Medicatie: Bijwerkingen aan huid (huidreacties)

Medicatie: Bijwerkingen aan huid (huidreacties) Sommige medicijnen kunnen huidreacties veroorzaken, variërend van milde klachten tot ernstige aandoeningen. De meeste medicatie-gerelateerde huidproblemen zijn mild en manifesteren zich bijvoorbeeld als bultjes of een rode huid. Deze huidproblemen verdwijnen doorgaans wanneer de patiënt stopt met het gebruik van het betreffende medicijn. Bij ernstigere huidreacties, zoals huidnecrose, is medisch advies en vaak ook behandeling noodzakelijk. De arts zal het verantwoordelijke geneesmiddel identificeren, het gebruik ervan stoppen en een ondersteunende behandeling starten. Over het algemeen zijn de vooruitzichten bij milde huidklachten goed, hoewel ernstige complicaties kunnen optreden.
Diverse medicijnen veroorzaken soms huidproblemen / Bron: Stevepb, PixabayDiverse medicijnen veroorzaken soms huidproblemen / Bron: Stevepb, Pixabay

Medicatie en huidproblemen

De oorzaak van huidproblemen kan te maken hebben met voorgeschreven of vrij verkrijgbare medicatie.

Veelvoorkomende geneesmiddelen die huidproblemen kunnen veroorzaken, zijn onder andere:

Oorzaken van huidreacties door medicatiegebruik

Het gebruik van medicijnen heeft bijgedragen aan een verhoogd levenseinde en frequentie van medicijngebruik. Deze toename heeft geleid tot meer waargenomen bijwerkingen, waaronder huidproblemen.

Mechanisme

Het onderliggende mechanisme van huidreacties door medicatie kan zowel immunologisch (zoals bij geneesmiddelenallergieën) als niet-immunologisch zijn (bijvoorbeeld bij fotodermatitis of bijwerkingen van anticoagulantia). Reacties kunnen optreden bij blootstelling aan specifieke medicijnen (bijvoorbeeld fenytoïne) of zelden voorkomen (bijvoorbeeld het syndroom van Sweet na gebruik van koloniestimulerende factoren).

Categorieën

Huidreacties door medicatie worden vaak ingedeeld in twee brede categorieën:
  • Type A-reacties: bekende bijwerkingen die grotendeels voorspelbaar zijn en vaak een farmatoxicologische oorsprong hebben.
  • Type B-reacties: overgevoeligheidsreacties die vaak immuun-gemedieerd zijn en zich kunnen herhalen bij herhaalde blootstelling aan normale doseringen van een bepaald medicijn. Het mechanisme van type B-reacties is vaak minder goed begrepen dan bij type A-reacties.

Risicofactoren

Aandoeningen

Onderliggende infecties en ziekten kunnen het risico op huidreacties door medicatie verhogen. Personen met een eerdere allergische reactie op medicijnen of een geneesmiddelintolerantie lopen een verhoogd risico op huidproblemen door een ander medicijn.

Omgevingsfactoren

Allergische reacties op sommige medicijnen komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Genetische factoren kunnen ook invloed hebben op de gevoeligheid voor huidreacties. Hoe meer medicijnen er worden voorgeschreven, hoe groter de kans op een allergische reactie. Er kunnen ook kruisreacties optreden bij mensen met een gevoeligheid voor verschillende medicijnen, zonnefilters, cosmetica, voedingsmiddelen of insectenbeten. Ouderen zijn vaak meer kwetsbaar voor medicatie-gerelateerde huidproblemen.

Symptomen

Huidproblemen door medicatie kunnen direct na inname of pas na enkele dagen tot weken optreden. Bijna elk lichaamsdeel kan getroffen worden.

Milde symptomen

De meest voorkomende huidreacties zijn morbilliforme uitslag (die lijkt op mazelen) of erythemateuze uitslag (rode huid) in ongeveer 90% van de gevallen. Minder vaak voorkomende uitbarstingen kunnen lijken op netelroos (urticaria), papels, pustels, bultjes, blaren, of angio-oedeem (zwelling van diepere huidlagen), vaak veroorzaakt door ACE-remmers. Andere mogelijke huidreacties zijn fotosensitiviteit of fototoxiciteit (overdreven zonnebrand), fotoallergie (eczeem op zonbelichte huid), hyperpigmentatie (donkere huidvlekken) of hypopigmentatie (lichtere huidvlekken), en in zeldzame gevallen eczeem of psoriasis.

Ernstige symptomen

Enkele voorbeelden van ernstige huidreacties door medicatie zijn:

Deze ernstige huidreacties zijn meestal overgevoeligheidsreacties en kunnen levensbedreigend zijn.

Een bloedonderzoek is vaak nodig / Bron: Frolicsomepl, PixabayEen bloedonderzoek is vaak nodig / Bron: Frolicsomepl, Pixabay

Diagnose en onderzoeken

De diagnose van huidreacties door medicatie wordt voornamelijk gesteld door het onderzoeken van de medische geschiedenis en het uitvoeren van een klinisch onderzoek. Het is cruciaal om informatie te verkrijgen over de timing van de huiduitslag in relatie tot het gebruik van het medicijn om het type reactie te kunnen categoriseren. Aangezien huidproblemen vaak andere aandoeningen nabootsen, kan de diagnose enige tijd duren. Een huidbiopsie, bloedonderzoek of immunologisch onderzoek kan nuttig zijn voor verdere evaluatie. Om schade aan de organen uit te sluiten, kunnen aanvullende beeldvormende onderzoeken zoals een thoraxfoto (röntgenfoto van de borstkas), echografie, CT-scan of MRI-scan nodig zijn.

Behandeling bij bijwerkingen aan de huid door medicijnen

De eerste stap in de behandeling is het identificeren en stoppen van het verantwoordelijke medicijn. Bij milde huiduitslag zijn systemische steroïden meestal niet nodig. Topische (op de huid toegepaste) corticosteroïden kunnen op korte termijn worden gebruikt om de symptomen te verminderen. Vochtinbrengende middelen kunnen royaal en frequent worden toegepast. Netelroos reageert vaak op antihistaminica, hoewel deze zelden effectief zijn bij andere medicatie-uitbarstingen. Bij ernstige huidreacties is ziekenhuisopname vaak noodzakelijk voor verdere behandeling.

Prognose

De meeste huidreacties door geneesmiddelen herstellen volledig zonder blijvende complicaties. Bij sommige patiënten kunnen de huidproblemen echter langzaam verdwijnen of zelfs verergeren gedurende enkele dagen nadat het medicijn is gestopt. Over het algemeen verdwijnen de huidproblemen bij de meeste patiënten binnen één tot twee weken na het staken van het medicijn.

Complicaties bij huidreacties door geneesmiddelen

Ernstige huidreacties kunnen leiden tot complicaties zoals littekens, blindheid en zelfs overlijden, vooral bij aandoeningen zoals toxische epidermale necrolyse. Deze ernstige huidreacties kunnen gepaard gaan met een pijnlijke huid en snelle, wijdverspreide huidafbraak, die meestal meer dan 30% van het lichaamsoppervlak aantast. Secundaire infecties en sepsis (bloedvergiftiging) zijn belangrijke complicaties, evenals een longontsteking.

Preventie

Het voorkomen van huidproblemen door medicatie kan een uitdaging zijn, maar enkele strategische benaderingen kunnen het risico verkleinen:

Medische geschiedenis en allergieën
Voorkom huidreacties door het verstrekken van een gedetailleerde medische geschiedenis aan uw arts, inclusief eerdere allergische reacties of intoleranties voor medicijnen. Dit helpt de arts bij het kiezen van de veiligste medicatie en het minimaliseren van het risico op bijwerkingen.

Voorlichting en informatie
Vraag uw arts en apotheker om informatie over mogelijke bijwerkingen van voorgeschreven medicijnen. Zorg ervoor dat u op de hoogte bent van de symptomen van huidreacties, zodat u snel kunt handelen indien nodig.

Testen en monitoring
Overweeg, indien aanbevolen door uw arts, huidtests of allergietests voordat u een nieuw medicijn begint. Bij langdurig gebruik van medicatie is regelmatige monitoring en evaluatie van huidreacties belangrijk om eventuele problemen vroegtijdig te detecteren.

Gecontroleerd gebruik van medicijnen
Gebruik medicijnen uitsluitend volgens de aanwijzingen van uw arts. Vermijd het aanpassen van doseringen of het stopzetten van medicatie zonder eerst medisch advies in te winnen.

Vermijden van bekende triggers
Als u weet dat u gevoelig bent voor bepaalde medicijnen of stoffen, zoals zonnefilters of cosmetica, probeer dan deze triggers te vermijden of bespreek alternatieven met uw arts.

Gebruik van beschermende producten
Gebruik zonnebrandcrème of beschermende kleding indien u een medicijn gebruikt dat gevoeligheid voor zonlicht veroorzaakt. Dit kan helpen bij het voorkomen van fotosensitiviteit of fototoxiciteit.

Goede huidverzorging
Houd uw huid goed gehydrateerd met vochtinbrengende middelen. Dit helpt om de huidbarrière te versterken en kan de kans op huidproblemen door medicatie verminderen.

Vroegtijdig ingrijpen
Neem onmiddellijk contact op met uw arts als u een huidreactie opmerkt na het starten van een nieuw medicijn. Vroegtijdige interventie kan helpen om ernstige complicaties te voorkomen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De gevaren van therapieontrouw: medicijnen niet innemenDe gevaren van therapieontrouw: medicijnen niet innemenWanneer u een aandoening heeft krijgt u medicijnen voorgeschreven, om deze goed te laten werken is het belangrijk om dez…
ADHD behandelen met medicatieADHD behandelen met medicatieADHD is een psychiatrische aandoening waarbij men problemen met de aandacht en hyperactiviteit heeft. ADHD behandelen me…
Angst door medicatie: Angstsymptomen door medicijnenAngst door medicatie: Angstsymptomen door medicijnenAngst kan leiden tot gevoelens van rusteloosheid, nervositeit en paniek, zelfs zonder aanwezigheid van daadwerkelijk gev…
Methylfenidaat (ADHD medicatie): welke vormen zijn er?Methylfenidaat (ADHD medicatie): welke vormen zijn er?Methylfenidaat is een stof die in de vorm van ADHD medicatie voorgeschreven wordt aan met name mensen met ADHD en/of ADD…

Hoofdpijn door suiker: oorzaken en preventie suikerhoofdpijnHoofdpijn door suiker: oorzaken en preventie suikerhoofdpijnSuiker of sucrose is een koolhydraat die van nature voorkomt in voedingsmiddelen zoals groente, fruit, suikerbieten, sui…
Blauwe voeten of paarse voeten: oorzaken blauw-paarse voetenBlauwe voeten of paarse voeten: oorzaken blauw-paarse voetenPaarse of blauwe voeten kunnen een teken zijn van een onderliggende aandoening. Enkele mogelijke oorzaken van verkleurin…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • Geraadpleegd op 23 april 2019:
  • Clinical Presentation, https://emedicine.medscape.com/article/1049474-clinical-presentation#showall
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Drug eruption, https://en.wikipedia.org/wiki/Drug_eruption
  • Drug eruption, https://www.dermnetnz.org/topics/drug-eruptions/
  • Drug eruptions, https://www.healthline.com/health/drug-rash#Outlook
  • How to Identify and Treat a Drug Rash, https://www.healthline.com/health/drug-rash#Outlook
  • Overview, https://emedicine.medscape.com/article/1049474-overview#showall
  • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Frolicsomepl, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 09-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.