Droge hielen verzorgen en eelt voorkomen

Droge hielen verzorgen en eelt voorkomen Droge hielen en eelt betekenen gewoon dat je je voeten te weinig aandacht geeft. Door je voeten niet te veel te belasten en dagelijks een hydraterende crème te gebruiken kom je al een heel eind. Nochtans kunnen droge hielen en eelt ook ontstaan door een gebrek aan zink en omega 3. In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaken en geven we enkele tips om met natuurlijke middeltjes droge hielen te verzorgen en eelt te voorkomen.

Oorzaken van droge hielen en eelt

Van nature droog

De huid van de hielen is van nature al droog en dik, vandaar dat het normaal is dat ze gemakkelijk barst en eelt vertoont van zodra de voeten overbelast worden.

Ziektes en aandoeningen

Bepaalde ziektes en aandoeningen kunnen de huid van de hielen extra vatbaar maken voor droogte en eelt. Deze ziektes en aandoeningen zijn eczema, psoriasis, diabetes en een slechte schildklierwerking.

Ouderdom

Door ouderdom verliest de huid haar rekbaarheid en vochtgehalte waardoor droge en gebarsten hielen en eelt vaker voorkomen.

Lang rechtstaan

Lang rechtstaan is nadelig voor eelt en droge hielen. Als je bovendien lang moet rechtstaan op een harde vloer, kan dit de eeltvorming en gebarsten hielen nog meer in de hand werken.

Overgewicht

Als je te veel weegt, kunnen de uiteinden van de hielen naar buiten uitzetten zodat de huid niet meer zo rekbaar is als vroeger.

Open schoenen en sandalen

Ook open schoenen en sandalen zorgen ervoor dat de huid van de hielen naar buiten uitzet waardoor gebarsten hielen en eelt meer voorkomen.

Te kleine of te grote schoenen

Schoenen die te klein ofwel te groot zijn, kunnen aan de basis liggen van droge hielen en eelt.

Slechte houding

Heb je de gewoonte een slechte houding aan te nemen of op een verkeerde manier te stappen? Dan is de kans groot dat dit één van de oorzaken van jouw eelt en droge hielen zijn.

Slechte hygiëne

Slechte hygiëne is een belangrijke oorzaak van droge hielen en eelt en moet je dus ten allen tijde voorkomen.

Voedingstekorten

Bepaalde voedingstekorten zorgen ervoor dat je vatbaarder wordt voor eelt en droge hielen. Vooral zink en vitamine B is belangrijk voor mooie en gezonde hielen.

Droge hielen verzorgen en eelt voorkomen

Glycerine of vaseline en rozenwater

Een mengeling van glycerine en rozenwater is één van de bekendste natuurlijke middeltjes om droge hielen te verzorgen en eelt te voorkomen.Verschillende keren per week te gebruiken. Trek na het aanbrengen van de glycerine en het rozenwater een paar sokken aan en ga hiermee naar bed. In plaats van glycerine kan je ook vaseline gebruiken.

Citroensap

Baad je voeten tien minuten lang in een beetje citroensap om dode huidcellen en eelt op een natuurlijke manier te verwijderen. Doe dit wekelijks totdat je het gewenste resultaat bereikt.

Bananen

Masseer je hielen met de binnenkant van een bananenschil. Laat de restjes tien minuten op de droge hielen inwerken en was daarna af met lauw water.

Olijfolie of druivenpitolie

Een goede manier om je droge hielen te verzorgen en eelt te voorkomen is je voeten dagelijks insmeren met plantaardige oliën zoals olijfolie of druivenpitolie. Als je er nadien een paar sokken overaan trekt, doen de plantaardige oliën des te beter hun werk.

Voetbaden en mosterdolie

Geef je voeten dagelijks een voetbad alvorens naar bed te gaan en laat ze minimum vijftien minuten weken. Smeer ze daarna in met mosterdolie. Trek een paar sokken aan en spoel de mosterdolie pas 's morgens af.

Natuurlijke peeling

Je droge hielen peelen is belangrijk om eelt te voorkomen en te verwijderen. De meeste peelings drogen de huid echter uit. Door een beetje havermout met honing te mengen, verkrijg je een peeling die de huid net verzorgt en voedt. Gebruik dit twee keer per week. Meer keren per week peelen is niet aangeraden, omdat het verwijderen van de dode huidcellen de celproductie stimuleert en de huid van de hielen met de loop van tijd dikker kan maken.Ook het gebruik van zeep is af te raden omdat het de huid uitdroogt en de kans op eelt verhoogt.

Vitaminen en mineralen

Het is van essentiëel belang om voldoende vitaminen en mineralen in te nemen. Tekorten hieraan (voornamelijk zink en vitamine B) bevorderen immers een droge huid zodat de hielen gemakkelijker barsten.

Omega 3

Neem ook een omega 3 supplement. Omega 3 wordt die in ons lichaam zelf geproduceerd, maar is wel belangrijk om onder andere de huid soepel te houden en te beschermen tegen uitdrogen en barsten.
© 2012 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eeltproblemen aan de voetenEeltproblemen aan de voetenOnze voeten hebben vaak veel te lijden en er kunnen dan ook snel huidproblemen optreden, als voetschimmel, eeltvorming e…
Eelt; hoe ontstaat het en hoe voorkom je/of behandel je hetEelt; hoe ontstaat het en hoe voorkom je/of behandel je hetEelt is een verdikking van de bovenste huidlaag, met als doel om de huid te beschermen. Overal waar veel wrijving van de…
Snel en pijnloos van eelt en hielkloven afEelt en hielkloven op de voeten is niet alleen minder mooi, maar kan ook pijnlijk zijn. De voeten zijn ontzettend belang…
Eelt en likdoorns & Oorzaak en behandelingEelt en likdoorns & Oorzaak en behandelingEelt is een stuk ruwe, verdikte huid op handen, voeten of ander plaatsen waar door druk of irritatie de huidcellen versn…

Pigmentvlekken verwijderen en vervagenPigmentvlekken verwijderen en vervagenPigmentvlekken laseren is de bekendste en meest gebruikte methode om deze ongewenste huidverkleuringen te verwijderen. T…
Behandeling acné met een aspirine maskerAspirine kun je behalve als pijnstiller ook prima gebruiken om puistjes mee te behandelen. De aspirine moet je dan niet…
Bronnen en referenties
  • The American Holistic Medical Association Guide to Holistic Health: Healing Therapies For Optimal Wellness.
  • Geneeskrachtige kruiden voor dummies. Christopher Hobbs.
  • Handboek natuurlijke gezondheid, natuurlijke geneeswijzen. Andrew Weil.
  • De taal der kruiden. Mellie Uyldert.
  • Compleet handboek van de natuurlijke geneeswijzen. Jane Alexander.
  • Het handboek voor een natuurlijke gezondheid. Mark Evans.
  • Geneeskrachtige planten en kruiden. Ute Kunkele & Till Lohmeyer.
  • Geneeskrachtige kruiden en planten. Elfrune Wendelberger.
Avalon (367 artikelen)
Gepubliceerd: 20-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.