Droge, schilferige handen: Oorzaken & behandeling droogheid

Droge, schilferige handen: Oorzaken & behandeling droogheid Droge, schilferige handen komen veel voor. De ruw aanvoelende handen zijn voornamelijk te wijten aan omgevingsfactoren zoals vaak afwassen of in een koud en droog klimaat leven. Af en toe leiden ook enkele aandoeningen mogelijk tot uitgedroogde en soms pijnlijke handen. Verder droogt de huid van nature uit bij het verouderen. Diverse handcrèmes en huismiddeltjes behandelen en/of voorkomen meestal de droogheid van de handen. Ervaren patiënten geen verbetering door de huisremedies, verergeren de klachten of komen andere symptomen tot uiting, dan is advies van een arts noodzakelijk.

Oorzaken van ruwe, schilferige handen

De huid is ontworpen om vocht vast te houden en van nature te verjongen, maar blootstelling aan elementen zoals zonlicht, koude lucht, wind en chemicaliën beschadigt de buitenste huidlaag geleidelijk, waardoor het niet in staat is om dat vocht vast te houden. Wanneer de buitenste huidlaag van de hand is aangetast, is een droge, schilferige huid een veelvoorkomend resultaat.

Aandoeningen

Sommige patiënten ervaren mogelijk een uitgedroogde huid door een onderliggende aandoening. Dit geldt vooral voor aandoeningen die de bloedtoevoer naar de ledematen aantasten, zoals diabetes mellitus (suikerziekte), lupus, dermatitis (huidontsteking) of een nierziekte. Ook psoriasis en eczeem zijn gekoppeld aan een droge huid op de handen. Aandoeningen die een gebarsten huid en schilferige huid veroorzaken, leiden tot sneller tot handen die droog en ruw aanvoelen. De arts schrijft behandelingen voor voor deze aandoeningen.

Heteluchtdrogers

Heteluchtdrogers zorgen voor een uitgedroogde huid. Het afdeppen van de handen met een handdoek of papieren doek is een beter alternatief.

Langdurige blootstelling aan de zon

Oorzaken
Een droge huid ontstaat mogelijk door langdurige blootstelling aan de schadelijke UV-stralen van zonlicht. Daarnaast ontstaan mogelijk brandwonden (zonnebrand) door langdurige blootstelling aan de zon. Verder verhoogt dit ook het risico op huidkanker en andere gezondheidsproblemen.

Bij blootstelling aan de zon is een zonnebrandmiddel aanbrengen essentieel / Bron: Dimitrisvetsikas1969, PixabayBij blootstelling aan de zon is een zonnebrandmiddel aanbrengen essentieel / Bron: Dimitrisvetsikas1969, Pixabay
Behandeling
Alle lichaamsdelen moeten worden beschermd tegen langdurige blootstelling aan de zon met een kwaliteitsvolle zonnebrandcrème.

Langdurige blootstelling aan irriterende stoffen / chemicaliën

Oorzaken
In sommige beroepen bestaat een hoger risico op droge handen als gevolg van herhaalde blootstelling aan chemicaliën en zepen. De chemicaliën die vaak in zepen aanwezig zijn, hebben een namelijk uitdrogend effect op de handen. Dit geldt voor onder andere afwassers, kappers en verpleegkundigen.

Behandeling
Het gebruik van natuurlijke, hypoallergene middelen zonder chemicaliën is aanbevolen en daarnaast is het verstandig de handen niet te vaak te wassen (indien mogelijk) om uitdroging te voorkomen.

Mensen die veel agressieve zepen gebruiken of de handen vaak wassen, krijgen sneller te maken met droge handen / Bron: Gentle07, PixabayMensen die veel agressieve zepen gebruiken of de handen vaak wassen, krijgen sneller te maken met droge handen / Bron: Gentle07, Pixabay

Langdurige blootstelling aan water

Oorzaken
Mensen, zoals artsen of verpleegkundigen, die vaak hun handen wassen (goede handhygiëne) of meerdere keren per dag handdesinfecterende middelen gebruiken, hebben meer kans dan sommige andere mensen om droge handen te ontwikkelen. Langdurige blootstelling aan water droogt de handen uit omdat het de natuurlijke oliën in de huid wegspoelt. De langdurige blootstelling aan warm water veroorzaakt eveneens mogelijk uitdroging van de huid en verhoogd ook jeuk aan de huid, zelfs bij mensen die geen eczeem hebben.

Behandeling
Mensen die veel hun handen in het water doorbrengen, dragen best rubberen handschoenen. De handschoenen bieden een beschermlaag zodat de handen niet uitdrogen. Verder opteren mensen voor kortere, iets koelere douches en baden.

Weer en droge handen

Oorzaken
Vooral in de winter (droog en koud klimaat) komen droge handen tot uiting. Wanneer het weer koud wordt, kan al het waardevolle vocht uit de handen worden weggezogen waardoor het lichaam niet in staat is om vocht vast te houden. Het gebrek aan vocht in de lucht veroorzaakt een droge huid en droog aanvoelende handen.

Behandeling
Het is belangrijk om de handen te beschermen met een dikke, hoogwaardige vochtinbrengende crème voor en na het naar buiten gaan. Het dragen van handschoenen is ook daarna nodig bij het naar buiten gaan. Handschoenen helpen namelijk het vocht in de huid vast te houden door alle essentiële oliën uit de vochtinbrengende crème op te sluiten die anders zouden uitdrogen. Een luchtbevochtiger beschermt de huid eveneens tegen uitdroging. Een luchtbevochtiger in de buurt van het bed is aanbevolen, maar dit toestel is in elke kamer van het huis bruikbaar.

Huisremedies voor huid die droog aanvoelt

Aloë vera aanbrengen

Aloë vera is een veelgebruikt ingrediënt in veel huidproducten vanwege de antibiotische en ontstekingsremmende eigenschappen. Aloë vera is vrij verkrijgbaar en kan op de huid worden aangebracht als een natuurlijk, veilig vochtinbrengend middel.

Baden in haver

Rauwe of gekookte haver toevoegen in een bad helpt de huid te verjongen. De persoon kan eveneens wat haver in een bak doen en mengen met warme olijfolie of jojobaolie en vervolgens zijn handen hierin weken gedurende tien à vijftien minuten.

Nachtbehandelingen proberen

Mensen met extreem droge handen moeten vlak voor het slapengaan een ruime hoeveelheid vochtinbrengende lotions of handcrèmes toepassen op de handen en daarover dan sokken, handschoenen of wanten aandoen. De bedekkingen helpen om het vochtinbrengend middel in contact te houden met de huid, zodat het tijdens de nacht wordt geabsorbeerd.

Scrubben

Scrubben verwijdert de dode, droge en beschadigde huid. Dit is mogelijk met commerciële producten of een puimsteen.

Stress verminderen

Voor mensen met eczeem veroorzaakt stress mogelijk een uitbraak van de chronische huidziekte. Door stress te verminderen, voorkomt een patiënt met eczeem een droge huid op de handen en andere lichaamsdelen.

Vochtinbrengende middelen gebruiken

Veel vochtinbrengende middelen zijn speciaal ontworpen voor het gebruik aan de handen. Een persoon moet na elke wasbeurt een vochtinbrengende crème op zijn handen gebruiken om het natuurlijke vochtgehalte van de huid te herstellen. Er zijn ook verschillende oliën, zoals kokosolie, die vergelijkbare resultaten kunnen opleveren.

Water drinken

Water houdt het lichaam dus ook de handen voldoende gehydrateerd. Het drinken van minimaal acht glazen water per dag is aanbevolen.

Geassocieerde symptomen bij uitgedroogde handhuid

De meest voorkomende tekenen van een ernstig droge huid is een ruwe of schilferige huid. De patiënt merkt mogelijk ook dat de huid op de handen rood is. Patiënten met een donkere huidskleur hebben bij droge handen een grijs uiterlijk van de handen. Een jeukende huid komt verder ook soms tot uiting. Als de huid te droog wordt, ontstaan soms bloedingen door de barstjes in de huid en dan ervaart de patiënt mogelijk ook intense pijn aan de hand. Sommige patiënten ervaren zelfs slaapproblemen door de pijn. door de barsten in de huid dringen bacteriën mogelijk de huid binnen hetgeen dan leidt tot een bacteriële huidinfectie.

Alarmsymptomen bij droogheid van handen

Werken de huisbehandelingen niet of verergeren de klachten, dan moet de patiënt medische hulp inroepen. Een patiënt moet eveneens de arts raadplegen als één van de volgende symptomen aanwezig zijn:

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ruwe plekken op de huid: oorzaken schrale plekken op de huidRuwe plekken op de huid: oorzaken schrale plekken op de huidRuwe plekken op de huid kunnen vele oorzaken hebben, sommige onschadelijk en weer andere schadelijk. Daarom is het uiter…
Ruwe (schrale) huid: Oorzaken, symptomen en behandelingRuwe (schrale) huid: Oorzaken, symptomen en behandelingEen ruwe huid treft mannen en vrouwen van alle leeftijden. Wanneer patiënten kampen met een schrale huid, heeft deze een…
Droge handen: oorzaak en tipsDroge handen: oorzaak en tipsDroge handen vormen vooral in de droge winterperiode bij veel mensen klachten. Droge handen kunnen echter het hele jaar…
Wat te doen tegen droge handen? TipsWat te doen tegen droge handen? TipsDroge handen, wanneer je er last van hebt, wil je er uiteraard zo snel mogelijk vanaf komen. Droge handen kunnen erg jeu…

Droge benen: behandeling schilferige benen en droge huidDroge benen: behandeling schilferige benen en droge huidEen droge huid op de benen is meestal niet ernstig, maar het kan wel ongemakkelijk zijn en als cosmetisch storend worden…
Hielkloven: Oorzaken & behandeling kloven (scheuren) in hielHielkloven: Oorzaken & behandeling kloven (scheuren) in hielSommige patiënten kampen met hielkloven, een voetaandoening waarbij scheuren in de huid van de hiel ontstaan. De aandoen…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 29 december 2018:
  • 11 Treatments That Will Soothe Super Dry Hands This Winter, https://www.self.com/gallery/best-hand-creams
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • DRY HANDS: CAUSES, SYMPTOMS, PREVENTION, AND CARE, https://www.siobeauty.com/blogs/news/dry-hands
  • How do I get rid of my dry hands?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/321212.php
  • How to Cope With Painful, Dry, and Cracked Hands, https://www.verywellhealth.com/how-to-cope-with-dry-cracked-hands-2223299
  • Itís Dry Hands Season - Hereís How To Avoid Sore, Cracked Skin, https://www.womenshealthmag.com/uk/beauty/skin/a707477/dry-hands/
  • Afbeelding bron 1: Dimitrisvetsikas1969, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Gentle07, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 13-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.