Ruwe plekken op de huid: oorzaken schrale plekken op de huid

Ruwe plekken op de huid: oorzaken schrale plekken op de huid Ruwe plekken op de huid kunnen vele oorzaken hebben, sommige onschadelijk en weer andere schadelijk. Daarom is het uiterst belangrijk om schrale plekken op de huid die niet met wat zelfzorg binnen enkele dagen verdwijnen te laten beoordelen door je huisarts. De huisarts kan onderzoeken wat er aan de hand is en kan zo nodig een behandeling inzetten ter behandeling van de droge, ruwe plekken op de huid.

Ruwe plekken op de huid

Ruwe plekken op de huid kunnen asymptomatisch zijn, dat wil zeggen dat er geen andere symptomen merkbaar zijn. Vaak gaan ruwe plekken op de huid wel gepaard met andere klachten, zoals jeuk of pijn. Veel voorkomende voorbeelden zijn huidaandoeningen zoals psoriasis, extreem droge huid en allergieën die zich manifesteren door een droge, schrale en ruwe huid. Als de ruwe plekken komen door een onschadelijke oorzaak. kan je het vaak goed behandelen met zalven en crèmes die al dan niet door de huisarts worden voorgeschreven.

Oorzaken van schrale plekken op de huid

Ruwe vlekken op de huid gaan vaak gepaard met andere symptomen, zoals jeuk, schilferige huid, huidkloofjes, etc. Het kan echter ook gebeuren dat de ruwe plekken op de huid verder niet vergezeld worden met andere klachten. Het zijn meestal, maar niet altijd, de volgende oorzaken die ten grondslag liggen aan de ruwe plekken op de huid.

Psoriasis

Psoriasis is te herkennen aan de platte plekken met rode, schilferige huid. Psoriasis is een chronische auto-immuunziekte die wordt gekenmerkt door een versnelde deling en verminderde rijping van hoorncellen in de opperhuid. Dit veroorzaakt schilfering op het huidoppervlak.

Eczeem op handen en armen / Bron: Jambula, Wikimedia Commons (Publiek domein)Eczeem op handen en armen / Bron: Jambula, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Atopisch eczeem

Atopisch eczeem kenmerkt zich door jeuk, een droge en ruwe huid, rode en schilferende plekken, bultjes en korstjes. Het is een niet besmettelijke, chronische ontstekingsziekte van de huid. Atopisch eczeem is een vorm van eczeem die met name optreedt op de kinderleeftijd.

Contactallergie

Bij contactallergie zorgen bepaalde stoffen van buiten het lichaam voor een allergische reactie na contact met de huid. Veel stoffen kunnen een contactallergie veroorzaken, bijvoorbeeld:
  • nikkel
  • geurstoffen
  • cosmetica
  • planten
  • rubber
  • lijm
  • haarverf

Mogelijke symptomen zijn roodheid, schilfering, zwelling, jeuk en blaasjes.

Droge huid

Ruwe plekken op de huid kunnen echter ook worden veroorzaakt door een droge huid, wat trekkerig, ruw, schilferig en gebarsten kan zijn en vaak gepaard gaat met jeuk. Een droge huid kan ontstaan doordat de huidbarrière van buitenaf verstoord wordt, bijvoorbeeld door zeepgebruik. Doch een onevenwichtige voeding, te weinig (water) drinken en roken kunnen ook de boosdoener zijn.

Actinische Keratosen

Hierbij gaat het om ruwe, schilferige plekjes op de huid. Actinische keratosen ontstaan door jarenlange blootstelling aan de zon. Het is ene vorm van schade aan de huid door overmatige blootstelling aan de zon. De plekjes zijn huidkleurig tot lichtbruin. De plekjes zijn op zich goedaardig, maar kunnen geleidelijk veranderen in plaveiselcelkanker.

Onderzoek en diagnose

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

Meestal merk je zelf de ruwe plekken op de huid op, maar soms is het iemand anders die je er op attendeert. De huisarts onderzoekt de ruwe plekken op de huid, voert verschillende onderzoeken uit en voert een gesprek met je over de klachten die je ervaart. De arts informeert wanneer de klachten zijn begonnen, welke factoren het verbeteren of slechter maken, je leefgewoonten, je dieet en hoe je je huid verzorgt. De arts zal ook je medische geschiedenis in acht nemen.

Nader onderzoek

De arts kan bepaalde diagnostische tests voorstellen om te controleren of de droge plekken het resultaat is van een onderliggende medische aandoening, bijvoorbeeld droge plekken als gevolg van een trage schildklier (hypothyreoïdie). Om zeker te weten of een schraal of ruw plekje actinische keratose is, kan de huisarts er zo nodig een klein stukje uithalen om in het laboratorium te onderzoeken.

Behandeling van ruwe huidplekken

De behandeling van ruwe plekken op de huid is afhankelijk van de oorzaak. Een behandeling met zalf is de eerste stap om het eczeem of de psoriasis zo rustig mogelijk te houden. In sommige omstandigheden, zoals allergieën, kan een verandering in dieet of levensstijl nodig zijn. Dit betekent dat afhankelijk van de oorzaak een ander reinigingsmiddel of andere shampoos en douchegels nodig kunnen zijn. Maar het kan ook een te hoge nicotine- of alcoholconsumptie zijn, die de vorming van ruwe plekken op de huid bevordert. Actinische keratosen kan de huisarts behandelen door ze te bevriezen. De huisarts kan ook een crème behandeling met 5FU-crème (5-fluoro-uracilcrème) voorstaan. Behandel een droge huid met een vette crème en vermijd de triggers (huis niet te warm stoken, handen niet te vaak wassen met zeep, etc.).

Voldoende water drinken / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.comVoldoende water drinken / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.com

Preventie

Ruwe plekken op de huid kunnen in geval van een droge huid worden vermeden door de huid na het douchen en baden zorgvuldig te verzorgen en deze te voorzien van veel vocht door direct een huidcrème aan te brengen. Ook is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten en voldoende (water) te drinken. Veel huidziekten kunnen niet worden voorkomen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sudocrem, voor meer dan alleen luieruitslagSudocrem, voor meer dan alleen luieruitslagSudocrem is een zalf welke je voornamelijk zal doen denken aan babyverzorging. Luieruitslag, schrale billetjes, rode en…
Ruwe (schrale) huid: Oorzaken, symptomen en behandelingRuwe (schrale) huid: Oorzaken, symptomen en behandelingEen ruwe huid kan mannen en vrouwen van alle leeftijden treffen. Wanneer patiënten last hebben van een schrale huid, ver…
Witte vlekjes op de huid: wat kan het zijn?Witte vlekjes op de huid: wat kan het zijn?De huid is het grootste orgaan van de mens. De huid kan gevoelig zijn voor plekken en vlekken. Sommige plekken zijn over…
Hoe kom je af van droge schrale lippen?Iedereen heeft er weleens last van: Schrale en droge lippen. Hoe kom je eraan en hoe kom je er van af?

Borstverkalkingen: Kleine calciumafzettingen in borstweefselBorstverkalkingen: Kleine calciumafzettingen in borstweefselVrouwen na de menopauze, meestal na de leeftijd van vijftig jaar, krijgen vaak te maken met borstverkalkingen. Deze klei…
Gezwollen onderlip: symptomen en oorzaken onderlipzwellingGezwollen onderlip: symptomen en oorzaken onderlipzwellingEen gezwollen onderlip is een symptoom dat aanvankelijk merkbaar is door een abnormaal uiterlijk van de onderlip. De ond…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Irja, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/323973.php
  • https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/psoriasis/psoriasis-signs-symptoms
  • https://www.thuisarts.nl/actinische-keratose/ik-heb-actinische-keratose
  • https://www.aad.org/public/diseases/dry-sweaty-skin/dry-skin
  • Afbeelding bron 1: Jambula, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Mimagephotography/Shutterstock.com
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 25-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.