Droge huid op ellebogen: Oorzaken schilferige huidgebieden

Droge huid op ellebogen: Oorzaken schilferige huidgebieden De ellebogen zijn soms erg droog. Dit gebeurt bijvoorbeeld door de langdurige blootstelling aan chloor in het zwembad of koel en droog weer. Droge ellebogen zijn soms ook het gevolg van huidirritatie door ingrediënten in bepaalde zepen, parfums en lotions. Warme baden of douches drogen de huid eveneens uit. Soms wijst een droge huid op een onderliggende aandoening zoals eczeem en psoriasis. Enkele oplossingen zijn voorhanden voor het verlichten van de droge huid op de ellebogen.
Roken vormt een risicofactor voor een droge huid rond de elleboog / Bron: Geralt, PixabayRoken vormt een risicofactor voor een droge huid rond de elleboog / Bron: Geralt, Pixabay

Oorzaken van droge ellebogen

De huid op de elleboog wijkt aanzienlijk af van de andere huid van het lichaam. De ellebooghuid is veel dikke om bestand te zijn tegen mechanisch rekken. Bovendien is deze droger omdat dit gebied aanzienlijk minder talgklieren heeft, de olie-afscheidende delen van de huid.

Over het algemeen produceren de ellebogen en de onderste delen van de benen minder van de belangrijkste lipiden die helpen om de bovenste huidlaag te hydrateren. Dit betekent dat meer ongewenste externe factoren de ellebogen kunnen aantasten en er minder water in wordt vastgehouden, hetgeen resulteert in droge huidgebieden aan de elleboog.

Enkele factoren dragen bij aan droge ellebogen waaronder:

Behandeling van schilferige huidgebieden aan elleboog

Ander wasmiddel kiezen

Het wasmiddel waarmee mensen de kleding wassen, moet vrij zijn van irriterende stoffen die mogelijk de huid op de ellebogen uitdrogen. Mogelijke irriterende stoffen zijn onder meer chemicaliën, geuren, kaliumdichromaat en nikkel.

Andere douchegewoonten aannemen

Enkele douchegewoonten dragen bij aan de droge huid rond de ellebogen. Droge ellebogen zijn mogelijk het resultaat van te veel tijd doorbrengen in het water. Het is bijgevolg verstandig om de minder lang in de douche te staan of badkuip te liggen. Het verlagen van de temperatuur is ook essentieel. Te warm water verwijdert namelijk het vocht uit de huid. Personen zorgen dus het best voor een gematigde warmteniveau. Verder is een geurloos en mild reinigingsmiddel aanbevolen. Een middel met geur droogt de huid namelijk soms uit. Een geurloos reinigingsmiddel dat geschikt is voor een droge huid (met een toegevoegd vochtinbrengend middel) vormt de beste keuze. Tot slot is krachtig wrijven of schrobben aan de huid uit den boze.

Andere stoffen kiezen

Mensen met een gevoelige huid die een nieuw topje of blouse dragen of onder een nieuw deken slapen, ervaren soms irritatie. Deze huidirritatie leidt uiteindelijk tot droogheid, bijvoorbeeld rond de ellebogen. Bij droogheid of schilfering rond de ellebogen is het aangewezen om op zoek te gaan naar het materiaal dat verantwoordelijk is voor deze symptomen. Is de uitlokkende stof gevonden, dan vermijdt de patiënt deze zodat de klachten verminderen.

Het gebruik van een goed vochtinbrengend middel is aanbevolen / Bron: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Het gebruik van een goed vochtinbrengend middel is aanbevolen / Bron: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Juiste vochtinbrengende crème gebruiken

Het is belangrijk om na het baden of douchen zichzelf in te smeren met een vochtinbrengend middel. Een lotion aanbrengen op de ellebogen is eveneens noodzakelijk na blootstelling aan water of bij drastische temperatuurwijzigingen. De lotion of crème bevat best cacaoboter, kokosnootolie, olijfolie, shea boter of vaseline.

Meest geschikte huidverzorgingsproducten kiezen

Als de droge ellebogen het gevolg zijn van een medische aandoening zoals eczeem of psoriasis, zijn er vrij verkrijgbare en op voorschrift verkrijgbare middelen om de symptomen te verlichten. Een arts of dermatoloog geeft een patiënt advies over ingrediënten die een patiënt moet vermijden en merken of producten die hij wel kan vertrouwen. Heeft de patiënt huidproblemen waarvan hij denkt dat deze toe te schrijven zijn aan een huidziekte, dan is het belangrijk om een arts te bezoeken voor het krijgen van de correcte diagnose. Hij kan het getroffen gebied beoordelen en indien nodig een diagnose stellen en behandeling opstellen.

Steun voor elleboog gebruiken

Langdurige wrijving of druk op de elleboog moet worden vermeden. Daarom is het gebruik van een kussen of elleboogsteun aanbevolen wanneer mensen de elleboog langdurig moeten laten rusten op oppervlakten.

Stoppen met roken

Roken veroorzaakt tal van gezondheidscomplicaties, waaronder droogheid van de huid zoals aan de elleboog. Het is belangrijk om te stoppen met deze ongezonde gewoonte.

Zichzelf tegen de buitenomgeving beschermen

Als het weer verandert, moet de huid ook goed verzorgd worden. Door een langdurige blootstelling aan de zon droogt de huid bijvoorbeeld uit, en dit vooral op de ellebogen. Als een persoon gedurende langere tijd in de zon wil blijven, moet hij zorgen voor een parfumvrij zonnebrandmiddel en beschermende kleding dragen. Voor een optimale bescherming, brengt hij de zonnecrème elke twee uur opnieuw aan, en ook na het zwemmen of zweten. Extreem koude temperaturen leiden ook tot een droge en schilferige huid op de ellebogen. Als de persoon zich in een koele, droge omgeving bevindt, moet hij een vochtinbrengend middel aanbrengen en de ellebogen bedekt houden.

Contact met de arts

Als de droogte aan de ellebogen aanhoudt, is het belangrijk om de arts of dermatoloog te raadplegen. Dit wijst namelijk mogelijk op een nog niet gediagnosticeerde allergie of andere medische aandoeningen. Als er rode vlekken of een bloeding op de elleboog ontstaan of de symptomen op een andere manier verergeren, is medische hulp noodzakelijk. De arts beoordeelt de symptomen en de bepaalt de beste manier van handelen.

Prognose bij droge huid van ellebogen

Hoewel droge ellebogen ongemakkelijk zijn, zijn de symptomen vaak slechts tijdelijk van aard. Het aanpassen van de douchegewoonte of het uitproberen van een nieuwe lotion is vaak alles wat nodig is om de huid te hydrateren en vocht vast te houden. In sommige gevallen is het aangewezen zijn om vrij verkrijgbare of voorgeschreven medicijnen te gebruiken om de droogheid te behandelen. Als de symptomen aanhouden, overlegt de patiënt steeds met de arts of dermatoloog om een passende behandeling te vinden.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ruwe (schrale) huid: Oorzaken, symptomen en behandelingRuwe (schrale) huid: Oorzaken, symptomen en behandelingEen ruwe huid treft mannen en vrouwen van alle leeftijden. Wanneer patiënten kampen met een schrale huid, heeft deze een…
Ruwe plekken op de huid: oorzaken schrale plekken op de huidRuwe plekken op de huid: oorzaken schrale plekken op de huidRuwe plekken op de huid kunnen vele oorzaken hebben, sommige onschadelijk en weer andere schadelijk. Daarom is het uiter…
Smeer je mooi met vaseline!Veel vrouwen definiëren vaseline als wondermiddel. Niet zo gek als we ons bedenken dat vaseline zoveel gunstige werkinge…
Verzorgde ellebogen en knieën in vijf eenvoudige stappenVerzorgde ellebogen en knieën in vijf eenvoudige stappenEigenlijk zouden we het hele jaar door voor verzorgde, gladde ellebogen en knieën moeten zorgen. In de zomer hebben wij…

Vervellen: oorzaken vervellen van de huid of huidvervellingVervellen: oorzaken vervellen van de huid of huidvervellingVervellen van de huid of huidvervelling kan optreden als een reactie op een aantal inflammatoire processen van de huid o…
Dyshidrosis lamellosa sicca: schilfering van de handenDyshidrosis lamellosa sicca: schilfering van de handenDyshidrosis lamellosa sicca is een schilfering van de handen en het wordt beschouwd als een milde variant van ortho-ergi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Lucaxxfreire, Unsplash
  • Geraadpleegd op 29 december 2018:
  • What causes dry elbows, and ways to get rid of it, https://www.goodhousekeeping.com/uk/fashion-beauty/skincare-advice/a561023/dry-elbows-cause-and-treatments/
  • 5 Ways to Fix Your Bumpy, Dry Elbows, https://greatist.com/live/dry-elbows
  • 9 Simple Tips to Help Treat Dry Skin on Elbows, http://www.vaseline.in/skin-health-care/how-to-treat-dry-skin-on-elbows.html
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • How to Cure Cracked and Dry Elbows, https://www.wikihow.com/Cure-Cracked-and-Dry-Elbows
  • What Causes Dry Elbows and How Can I Treat It?, https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/dry-elbows
  • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 25-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.