en groeien traag. Naarmate ze groter worden, kunnen ze de zenuwen in het binnenoor onder druk zetten. Dit kan een verstopt oor, gehoorverlies en een piep in het oor veroorzaken.

Verstopte oren zelf oplossen en behandelen

Je kunt verstopte oren zelf oplossen in een groot aantal gevallen. Naast de hierboven vermelde zelfzorgmaatregelen, zijn er nog andere dingen die je kunt doen als je last hebt van dichte oren of verstopte oren.

Valsalva-manoeuvre

Deze eenvoudige handeling helpt om je buis van Eustachius te openen. Haal diep adem en knijp in je neus. Houd je mond gesloten en probeer voorzichtig door je neus te ademen. Dit zou voldoende druk moeten creëren om het oor te laten 'ploppen'. Blaas niet te hard om beschadiging van het trommelvlies te voorkomen. Zodra je de buis van Eustachius opent, kauw dan op kauwgom of zuig op een hard snoepje om het open te houden.

Stoom inademen

Zet een warme douche aan en zit gedurende 10 tot 15 minuten in de badkamer. De stoom uit de douche helpt slijm in het oor op te lossen. Een andere optie is het plaatsen van een warm washandje over je oor.

Ingesloten vocht verwijderen

Steek je wijsvinger in het betreffende oor en beweeg je vinger voorzichtig heen en neer. Deze techniek helpt bij het verwijderen van ingesloten vocht. Een föhn op een laag niveau op enkele centimeters van je oor plaatsen kan ook helpen om het vocht in het oor te laten drogen.

Troebele appelazijn / Bron: Veganbaking.net, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Troebele appelazijn / Bron: Veganbaking.net, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Alcohol en appelazijn

Om een bacteriële infectie die verstopte oren veroorzaakt, te lijf te gaan, kun je een combinatie van alcohol en appelazijn gebruiken.
 • Meng gelijke hoeveelheden alcohol en appelazijn.
 • Ga op je zij liggen en gebruik een druppelaar om een paar druppels van dit mengsel in het aangetaste oor te doen.
 • Om te voorkomen dat het mengsel uitloopt, plaats je een watje in het oor en til je je hoofd niet op.
 • Rust vijf tot tien minuten zodat het mengsel zijn werk kan doen.
 • Als het andere oor ook is verstopt, herhaal je het proces met het andere oor.

Vrij verkrijgbare medicijnen

Vrij verkrijgbare medicatie kan een verstopt oor behandelen dat wordt veroorzaakt door een bijholteontsteking, verkoudheid of allergie. Neem een middel dat gezwollen slijmvliezen doet slinken (decongestivum) of neem een ​​allergiemiddel (antihistaminicum).

Oordruppels

Er zijn vrij verkrijgbare middelen tegen oorsmeer (oorspray of oordruppels), waarmee het oorsmeer opgelost kan worden. Hierbij gaat het om het verdunnen van het oorsmeer en het vergemakkelijken van de afvoer ervan.

Veel water drinken bij verstopte oren en duizeligheid / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.comVeel water drinken bij verstopte oren en duizeligheid / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.com

Verstopte oren en duizeligheid

Een opgebouwde druk in het binnenoor, inclusief druk veroorzaakt door problemen met de bijholten, kan soms duizeligheid veroorzaken. Neem hierbij de volgende maatregelen:
 • Maak geen snelle bewegingen. Sta niet te snel op of schud je hoofd niet te snel.
 • Drink veel vocht of water. Als je gehydrateerd blijft, blijft het slijm van de neus dun. Dat helpt om het te draineren en betekent minder nachtelijke benauwdheid.
 • Vermijd cafeïne, zout, alcohol en tabaksproducten. Deze kunnen je bloedcirculatie beïnvloeden en kleine veranderingen in de bloedstroom kunnen je oren beïnvloeden.

Huisarts raadplegen

Meestal zijn oorklachten zoals verstopte oren gerelateerd aan een probleem met de bijholten. Het is meestal niet ernstig en de klachten duren vaak niet lang. Meestal gaan ze vanzelf weg. Raadpleeg je huisarts als je:
 • Koorts hebt;
 • Je hoofdpijn, aangezichtspijn of oorpijn of zwellingen hebt die niet beter worden met vrij verkrijgbare medicijnen;
 • Symptomen langer duren dan een week of blijven terugkomen.

Lees verder

© 2016 - 2019 Tartuffel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Oorzaak en oplossingen bij dichte orenOorzaak en oplossingen bij dichte orenDichte oren zijn erg vervelend! De buitenwereld lijkt heel ver weg, terwijl je jezelf maar al te goed kan horen. Ook kan…
Last van verstopte oren?Wellicht heeft iedereen het wel al eens meegemaakt: zo een vervelende druk in de oren. Alsof ze als het ware 'verstopt'…
Oren dicht of verstopt? Zo krijg je ze weer openOren dicht of verstopt? Zo krijg je ze weer openAls je oren dicht of verstopt zijn kan dat heel vervelend zijn. Je kan jezelf wel goed horen, maar je moet veel moeite d…
Verstopt oor; oorzaak en behandelingVerstopt oor; oorzaak en behandelingEen verstopt oor is lastig, je hoort bijna niets meer en de geluiden van binnenuit, zoals je hartslag en je eigen stem z…
Oren uitspuitenOren uitspuitenDe oren kunnen verstopt raken als gevolg van een oorsmeerprop. Een oorsmeerprop is een prop vol met kleverig of gedroogd…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
 • A. Vogel. Last van verstopt oor of oren dicht. https://www.avogel.nl/gezondheid/dossier-oor-klachten/11-last-van-verstopt-oor-oren-dicht.php (ingezien op 2-8-2019)
 • Healthline. Why Does My Ear Feel Clogged? https://www.healthline.com/health/why-does-my-ear-feel-clogged (ingezien op 18-12-2017)
 • http://www.kno.nl/index.php/patienten-informatie/oor/oorsmeer/
 • http://www.widar.nl/huisartsen/huisartsenpraktijk-laan-van-beek-en-royen/tips-voor-zelfzorg/verstopte-oren/
 • http://nl.wikihow.com/Water-uit-je-oor-krijgen
 • http://nl.wikihow.com/Zo-maak-je-je-binnenoor-of-buis-van-Eustachius-open
 • http://www.hoorzaken.nl/het-oor/buis-van-eustachius/
 • http://www.top10homeremedies.com/how-to/get-rid-clogged-ears.html
 • http://www.webmd.com/allergies/stuffy-ears-sinuses#1
 • http://clearearinc.com/why-does-my-ear-feel-clogged/
 • https://www.thuisarts.nl/verstopt-oor/ik-heb-last-van-verstopt-oor
 • https://www.dokterdokter.nl/aandoening/oorpijn-bij-vliegreizen/
 • Top10homeremedies.com. How to Get Rid of Clogged Ears. https://www.top10homeremedies.com/how-to/get-rid-clogged-ears.html (ingezien op 18-12-2017)
 • WebMD. Your Stuffy Ears and Sinuses: What’s the Link? https://www.webmd.com/allergies/stuffy-ears-sinuses#1 (ingezien op 18-12-2017)
 • Afbeelding bron 1: Didier Descouens, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Iain, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Fuzz, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: Jarmoluk, Pixabay
 • Afbeelding bron 5: Veganbaking.net, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
 • Afbeelding bron 6: Mimagephotography/Shutterstock.com

Reageer op het artikel "Verstopte oren: dichte oren (zelf) oplossen en behandelen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tartuffel
Laatste update: 05-09-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Griep en verkoudheid
Bronnen en referenties: 21
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!