Hoofdpijn door suiker: oorzaken en preventie suikerhoofdpijn

Hoofdpijn door suiker: oorzaken en preventie suikerhoofdpijn Suiker of sucrose is een koolhydraat die van nature voorkomt in voedingsmiddelen zoals groente, fruit, suikerbieten, suikerriet en honing. Suiker komt na vertering voornamelijk als glucose in je bloed terecht. De weefsels nemen glucose op waar het verbrand wordt waarbij energie ontstaat voor het lichaam. De hormonen insuline en glucagon zorgen ervoor dat het glucosegehalte in het bloed op het juiste niveau blijft. Dit is belangrijk aangezien een te laag of een te hoog glucosegehalte schadelijk is voor het lichaam. Hoofdpijn veroorzaakt door suiker heeft veel te maken met je bloedsuikerspiegel. Schommelingen in je glucosespiegel zijn van invloed op het functioneren van je hersenen. Flinke stijgingen en dalingen kunnen hoofdpijn tot gevolg hebben.

Hoofdpijn door suiker

Snelle schommelingen in de bloedsuikerspiegel veroorzaakt door het eten van te veel suiker of te weinig suiker kan soms hoofdpijn veroorzaken. Hoofdpijn kan variëren van mild tot heftig. Bij sommige mensen die bekend zijn met migraine, kan suikerrijk voedsel een trigger zijn voor een migraineaanval.

Oorzaken van suikerhoofdpijn

Te lage of te hoge bloedsuikerspiegel

Zowel te veel als te weinig suiker kan hoofdpijn veroorzaken. Te veel suiker eten kan een hoge bloedsuikerspiegel (hyperglycemie) veroorzaken. Het consumeren van te weinig suiker kan lage bloedsuikerspiegels veroorzaken (hypoglykemie). Een lage bloedsuikerspiegel kan een aantal symptomen veroorzaken, waaronder hoofdpijn en spierpijn. Mensen die insuline nemen, hebben een hoger risico om een ​​lage bloedsuikerspiegel te hebben. Mensen die te veel suiker consumeren, insulineresistent zijn of diabetes hebben, zijn gevoeliger voor een hoge bloedsuikerspiegel. Als je veel suiker in één keer consumeert, kun je nadien een suikercrash krijgen, wat hoofdpijn kan veroorzaken.

Hormonale veranderingen

Suiker kan hormonale veranderingen veroorzaken, vooral in de hormonen adrenaline en noradrenaline. Deze hormonale verschuivingen veranderen de manier waarop de bloedvaten in de hersenen zich gedragen, wat mogelijk tot hoofdpijn kan leiden. Het is niet de suiker zelf die ervoor zorgt dat je suikerhoofdpijn krijgt. Een snelle verschuiving van de bloedsuikerspiegel veroorzaak de hoofdpijn, ofwel door te veel suiker te eten of niet genoeg te eten. Deze veranderingen in de bloedsuikerspiegel kunnen hoofdpijn en andere symptomen veroorzaken, die soms wordt aangeduid als een suikerkater.

Gerelateerde aandoeningen

Sommige medische aandoeningen kunnen je vatbaarder maken voor suikergerelateerde hoofdpijn, waaronder:

Diabetes

Het in evenwicht houden van je bloedsuikergehalte vormt voor iemand met diabetes een probleem. Diabetici zijn derhalve kwetsbaarder voor hoofdpijn door suiker. Wanneer hun bloedsuiker te hoog of te laag wordt, kunnen ze hoofdpijn krijgen. Des te meer schommelingen in de bloedsuikerspiegel des te meer kans op hoofdpijn. Diabetici die moeite hebben met het reguleren van de bloedglucose of geen medicatie nemen zoals voorgeschreven, zijn kwetsbaarder voor diabetesgerelateerde hoofdpijn. Niet goed gereguleerde diabetes kan de bloedvaten beschadigen, waardoor de bloedcirculatie naar de hersenen kan veranderen en het risico op hoofdpijn toeneemt. Bloedvatschade kan ook het risico op hart- en hersenaandoeningen die hoofdpijn veroorzaken verhogen. Een plotselinge, hevige hoofdpijn kan te wijten zijn aan een beroerte, een bloedstolsel of een aneurysma. Sommige mensen met diabetes type 1 ontwikkelen een aandoening die diabetische ketoacidose wordt genoemd, wat betekent dat je bloedsuiker zo hoog is (hyper) dat je bloed levensgevaarlijk verzuurt. Mensen met diabetische ketoacidose ervaren soms intense hoofdpijn, naast zwelling, verwardheid of verlies van bewustzijn.

Migraine

Veranderingen in je eetpatronen en bloedsuikerschommelingen kunnen een migraineaanval veroorzaken bij sommige migrainepatiënten. Ieder persoon met migraine heeft verschillende triggers of uitlokkende factoren. Het is daarom belangrijk om bij te houden wanneer een migraineaanval optreedt om te bepalen of suiker een trigger is.

Hoofdpijn bij onttrekking van suiker

Suiker kan verslavend zijn. In feite veroorzaakt suiker hersenveranderingen die vergelijkbaar zijn met die van drugs. Wanneer de hersenen worden blootgesteld aan chronisch hoge suikerniveaus, maken ze minder dopamine aan, wat een essentiële rol speelt bij plezier, motivatie en je gemoedstoestand. Dopamine is ook in verband gebracht met verslaving.Wanneer mensen plotseling stoppen met het eten van suiker, kunnen hun hersenen in een staat van suikeronttrekking komen. Het geleidelijk verminderen van je suikerverbruik kan deze symptomen verminderen.

Water drinken is gezond / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.comWater drinken is gezond / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.com

Behandeling en preventie

Hoofdpijn door suiker kan worden voorkomen door het eten van voedingsmiddelen met een hoog eiwitgehalte. Milde tot matige hoofdpijn kan meestal worden behandeld met vrij verkrijgbare pijnstillers, zoals paracetamol. Je kunt ook even uitrusten in een donkere, koele kamer totdat je hoofdpijn is weggetrokken. Het eten van een gevarieerd en gezond dieet helpt de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Om suikerhoofdpijn te voorkomen, is het raadzaam om vezelrijk voedsel te eten, zoals avocado's, linzen, donkere bladgroenten en bonen. Andere manieren om suikerhoofdpijn te voorkomen zijn onder andere:
  • Eiwitten eten. Voedingsmiddelen met een hoog proteïnegehalte kunnen de eetlust onder controle houden, waardoor de behoefte aan suiker kan verminderen.
  • Gehydrateerd blijven. Water voorkomt uitdroging, wat ook hoofdpijn kan veroorzaken.
  • Regelmatig bewegen. Regelmatige lichaamsbeweging kan het lichaam helpen de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.
  • Een dagboekje bijhouden. Het bijhouden van een hoofdpijndagboek kan je helpen om je te achterhalen wat je klachten veroorzaakt.

Bij aanhoudende of verergerende klachten is het raadzaam om je huisarts te raadplegen.

Prognose

Voor de meeste mensen is matige suikerconsumptie veilig. Je hebt meer kans om suikerhoofdpijn te krijgen wanneer er sprake van een onderliggende aandoening of wanneer je grote hoeveelheden suiker consumeert wat van invloed is op je bloedsuikerspiegel. Suikerconsumptie nadat je een periode gevast hebt kan ook symptomen veroorzaken. Als je plotseling radicaal stopt met suikerconsumptie in plaats van langzaamaan het verbruik te verminderen, kan dit ontwenningsverschijnselen veroorzaken, waaronder hoofdpijnklachten. Hoofdpijn kan worden behandeld met vrij verkrijgbare pijnstillers, maar iedereen die chronische hoofdpijn heeft, moet een arts raadplegen.

Preventie

Teneinde hoofdpijn door suiker te voorkomen, is het aanbevolen om regelmatig (gezonde maaltijden) te eten en de consumptie bam plotseling grote hoeveelheden suiker te vermijden. Het is tevens belangrijk om voldoende water te drinken en om stress te beheersen. Overleg met je huisarts als de hoofdpijn persisteert of ernstiger wordt.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnHoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnEr bestaan drie soorten hoofdpijn: migraine, clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn. De oorzaak van hoofdpijn is bij ied…
Oorzaken van hoofdpijn in de ochtend en wat eraan te doenOorzaken van hoofdpijn in de ochtend en wat eraan te doenWord je regelmatig wakker met hoofdpijn? Je bent dan niet alleen. Ongeveer een tiende deel van de bevolking lijdt vaak a…
Hoofdpijn tijdens de zwangerschapHoofdpijn tijdens de zwangerschapHoofdpijn tijdens de zwangerschap, is dat gevaarlijk? Hoofdpijn tijdens de zwangerschap kan een signaal zijn dat er iets…
Spanningshoofdpijn, hoe kom je eraan?Spanningshoofdpijn, hoe kom je eraan?Sommige mensen hebben vaak last voor ondraaglijke hoofdpijnen. Vaak is het niet duidelijk waardoor de hoofdpijn ontstaat…

Tokofobie: Angst van vrouwen voor zwangerschap en bevallingTokofobie: Angst van vrouwen voor zwangerschap en bevallingEen zwangerschap en vervolgens een kind op de wereld zetten betekent voor veel vrouwen een bron van vreugde. Ongeveer 80…
Medicatie: Bijwerkingen aan huid (huidreacties)Medicatie: Bijwerkingen aan huid (huidreacties)Sommige medicijnen veroorzaken bijwerkingen aan de huid. De meeste door geneesmiddelen veroorzaakte huidreacties zijn mi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/TanyaRozhnovskaya
  • Diabetesfonds. Kun je overgevoelig zijn voor suiker? https://www.diabetesfonds.nl/over-eten/veelgestelde-vragen-suiker/kun-je-overgevoelig-zijn-voor-suiker (ingezien op 3-2-2023)
  • https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/suiker.aspx
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/320464.php
  • https://www.healthline.com/health/headache/sugar-headache
  • https://www.suikerinfo.nl/wat-suiker-0
  • https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/glucose.aspx
  • http://www.diabeteswiki.nl/index.php?title=Diabetes
  • Afbeelding bron 1: Mimagephotography/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 04-09-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.