Borstverkalkingen: Kleine calciumafzettingen in borstweefsel

Borstverkalkingen: Kleine calciumafzettingen in borstweefsel Vrouwen na de menopauze, meestal na de leeftijd van vijftig jaar, krijgen vaak te maken met borstverkalkingen. Deze kleine calciumafzettingen in het borstweefsel zijn alleen zichtbaar op een röntgenfoto van de borsten, een mammografie. Verkalkingen veroorzaken doorgaans geen symptomen en zijn in de meeste gevallen goedaardig. Soms kunnen ze echter wijzen op een vroeg stadium van borstkanker. Het is daarom cruciaal dat vrouwen regelmatig een mammografie laten uitvoeren, vooral wanneer bepaalde risicofactoren aanwezig zijn. Verdachte verkalkingen vereisen verdere onderzoeken om de aanwezigheid van kanker in de borst te bevestigen of uit te sluiten.

Oorzaken van borstverkalkingen bij vrouwen

Verkalkingen in het borstweefsel kunnen ontstaan door diverse factoren, waaronder:


Risicofactoren voor calciumafzettingen in borstweefsel

Factoren die het risico op calcificaties in de borst kunnen verhogen zijn onder andere:

  • Een familiegeschiedenis van borstkanker
  • Een genetische aanleg voor borstkanker, zoals een BRCA1- of BRCA2-mutatie (wijzigingen in specifieke genen)
  • Een persoonlijke geschiedenis van borstkanker

Calciumrijke voedingsmiddelen worden niet beschouwd als risicofactoren voor borstverkalkingen.

Soorten verkalkingen in het borstweefsel

Op een mammografie kunnen twee soorten verkalkingen worden gezien: macroverkalkingen en microverkalkingen.

Macroverkalkingen

Macroverkalkingen zijn vaak voorkomende, meestal goedaardige calciumafzettingen in het borstweefsel. Ze verschijnen als grote witte stippen op de mammografie en hebben een diameter van meer dan 0,5 millimeter (mm). Omdat macroverkalkingen meestal goedaardig zijn, is verder onderzoek vaak niet nodig.

Microverkalkingen

Microverkalkingen zijn kleinere witte stippen of korrels op de mammografie. Hoewel deze vaak goedaardig zijn, kunnen ze in sommige gevallen wijzen op een vroeg stadium van borstkanker. Verdere onderzoeken zijn nodig als:

  • De diameter van de verkalkingen kleiner is dan 0,5 mm
  • Ze in clusters verschijnen in een deel van de borst (vijf of meer verkalkingen)
  • Ze variëren in grootte en vorm

Het gebruik van deodorant vlak voor een mammografie wordt afgeraden omdat dit tot valse verkalkingen op de röntgenfoto kan leiden. / Bron: SAM Nasim, Flickr (CC BY-2.0)Het gebruik van deodorant vlak voor een mammografie wordt afgeraden omdat dit tot valse verkalkingen op de röntgenfoto kan leiden. / Bron: SAM Nasim, Flickr (CC BY-2.0)

Verkalkingen buiten het borstweefsel

Soms kunnen verkalkingen zich buiten het borstweefsel bevinden, zoals op de huid of in de bloedvaten. Huidverkalkingen kunnen voortkomen uit deodorant of poederresten, waardoor witte stippen op de röntgenfoto ontstaan. Dit type verkalkingen vereist meestal geen verdere tests. Om verwarring te voorkomen, wordt aanbevolen geen deodorant, lotions of poeders te gebruiken vlak voor een mammografie.

Diagnose en onderzoeken om borstkanker uit te sluiten

Mammografie

Vrouwen met kleine calciumafzettingen in de borsten ervaren vaak geen symptomen. De verkalkingen worden zichtbaar als witte stippen op een mammografie. De arts bepaalt of verder onderzoek nodig is. Macroverkalkingen worden doorgaans als niet verdacht beschouwd, maar clusters van grote verkalkingen of een combinatie van macro- en microverkalkingen kunnen verdere evaluatie vereisen. De arts kan een aanvullende mammografie laten uitvoeren om de verkalkingen beter te beoordelen en eerdere mammogrammen controleren om veranderingen in de verkalkingskenmerken op te sporen. Andere mogelijke onderzoeken zijn een biopsie en/of een MRI-scan. Soms adviseert de arts om de borsten om de zes maanden opnieuw te laten controleren op veranderingen in de verkalkingen.

Biopsie van de borst

Een borstbiopsie houdt in dat een klein stukje borstweefsel wordt verwijderd voor verder onderzoek. Er zijn twee hoofdtypen biopsieën:

Stereotactische naaldbiopsie
Bij een stereotactische naaldbiopsie wordt eerst een lokale verdoving toegediend. Vervolgens maakt de arts een kleine snede in de huid en brengt een naald in. Met behulp van computerbeelden wordt de naald naar het gebied met verkalkingen geleid, waarna een klein stukje weefsel wordt verwijderd en de naald weer uit de huid wordt getrokken.

Chirurgische biopsie
Bij een chirurgische biopsie wordt eveneens een lokale verdoving toegediend, maar soms is algemene anesthesie nodig. De chirurg verwijdert het abnormale weefselmonster en stuurt dit naar een laboratorium voor microscopische analyse. Een chirurgische biopsie is meestal alleen nodig wanneer een naaldbiopsie niet mogelijk is of wanneer de resultaten onduidelijk zijn.

Behandeling van borstverkalkingen

Bij goedaardige verkalkingen is doorgaans geen behandeling nodig. Wel wordt de onderliggende oorzaak van de calcificaties behandeld indien mogelijk. Vrouwen met borstkanker ontvangen behandelingen om de verspreiding van de kanker (metastasen) te voorkomen en de kankercellen te doden. De behandeling wordt afgestemd op het type borstkanker, de grootte van de tumor, het stadium van de kanker, de persoonlijke voorkeuren van de patiënt en andere factoren. Behandelopties kunnen chirurgie, chemotherapie, radiotherapie en/of hormoontherapie omvatten.

Prognose en opvolging

De prognose voor patiënten met borstverkalkingen hangt sterk af van de onderliggende oorzaak. Goedaardige verkalkingen hebben meestal een goede prognose en vereisen vaak alleen regelmatige controles. Bij afwijkende of verdachte verkalkingen kan vroege detectie en behandeling van borstkanker leiden tot een betere prognose. Regelmatige opvolging en mammografieën zijn cruciaal om veranderingen in het borstweefsel tijdig op te sporen en adequaat te reageren.

Complicaties van borstverkalkingen

Hoewel de meeste borstverkalkingen goedaardig zijn, kunnen er complicaties optreden zoals:
  • Duizeligheid door psychologisch stress veroorzaakt door angst voor mogelijke kanker
  • Verhoogd risico op aanvullende medische procedures bij verdachte verkalkingen
  • Onnodige angst of bezorgdheid door valse positieven

Preventie

Preventie van borstverkalkingen is moeilijk, vooral omdat ze vaak een normaal onderdeel zijn van het verouderingsproces. Vrouwen kunnen echter het risico op ernstige aandoeningen door vroege detectie en regelmatige screenings verkleinen. Aanbevolen preventieve maatregelen zijn onder andere:
  • Regelmatige mammografieën volgen volgens het advies van de arts, vooral na de menopauze
  • Een gezonde levensstijl handhaven met een gebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging
  • Vermijden van risicofactoren zoals roken en overmatige alcoholconsumptie
  • Bewust zijn van familiegeschiedenis en genetische risico's en hierover communiceren met een arts voor gepersonaliseerde screeningadviezen

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dicht borstweefsel: Verhoogd risico op borstkankerDicht borstweefsel: Verhoogd risico op borstkankerBorsten bestaan uit klierlobben, melkkanalen en vet- en vezelig bindweefsel. Vooral vrouwen voor de menopauze hebben een…
Fibroadenoom: goedaardig bindweefselknobbeltje in de borstFibroadenoom: goedaardig bindweefselknobbeltje in de borstEen fibroadenoom is een goedaardig bindweefselknobbeltje in de borst. Een fibroadenoom is de meest voorkomende goedaardi…
Het behandelen van borstkanker bij vrouwenHet behandelen van borstkanker bij vrouwenBorstkanker is een woekering van kwaadaardige cellen die zich ontwikkelen uit normale borstcellen. Borstkanker die allee…
Ductaal carcinoma in situ: Voorstadium van borstkankerDuctaal carcinoma in situ: Voorstadium van borstkankerEen ductaal carcinoma in situ (DCIS) een voorloper van kanker aan de borst (stadium 0). Bij deze aandoening vertonen pat…

Stinkneus (ozeana): symptomen en behandeling stinkende neusStinkneus (ozeana): symptomen en behandeling stinkende neusStinkneus (ozeana) is een aandoening die ontstaat bij een atrofische rinitis. Bij atrofische rinitis wordt het slijmvlie…
Ruwe plekken op de huid: oorzaken schrale plekken op de huidRuwe plekken op de huid: oorzaken schrale plekken op de huidRuwe plekken op de huid kunnen vele oorzaken hebben, sommige onschadelijk en weer andere schadelijk. Daarom is het uiter…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 2 juli 2019:
  • Breast calcifications, https://www.breastcancercare.org.uk/information-support/have-i-got-breast-cancer/benign-breast-conditions/breast-calcifications
  • Breast Calcifications, https://www.webmd.com/women/guide/breast-calcification-symptoms-causes-treatments#1
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Should I worry about breast calcifications?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/325590.php
  • Understanding Breast Calcifications, https://www.breastcancer.org/symptoms/testing/types/mammograms/mamm_show/calcifications
  • Afbeelding bron 1: SAM Nasim, Flickr (CC BY-2.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 03-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.