Druk op de blaas: symptomen, oorzaken, behandeling blaasdruk

Druk op de blaas: symptomen, oorzaken, behandeling blaasdruk Druk op de blaas wijst op een drukkend gevoel in de blaas. Zowel mannen als vrouwen kunnen er last van krijgen. Druk op de blaas of blaasdruk is een symptoom en geen op zichzelf staande aandoening. De urineblaas is een holle, gespierde, elastische zak, waarin urine wordt opgeslagen totdat deze vol is. Het gevoel van druk op de blaas verdwijnt vaak niet als je geplast hebt, maar is constant aanwezig. Afhankelijk van de oorzaak, kan blaasdruk gepaard gaan met andere symptomen en klachten, zoals blaaspijn, vaak plassen, steeds aandrang, etc. Druk op de blaas kent meerdere mogelijke oorzaken. Lang niet altijd is er sprake van een blaasontsteking. Druk op de blaas kan ook worden veroorzaakt door endometriose of een vleesboom. Het is belangrijk om je huisarts te raadplegen als je druk op de blaas ervaart die niet weggaat met zelfzorgmaatregelen. Je huisarts kan je lichamelijk onderzoeken en je zo nodig verwijzen naar een specialist. Behandeling van blaasdruk is afhankelijk van de oorzaak.
Ligging van de blaas in het lichaam / Bron: Decade3d/Shutterstock.comLigging van de blaas in het lichaam / Bron: Decade3d/Shutterstock.com

Urineblaas

De blaas is een belangrijk orgaan in het urinewegsysteem. Het bevindt zich in het bekken, boven en achter het schaambeen. Urine wordt gemaakt in de nieren en gaat naar de blaas via de urineleiders, die deze organen met elkaar verbinden. De blaas slaat urine op totdat deze signalen van het lichaam ontvangt om deze te legen. Urine verlaat dan de blaas via de urethra of plasbuis. Verschillende aandoeningen met betrekking tot de blaas en plasbuis kunnen een gevoel van volheid of druk op de blaas veroorzaken.

Symptomen van blaasdruk

Druk op de blaas kan variëren van mild tot ernstig. Bij sommige mensen kan de druk komen en gaan. Bij andere mensen is de blaaspijn constant aanwezig. Andere symptomen die kunnen optreden zijn onder andere:

Infectie en ontsteking

Urineweginfecties komen vaak voor bij vrouwen, hoewel ze ook bij mannen kunnen voorkomen. Maar liefst de helft van de vrouwen heeft tijdens hun leven minstens één urineweginfectie. Hierdoor kan een gevoel van druk in de blaas ontstaan. Andere symptomen zijn onder meer brandende pijn met urineren, verhoogde frequentie van urineren en zelfs urineverlies.

Interstitiële cystitis (IC), ook wel het blaaspijnsyndroom genoemd, duidt op een ontsteking van de urineblaas die niet door bacteriën wordt veroorzaakt. Deze aandoening kan ook druk op de blaas veroorzaken, evenals andere klachten.

Urinestelsel / Bron: Alila Medical Media/ShutterstockUrinestelsel / Bron: Alila Medical Media/Shutterstock

Spieraandoeningen

Een overactieve blaas is een veelvoorkomende aandoening. Het treedt op wanneer de zenuwen en de spieren van de blaas te gevoelig worden en de blaas ertoe aanzetten de urine te lozen voordat deze de kans heeft gekregen om zich goed te vullen. De samentrekkingen van de blaas kunnen soms drukgevoelens op de blaas veroorzaken. Urine-incontinentie is ook een veel voorkomend symptoom. Andere medische aandoeningen kunnen verband houden met een overactieve blaas, zoals urineweginfecties, diabetes, de ziekte van Parkinson, beroertes en letsels van het ruggenmerg.

Obstructie

Elke aandoening die de urinestroom uit de blaas blokkeert, kan een gevoel van druk in het gebied teweegbrengen. Deze terugstroom van urine, urineretentie genoemd, zorgt ervoor dat de blaas te vol raakt of uitrekt. Urineretentie kan het gevolg zijn van gezwellen of tumoren in de blaas, afhankelijk van hun locatie. Ook nierstenen kunnen symptomen veroorzaken als ze vast komen te zitten in de urethra of plasbuis.

De prostaat is een orgaan in de vorm van een walnoot en deze bevindt zich bij mannen rond de urethra. Als de prostaat vergroot raakt (vergrote prostaat), dan kan deze in de urethra knijpen en de afvoer van urine uit de blaas gedeeltelijk blokkeren. Een prostaatontsteking, bekend als prostatitis, is een veel voorkomende oorzaak van urineretentie. Prostaatkanker of niet-kankerachtige vergroting van de prostaat, bekend als benigne prostaat hyperplasie, zijn ook frequente oorzaken.

Drukkend gevoel op de blaas door zwangerschap / Bron: Zerocool, PixabayDrukkend gevoel op de blaas door zwangerschap / Bron: Zerocool, Pixabay

Externe oorzaken

Blaasklachten kunnen worden veroorzaakt door organen in de buurt van en rond de blaas. Zwangerschap is een veelvoorkomende boosdoener. De baarmoeder, die zich boven de blaas bevindt, groeit in omvang in de loop van de zwangerschap door het groeiende kindje en oefent directe druk uit op de blaas. Tumoren in de buik en het bekken kunnen een soortgelijk effect hebben als ze op de blaas drukken. Deze kunnen bestaan uit tumoren in de dikke darm, eierstokken, baarmoeder of prostaat, respectievelijk dikkedarmkanker, eierstokkanker, baarmoederkanker en prostaatkanker genoemd.

Oorzaken van blaasdruk in vogelvlucht

Er zijn veel verschillende oorzaken van druk op de blaas. Het kan variëren van een relatief onschuldige oorzaak als blaasontsteking tot iets zo ernstig als kanker. Hieronder staan ​​enkele van de meest voorkomende oorzaken van pijn en druk op de blaas.

Urineweginfectie

Urineweginfecties kunnen overal in de urinewegen voorkomen en worden veroorzaakt door bacteriën, die zich meestal via de plasbuis in de blaas nestelen. Courante symptomen zijn een stekende en hevige pijn in de (onder)buik en/of onderrug; vaak moeten plassen; steeds kleine beetjes plassen; loze aandrang; pijn bij het plassen; branderig gevoel tijdens of vlak na het plassen.

Blaasontsteking

Een blaasontsteking is een ontsteking van de blaas die wordt veroorzaakt door bacteriën. Blaasontsteking of cystitis treedt alleen op in de blaas en kan spierspasmen veroorzaken die het gevoel geven dat er druk op de blaas staat.

Normale en vergrote prostaat / Bron: Akcmdu9, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Normale en vergrote prostaat / Bron: Akcmdu9, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Obstructie

Urineretentie kan worden veroorzaakt door een obstructie in de plasbuis welke de urinestroom blokkeert, waardoor druk op de blaas ontstaat. Veel voorkomende obstructies zijn nierstenen, een goedaardige prostaatvergroting en goedaardige of kwaadaardige tumoren.

Neurodegeneratieve ziekten

Neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Parkinson en ruggenmergletsel, maar ook beroerten, kunnen leiden tot een overactieve blaas, een probleem waarbij de spieren en zenuwen in de blaas te gevoelig worden en urine-incontinentie kan veroorzaken.

Blaaskanker

Een minder algemene oorzaak van een drukkend gevoel op de blaas kan de ontwikkeling van blaaskanker zijn, die normaal gesproken begint in de bekleding van de blaas. Druk op de blaas, evenals bloed in de urine, zijn courante symptomen in het eerste stadium van blaaskanker.

Prostatitis

Mannen kunnen druk op de blaas ervaren als gevolg van een ontstoken prostaatklier.

Vleesbomen

Vrouwen kunnen blaasdruk ondervinden als gevolg van vleesbomen, die zich in de baarmoeder vormen. Het gaat hierbij om een goedaardig gezwel of knobbel in de spierwand van de baarmoeder.

Endometriose

Een ander probleem dat vrouwen treft en druk op de blaas kan veroorzaken, is endometriose. Endometriose treedt op wanneer weefsel dat normaal in de baarmoeder aanwezig is buiten de baarmoeder begint te groeien en pijn en ongemak veroorzaakt.

Eierstokkanker

Eierstokkanker en baarmoederkanker kunnen bij vrouwen druk op de blaas veroorzaken vanwege de gezwelvorming die tegen andere structuren aandrukt..

Blaasverzakking

De symptomen van een blaasverzakking bestaan onder meer uit een drukkend of vol gevoel in het bekkengebied en het gevoel dat er iets uit de vagina steekt.

Onderzoek en diagnose

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

Als je last hebt van druk op de blaas en het gevoel hebt dat je vaak moet plassen, is het een goed idee om een ​​afspraak te maken met je huisarts. In sommige gevallen kunnen deze symptomen wijzen op een urineweginfectie. De arts kan je vragen om een ​​logboek bij te houden waarin je vermeldt welke klachten je hebt, wanneer, hoe lang, hoeveel je drinkt, hoeveel je plast en welke pijn of druk je ervaart. De huisarts zal tevens je medische geschiedenis in ogenschouw nemen. De arts kan een inwendig onderzoek doen en urineonderzoek doen.

Cystoscopie / Bron: Alexilusmedical/ShutterstockCystoscopie / Bron: Alexilusmedical/Shutterstock

Vervolgonderzoek

Vervolgonderzoek kan bestaan uit:
  • Cystoscopie: de arts zal een dunne buis in je plasbuis steken om naar de binnenkant van de blaas te kijken.
  • Biopsie: de arts neemt wat weefsel van je blaas en urethra voor microscopisch onderzoek.
  • Urine cytologie: de urine wordt onderzocht op eventuele aanwezigheid van kwaadaardige cellen (kanker).
  • CT-scan van de urinewegen.

Druk op de blaas behandeling

Er zijn remedies beschikbaar om een drukkend gevoel op de blaas te behandelen, afhankelijk van de oorzaak. Enkele van de meest voorkomende manieren om de blaasdruk te behandelen zijn:

Antibiotica

Als de blaasdruk een symptoom is van een urineweginfectie, dan zal de huisarts een antibioticum voorschrijven om de infectie te behandelen en de bijbehorende symptomen te verlichten.

Cranberrysap

Cranberrysap kan helpen ter bestrijding van urineweginfecties en kan daarmee het gevoel van druk op de blaas dat ze veroorzaken verlichten.

Veel water drinken

Er wordt aangeraden om dagelijks minimaal acht glazen water te drinken om je urinewegen door te spoelen zodat schadelijke bacteriën uit je systeem worden gespoeld, wat helpt bij de behandeling van infecties die druk op de blaas kunnen veroorzaken.

Een warme kruik bij een blaasontsteking / Bron: Absolutimages/shutterstockEen warme kruik bij een blaasontsteking / Bron: Absolutimages/shutterstock

Warme kruik

Plaats een warme kruik op je onderbuik om spierkrampen te verzachten die druk op de blaas veroorzaken.

Vermijd dranken die de blaas irriteren

Blijf uit de buurt van dranken die cafeïne, alcohol en citrus bevatten, omdat ze de blaaswand kunnen irriteren en het gevoel van druk kunnen verergeren.

Pijnstillers

Het nemen van een vrij verkrijgbare pijnstiller zoals paracetamol of ibuprofen kan pijn verlichten en eventuele zwelling en ontsteking verminderen.

Preventie

De beste manier om druk van de blaas te behandelen, is om te voorkomen dat je er last van krijgt. Hieronder staan ​​enkele tips om infecties en daarmee druk op de blaas te voorkomen.

Loszittend ondergoed

Het dragen van los, comfortabel, katoenen of linnen ondergoed voorkomt schimmelinfecties en andere huidklachten.

Niet vaginaal douchen

Vermijd vaginale douches, aangezien deze de vaginale flora en de zuurgraad in de vagina verstoren.

Plas niet ophouden

Als je aandrang voelt om te plassen, doe dit dan zo snel mogelijk en houd je plas niet op. Het vasthouden van urine in de blaas kan een voedingsbodem vormen voor bacteriën, wat leidt tot infectie en irritatie.

Veel water drinken / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.comVeel water drinken / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.com

Veel water drinken

Dagelijks veel water drinken helpt je om je urinesysteem te spoelen en kan het risico op het krijgen van een bacteriële infecties verminderen.

Prognose

Veel gevallen van een drukkend gevoel in de blaas kunnen verholpen worden met zelfzorg en huismiddeltjes, maar soms is een medische behandeling nodig, bijvoorbeeld bij een urineweginfectie. In dat geval kun je antibiotica voorgeschreven krijgen. De vooruitzichten zijn normaal gesproken gunstig.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Blaasdruk: Oorzaken van gevoel van druk op de blaasBlaasdruk: Oorzaken van gevoel van druk op de blaasSommige patiënten ervaren een vervelend en aanhoudend gevoel van druk op de blaas, dat niet verdwijnt na urineren. Dit s…
Prikkelbare blaas: oorzaken en behandelingPrikkelbare blaas: oorzaken en behandelingDe term prikkelbare blaas is in feite een parapluterm voor iedere blijvende aandoening, die de spieren van de blaas onwi…
Overactieve blaasOveractieve blaasOngeveer 8% van de Nederlanders heeft last van een overactieve blaas. Een overactieve blaas kan je dagelijkse leven ontz…
Vergrote blaas: oorzaken en behandeling van blaashypertrofieVergrote blaas: oorzaken en behandeling van blaashypertrofieEen vergrote blaas kan bij zowel mannen als vrouwen optreden. Een vergrote blaas, ook wel blaashypertrofie genoemd, is e…

Huidproblemen door gebruik van cosmeticaproductenHuidproblemen door gebruik van cosmeticaproductenCosmeticaproducten dragen voor veel mensen bij aan een verbeterd uiterlijk, wat vaak leidt tot een beter zelfbeeld. Hela…
Borstabces: Oorzaken van pijnlijke knobbel met pus in borstBorstabces: Oorzaken van pijnlijke knobbel met pus in borstSommige vrouwen kampen met een abces in de borst. Een abces is een manier waarop het lichaam reageert op een bacteriële…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Chombosan/Shutterstock
  • https://www.webmd.com/pain-management/bladder-pain#1
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/321339.php
  • https://www.belmarrahealth.com/causes-bladder-pressure-relieve/
  • https://www.healthline.com/health/bladder-pressure
  • https://www.livestrong.com/article/22250-causes-bladder-pressure-discomfort/
  • https://www.depend.com.au/urinary-incontinence/causes/bladder-pain/
  • Afbeelding bron 1: Decade3d/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 2: Alila Medical Media/Shutterstock
  • Afbeelding bron 3: Zerocool, Pixabay
  • Afbeelding bron 4: Akcmdu9, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 5: Alexilusmedical/Shutterstock
  • Afbeelding bron 6: Absolutimages/shutterstock
  • Afbeelding bron 7: Mimagephotography/Shutterstock.com
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 07-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.