Hematoom: Bloed buiten bloedvaten met blauwe plekken

Hematoom: Bloed buiten bloedvaten met blauwe plekken Een hematoom is een veel voorkomende aandoening waarbij bloed zich verzamelt buiten de bloedvaten. De bloedvatwand is namelijk beschadigd waardoor bloed weglekt in weefsels waar dit niet thuishoort. Meestal ligt een blessure aan de bloedvatwand aan de basis van het hematoom. De kleine tot grote hematomen komen overal, zowel op de huid als in organen. De symptomen hangen af van de locatie alsook of aangrenzende structuren getroffen zijn door de ontsteking en zwelling geassocieerd met het bloeden. Hoofdpijn, een verlies van de nagel, buikpijn en blauwe plekken zijn veel voorkomende symptomen. Meestal zijn zelfzorgmaatregelen voldoende en verdwijnt een hematoom spontaan, maar in sommige gevallen is een medische spoedprocedure vereist.

Locatie van hematomen

Hematomen zijn in te delen op basis van hun locatie zoals:
 • auriculair hematoom: een hematoom tussen het oorkraakbeen en de overliggende huid
 • hepatisch hematoom: een hematoom in de lever
 • intra-abdominaal, peritoneaal of retroperitoneaal hematoom: een hematoom in de buikholte
 • intracranieel epiduraal hematoom: een hematoom tussen de schedel en de buitenwand van de hersenen
 • spinaal epiduraal hematoom: een hematoom tussen de wervelkolomwervels en de buitenbekleding van het ruggenmerg
 • splenisch hematoom: een hematoom in de milt
 • subduraal hematoom: een hematoom tussen het hersenenweefsel en de binnenkant van de hersenen
 • subunguaal hematoom: een hematoom onder de nagel

Oorzaken: Verzameling van bloed buiten bloedvaten

Een hematoom is een abnormale verzameling van bloed buiten een bloedvat. De aandoening ontstaat doordat de wand van een bloedvatwand, slagader, ader of capillair (haarvat) beschadigd is en daardoor bloed weglekt in weefsels. Voortdurend gebeurt een reparatie van de bloedvaten in het lichaam. Het lichaam repareert de beschadigde vaatwand van lichte verwondingen. Soms mislukt de reparatie bij grote schade, waardoor constante bloedingen ontstaan. Als er een grote druk in het bloedvat is, bijvoorbeeld in een hoofdslagader, blijft het bloed door de beschadigde wand lekken en zet het hematoom verder uit. Bloed dat in een bloedvat ontsnapt, is zeer irriterend voor het omliggende weefsel. Hierdoor komen ontstekingsverschijnselen tot stand, waaronder pijn, zwelling en roodheid.

Risicofactoren

Af en toe treedt een hematoom spontaan op zonder een aanwijsbare oorzaak. Meestal echter zijn diverse oorzaken en risicofactoren bekend voor de hematoomvorming.

Aandoeningen

Enkele aandoeningen zijn risicofactoren voor de vorming van een hematoom zoals:

Medicijnen

Bepaalde medicijnen en supplementen verhogen het risico op de vorming van een hematoom

Medische procedure

Enkele medische handelingen leiden sneller tot hematomen zoals:
 • een injectie van medicijnen (bijvoorbeeld insuline, bloedverdunners, vaccins)
 • een invasieve medische of tandheelkundige procedure (bijvoorbeeld een biopsie, een incisie, een drainage, een hartkatheterisatie)
 • een operatie

Trauma of ongeval

Een verwonding of trauma aan de bloedvaten veroorzaakt het vaakst een hematoom. Dit gebeurt bijvoorbeeld door een lichte slag tegen een voorwerp, een hoofdletsel, gebroken botten, een schotwonde, een valpartij of een verkeersongeval. Ook agressief niezen of een onverwachte wending van een arm of been veroorzaakt mogelijk een hematoom.

Bij een subduraal hematoom komt hoofdpijn tot stand / Bron: Geralt, PixabayBij een subduraal hematoom komt hoofdpijn tot stand / Bron: Geralt, Pixabay

Symptomen: Blauwe plekken, pijn en zwelling

De tekenen van een hematoom hangen af van de grootte en locatie. Maar niet altijd komen tekenen tot uiting, zelfs niet altijd bij een zeer groot hematoom (wanneer dit niet drukt op andere organen ontstaan immers geen symptomen). Pijn, zwelling, roodheid en ontsierende blauwe plekken zijn veel voorkomende symptomen van een hematoom. Hematomen vormen soms een voelbare massa.

Sommige specifieke symptomen zijn:

Alarmsymptomen

Medische aandacht is nodig wanneer de symptomen van een hematoom ernstig is of wanneer het hematoom in omvang blijft toenemen. Een hematoom in de hersenen vereist steeds een snelle medische en chirurgische behandeling, vooral wanneer ook neurologische symptomen aanwezig zijn.

Diagnose en onderzoeken

De arts bevraagt de patiënt over de medische geschiedenis en onderzoekt daarna het hematoom. Af en toe is een bloedonderzoek nodig om een patiënt te evalueren en eventuele onderliggende aandoeningen te beoordelen. Beeldvormende onderzoeken zijn nodig om de diagnose van hematomen in organen te diagnosticeren. De arts gebruikt een CT-scan om een subduraal hematoom in het hoofd op te sporen. Een CT-scan van de buik onthult een hematoom in de buikholte. Een MRI-scan is een inzetbaar voor het detecteren van epidurale hematomen. Deze scan is doorgaans betrouwbaarder dan de resultaten van een CT-scan voor het opsporen van een epiduraal hematoom.

Behandeling van hematomen

De behandeling van een hematoom is sterk afhankelijk van de locatie, de aanwezige symptomen en het klinisch beeld. Niet altijd is een medische behandeling nodig, terwijl in andere situaties een spoedbehandeling vereist is.

Vrij verkrijgbare pijnstillers verlichten de pijn / Bron: Stevepb, PixabayVrij verkrijgbare pijnstillers verlichten de pijn / Bron: Stevepb, Pixabay
Zelfzorg
Oppervlakkige (onderhuidse) hematomen mag de patiënt thuis behandelen. De meeste blauwe plekken behandelt de patiënt met rust, het aanbrengen van ijs (twintig minuten per keer, vier tot acht keer per dag), het gebruik van elastische verbanden (druk aanbrengen) en het omhoog brengen van het aangetaste gebied. De pijn van een hematoom behandelt de patiënt eventueel met pijnstillers zoals paracetamol (Tylenol).

Professionele medische zorg
Een subduraal hematoom met neurologische symptomen vereist een dringende drainage door een neurochirurg. Wanneer dit hematoom chronisch is en geen symptomen veroorzaakt, is een medische opvolging via een CT-scan voldoende. Bij een subunguaal hematoom is mogelijk ook een drainage nodig. De arts bekijkt ook de oorzaak van een hematoom en pakt dit aan, bijvoorbeeld door bloedverdunnende medicatie stop te zetten of aan te passen.

Prognose

De vooruitzichten voor een hematoom zijn meestal goed, omdat ze vaak spontaan verdwijnen wanneer het bloedafval verwijderd is en de bloedvatwand hersteld is door de reparatiemechanismen van het lichaam. Soms is een operatie nodig of is een andere behandeling noodzakelijk. De vooruitzichten hangen wel af van de locatie van het hematoom.

Complicaties van aandoening: Infectie

Een veel voorkomende complicatie van alle hematomen is het risico op een infectie. Het hematoom is gevormd van oud bloed. Het bezit zelf geen bloedtoevoer en loopt daarom het risico om gekoloniseerd te worden door bacteriën. Verder ervaren zwangere vrouwen soms een hematoom. Dit treedt op wanneer zich een bloeding ontwikkelt tussen de baarmoederwand en de foetus. De vrouw moet in bed blijven liggen gedurende de zwangerschap omdat dit hematoom anders mogelijk leidt tot een spontane abortus, en complicaties bij de moeder.

Preventie van hematoomvorming

Het is niet mogelijk om alle hematomen te voorkomen. Valpartijen bij zowel kinderen als ouderen veroorzaken snel hematomen in de benen, de borst of de hersenen. Het huis veilig maken en zo nodig aanpassen is bijgevolg belangrijk. Daarnaast is het ook essentieel om de juiste uitrusting te gebruiken bij bijvoorbeeld contactsporten.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Borsthematoom: Ophoping bloed in borst met huidverkleuringBorsthematoom: Ophoping bloed in borst met huidverkleuringEen borsthematoom is een verzameling (ophoping) van bloed in de borst. Dit resulteert uit inwendige bloedingen. Borsthem…
Blauwe plekken: oorzaken, symptomen, behandeling & tipsBlauwe plekken: oorzaken, symptomen, behandeling & tipsWie heeft er nog nooit een blauwe plek gehad? Die donkere, pijnlijke plek die ontstaat ten gevolge van een valpartij is…
Hematomen, blauwe plekkenEen blauwe plek is het meest voorkomende type bloeduitstorting. Blauwe plekken worden veroorzaakt door je bijvoorbeeld e…
Perianaal hematoom: Donker bultje & pijn aan buitenkant anusPerianaal hematoom: Donker bultje & pijn aan buitenkant anusEen perianaal hematoom (perianale trombose) is een verzameling bloed in de huid rond de anus. Hierdoor ontstaat een donk…

Sideroblastische anemie: Bloedarmoede met ophoping van ijzerSideroblastische anemie: Bloedarmoede met ophoping van ijzerSideroblastische anemie is een vorm van bloedarmoede waarbij de normale productie van het beenmerg gestoord is. Het ijze…
Alcoholontwenningssyndroom: Symptomen door alcoholstopAlcoholontwenningssyndroom: Symptomen door alcoholstopHet alcoholontwenningssyndroom is een groep van symptomen die tot uiting komt wanneer een alcoholverslaafde patiënt plot…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
 • Geraadpleegd op 5 juli 2018:
 • 5 Things You Need to Know About Hematomas, https://www.livestrong.com/article/5649-need-hematomas/
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 201
 • Hematoma Causes, types and symptoms, https://reportshealthcare.com/hematoma-causes-types-symptoms/
 • Hematoma, https://www.medicinenet.com/hematoma/article.htm
 • Hematoma, https://www.rxlist.com/hematoma/drugs-condition.htm
 • How to Treat a Hematoma?, https://fogut.com/how-to-treat-a-hematoma/
 • What is a hematoma?, https://www.healthguidance.org/entry/14899/1/what-is-a-hematoma.html
 • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 11-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.