Huidschade door blootstelling aan UV-straling van de zon
Hoewel blootstelling aan voldoende zonlicht essentieel is voor het behoud van gezonde vitamine D-waarden, kan overmatige blootstelling aan de zon schadelijke effecten hebben op de huid. De hitte van de zon kan de huid uitdrogen en de natuurlijke olievoorraad verminderen, wat leidt tot een droge huid. Bovendien kunnen andere schadelijke effecten optreden, zoals sproeten en zonnebrand. Ultraviolet (UV) straling van de zon veroorzaakt langdurige veranderingen in de huidstructuur en verhoogt het risico op huidkanker. De behandelmethode varieert afhankelijk van de aard en ernst van de zonneschade. Het belangrijkste advies om zonschade te voorkomen, is het gebruik van zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.
Actinische cheilitis
Actinische cheilitis is een vorm van huidschade die ontstaat door langdurige blootstelling aan
zonlicht. Dit resulteert in schilferige plekken, droogheid en barstjes aan de lippen, vaak vergezeld van zwelling (
gezwollen lip). De scherpe grens tussen de lip en de huid kan vervagen. Actinische cheilitis kan ontaarden in een
plaveiselcelcarcinoom, een type
huidkanker, daarom is tijdige medische controle noodzakelijk.
Actinische keratose en beschadigde huid door zon
Een
actinische keratose verschijnt als een kleine bobbel met een schuurpapierachtige textuur of een hardnekkige schilferige huid met een gekarteld, scherp oppervlak in kleuren variërend van roze tot bruin. Deze aandoening ontstaat op huidgebieden die herhaaldelijk zijn blootgesteld aan UV-licht en kan een aanwijzing zijn voor een verhoogd risico op huidkanker. Ongeveer 10% tot 15% van actinische keratosen ontwikkelt zich tot plaveiselcelkanker. Behandeling kan bestaan uit bevriezing, chemische peeling, lasersurfacing, of chirurgische verwijdering, afhankelijk van het aantal en de ernst van de actinische keratosen. Regelmatige controles door een dermatoloog zijn cruciaal voor vroege detectie en behandeling.
Actinische purpura
Bij actinische purpura beschadigt UV-straling het collageen dat de wanden van de kleine bloedvaten in de huid ondersteunt. Deze collageenbeschadiging maakt bloedvaten brozer, waardoor ze gemakkelijker kunnen scheuren na minimale impact. Symptomen omvatten een verdikte huidtextuur en gemakkelijk
blauwe plekken op blootgestelde huidgebieden zoals de handen en onderarmen.
Droge huid en zonneschade
Langdurige blootstelling aan de zon leidt tot verlies van vocht en essentiële oliën in de huid, wat resulteert in een droge, gebarsten, en schilferige huid, zelfs bij jongere mensen. Dit kan ook jeuk veroorzaken. Het gebruik van een
vochtinbrengende crème met ingrediënten zoals glycerine of melkzuur wordt aangeraden. Vermijd warme baden of douches, die de huid verder uitdrogen.
Huidkanker
Herhaalde
zonnebrand en onbeschermde blootstelling aan UV-stralen verhogen het risico op huidkanker, inclusief
melanoom, de
ziekte van Bowen,
basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom. Mensen met een
lichte huid en lichte
ogen hebben een verhoogd risico vanwege een lagere hoeveelheid melanine, het pigment dat de huid beschermt tegen UV-straling. Vroege diagnose en behandeling zijn essentieel voor een betere genezing van huidkanker.
Zwangere vrouwen kampen mogelijk met melasma /
Bron: PublicDomainPictures, Pixabay
Melasma (zwangerschapsmasker)
Bij
melasma ontstaan bruine vlekken op de wangen, neus, voorhoofd en kin. Dit wordt vaak gezien tijdens de zwangerschap, maar kan ook bij mannen voorkomen. Behandeling omvat vaak het gebruik van crèmes en zonnebrandcrème. De vlekken verdwijnen meestal na de bevalling, hoewel ze kunnen aanhouden bij sommige patiënten.
Ongelijke huidskleur
Overmatige blootstelling aan zonlicht kan leiden tot ongelijke pigmentatie door een verhoogde productie van melanine, wat leidt tot donkere en lichte huidvlekken. Deze ongelijkheid kan ook het gevolg zijn van langdurige blootstelling aan UV-stralen die kleine bloedvaten uitrekken en een gevlekt,
roodachtig uiterlijk veroorzaken.
Vroegtijdige huidveroudering
UV-stralen versnellen de afbraak van collageen en veroorzaken een abnormale ophoping van elastine in de huid, wat resulteert in
rimpels, fijne lijntjes en vroegtijdige
huidveroudering. Behandelingsopties omvatten tretinoïne, chemische peelings, cryochirurgie, laser resurfacing, en
botox injecties.
Zomersproeten
Bij blootstelling aan de zon ontwikkelen veel mensen in de
zomer sproeten, vooral bij mensen met een lichte huid of lichtrood haar. Hoewel sproeten op zichzelf niet schadelijk zijn, is het belangrijk om veranderingen in grootte, vorm of kleur te laten controleren door een arts, aangezien sommige vormen van huidkanker zich kunnen presenteren als sproeten.
Zonnebrand leidt mogelijk tot misselijkheid en duizeligheid /
Bron: Geralt, Pixabay
Zonnebrand door langdurige blootstelling aan UV-straling
Zonnebrand verschijnt direct na blootstelling aan UV-straling. Milde zonnebrand veroorzaakt pijnlijke roodheid, terwijl ernstigere gevallen kunnen leiden tot blaren,
misselijkheid en
duizeligheid. Behandeling kan bestaan uit koele kompressen, vrij verkrijgbare
pijnstillers en het vermijden van verdere blootstelling aan de zon.
Zonnevlekken (ouderdomsvlekken)
Zonnevlekken zijn platte bruine vlekken die ontstaan door chronische blootstelling aan UV-straling. Ze komen vaak voor op lichaamsdelen die regelmatig aan de zon worden blootgesteld, zoals het
gezicht en de handen. Behandelopties omvatten huidverlichtende producten, chemische peelings, laserbehandelingen en
microdermabrasie.
Diagnose en onderzoeken
De diagnose van door de zon beschadigde huid wordt vaak visueel gesteld door een arts. Een
biopsie kan nodig zijn om huidkanker uit te sluiten, vooral bij actinische keratosen, door een klein stukje huid te verwijderen en in een laboratorium te laten onderzoeken.
Prognose van zonschade aan de huid
Zonschade kan leiden tot permanente cosmetische problemen en verhoogt het risico op huidkanker. Personen met een lichte huid die veel onbeschermd aan de zon zijn blootgesteld, hebben een verhoogd risico op huidkanker.
Preventie van huidschade door zonlicht
Huid beschermen en regelmatig controleren
Bescherm de huid tegen UV-stralen door het dragen van beschermende kleding, zoals lange broeken en shirts met lange mouwen, en een breedgerande hoed. Controleer de huid regelmatig op verkleurde of schilferige plekken,
moedervlekken, knobbeltjes, zweren en andere afwijkingen, en raadpleeg een arts indien nodig. Patiënten met veel actinische keratosen moeten hun huid minstens twee keer per jaar laten controleren.
De ogen worden beschermd met een zonnebril /
Bron: Hans, Pixabay
Ogen beschermen
Draag een
zonnebril met UV-bescherming om de ogen te beschermen tegen schadelijke UV-stralen en te voorkomen dat UV-straling oogproblemen veroorzaakt.
Tijd buitenshuis beperken
Beperk de tijd buitenshuis tijdens de piekuren van zonlicht (tussen ongeveer 10.00 en 16.00 uur) om blootstelling aan UV-straling te minimaliseren.
Voorzorgen nemen bij medicatie en huidverzorgingsproducten
Sommige medicijnen en huidverzorgingsproducten kunnen de huid gevoeliger maken voor UV-schade. Dit geldt voor bepaalde
antibiotica, medicijnen voor psychiatrische aandoeningen,
hoge bloeddruk,
hartfalen,
acne en
allergieën. Vraag aan de arts of er speciale voorzorgsmaatregelen nodig zijn bij het gebruik van deze producten en bij veel buitenshuis zijn.
Huidverzorgingsproducten met alfa-hydroxyzuren kunnen de huid extra kwetsbaar maken voor zonneschade.
Het aanbrengen van een zonnebrandcrème is essentieel wanneer mensen zich naar buiten gaan begeven /
Bron: Dimitrisvetsikas1969, Pixabay
Zonnebrandcrème gebruiken
Gebruik altijd zonnebrandcrème met een SPF van 30 of hoger, die waterbestendig is en bescherming biedt tegen zowel UVA- als UVB-stralen. Breng de zonnebrandcrème regelmatig opnieuw aan, vooral na het zwemmen of zweten. Vergeet niet om ook een zonnebrandcrème voor de lippen te gebruiken met een SPF van 20 of hoger.