Borstcyste: Goedaardige opeenhoping van vloeistof in borst

Borstcyste: Goedaardige opeenhoping van vloeistof in borst Een borstcyste is een opeenhoping van vocht in de borst. Dit resulteert afhankelijk van de grootte in een al dan niet voelbaar knobbeltje in de borst. Dit borstknobbeltje is goedaardig en bevat vocht, maar medisch advies is noodzakelijk om borstkanker (met een vaste tumorvorm) uit te sluiten. Soms is het knobbeltje in de borst storend of bevinden zich toch vaste elementen in de tumor en dan is het mogelijk het vocht uit het borstknobbeltje af te voeren of de cyste operatief te laten verwijderen. De prognose is meestal erg goed.

Epidemiologie van borstcyste

Borstcysten komen zeer vaak voor bij vrouwen die de menopauze nog niet bereikt hebben. Circa één op de drie van alle vrouwen in de leeftijd van 35 tot 50 jaar heeft goedaardige cysten in de borst. Bij vrouwen die hormoonvervangende therapie gebruiken na de menopauze ontstaan soms ook cysten. Sporadisch kampen ook mannen met cysten in de borst.

Oorzaken van een cyste in de borst

Een borst bevat kwabben van klierweefsel, gerangschikt als bloemblaadjes van een madeliefje. De kwabben zijn verdeeld in kleinere lobben die tijdens de zwangerschap en borstvoeding melk produceren. Het ondersteunende weefsel dat zorgt voor de goede vorm van de borst, bestaat uit vetweefsel en vezelig bindweefsel. Borstcysten ontwikkelen zich als gevolg van een vochtophoping in de borstklieren.

Risicofactoren van goedaardige borstcysten

De exacte oorzaak van een cyste in de borst is onbekend anno oktober 2020. Mogelijk ontwikkelen de cysten zich als gevolg van hormonale veranderingen door de maandelijkse menstruatie. Verder stimuleert overtollig oestrogeen in het lichaam mogelijk het borstweefsel hetgeen bijdraagt aan borstcysten.

Symptomen

Borstcyste

De meeste cysten zijn erg klein (microcysten) en zijn niet voelbaar, maar bij één op de vier vrouwen zijn de cysten groot genoeg om wel gevoeld te kunnen worden. Een cyste in de borst voelt aan als een knobbeltje in de borst. Dit is kleine, meestal goedaardig gevormde zakvormige holte die gevuld is met vocht. Een eenvoudige cyste in de borst heeft een uniforme ronde of ovale vorm, met dunne gladde wanden en een homogene vloeibare vulling. De cyste is gemakkelijk te verplaatsen. Mogelijk komen één cyste of meerdere cysten tot stand in de borst, en soms zijn ook cysten in beide borsten aanwezig. Voorts treedt een vergroting van de borstcyste op en is dit knobbeltje ook gevoeliger van aard vlak voor de menstruatie. Een verkleining van de borstcyste en een vermindering van de andere symptomen treedt op na de menstruatie.

Andere symptomen

Andere symptomen omvatten:

Diagnose en onderzoeken

Indeling

De indeling van cysten in de borst gebeurt aan de hand van de grootte van de cyste.
 • Microcysten zijn niet voelbaar, maar ze zijn wel zichtbaar via beeldvormende onderzoeken, zoals een mammografie of een echografie.
 • Macrocysten zijn voelbaar omdat ze groot zijn (2,5 centimeter tot 5 centimeter in diameter). Grotere borstcysten drukken soms op het nabijgelegen borstweefsel, wat leidt tot borstpijn of ongemak.

Diagnostisch onderzoek

Een arts bepaalt of een borstknobbel een cyste of een tumor is. Een mammografie van een borstcyste is niet mogelijk, daar dit radiografisch onderzoek geen betrouwbaar onderscheid kan maken tussen een vaste tumor (borstkanker) en een borstcyste. Met een eenvoudige echografie, weet de arts of de knobbel massief of hol is en al dan niet gevuld is met vloeistof. Hiervoor plaatst hij het echografietoestel tegen de huid van de borst. Als de arts merkwaardige kenmerken of tekenen van vaste deeltjes of knobbeltjes vindt tijdens de echografie, is een biopsie vereist (stukje borstweefsel wegnemen en microscopisch laten onderzoeken).

Behandeling van opeenhoping van vloeistof in borst

Als het knobbeltje vloeistof bevat, is een behandeling meestal niet vereist. Is de cyste erg storend, pijnlijk, groot of complex (dikkere wanden en mix van vloeibare en vaste elementen), dan is het mogelijk om het vocht eerst af te voeren (draineren). De arts brengt eerst lokale anesthesie (plaatselijk verdovende geneesmiddelen) aan op de huid. Met behulp van een echografie plaatst hij een naald in de cyste en verwijdert hij de vloeistof. Na drainage van de cyste is een opvolging op korte termijn noodzakelijk. Soms raken de gedraineerde cysten namelijk weer vol. De arts opteert dan vaak voor een operatie om de cyste volledig te verwijderen.

Prognose van al dan niet voelbaar knobbeltje in borst

De cyste komt en gaat bij de meeste vrouwen. Dit is namelijk afhankelijk van de hormooncyclus van de menstruatie. Bijna alle cysten zijn niet geassocieerd met een verhoogd risico op kanker. Heeft de vrouw bepaalde risicofactoren, zoals een familiale geschiedenis van borstkanker, dan is een borstcyste mogelijk wel een risicofactor voor borstkanker.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fibro-adenose of fibrocysteuze dysplasieFibro-adenose of fibrocysteuze dysplasieFibro-adenose wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van goedaardige knobbels of cysten in de borst. De cysten kunnen var…
Knobbeltjes in de borstKnobbeltjes in de borstSommige vrouwen hebben van nature knobbelige borsten. Dit is te wijten aan de opbouw van hun borstweefsel en meestal gee…
Goedaardige oorcysten: Soms pijn en voorts geen symptomenGoedaardige oorcysten: Soms pijn en voorts geen symptomenBenigne oorcysten zijn goedaardige knobbeltjes of gezwellen in het oor. De grote meerderheid van deze knobbeltjes die me…
Ovula nabothi: Goedaardige cysten op baarmoederhalsOvula nabothi: Goedaardige cysten op baarmoederhalsOngeveer 12% van de vrouwen krijgt tijdens de vruchtbare leeftijd te maken met ovula nabothi. Bij deze aandoening bevind…

Androgeenongevoeligheidssyndroom: Geen reactie op androgenenAndrogeenongevoeligheidssyndroom: Geen reactie op androgenenHet androgeenongevoeligheidssyndroom is een aandoening waarbij de seksuele ontwikkeling voor de geboorte en tijdens de p…
Brandende voorhuid en eikel: oorzaken branderige penisBrandende voorhuid en eikel: oorzaken branderige penisEen brandende voorhuid en eikel is een vervelende klacht waar veel jongens of mannen wel eens mee te kampen hebben (geha…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 7 oktober 2020:
 • What causes breast cysts?, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15691-breast-cysts
 • Geraadpleegd op 21 september 2018:
 • Breast Cyst, https://www.nationalbreastcancer.org/cyst-in-breast
 • Breast cysts, https://breast-cancer.ca/simplecyst/
 • Breast cysts, https://www.breastcancercare.org.uk/publications/benign-breast-conditions/breast-cysts-bcc73
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Diagnosis, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/breast-cysts/diagnosis-treatment/drc-20370290
 • Overview, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/breast-cysts/symptoms-causes/syc-20370284
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 07-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.