Gebarsten huid: Oorzaken en symptomen van barstjes

Gebarsten huid: Oorzaken en symptomen van barstjes Een gebarsten huid is vaak het resultaat van een droge huid. Diverse aandoeningen zoals een allergie of een huidziekte liggen mogelijk aan de basis van barsten in de huid. Barstjes in de huid zijn soms ook het resultaat van omgevingsfactoren, zoals droog weer en overmatig baden. Een huid die gebarsten is, gaat in de meeste gevallen vergezeld met andere huidtekenen, zoals droogheid, schilfering en jeuk. Afhankelijk van het onderliggend probleem, ontstaan mogelijk ook tekenen aan andere lichaamssystemen zoals overmatig zweten en gewrichtspijn. Een snelle behandeling is nodig om complicaties te voorkomen. Dit is vaak mogelijk met zelfzorgmaatregelen, maar in sommige gevallen is het nodig om een arts op te zoeken die dan het onderliggend probleem van de gebarsten huid behandelt.

Oorzaken en risicofactoren van huid met barsten

Om zacht en buigzaam te blijven, heeft de huid veel water nodig. Als de huid droog is, verliest deze haar flexibiliteit. Bij een ernstig uitgedroogde huid ontstaan barsten in de huid. Ook krassen en andere trauma’s, infecties, allergieën en andere ziekten leiden mogelijk tot een droge, gebarsten huid.

Aandoeningen


Medicijnen leiden mogelijk tot een droge, gebarsten huid / Bron: Stevepb, PixabayMedicijnen leiden mogelijk tot een droge, gebarsten huid / Bron: Stevepb, Pixabay

Omgevingsfactoren

Een huid met barstjes is mogelijk ook het resultaat van omgevingsfactoren zoals:
 • blootsvoets lopen
 • de blootstelling aan giftige chemicaliën zoals alcohol
 • droog of koud weer
 • een abrupte verandering in temperatuur (warm naar koud, koud naar warm)
 • harde kledingstoffen zoals wol
 • het (overmatig) gebruik van een (irriterende) huidproducten
 • het gebruik van bepaalde medicijnen
 • langdurig staan (veroorzaakt druk op de huid van de hielen)
 • overmatig baden
 • overmatig lichaamsgewicht (extra druk op de hielen leidt mogelijk tot barstjes in de huid)
 • overmatige blootstelling aan heet water, schoonmaakmiddelen of agressieve chemicaliën
 • sandalen, slingback-schoenen of schoenen met een open rug (waardoor de hiel aan de zijkanten uitzet hetgeen mogelijk leidt tot een gebarsten huid)
 • warmte met geforceerde lucht

Geassocieerde symptomen van gebarsten huid

De handen, voeten en lippen zijn het vaakst aangetast door een huid met barsten, maar de barstjes verschijnen soms ook op de knieën en ellebogen Bij een huid die gebarsten is, treden vaak nog andere symptomen op.

Huid

Een gebarsten huid gaat vaak gepaard met andere symptomen van een droge huid, waarbij het éne symptoom vaak tot het andere leidt. Zo leidt droogheid tot schilfering. Een schilferende huid veroorzaakt mogelijk een jeukende huid. Jeuk leidt dan weer tot krassen/krabben, wat resulteert in een huidontsteking. De kleine scheurtjes ontwikkelen zich tot kloven, die op hun beurt weer resulteren in verdere roodheid van de huid en huidirritatie. Het snel en ijverig behandelen van een droge, gewonde of gebarsten huid helpt deze cyclus doorbreken.

Andere geassocieerde tekenen van een huid die gebarsten is, zijn afhankelijk van een onderliggende ziekte en bestaan mogelijk uit:

Andere tekenen

Een gebarsten huid gaat af en toe vergezeld met symptomen die verband houden met andere lichaamssystemen, waaronder:

Diagnose en onderzoeken

Om de oorzaak van een gebarsten huid te achterhalen, is een grondige medische geschiedenis en een goed vraaggesprek nodig. De arts noteert alle symptomen en mogelijke risicofactoren en inspecteert daarna de huid. Indien hij vermoedt dat een onderliggende aandoening aan de basis ligt van de barsten in de huid, zet hij bijkomende onderzoeken in zoals een bloedonderzoek.

Behandeling van gebarsten huid

Het gebruik van een vochtinbrengend middel is belangrijk / Bron: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Het gebruik van een vochtinbrengend middel is belangrijk / Bron: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Zelfzorg

Het is belangrijk om tijd en aandacht te besteden aan een gebarsten huid, omdat scheurtjes open wonden zijn die onbehandeld geïnfecteerd kunnen raken. De huid moet voldoende bevochtigd worden met een zachte, ongeparfumeerde lotion of vochtinbrengende crème. Voldoende vocht innemen is belangrijk om uitdroging te voorkomen, ook van de huid. In de winter is het gebruik van een lippenbalsem aanbevolen om droge, gebarsten lippen te voorkomen en behandelen. Ook moet een patiënt alle mogelijke boosdoeners en risicofactoren beperken of vermijden indien mogelijk. Het gebruik van een luchtbevochtiger is vaak een waardevolle optie bij patiënten met een droge, gebarsten huid. Het is verder essentieel om niet te krabben of krassen aan de huid om verdere complicaties te voorkomen. Katoen of zijde zijn verder goede kledingstoffen die minder snel leiden tot huidirritatie en barsten in de huid. De huid moet tot slot beschermd worden door bijvoorbeeld handschoenen te dragen bij het tuinieren.

Professionele medische zorg

Bij terugkerende barstjes, ernstige barsten, bloedingen of andere ernstige tekenen, is advies van een arts nodig. De arts behandelt de onderliggende oorzaak van een huid met barsten. Meestal bestaat de behandeling uit (andere) medicatie of fototherapie (behandeling via licht).

Complicaties van barstjes in huid

Bij diepe kloven leidt een huid met barsten sneller tot huidinfecties. In zeldzame gevallen leiden deze huidinfecties indien onbehandeld tot sepsis, een levensbedreigende bacteriële bloedinfectie. Littekens en misvormingen aan de huid zijn andere tekenen. Tot slot ontstaat mogelijk blijvende schade aan de huid.

Lees verder

© 2020 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kapotte, gebarsten nagelriemen wat doe je eraan?Kapotte, gebarsten nagelriemen wat doe je eraan?Het is weer winter en veel mensen hebben er last van: Kapotte nagelriemen, pijnlijk en het ziet er onverzorgd uit. Doorm…
Droge hielen verzorgen en eelt voorkomenDroge hielen verzorgen en eelt voorkomenDroge hielen en eelt betekenen gewoon dat je je voeten te weinig aandacht geeft. Door je voeten niet te veel te belasten…
Droge of gebarsten lippenGebarsten of droge lippen zijn heel vervelend. Met name nu het weer wat kouder wordt krijgen veel mensen er last van. Ho…
Asteatotisch eczeem: Huidaandoening met bleekrode barstjesAsteatotisch eczeem: Huidaandoening met bleekrode barstjesAsteatotisch eczeem is een veel voorkomende vorm van eczeem waarbij een droge huid aan de basis ligt van de symptomen va…

Hoofdpijn links of rechts: oorzaken van eenzijdige hoofdpijnHoofdpijn links of rechts: oorzaken van eenzijdige hoofdpijnAls je alleen hoofdpijn aan één kant van je hoofd voelt, links of recht, dan wordt gesproken van 'eenzijdige hoofdpijn'.…
Roken en hoge bloeddruk: roken verhoogt de bloeddrukRoken en hoge bloeddruk: roken verhoogt de bloeddrukWist je dat roken gerelateerd is aan hart- en vaatziekten en dat roken de bloeddruk verhoogt? De meeste mensen associëre…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Imattsmart, Unsplash
 • Geraadpleegd op 13 mei 2020:
 • 4 Solutions for Dry, Cracked Skin, https://www.everydayhealth.com/skin-and-beauty/dry-skin-solutions.aspx
 • Causes of Itchy, Cracked Skin and How to Treat It, https://www.healthyessentials.com/back-to-health-solutions/how-to-treat-cracked-skin
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Cracked or Dry Skin, https://www.seattlechildrens.org/conditions/a-z/cracked-or-dry-skin/
 • Cracked skin, https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:CnVN1FjJqJoJ:https://www.healthgrades.com/right-care/skin-hair-and-nails/cracked-skin+&cd=3&hl=nl&ct=clnk&gl=be
 • Cracked skin, https://www.glovesinabottle.com/discover/cracked-skin-symptoms-causes-and-treatment.html
 • What to Do About Dry, Cracked Skin in the Winter, https://www.self.com/story/dry-cracked-winter-skin
 • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Miske (4.039 artikelen)
Gepubliceerd: 13-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.