Blaasdruk: Oorzaken van gevoel van druk op de blaas

Blaasdruk: Oorzaken van gevoel van druk op de blaas Sommige patiënten kampen met een heel vervelend gevoel. Ze voelen namelijk een constante druk op de blaas wat niet verdwijnt wanneer ze urineren. Veel oorzaken zijn bekend voor het drukkende gevoel op de blaas. Meestal kampt de patiënt met een urineweginfectie of een andere onschuldige aandoening, maar zeer sporadisch wijst het drukkende gevoel op de blaas in de richting van kanker. Blaasdruk is een symptoom waarmee een patiënt het best een arts raadpleegt. De meeste onderliggende problemen van druk op de blaas zijn gemakkelijk thuis te behandelen, maar af en toe zijn medicijnen en/of andere medische behandelingen nodig.

Blaasontsteking (cystitis) en een drukkend gevoel op de blaas

Een blaasontsteking is te wijten aan dezelfde bacteriën die urineweginfecties veroorzaken. Cystitis komt alleen voor in de blaas en de nieren en veroorzaakt spierspasmen (spierkrampen) die het gevoel geven dat er druk op de blaas is. Vaak is interstitiële cystitis de oorzaak van blaasdruk. Hierbij ontstaat een ontsteking van de blaaswand zonder dat sprake is van een infectie. Plasproblemen zoals frequent plassen, ís nachts plassen (nycturie) en vaak dringend moeten urineren (urinaire urgentie) komen hierbij tot uiting. Ook pijn tijdens de menstruatieperiode, pijn tijdens de geslachtsgemeenschap en bekkenpijn zijn veel voorkomende tekenen.

Endometriose

Endometriose treedt op wanneer weefsel dat normaal groeit in de baarmoeder, buiten deze plaats begint te groeien en pijn en ongemak veroorzaakt. Menstruele pijn komt hierbij ook tot uiting.

Obstructie (verstopping) en druk op de blaas

Wanneer een obstructie in de urethra plaatsvindt, is de urinestroom geblokkeerd. Door deze verstopping ontstaat druk op de blaas. Veel voorkomende obstructies zijn nierstenen en goedaardige of kwaadaardige tumoren.

Kanker

Blaaskanker

Af en toe is druk op de blaas het gevolg van blaaskanker. Deze vorm van kanker start meestal in de bekleding van de blaas. Een drukkend gevoel op de blaas, evenals bloed in de urine (hematurie) zijn veel voorkomende symptomen van het beginstadium van blaaskanker. De arts voert diverse laboratoriumtesten uit om deze kankervorm op te sporen.

Eierstokkanker en baarmoederkanker

Eierstokkanker en baarmoederkanker veroorzaken druk op de blaas bij vrouwen als gevolg van de onregelmatige celgroei tegen de eierstokken en baarmoeder.

Prostatitis

Mannen kampen mogelijk met druk op de blaas als gevolg van prostatitis, een infectie van de prostaatklier.

Spieraandoeningen

Spieraandoeningen zoals de ziekte van Parkinson (neurologische aandoening met bevingen), een beroerte (onvoldoende bloedtoevoer naar de hersenen met lichamelijke en mentale symptomen) en een ruggenmergletsel leiden mogelijk tot een overactieve blaas. Hierbij worden de spieren en zenuwen in de blaas overgevoelig waardoor een patiënt vroegtijdig gaat urineren of urine verliest (urine-incontinentie).

Urineweginfectie en blaasdruk

Urineweginfecties treden mogelijk overal in de urinewegen op. Deze aandoening, die het gevolg is van bacteriën, veroorzaakt volgende symptomen: een gevoel van dringend moeten plassen, de blaas niet volledig kunnen ledigen (urineretentie) en een pijnlijke druk op de blaas.

Vleesbomen

Vrouwen ondervinden mogelijk blaasdruk als gevolg van vleesbomen, goedaardige gezwellen die zich in de baarmoeder vormen.

Behandeling

Antibiotica
Een urineweginfectie of een andere vorm van een bacteriële infectie, vereist een behandeling met antibiotica. Hierdoor is het mogelijk om de bacteriën te elimineren zodat de symptomen verdwijnen.

Alcohol vermijden is een goed idee / Bron: Jarmoluk, PixabayAlcohol vermijden is een goed idee / Bron: Jarmoluk, Pixabay
Blaasirriterende dranken vermijden
Dranken met cafeïne, alcohol en citrus irriteren de blaas en verergeren het gevoel van druk op de blaas.

Pijnstillers
Het nemen van een vrij verkrijgbare pijnstiller zoals paracetamol, ibuprofen of aspirine verlicht de pijn en eventuele zwelling geassocieerd met blaasdruk.

Veenbessensap
Veenbessensap bestrijdt urineweginfecties en verlicht de blaasdruk.

Warmte
Een verwarmingskussen of warm kompres op de onderbuik toepassen verzacht de spierkrampen die druk op de blaas veroorzaken.

Water
Het is aan te bevelen om dagelijks minimaal acht glazen water te drinken. Hierdoor is het namelijk mogelijk om bacteriën en schadelijke stoffen weg te spoelen uit het lichaam, wat helpt bij de behandeling van infecties die druk op de blaas veroorzaken.

Andere behandelingen
Ook andere behandelingsopties zijn inzetbaar:
 • een operatie (zelden)
 • fysiotherapie
 • tricyclische antidepressiva (doet de blaas ontspannen)
 • zenuwstimulatie

Preventie

Douchen
Douchen in plaats van baden vermindert het risico op het krijgen van een infectie. De zeep in de badkuip spoelt namelijk alle beschermende slijmvliezen weg, wat een toegangsweg is voor bacteriën.

Loszittend ondergoed dragen
Het dragen van loszittend, comfortabel, katoenen ondergoed voorkomt dat bacteriën in de buurt van de urethra terechtkomen en daar een infectie veroorzaken.

Meteen plassen bij aandrang
Bij een plasaandrang is het belangrijk om meteen het toilet op te zoeken. Urine vasthouden in de blaas vormt een goede voedingsbodem voor bacteriën waardoor sneller een infectie tot stand komt.

Water drinken
Veel water drinken zuivert de urinewegen en verkleint het risico op de ontwikkeling van een bacteriële infectie.
© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De blaasontstekingEen blaasontsteking of wel cystitis, is een infectie van de urineweg. Dit geeft vooral bij vrouwen een vervelende pijn b…
Druk op de blaas: symptomen, oorzaken, behandeling blaasdrukDruk op de blaas: symptomen, oorzaken, behandeling blaasdrukDruk op de blaas wijst op een drukkend gevoel in de blaas. Zowel mannen als vrouwen kunnen er last van krijgen. Druk op…
Wat een blaasontsteking isWat een blaasontsteking isVeel vrouwen en enkele mannen hebben wel eens een blaasontsteking gehad. Maar wat is nu eigenlijk een blaasontsteking? E…
Een blaasontsteking hebbenKen je dat zeurderige gevoel in je onderbuik en dat je regelmatig naar de wc moet wat ook nog eens wat branderig aanvoel…

Hoesten en slijmproductie in de luchtwegenHoesten en slijmproductie in de luchtwegenIedereen is wel eens verkouden en vaak gaat dit gepaard met hoesten. Hoesten is een natuurlijke reactie van het lichaam…
Brandend gevoel in maag: Oorzaken van brandende maagBrandend gevoel in maag: Oorzaken van brandende maagEen brandend gevoel in de maag veroorzaakt pijn, vermoeidheid en stress in de maag. Veel oorzaken zijn bekend voor een b…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 12 juni 2018:
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Everything You Need to Know About Bladder Pressure, https://www.healthline.com/health/bladder-pressure
 • What Causes Bladder Pressure & Discomfort?, https://www.livestrong.com/article/22250-causes-bladder-pressure-discomfort/
 • What causes bladder pressure and how to relieve it, https://www.belmarrahealth.com/causes-bladder-pressure-relieve/
 • What causes bladder pressure?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/321339.php
 • Afbeelding bron 1: Jarmoluk, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 11-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.