Borstabces: Oorzaken van pijnlijke knobbel met pus in borst

Borstabces: Oorzaken van pijnlijke knobbel met pus in borst Sommige vrouwen kampen met een abces in de borst. Een abces is een manier waarop het lichaam reageert op een bacteriële infectie door een soort "afsluiting" te creëren die voorkomt dat de infectie zich verder verspreidt. Een vrouw kan zich presenteren met een pijnlijke knobbel gevuld met pus, roodheid van de huid en een tepelafscheiding. Vaak worden vrouwen die borstvoeding geven getroffen door een borstabces, hoewel ook niet-zogende vrouwen soms kunnen worden aangetast. Het behandelen van een abces in de borst vereist een snelle diagnose en behandeling met antibiotica en mogelijk drainage van het abces.

Oorzaken: Bacteriële infectie

Borstabcessen ontstaan vooral bij zwangere vrouwen / Bron: PublicDomainPictures, PixabayBorstabcessen ontstaan vooral bij zwangere vrouwen / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Verzameling van pus in borstweefsel

Een borstabces is een ophoping van pus in het borstweefsel, meestal veroorzaakt door een bacteriële infectie. Vaak zijn de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor een borstabces al aanwezig op de huid. De meest voorkomende bacteriën die borstabcessen veroorzaken zijn Staphylococcus aureus, vooral bij zogende en zwangere vrouwen. Andere bacteriën zoals Escherichia coli (E. coli), Streptococcus uberis, Streptococcus dysgalactiae en Klebsiella kunnen ook verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van een abces in de borst. Het pus in een borstabces bestaat uit dode neutrofielen, een soort witte bloedcellen.

Ontstekingsreactie bij borstabces

Wanneer bacteriën een wond binnendringen, doden ze veel van de lokale cellen. Deze stervende cellen geven cytokines af, kleine eiwitten die het immuunsysteem waarschuwen en een ontstekingsreactie op gang brengen. Deze ontstekingsreactie leidt tot een verhoogde bloedstroom en het aanvoeren van witte bloedcellen naar de infectieplaats. Als reactie vormt het lichaam een vezelige "wand" of "capsule" rondom de infectie. Het pus hoopt zich op binnen deze capsule, wat resulteert in een voelbare zwelling of "holte" in de borst.

Risicofactoren van aandoening bij vrouwen

De volgende factoren kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van een bacteriële borstinfectie die kan leiden tot een abces:
  • HIV/AIDS
  • Ductectasie (abnormale verbreding van een melkkanaal in de borst)
  • Chronische ziekten
  • Hematoom (bloedophoping in weefsels)
  • Ontstekingscarcinoom (kanker met ontsteking)
  • Mastitis: Een ontsteking van de borst tijdens borstvoeding, vaak door een barst of spleet in de tepel, een ingetrokken tepel, of een mondholte-infectie bij de baby. Deze infectie kan leiden tot een borstabces.
  • Diabetes

Soorten borstabcessen

Retromammair abces

Bij een retromammair abces ontstaat een ophoping van pus achter de grote pectoralis-spier.

Roken vormt een risicofactor voor een subareolair abces in de borst / Bron: Geralt, PixabayRoken vormt een risicofactor voor een subareolair abces in de borst / Bron: Geralt, Pixabay

Subareolair abces in de borst

Een subareolair borstabces bevindt zich vaak onder het tepelhof. Dit type abces komt vooral voor bij vrouwen die geen borstvoeding geven. Risicofactoren voor dit type abces zijn roken, obesitas en tepelpiercings.

Symptomen: Knobbel met pus in borst

De symptomen van een borstabces omvatten een pijnlijke knobbel in de borst. De borst kan gespannen, gevoelig, opgezwollen en warm aanvoelen bij aanraking. De huid boven het abces kan rood zijn. In latere stadia kan de vrouw een gevoelige zwelling op de borst ervaren, samen met hoge koorts en koude rillingen. Bij onbehandelde gevallen kan huidnecrose en zweervorming optreden, samen met een tepelafscheiding. Symptomen zoals kloppende pijn en koorts met rillingen vereisen onmiddellijke medische aandacht.

Een volledig bloedonderzoek is nodig / Bron: Frolicsomepl, PixabayEen volledig bloedonderzoek is nodig / Bron: Frolicsomepl, Pixabay

Diagnose en onderzoeken

Een volledig bloedonderzoek is essentieel om een borstabces te diagnosticeren. De arts zal vaak beeldvormende onderzoeken uitvoeren, zoals een MRI-scan, om borstkanker uit te sluiten. Hoewel mammografie (röntgenfoto van de borsten) en echografie niet altijd doorslaggevend zijn, kan een arts soms een monster van de pus nemen met een fijne naald voor microbiologisch onderzoek.

Behandeling voor abces in de borst bij vrouwen

De behandeling van een borstabces begint vaak met antibiotica. Anti-inflammatoire geneesmiddelen zoals ibuprofen kunnen worden voorgeschreven om de pijn te verlichten. Bij de behandeling van een gevormd abces kan het pus op een van de volgende manieren worden afgevoerd: naaldaspiratie (pus opzuigen), katheterdrainage of een chirurgische incisie en drainage (pus afvoeren). De keuze van de methode hangt af van de grootte van het abces. Naaldaspiratie en antibiotica zijn vaak effectief bij abcessen met een diameter van minder dan drie cm. Katheterdrainage is geschikt voor grotere abcessen. Echografie-geleide aspiratie in een polikliniek is toepasbaar voor alle abcesgroottes en kan herhaalde drainages minimaliseren, met minder littekenvorming en minder kans op een operatie.

Prognose van abcesvorming in borst

Abcessen in de borst die groter zijn dan drie cm en met een katheter worden behandeld, genezen meestal binnen drie tot zeven dagen. Grotere abcessen die een incisie vereisen, hebben vaak één tot twee weken nodig om te genezen. Het is gebruikelijk dat de wonde vier tot zes weken nodig heeft om volledig te genezen na een incisie en drainage, aangezien de wonde van binnenuit geneest. Een te snelle genezing kan leiden tot complicaties zoals een fistel. Tijdens de genezing kan het voorkomen dat moedermelk uit de wond lekt, wat nuttig kan zijn vanwege de ontstekingsremmende en immuunfactoren die het bevat. Het is aan te raden de wond te bedekken met een droog, absorberend verband. Vrouwen kunnen doorgaans doorgaan met borstvoeding, tenzij er een chirurgische incisie is gemaakt of als de pijn te intens is.

Complicaties van abcesvorming in de borst

Verspreiding van de infectie

Een abces in de borst kan leiden tot de verspreiding van de infectie naar omliggende weefsels en structuren. Dit kan resulteren in uitgebreide infecties die moeilijker te behandelen zijn en mogelijk een operatie vereisen. In ernstige gevallen kan de infectie zich uitbreiden naar de bloedbaan, wat sepsis kan veroorzaken.

Kankerdiagnose

Soms kan een borstabces symptomen vertonen die lijken op die van borstkanker. Dit kan leiden tot vertraging in de diagnose van borstkanker of tot onnodige zorgen. In sommige gevallen kunnen aanvullende onderzoeken nodig zijn om borstkanker uit te sluiten, wat kan leiden tot onnodige angst en medische ingrepen.

Slechte wondgenezing

Bij abcessen die chirurgisch gedraineerd worden, kan de wond moeilijk genezen. Dit kan resulteren in langdurige genezingstijden en een verhoogd risico op infecties. Slechte wondgenezing kan leiden tot de vorming van een chronische fistel, een abnormale verbinding tussen de borst en de huid of andere interne structuren.

Fistelvorming

Na drainage van een abces kan een fistel ontstaan. Een fistel is een abnormale verbinding tussen het borstweefsel en de huid of andere interne structuren. Dit kan leiden tot voortdurende afscheiding van pus en een verhoogd risico op infecties. Fistelvorming kan een langdurige en moeilijk te behandelen complicatie zijn.

Littekens en cosmetische schade

Chirurgische drainage van een abces kan littekens achterlaten op de borst. Deze littekens kunnen esthetisch storend zijn en invloed hebben op het uiterlijk van de borst. In sommige gevallen kunnen littekens ook functionele problemen veroorzaken, zoals pijn of ongemak tijdens bepaalde bewegingen.

Pijn en ongemak

Zelfs na succesvolle behandeling van een abces kunnen vrouwen aanhoudende pijn of ongemak ervaren in het aangedane gebied. Dit kan het gevolg zijn van ontsteking, littekens of blijvende veranderingen in het borstweefsel.

Herhaling van het abces

In sommige gevallen kan een borstabces terugkeren, vooral als de onderliggende oorzaak niet volledig behandeld is of als er sprake is van aanhoudende risicofactoren. Herhaalde abcessen kunnen leiden tot chronische problemen en frequente medische interventies vereisen.

[H]Preventie van abcessen in de borst Een goede hygiëne is cruciaal bij het voorkomen van borstabcessen. Dagelijks wassen met zeep en het schoonhouden van eventuele piercings zijn belangrijk. Het vermijden van roken en het handhaven van een gezond gewicht kan helpen om subareolaire abcessen te voorkomen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Borstabces: symptomen en oorzaken van een abces in de borstBorstabces: symptomen en oorzaken van een abces in de borstBij een abces in de borst spreekt men van een 'borstabces'. Een borstabces duidt op een ontsteking in de borst van de me…
Borstontsteking (mastitis): symptomen, oorzaak & behandelingBorstontsteking (mastitis): symptomen, oorzaak & behandelingEen borstontsteking is een courante klacht onder vrouwen die borstvoeding geven. Borstontsteking symptomen bestaan uit h…
Abces in huid of lichaam: met pus gevulde zwelling in holteAbces in huid of lichaam: met pus gevulde zwelling in holteEen abces kan onder meer voorkomen in borst, lies en oksel. Een abces is met pus (etter) gevulde zwelling in een niet ee…
Mastitis: borstontsteking symptomen, oorzaak en behandelingMastitis: borstontsteking symptomen, oorzaak en behandelingMastitis of borstontsteking komt vaak voor onder borstvoedende vrouwen. Mastitis of borstontsteking symptomen bestaan ui…

Druk op de blaas: symptomen, oorzaken, behandeling blaasdrukDruk op de blaas: symptomen, oorzaken, behandeling blaasdrukDruk op de blaas wijst op een drukkend gevoel in de blaas. Zowel mannen als vrouwen kunnen er last van krijgen. Druk op…
Druk in hoofd: oorzaken van een drukkend gevoel in het hoofdDruk in hoofd: oorzaken van een drukkend gevoel in het hoofdDruk in het hoofd is een vervelend symptoom dat kan interfereren met je dagelijkse bezigheden. Er zijn een aantal mogeli…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 25 december 2018:
  • Breast abscess, https://radiopaedia.org/articles/breast-abscess?lang=us
  • Breast abscess, https://www.healthnavigator.org.nz/health-a-z/b/breast-abscess/
  • Breast abscess, https://www.medicosite.com/breast-abscess/
  • Breast Infection and Breast Abscess, https://www.msdmanuals.com/home/women-s-health-issues/breast-disorders/breast-infection-and-breast-abscess
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Do I have a Breast Abscess?, https://breastfeeding.support/do-i-have-a-breast-abscess/
  • Overview, https://emedicine.medscape.com/article/781116-overview
  • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Frolicsomepl, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 16-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.