Druk in hoofd: oorzaken van een drukkend gevoel in het hoofd

Druk in hoofd: oorzaken van een drukkend gevoel in het hoofd Druk in het hoofd is een vervelend symptoom dat kan interfereren met je dagelijkse bezigheden. Er zijn een aantal mogelijke oorzaken van een beklemmend, drukkend gevoel in het hoofd. Deze sensaties kunnen variëren in intensiteit van mild tot ernstig en steeds aanwezig zijn of intermitterend. De meeste omstandigheden die resulteren in hoofddruk of druk in het hoofd zijn geen reden tot ongerustheid. Vaak voorkomende oorzaken van een drukkend gevoel in het hoofd zijn spanningshoofdpijn, aandoeningen van de bijholten en oorontsteking. Abnormale of ernstige hoofddruk wijst soms op een ernstige onderliggende aandoening, zoals een hersentumor of een aneurysma. Deze problemen komen echter niet vaak voor. Raadpleeg bij aanhoudende klachten van druk in het hoofd je huisarts en schakel direct een arts in als de klacht gepaard gaat met andere symptomen zoals nekstijfheid, verwardheid of een onduidelijke spraak. De huisarts kan op basis van de diagnose een behandeling inzetten.
Drukkend gevoel in hoofd / Bron: Andresr/Shutterstock.comDrukkend gevoel in hoofd / Bron: Andresr/Shutterstock.com

Oorzaken van druk in hoofd

Een stuwend of drukkend gevoel in het hoofd of druk in het hoofd heeft veel mogelijke oorzaken. Spanningshoofdpijn en bijholtehoofdpijn behoren tot de meest voorkomende.

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is over het algemeen licht tot matig van aard. Het voet als een drukkende, knellende pijn aan beide kanten van het hoofd, of als een strakke band om je hoofd. Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn. De oorzaak wordt anno 2024 echter niet goed begrepen. Deze vorm van hoofdpijn kan getriggerd worden door onder meer stress, spanning en een slechte houding.

Sinushoofdpijn en andere sinusaandoeningen

Sinushoofdpijn of bijholtehoofdpijn voelt als een constante druk achter je voorhoofd, jukbeenderen, neus, kaak of oren. Je kunt andere symptomen ervaren, zoals een verstopte neus. Je sinussen of bijholten zijn een reeks met elkaar verbonden holtes achter je voorhoofd, ogen, wangen en neus. Wanneer de sinussen ontstoken raken, produceren ze overtollig slijm, wat tot hoofddruk kan leiden. Dit staat ook bekend als sinushoofdpijn. Oorzaken zijn allergieën, verkoudheid en griep of bijholteontsteking.

Ooraandoeningen

Het voelt vaak als doffe maar constante druk in de slapen, oren, kaak of zijkant van het hoofd. Ooraandoeningen kunnen een of beide zijden van het hoofd beïnvloeden. Oorontsteking en een verstopping van de gehoorgang door overtollig oorsmeer in het oor, zijn veel voorkomende ooraandoeningen die oorpijn en een drukkend gevoel in het hoofd kunnen veroorzaken.

Migraine

Pijn als gevolg van migraine wordt meestal omschreven als pulserend of kloppend. Het komt meestal voor aan één kant van het hoofd, en het kan zo intens zijn dat je erdoor gevloerd bent. Migraine gaat vaak gepaard met andere symptomen, zoals misselijkheid en braken, en gevoeligheid voor licht en geluid.

Medicatie-afhankelijke hoofdpijn / Bron: Istock.com/JackFMedicatie-afhankelijke hoofdpijn / Bron: Istock.com/JackF

Andere vormen van hoofdpijn

Er zijn veel vormen van hoofdpijn die zich op verschillende manieren kunnen uiten: overal een drukkend gevoel, pulserend of kloppend of in een specifiek deel van het hoofd. Sommige hoofdpijn gaat gepaard met oogpijn. De meeste mensen ervaren op een bepaald moment in hun leven hoofdpijn. Er zijn honderden soorten hoofdpijn, waaronder clusterhoofdpijn, cafeïne-onttrekkingshoofdpijn en medicatie-afhankelijke hoofdpijn.

Hersenschudding en andere hoofdletsel

Een hersenschudding is een lichte vorm van traumatisch hersenletsel die ontstaat na een harde klap op het hoofd en kan een drukkende pijn in het hoofd veroorzaken. Een hersenschudding kan leiden tot enkele of alle van de volgende symptomen: een korte periode van bewusteloosheid (30 minuten of minder), verwardheid, duizeligheid, geheugenverlies (over het algemeen minder dan 24 uur), aanhoudende hoofdpijn. Een periode van geheugenverlies is ook mogelijk na een hersenschudding.

Hersentumor

Een hersentumor geeft vaak een druk of zwaar gevoel in het hoofd of de nek. Hersentumoren kunnen ernstige hoofdpijn veroorzaken en gaan vaak gepaard met andere symptomen, zoals geheugenproblemen, problemen met het gezichtsvermogen of moeite met lopen.

Aneurysma / Bron: Martin SulmanAneurysma / Bron: Martin Sulman

Hersenaneurysma

Een hersenaneurysma is een uitstulping in de slagaders van de hersenen. Een groot aneurysma kan door druk hoofdpijn veroorzaken. Het manifesteert zich vaak als ernstige hoofdpijn die plotseling opkomt.

Hoge bloeddruk

Het hart is een spier die bloed door het lichaam pompt. Terwijl het bloed door het lichaam stroomt, levert het bloed zuurstof aan de vitale organen van het lichaam. Soms maakt een probleem in het lichaam het moeilijker voor het hart om het bloed te pompen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als een slagader te smal wordt. Aanhoudende hoge bloeddruk kan de wanden van de slagaders belasten. Dit kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waarvan sommige levensbedreigend kunnen zijn. De meeste mensen met hoge bloeddruk zullen geen symptomen ervaren en daarom wordt het ook wel een sluipmoordenaar genoemd. Bij ernstig hoge bloeddruk kun je de volgende klachten ervaren:

Uitdroging

Een uitdrogingshoofdpijn kan ervaren worden als een doffe hoofdpijn of juist een intense migraineachtige hoofdpijn. Pijn door uitdrogingshoofdpijn kan optreden aan de voorkant, achterkant, zijkant of helemaal over het hoofd. Uitdroging kan ook leiden tot een gevoel van druk in het hoofd. Andere symptomen van uitdroging kunnen zijn:

Andere oorzaken

Een aantal andere omstandigheden kunnen een drukkend gevoel in het hoofd veroorzaken, zoals:

Bijkomende symptomen van drukkend gevoel in hoofd

Een drukkend gevoel in het hoofd kan gepaard gaan met andere symptomen klachten.

Druk in hoofd en oren

Druk in het hoofd en in de oren kan een teken zijn van een oorontsteking, oorsmeerblokkade of een tandheelkundige infectie.

Drukkend gevoel in het hoofd en duizeligheid door hoge bloeddruk / Bron: Kurhan/ShutterstockDrukkend gevoel in het hoofd en duizeligheid door hoge bloeddruk / Bron: Kurhan/Shutterstock

Druk in het hoofd en duizeligheid

Een drukkend gevoel in het hoofd dat gepaard gaat met duizeligheid kan wijzen op een aantal aandoeningen, waaronder:
 • allergische reactie
 • hersenschudding of hoofdletsel
 • uitdroging
 • oververhitting
 • hoge bloeddruk
 • infectie
 • migraine
 • paniekaanval

Drukkende pijn in hoofd en angst

Spanningshoofdpijn is in verband gebracht met angst. Als je angst of stress ervaart, vergezeld door druk in je hoofd, heb je mogelijk spanningshoofdpijn.

Druk in hoofd en nek

De zenuwen en spieren in de nek kunnen pijn in het hoofd veroorzaken. Soms verschijnt er druk of pijn in zowel het hoofd als de nek. Dit kan worden veroorzaakt door hoofdpijn, zoals spanningshoofdpijn of migraine. Andere oorzaken zijn whiplash, spierspanning en hersenschudding.

Druk in hoofd en ogen

Hoofddruk wat gepaard gaat met oogdruk kan een teken zijn van vermoeide ogen, allergieën of ontsteking van de sinussen. Migraine en andere hoofdpijn kunnen ook ooggerelateerde symptomen veroorzaken.

Tintelingen en druk in hoofd

Tintelingen (in handen, armen, schouders en nek) en druk in het hoofd kunnen komen door stress. Stress is de reactie van het lichaam op elke verandering die aanpassing of directe reactie vereist. Het lichaam reageert op deze veranderingen met fysieke, mentale en emotionele reacties. Stress is een normaal onderdeel van het leven. Je kunt stress ervaren vanuit je omgeving, je lichaam en je gedachten. Zelfs positieve levensveranderingen zoals een promotie, het afsluiten van een hypotheek of de geboorte van een kind veroorzaken stress. Chronische stress kan de natuurlijke afweer van het lichaam aantasten, wat leidt tot een verscheidenheid aan fysieke symptomen, waaronder de volgende:

Te veel suiker kan druk in het hoofd veroorzaken / Bron: Umberto Salvagnin, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Te veel suiker kan druk in het hoofd veroorzaken / Bron: Umberto Salvagnin, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Druk in hoofd na het eten

Druk je het hoofd na het eten is niet normaal en kan meerdere oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn:
 • Maaltijden met veel natrium (zout) kunnen ervoor zorgen dat je hoofdpijn krijgt.
 • Door veel suiker te eten piekt je bloedsuikerspiegel piekt, waarna deze ook weer pijlsnel daal wat kan leiden tot een laag bloedsuikergehalte na de maaltijd. Duizeligheid of een licht gevoel in het hoofd en hoofdpijn (drukgevoel in het hoofd) kunnen daarvan de gevolgen zijn. Hoofdpijn door suiker komt relatief vaak voor.
 • Tyramine is een eiwit dat van nature veel in voeding voorkomt. Als je er gevoelig voor bent, dan kan dit stofje lijden tot een migraineaanval. Het zit onder meer in chocolade, oude kaas, rode wijn en charcuterie.
 • Een gluten- of zuivelintolerantie kan de oorzaak zijn van hoofdpijn of druk in het hoofd na het eten.

Druk in het hoofd kan gepaard gaan met wazig zien / Bron: Martin SulmanDruk in het hoofd kan gepaard gaan met wazig zien / Bron: Martin Sulman

Alarmsymptomen bij druk in het hoofd

Alarmsymptomen zijn verschijnselen die bij een arts een belletje laten rinkelen, omdat ze kunnen duiden op een ernstige onderliggende aandoening of ziekte. Alarmsymptomen bij druk in het hoofd zijn:
 • bewustzijnsverlies
 • hoofdpijn die constant aanwezig is op dezelfde plek
 • onduidelijke spraak
 • verwardheid
 • hoofdpijn die langer dan een paar uur aanhoudt
 • hoofdpijn die verergert bij het veranderen van lichaamshouding
 • koorts
 • misselijkheid en/of braken
 • moeite met lopen
 • evenwichtsstoornissen
 • nachtzweten
 • stijve nek
 • oogpijn
 • oorpijn
 • plotseling opkomende, ernstige hoofdpijn
 • toevallen
 • veertien keer of meer hoofdpijn per maand
 • veranderingen in het gezichtsvermogen, zoals wazig zien of dubbelzien
 • spierzwakte of zwakte aan één kant van het lichaam

Huismiddeltjes en zelfzorg

Sommige oorzaken van een drukkend gevoel in het hoofd vereisen geen medische behandeling. Huismiddeltjes, zelfzorg en veranderingen in levensstijl kunnen helpen om de symptomen te verbeteren en de klachten het hoofd te bieden. Bij chronische spanningshoofdpijn helpen de volgende maatregelen:
 • Verminder bronnen van stress.
 • Maak tijd voor ontspannende activiteiten, zoals een warm bad nemen, lezen of lichaamsbeweging.
 • Verbeter je houding om te voorkomen dat je je spieren aanspant.
 • Zorg voor voldoende slaap.
 • Behandel pijnlijke spieren met massage.
 • Vrij verkrijgbare pijnstillers, zoals paracetamol, kunnen de pijn verlichten.

Overleg met de arts / Bron: Syda Productions/Shutterstock.comOverleg met de arts / Bron: Syda Productions/Shutterstock.com

Huisarts raadplegen bij druk in het hoofd

Raadpleeg je huisarts als je vaker dan twee keer per week pijnstillers moet nemen voor een drukkende pijn in het hoofd. Maak een afspraak met je huisarts als de hoofddruk langdurig (chronisch), ernstig of ongebruikelijk voor je is. Hoofdpijn die je dagelijkse activiteiten verstoort, vereist een bezoekje aan de huisdokter.

Het zoeken naar een behandeling voor een onderliggende aandoening, zoals sinusitis of een oorontsteking, kan ook de hoofddruk verlichten. Afhankelijk van de bevindingen kan de huisarts je doorverwijzen naar een specialist zoals een neuroloog of een KNO-arts.

Wanneer de oorzaak van het drukkende gevoel in je hoofd niet duidelijk is of de symptomen duiden op een ernstiger toestand, kan de arts een CT-scan of een MRI-scan laten uitvoeren. Beide diagnostische procedures produceren een gedetailleerd beeld van je hersenen dat de arts zal gebruiken om meer te weten te komen over wat de hoofddruk veroorzaakt.

Behandeling van drukkend gevoel in hoofd

De behandeling van een drukkend gevoel in je hoofd hangt af van de onderliggende oorzaak. Spanningshoofdpijn wordt behandeld met medicatie zoals amitriptyline of relaxerende kinesitherapie. Migraine wordt behandeld met medicijnen. Veranderingen in levensstijl en huismiddeltjes kunnen ook effectief zijn bij het behandelen van spanningshoofdpijn of andere soorten hoofdpijn. Neusdruppels en paracetamol kunnen de klachten van een bijholteontsteking verminderen.

Prognose van druk in het hoofd

De meest voorkomende oorzaken van druk in het hoofd zijn spanningshoofdpijn en sinushoofdpijn. Beide aandoeningen reageren goed op behandelingen. In zeldzame gevallen is druk in het hoofd een teken van een ernstiger toestand. Als het probleem aanhoudt, moet je je huisarts raadplegen.

Preventie

Preventieve maatregelen

Door deze eenvoudige maatregelen te nemen, kun je veel voorkomende uitlokkers van hoofdpijn of druk in het hoofd voorkomen:
 • Neem een goede houding in acht en beweeg voldoende.
 • Zorg ervoor dat je nek niet stijf blijft en dat je je nek regelmatig beweegt als je bureauwerkzaamheden verricht.
 • Geef je ogen ook regelmatig pauze van beeldschermwerk om vermoeide ogen te voorkomen.
 • Zorg voor een juiste slaapkussen en een goed matras.
 • Houd een regelmatig schema aan en verander je dieet of je waak-, slaap- en sportroutines niet sterk.
 • Zorg voor voldoende slaap. Te veel of te weinig slaap kan druk in het hoofd veroorzaken.
 • Houd je aan een gezond dieet. Gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging helpen hoofdpijn te voorkomen.
 • Sla nooit maaltijden over en neem een ​​kleine, gezonde snack tussen de maaltijden door zodat je niet te hongerig wordt.
 • Drink voldoende water. Uitdroging kan hoofdpijn of druk in het hoofd veroorzaken, dus drink de hele dag door veel water.
 • Goed omgaan met stress. Stress kan opbouwen en een drukgevoel in het hoofd veroorzaken. Zoek daarom manieren om ermee om te gaan door sport, ontspanningstechnieken, wandelen, hobby's, etc.

Hoofdpijndagboek bijhouden

Als je weet wat de uitlokkende factoren van de druk in je hoofd zijn, kun je je eigen programma voor hoofdpijnpreventie starten. Het bijhouden van een hoofdpijndagboek helpt je om erachter te komen welke van de vele mogelijke hoofdpijntriggers op jou van toepassing zijn. Dit is handig als je regelmatig last hebt van hoofdpijn of druk in het hoofd. In een hoofdpijndagboek moet je elke dag het volgende bijhouden:
 • Alle voedingsmiddelen die je eet.
 • Alle dranken die je drinkt.
 • Voorgeschreven en vrij verkrijgbare medicijnen en supplementen die je gebruikt.
 • Hoe laat je wakker wordt en naar bed gaat
 • Alle oefeningen en andere fysieke activiteiten die je onderneemt
 • Registreer elke hoofdpijn die je krijgt, op welk tijdstip van de dag het plaatsvond en wat je deed om het op te lossen.

Het is ook een goed idee om bij te houden hoe het weer was en welke hormonale veranderingen er speelden, bijvoorbeeld je menstruatie. Na een tijdje begin je mogelijk patronen te zien en kom je erachter wat bij jou druk in het hoofd veroorzaakt.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Druk in het hoofd: Oorzaken van drukkend gevoel in schedelDruk in het hoofd: Oorzaken van drukkend gevoel in schedelDruk in het hoofd is een symptoom dat vaak te wijten is aan diverse vormen van hoofdpijn of een sinusitis. Ook ernstiger…
Licht en draaierig gevoel in het hoofd: wat kan het zijn?Licht en draaierig gevoel in het hoofd: wat kan het zijn?Een licht, zweverig en of duizelig gevoel in het hoofd kan erg vervelend zijn. Je kan je slecht op dingen concentreren w…
Een te snelle hartslag: tachycardieTachycardie is een hartritme waarbij het hart heel erg snel slaat. Een hartslag van 400 slagen per minuut is dan niet on…
SpanningshoofdpijnSpanningshoofdpijnSpanningshoofdpijn of spierspanningshoofdpijn ontstaat vaak door emotionele problemen of stress. Het kan echter ook vero…

Borstabces: Oorzaken van pijnlijke knobbel met pus in borstBorstabces: Oorzaken van pijnlijke knobbel met pus in borstSommige vrouwen kampen met een abces in de borst. Een abces is de manier van het lichaam om met een bacteriële infectie…
Gigantomastie: Overmatige groei van borsten bij vrouwGigantomastie: Overmatige groei van borsten bij vrouwGigantomastie (borsthypertrofie, macromastie) is een zeldzame goedaardige aandoening waarbij de borst of borsten van een…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/AntonioGuillem
 • Cleveland Clinic. Stress. https://my.clevelandclinic.org/health/articles/11874-stress (ingezien op 4-2-2020)
 • Everyday Health. Headache Prevention. https://www.everydayhealth.com/headache-migraine/headache-prevention.aspx (ingezien op 4-2-2020)
 • Gezondheidsnet. Migraine en voeding: Heftige hoofdpijn door eten. https://www.gezondheidsnet.nl/hoofdpijn-en-migraine/migraine-en-voeding (ingezien op 4-2-2020)
 • https://www.thuisarts.nl/hoofdpijn/ik-heb-spanningshoofdpijn-0
 • https://www.healthline.com/health/pressure-in-head
 • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tension-headache/symptoms-causes/syc-20353977
 • http://brainfoundation.org.au/disorders/concussion
 • https://www.uzleuven.be/nl/spanningshoofdpijn
 • https://www.thuisarts.nl/bijholteontsteking
 • Medical News Today. What to know about high blood pressure. https://www.medicalnewstoday.com/articles/159283.php (ingezien op 4-2-2020)
 • Men's Health. Hoe het komt dat je hoofdpijn krijgt na het eten? https://www.menshealth.com/nl/gezondheid/a25454153/hoofdpijn-na-eten/ (ingezien op 4-2-2020)
 • Afbeelding bron 1: Andresr/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Istock.com/JackF
 • Afbeelding bron 3: Martin Sulman
 • Afbeelding bron 4: Kurhan/Shutterstock
 • Afbeelding bron 5: Umberto Salvagnin, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 6: Martin Sulman
 • Afbeelding bron 7: Syda Productions/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 28-04-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 19
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.