Hoofdpijn door suiker: oorzaken en preventie suikerhoofdpijn

Hoofdpijn door suiker: oorzaken en preventie suikerhoofdpijn Suiker of sucrose is een koolhydraat die van nature voorkomt in voedingsmiddelen zoals groente, fruit, suikerbieten, suikerriet en honing. Suiker komt na vertering voornamelijk als glucose in je bloed terecht. De weefsels nemen glucose op waar het verbrand wordt waarbij energie ontstaat voor het lichaam. De hormonen insuline en glucagon zorgen ervoor dat het glucosegehalte in het bloed op het juiste niveau blijft. Dit is belangrijk aangezien een te laag of een te hoog glucosegehalte schadelijk is voor het lichaam. Hoofdpijn veroorzaakt door suiker heeft veel te maken met je bloedsuikerspiegel. Schommelingen in je glucosespiegel zijn van invloed op het functioneren van je hersenen. Flinke stijgingen en dalingen kunnen hoofdpijn tot gevolg hebben.
Hoofdpijn door suiker / Bron: Umberto Salvagnin, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Hoofdpijn door suiker / Bron: Umberto Salvagnin, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Hoofdpijn door suiker

Weinig dingen zijn zo verleidelijk als een stuk taart, een reep chocola of een ijskoude frisdrank. Suiker geeft ons een snelle energieboost en maakt dat we ons even geweldig voelen. Maar voor sommigen volgt kort daarna een vervelend gevolg: hoofdpijn. Hoofdpijn door suiker komt vaker voor dan je misschien denkt en kan allerlei vormen aannemen, van een lichte bonzende pijn tot een stevige migraineaanval. Het lijkt misschien vreemd dat iets zo zoets zo’n bitter effect kan hebben, maar de relatie tussen suikerconsumptie en hoofdpijn is verrassend sterk.

De oorzaak van deze suikergemedieerde hoofdpijn ligt vaak in de schommelingen van je bloedsuikerspiegel. Wanneer je iets zoets eet, stijgt je bloedsuikerspiegel snel. Je lichaam reageert hierop door insuline aan te maken, waardoor de suikers in de cellen worden opgenomen. Maar deze snelle stijging wordt vaak gevolgd door een scherpe daling van je bloedsuikerspiegel, ook wel bekend als een ‘sugar crash’. Het is juist die daling die kan zorgen voor klachten als duizeligheid, vermoeidheid en – inderdaad – hoofdpijn. Daarbij kan overmatige suikerinname ook uitdroging veroorzaken, wat weer een hoofdpijntrigger kan zijn.

Wist je dat… sommige mensen een soort "suikergevoeligheid" hebben? Dit betekent dat zelfs kleine hoeveelheden suiker hun lichaam op hol kunnen brengen, wat vaak resulteert in hoofdpijn of andere symptomen. Ook kan suiker invloed hebben op de bloedvaten in je hersenen, wat bij sommigen een directe oorzaak van hoofdpijn kan zijn.

Snelle schommelingen in de bloedsuikerspiegel veroorzaakt door het eten van te veel suiker of te weinig suiker kan soms hoofdpijn veroorzaken. Hoofdpijn kan variëren van mild tot heftig. Bij sommige mensen die bekend zijn met migraine, kan suikerrijk voedsel een trigger zijn voor een migraineaanval.

Voorbeeld uit het dagelijks leven

Neem bijvoorbeeld Sophie, een vrouw van dertig die dol is op zoete lekkernijen. Op een zomerse middag trakteert ze zichzelf op een groot glas ijsthee en een flinke plak chocoladetaart. Binnen een half uur voelt ze zich opgewekt en vol energie, maar niet veel later krijgt ze een kloppende hoofdpijn aan de zijkant van haar hoofd. Sophie herkent het patroon inmiddels: elke keer als ze zich tegoed doet aan suiker, volgt dezelfde, pijnlijke nasleep. Na een bezoek aan haar huisarts leert ze dat haar bloedsuikerspiegel snel stijgt en vervolgens keldert, wat de hoofdpijn veroorzaakt.

Hoofdpijn door suiker is dus niet zomaar een fabeltje. Het is een reëel probleem dat veel mensen, zonder het te weten, dagelijks treft. Weten hoe suiker je lichaam beïnvloedt en bewust zijn van de signalen die je lichaam geeft, is de eerste stap naar het voorkomen van deze zoete hoofdpijn. Of je nu last hebt van een plotselinge suikerpiek of juist een tekort, het is belangrijk om te begrijpen hoe suiker en hoofdpijn met elkaar verbonden zijn.

Oorzaken van suikerhoofdpijn

Te lage of te hoge bloedsuikerspiegel

Zowel te veel als te weinig suiker kan hoofdpijn veroorzaken. Te veel suiker eten kan een hoge bloedsuikerspiegel (hyperglycemie) veroorzaken. Het consumeren van te weinig suiker kan lage bloedsuikerspiegels veroorzaken (hypoglykemie). Een lage bloedsuikerspiegel kan een aantal symptomen veroorzaken, waaronder hoofdpijn en spierpijn. Mensen die insuline nemen, hebben een hoger risico om een ​​lage bloedsuikerspiegel te hebben. Mensen die te veel suiker consumeren, insulineresistent zijn of diabetes hebben, zijn gevoeliger voor een hoge bloedsuikerspiegel. Als je veel suiker in één keer consumeert, kun je nadien een suikercrash krijgen, wat hoofdpijn kan veroorzaken.

Hormonale veranderingen

Suiker kan hormonale veranderingen veroorzaken, vooral in de hormonen adrenaline en noradrenaline. Deze hormonale verschuivingen veranderen de manier waarop de bloedvaten in de hersenen zich gedragen, wat mogelijk tot hoofdpijn kan leiden. Het is niet de suiker zelf die ervoor zorgt dat je suikerhoofdpijn krijgt. Een snelle verschuiving van de bloedsuikerspiegel veroorzaak de hoofdpijn, ofwel door te veel suiker te eten of niet genoeg te eten. Deze veranderingen in de bloedsuikerspiegel kunnen hoofdpijn en andere symptomen veroorzaken, die soms wordt aangeduid als een suikerkater.

Gerelateerde aandoeningen

Sommige medische aandoeningen kunnen je vatbaarder maken voor suikergerelateerde hoofdpijn, waaronder:

Diabetes

Het in evenwicht houden van je bloedsuikergehalte vormt voor iemand met diabetes een probleem. Diabetici zijn derhalve kwetsbaarder voor hoofdpijn door suiker. Wanneer hun bloedsuiker te hoog of te laag wordt, kunnen ze hoofdpijn krijgen. Des te meer schommelingen in de bloedsuikerspiegel des te meer kans op hoofdpijn. Diabetici die moeite hebben met het reguleren van de bloedglucose of geen medicatie nemen zoals voorgeschreven, zijn kwetsbaarder voor diabetesgerelateerde hoofdpijn. Niet goed gereguleerde diabetes kan de bloedvaten beschadigen, waardoor de bloedcirculatie naar de hersenen kan veranderen en het risico op hoofdpijn toeneemt. Bloedvatschade kan ook het risico op hart- en hersenaandoeningen die hoofdpijn veroorzaken verhogen. Een plotselinge, hevige hoofdpijn kan te wijten zijn aan een beroerte, een bloedstolsel of een aneurysma. Sommige mensen met diabetes type 1 ontwikkelen een aandoening die diabetische ketoacidose wordt genoemd, wat betekent dat je bloedsuiker zo hoog is (hyper) dat je bloed levensgevaarlijk verzuurt. Mensen met diabetische ketoacidose ervaren soms intense hoofdpijn, naast zwelling, verwardheid of verlies van bewustzijn.

Migraine

Veranderingen in je eetpatronen en bloedsuikerschommelingen kunnen een migraineaanval veroorzaken bij sommige migrainepatiënten. Ieder persoon met migraine heeft verschillende triggers of uitlokkende factoren. Het is daarom belangrijk om bij te houden wanneer een migraineaanval optreedt om te bepalen of suiker een trigger is.

Hoofdpijn bij onttrekking van suiker

Suiker kan verslavend zijn. In feite veroorzaakt suiker hersenveranderingen die vergelijkbaar zijn met die van drugs. Wanneer de hersenen worden blootgesteld aan chronisch hoge suikerniveaus, maken ze minder dopamine aan, wat een essentiële rol speelt bij plezier, motivatie en je gemoedstoestand. Dopamine is ook in verband gebracht met verslaving.Wanneer mensen plotseling stoppen met het eten van suiker, kunnen hun hersenen in een staat van suikeronttrekking komen. Het geleidelijk verminderen van je suikerverbruik kan deze symptomen verminderen.

Huisarts met patiënt / Bron: Istock.com/monkeybusinessimagesHuisarts met patiënt / Bron: Istock.com/monkeybusinessimages

Onderzoek en diagnose

Hoofdpijn is een veelvoorkomende klacht die allerlei oorzaken kan hebben. Wanneer je vermoedt dat suiker de boosdoener is, kan een bezoek aan de huisarts verhelderend zijn. De huisarts zal proberen te achterhalen of er daadwerkelijk een verband is tussen je suikerconsumptie en de hoofdpijn die je ervaart. Dit doet hij of zij aan de hand van een grondige anamnese (vraaggesprek) en eventueel aanvullend onderzoek.

Vragen die de arts kan stellen

De huisarts zal je een reeks vragen stellen om een duidelijk beeld te krijgen van je klachten en eetgewoonten. Dit helpt om uit te sluiten of de hoofdpijn door andere factoren wordt veroorzaakt en om te bevestigen of suiker echt de schuldige is. Verwacht onder andere de volgende vragen:

  • Hoe vaak en wanneer krijg je hoofdpijn? De arts wil weten of er een patroon te ontdekken is, bijvoorbeeld of de hoofdpijn steeds na het eten van zoet voedsel optreedt.
  • Wat eet of drink je vlak voordat de hoofdpijn begint? Hierbij zal specifiek gevraagd worden naar je suikerinname, zoals frisdranken, snoep, gebak of andere zoete snacks.
  • Hoe lang na het eten van suiker krijg je hoofdpijn? Dit helpt om de relatie tussen je bloedsuikerschommelingen en hoofdpijn in kaart te brengen.
  • Heb je nog andere symptomen, zoals duizeligheid, vermoeidheid, of een droge mond? Dit kunnen tekenen zijn van schommelingen in je bloedsuikerspiegel.
  • Hoe ziet je dagelijkse voeding eruit? De arts zal willen weten of je voedingspatroon in balans is en of je genoeg vezels, eiwitten en gezonde vetten binnenkrijgt, wat de effecten van suiker kan verzachten.
  • Gebruik je medicatie of heb je een medische voorgeschiedenis met diabetes of insulineresistentie? Dit kan bijdragen aan schommelingen in de bloedsuikerspiegel en kan verklaren waarom je gevoeliger bent voor suiker.
  • Drink je voldoende water? Uitdroging kan ook een oorzaak zijn van hoofdpijn, vooral wanneer dit samengaat met een hoge suikerinname.

Lichamelijk onderzoek en mogelijke testen

Tijdens het lichamelijk onderzoek kan de huisarts je bloeddruk en hartslag meten. Om je bloedsuikerspiegel te beoordelen, kan de arts een bloedonderzoek laten uitvoeren. Dit onderzoek kan inzicht geven in je nuchtere bloedsuikerwaarden en je HbA1c (een marker voor je gemiddelde bloedsuiker over de afgelopen maanden). Een glucosetolerantietest kan ook worden overwogen. Hierbij drink je een suikerhoudende drank, waarna er gedurende een paar uur meerdere keren bloed wordt afgenomen om te zien hoe je lichaam op de suiker reageert.

In sommige gevallen kan de arts je vragen om een hoofdpijndagboek bij te houden. Hierin noteer je wanneer de hoofdpijn optreedt, wat je daarvoor hebt gegeten, en welke symptomen je verder ervaart. Dit kan helpen om een duidelijker verband tussen je suikerinname en hoofdpijn vast te stellen.

Voorbeeld uit de praktijk

Stel, Peter bezoekt zijn huisarts vanwege aanhoudende hoofdpijn. De arts stelt hem de gebruikelijke vragen en ontdekt dat de hoofdpijn vaak een halfuur na het drinken van een blikje cola of het eten van een zak snoep begint. Ook klaagt Peter over duizeligheid en een gevoel van slapte vlak voor de hoofdpijn opkomt. De arts besluit om een bloedonderzoek te laten doen en vraagt Peter een hoofdpijndagboek bij te houden. Na enkele weken wordt duidelijk dat Peters hoofdpijn steeds volgt op momenten van hoge suikerinname, wat duidt op een mogelijke bloedsuikerschommeling.

Met deze informatie kan de huisarts een advies geven over aanpassingen in Peters dieet en leefstijl, zoals het verminderen van suikerconsumptie en het in balans brengen van maaltijden. Het onderzoek en diagnoseproces helpt om de relatie tussen suiker en hoofdpijn te bevestigen en een passende behandeling in te zetten.

Water drinken is gezond / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.comWater drinken is gezond / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.com

Behandeling en preventie

Hoofdpijn door suiker kan worden voorkomen door het eten van voedingsmiddelen met een hoog eiwitgehalte. Milde tot matige hoofdpijn kan meestal worden behandeld met vrij verkrijgbare pijnstillers, zoals paracetamol. Je kunt ook even uitrusten in een donkere, koele kamer totdat je hoofdpijn is weggetrokken. Het eten van een gevarieerd en gezond dieet helpt de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Om suikerhoofdpijn te voorkomen, is het raadzaam om vezelrijk voedsel te eten, zoals avocado's, linzen, donkere bladgroenten en bonen. Andere manieren om suikerhoofdpijn te voorkomen zijn onder andere:
  • Eiwitten eten. Voedingsmiddelen met een hoog proteïnegehalte kunnen de eetlust onder controle houden, waardoor de behoefte aan suiker kan verminderen.
  • Gehydrateerd blijven. Water voorkomt uitdroging, wat ook hoofdpijn kan veroorzaken.
  • Regelmatig bewegen. Regelmatige lichaamsbeweging kan het lichaam helpen de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.
  • Een dagboekje bijhouden. Het bijhouden van een hoofdpijndagboek kan je helpen om je te achterhalen wat je klachten veroorzaakt.

Bij aanhoudende of verergerende klachten is het raadzaam om je huisarts te raadplegen.

Prognose

Voor de meeste mensen is matige suikerconsumptie veilig. Je hebt meer kans om suikerhoofdpijn te krijgen wanneer er sprake van een onderliggende aandoening of wanneer je grote hoeveelheden suiker consumeert wat van invloed is op je bloedsuikerspiegel. Suikerconsumptie nadat je een periode gevast hebt kan ook symptomen veroorzaken. Als je plotseling radicaal stopt met suikerconsumptie in plaats van langzaamaan het verbruik te verminderen, kan dit ontwenningsverschijnselen veroorzaken, waaronder hoofdpijnklachten. Hoofdpijn kan worden behandeld met vrij verkrijgbare pijnstillers, maar iedereen die chronische hoofdpijn heeft, moet een arts raadplegen.

Complicaties

Hoofdpijn door suiker lijkt op het eerste gezicht misschien onschuldig: een scherpe pijn na een suikerrijke snack of drankje, gevolgd door een dip. Maar laat je niet misleiden door deze ogenschijnlijke eenvoud. Wanneer je keer op keer last hebt van hoofdpijn door schommelingen in je bloedsuikerspiegel, kan dit op de lange termijn leiden tot een reeks vervelende complicaties. Deze complicaties zijn als een dominosteentje dat valt – ze zetten een reeks van gezondheidsproblemen in beweging die verder reiken dan die ene hoofdpijn.

Chronische hoofdpijn

Wanneer je lichaam steeds weer te maken krijgt met bloedsuikerschommelingen, kan dit leiden tot chronische hoofdpijn. Deze herhaalde pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel putten je lichaam uit en verstoren je algehele welzijn. Je hersenen worden als het ware overspoeld door chemische veranderingen, waardoor de hoofdpijn steeds vaker optreedt. Dit kan uiteindelijk uitmonden in dagelijkse spanningshoofdpijn of zelfs migraine, waarbij je jezelf in een vicieuze cirkel van pijn en ongemak bevindt.

Voorbeeld: Stel je voor dat Anne, een drukke student, elke dag een suikerrijke snack neemt om haar energieniveau hoog te houden tijdens het studeren. Eerst lijkt het te werken, maar ze merkt dat ze steeds vaker hoofdpijn krijgt, ook op momenten dat ze geen suiker eet. Haar lichaam is gewend geraakt aan de suikerschommelingen, en nu reageert het constant op zoek naar die snelle suikershot – een behoefte die haar elke dag parten speelt.

Verhoogde stressniveaus

Schommelingen in de bloedsuikerspiegel kunnen ook je stressniveaus verhogen. Wanneer je suikerspiegel keldert, komt er adrenaline vrij, het 'vecht-of-vluchthormoon'. Dit kan je een gevoel van zenuwachtigheid of prikkelbaarheid geven, wat op zijn beurt spanning in je hoofd en nek kan veroorzaken, en de hoofdpijn alleen maar verergert. Je lichaam staat continu in de waakstand, wat de kans op stressgerelateerde complicaties zoals spanningshoofdpijn en zelfs angststoornissen vergroot.

Voorbeeld: Tim, een vader van twee, ervaart na zijn dagelijkse ochtendkoffie met suiker en melk altijd een energiedip. Zijn hart bonst sneller, hij voelt zich opgejaagd en zijn hoofdpijn steekt opnieuw de kop op. Tim is zich er niet van bewust dat zijn bloedsuikerspiegel de boosdoener is en dat dit effect zijn stressniveaus continu verhoogt. Dit leidt tot chronische spanning en onrust die zijn leven begint te overheersen.

Slaapproblemen

Suikerschommelingen kunnen ook je slaappatroon verstoren, wat een directe invloed heeft op je gezondheid en hoofdpijnfrequentie. Als je in de avond een zoete snack of suikerrijke drank neemt, stijgt je bloedsuikerspiegel. Je lichaam reageert hierop door insuline aan te maken, wat kan leiden tot een 'sugar crash' midden in de nacht. Dit kan je uit je slaap halen of je een onrustige nacht bezorgen, wat de kans op hoofdpijn de volgende dag aanzienlijk vergroot. Bovendien wordt je lichaam niet volledig uitgerust, waardoor je vatbaarder bent voor nog meer hoofdpijn en suikerdips.

Voorbeeld: Charlotte, een kantoormedewerker, heeft de gewoonte om 's avonds voor de tv een bakje ijs leeg te lepelen. Hoewel ze geniet van het moment, merkt ze dat ze vaak midden in de nacht wakker wordt en moeilijk weer in slaap valt. De volgende ochtend wordt ze wakker met een zware hoofdpijn en een gebrek aan energie. Zonder dat ze het weet, zijn haar suikerrijke snacks de oorzaak van haar slaapgebrek én haar dagelijkse hoofdpijn.

Gezonde voeding voorkomt prediabetes / Bron: Oleksandra Naumenko/ShutterstockGezonde voeding voorkomt prediabetes / Bron: Oleksandra Naumenko/Shutterstock

Gewichtstoename en metabole verstoringen

Een dieet met veel suiker kan op de lange termijn leiden tot gewichtstoename en een verhoogd risico op metabole aandoeningen zoals insulineresistentie of zelfs type 2 diabetes. Deze aandoeningen kunnen op hun beurt hoofdpijn veroorzaken door voortdurende bloedsuikerschommelingen. Daarnaast zorgt overgewicht voor een hogere druk op je bloedvaten, wat spanningshoofdpijn en migraine-aanvallen kan verergeren. Het wordt een domino-effect: hoe meer suiker, hoe meer schommelingen, hoe meer hoofdpijn en gewichtstoename.

Voorbeeld: Mark, een man van middelbare leeftijd, merkt dat zijn broeken strakker beginnen te zitten. Zijn dagelijkse suikerinname zorgt niet alleen voor terugkerende hoofdpijn, maar ook voor gewichtstoename. Hij heeft inmiddels prediabetes ontwikkeld en de hoofdpijn wordt chronischer, als een constante herinnering aan zijn suikerverslaving.

Verminderd mentaal welzijn

Suikergerelateerde hoofdpijn kan ook een negatieve impact hebben op je mentale welzijn. Aanhoudende hoofdpijn put je niet alleen fysiek, maar ook emotioneel uit. Je wordt prikkelbaarder, je concentratie neemt af, en zelfs je stemming kan eronder lijden. Het kan het begin zijn van een neerwaartse spiraal van negatieve gedachten, frustratie en soms zelfs depressieve gevoelens.

Voorbeeld: Hannah, een student die aan een drukke masteropleiding werkt, begint zich steeds meer somber te voelen. Ze heeft het gevoel dat ze constant onder een grijze wolk leeft. Wanneer ze haar huisarts bezoekt, blijkt dat haar dagelijkse hoofdpijn door suikerconsumptie een grotere impact heeft dan ze besefte. Haar mentale welzijn is langzaam maar zeker afgebrokkeld door de continue fysieke en emotionele belasting.

Gezonde voeding bereiden / Bron: Gpointstudio/Shutterstock.comGezonde voeding bereiden / Bron: Gpointstudio/Shutterstock.com

Preventie

Teneinde hoofdpijn door suiker te voorkomen, is het aanbevolen om regelmatig (gezonde maaltijden) te eten en de consumptie van plotseling grote hoeveelheden suiker te vermijden. Het is tevens belangrijk om voldoende water te drinken en om stress te beheersen. Overleg met je huisarts als de hoofdpijn persisteert of ernstiger wordt.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnHoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnEr bestaan drie soorten hoofdpijn: migraine, clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn. De oorzaak van hoofdpijn is bij ied…
Hoofdpijn tijdens de zwangerschapHoofdpijn tijdens de zwangerschapHoofdpijn tijdens de zwangerschap, is dat gevaarlijk? Hoofdpijn tijdens de zwangerschap kan een signaal zijn dat er iets…
Oorzaken van hoofdpijn in de ochtend en wat eraan te doenOorzaken van hoofdpijn in de ochtend en wat eraan te doenWord je regelmatig wakker met hoofdpijn? Je bent dan niet alleen. Ongeveer een tiende deel van de bevolking lijdt vaak a…
Hoofdpijn door afvallen: dieet en hoofdpijnHoofdpijn door afvallen: dieet en hoofdpijnHoofdpijn bij afvallen komt relatief vaak voor. De hoofdpijn hoeft natuurlijk niets te maken te hebben met het afvallen,…

Tokofobie: Angst van vrouwen voor zwangerschap en bevallingTokofobie: Angst van vrouwen voor zwangerschap en bevallingEen zwangerschap en het op de wereld zetten van een kind is voor veel vrouwen een bron van vreugde. Toch ervaart ongevee…
Medicatie: Bijwerkingen aan huid (huidreacties)Medicatie: Bijwerkingen aan huid (huidreacties)Sommige medicijnen kunnen huidreacties veroorzaken, variërend van milde klachten tot ernstige aandoeningen. De meeste me…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/TanyaRozhnovskaya
  • De Morgen. Kun je echt hoofdpijn krijgen van koolhydraten en suiker? ‘Eerder omgekeerd: migraine geeft je zin in snoep’. https://www.demorgen.be/tech-wetenschap/kun-je-echt-hoofdpijn-krijgen-van-koolhydraten-en-suiker-eerder-omgekeerd-migraine-geeft-je-zin-in-snoep~be4deabe/ (ingezien op 26-9-2024)
  • Diabetesfonds. Kun je overgevoelig zijn voor suiker? https://www.diabetesfonds.nl/over-eten/veelgestelde-vragen-suiker/kun-je-overgevoelig-zijn-voor-suiker (ingezien op 3-2-2023)
  • https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/suiker.aspx
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/320464.php
  • https://www.healthline.com/health/headache/sugar-headache
  • https://www.suikerinfo.nl/wat-suiker-0
  • https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/glucose.aspx
  • http://www.diabeteswiki.nl/index.php?title=Diabetes
  • Afbeelding bron 1: Umberto Salvagnin, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Istock.com/monkeybusinessimages
  • Afbeelding bron 3: Mimagephotography/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 4: Oleksandra Naumenko/Shutterstock
  • Afbeelding bron 5: Gpointstudio/Shutterstock.com
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 26-09-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.