Stevens-Johnson-syndroom: Reactie op medicatie of infectie
Het Stevens-Johnson-syndroom is een zeldzame, maar ernstige aandoening die de huid, de slijmvliezen, de ogen en de geslachtsorganen aantast. Deze komt wellicht tot stand na het gebruik van bepaalde geneesmiddelen, of als reactie op een bepaalde infectie. Meestal heeft de patiënt koorts en andere algemene griepachtige symptomen, en ontwikkelt hij daarna specifieke symptomen van de ziekte. Deze aandoening is een medische noodsituatie waarbij de behandeling in het ziekenhuis plaatsvindt. Vooral ooggerelateerde complicaties vinden hierbij plaats, met soms blindheid als gevolg. De Amerikaanse kinderartsen Albert Mason Stevens en Frank Chambliss Johnson beschreven het syndroom voor het eerst in 1922.
Synoniemen Stevens-Johnson-syndroom
Het Stevens-Johnson-syndroom (SJS) is eveneens gekend onder deze synoniemen:
- dermatostomatitis
- ectodermosis erosiva pluriorificialis
- erythema exsudativum multiforme
- erythema multiforme minor of major
- Lyell-syndroom
- syndroom van Lyell
- toxische epidermale necrolyse (overgevoelige reactie op medicatie met symptomen aan de huid en organen)
Epidemiologie
Het Stevens-Johnson-syndroom is zeldzaam. Jaarlijks verschijnen 2-6 op miljoen mensen met de ziekte. Patiënten met een blanke huidskleur zijn vaker getroffen dan patiënten met een andere huidskleur. Mannen zijn dubbel zo vaak getroffen als vrouwen. De gemiddelde leeftijd bedraagt tussen de 25 en 47 jaar. Kinderen vanaf 3 maanden krijgen echter soms ook al de ziekte, al gebeurt dit veel minder vaak. De aandoening kent tot slot geen raciale voorliefde.
Oorzaken: Reactie op medicatie of een infectie
Het Stevens-Johnson-syndroom is een zeldzame en onvoorspelbare immuunreactie op bepaalde geneesmiddelen of een infectie. Soms is de oorzaak niet te identificeren.
Medicatie en medische behandelingen
De
allergische reactie op het geneesmiddel vindt veelal zeven tot veertien dagen na het eerste gebruik plaats.
Geneesmiddelen die het Stevens-Johnson syndroom soms veroorzaken omvatten:
Pijn op de borst komt voor bij het Stevens-Johnson syndroom /
Bron: Pexels, Pixabay Infecties
Infecties die leiden tot het SJS komen vaker bij kinderen dan bij volwassenen voor. Deze infecties verhogen de kans op het ontwikkelen van SJS:
Risicofactoren
Factoren die het risico op het ontwikkelen van Stevens-Johnson-syndroom verhogen, zijn:
- Een familiale geschiedenis van het Stevens-Johnson-syndroom
- Een geschiedenis van het Stevens-Johnson-syndroom: Dit vindt vooral plaats wanneer een medicijn de symptomen veroorzaakt heeft en de patiënt dit geneesmiddel opnieuw inneemt.
- Een verzwakt immuunsysteem door bijvoorbeeld een orgaantransplantatie, het gebruik van chemotherapie, HIV/AIDS en auto-immuunaandoeningen zoals lupus.
- Het hebben van een bepaald gen (HLA-B 1502), dat vooral aanwezig is in families van Chinese, Zuidoost-Aziatische of Indiase afkomst.
- Virale infecties zoals herpes, een virale longontsteking, HIV of hepatitis.
Algemene symptomen en problemen met huid, slijmvliezen en ogen
De andere symptomen van het Stevens-Johnson-syndroom zijn erg variabel en komen niet altijd en bij iedereen tot uiting. SJS begint meestal met koorts, keelpjin en vermoeidheid, die de arts meestal behandelt met antibiotica. Daarna verschijnen zweren en andere letsels in de slijmvliezen, bijna altijd in de mond en op de lippen (als onderdeel van
stomatitis (ontsteking van slijmvlies in en rond mond)), maar ook in de genitale en anale regio. De mondletsels zijn veelal zeer pijnlijk waardoor de patiënt niet meer goed in staat is om te eten of drinken. Bij ongeveer één op de drie patiënten verschijnt daarna een oogbindvliesontsteking. Ook presenteert de patiënt zich met een
huiduitslag die zich ontwikkelt op het
gezicht, de romp, de armen en benen, en de zolen van de voeten. De hoofdhuid is in de meeste gevallen niet aangetast. SJS tast vooral de huid en de ogen aan waarbij tal van symptomen optreden.
Algemene griepachtige symptomen
Meestal starten de symptomen met griepachtige klachten zoals:
Netelroos ((jeukende) bultjes op de huid) is één van de mogelijke symptomen /
Bron: Hans, Pixabay Huid en slijmvliezen
- blaren op de huid en de slijmvliezen van de mond, de neus, de ogen, de keelholte, het strottenhoofd, de luchtpijp en de geslachtsdelen
- een pijnlijke huid
- een pijnlijke mond en keel waardoor slikproblemen (dysfagie) en uiteindelijk uitdroging (dehydratie) ontstaat
- een rode of paarse huiduitslag die zich verspreidt binnen enkele uren tot dagen
- een zwelling in het gezicht
- een zwelling van de tong (macroglossie)
- mondbranden (aandoening met pijn aan tong en mond)
- necrose
- netelroos (huidziekte met jeukende bultjes op de huid)
- vervelling
- verzwering: De huidzweren hebben het uiterlijk van netelroos, zijn verhoogd of verkleurd en verschijnen onder meer op het gezicht of de lippen, maar ook op het bovenlichaam, de benen, de armen, de handen of de voeten. Beide zijden van het lichaam zijn aangetast (symmetrisch). De huidzweren hebben een centrale krater die omringd is door bleke rode ringen. Hierin zitten met vloeistof gevulde blaren of cysten (abnormaal gevormde blaasvormige holten in lichaam) van verschillende afmetingen. De huidzweren starten en verspreiden zich snel en komen vaak terug.
Ogen
Diverse ooggerelateerde afwijkingen komen voor aan de oogleden, het
oogbindvlies en het hoornvlies. Enkele van de meest voorkomende oog(lid)afwijkingen zijn:
- blefaritis (ontsteking van de ooglidranden)
- distichiasis
- een hoornvlieszweer (cornea ulcus)
- entropion (naar binnen gedraaide oogleden)
- iritis (een ontsteking van het regenboogvlies in het oog)
- etterende conjunctivitis (oogbindvliesontsteking): Ernstige conjunctivitis is een vaak voorkomend kenmerk van de ziekte wat leidt tot hoornvlieslittekens en een verminderd gezichtsvermogen.
- meibomitis (ontsteking van de talgklieren van het ooglid)
- neovascularisatie (nieuwvorming van bloedvaten)
- oppervlakkige keratitis punctata (droge ogen door hoornvliesletsels)
- trichiasis (naar binnen gekeerde oogharen)
- ...
Hierbij treden volgende symptomen op:
Alarmsymptomen
Alarmsymptomen van Stevens-Johnson-syndroom omvatten een plotselinge uitslag met blaren, slijmvlieslaesies (bijvoorbeeld in de mond, ogen, of genitaliën), koorts, en algemene malaise. De symptomen kunnen snel verergeren en leiden tot ernstige complicaties zoals sepsis of meervoudig orgaanfalen. Bij het optreden van deze symptomen, vooral na het gebruik van nieuwe medicijnen, is onmiddellijke medische hulp noodzakelijk.
Diagnose en onderzoeken
Lichamelijk en diagnostisch onderzoek
De arts voert eerst een lichamelijk onderzoek bij de patiënt met het Stevens-Johnson-syndroom. Hij bemerkt de huid- en slijmvliesafwijkingen en de andere symptomen. Hij bevestigt de diagnose aan de hand van een stukje weefsel dat hij afneemt via een
huidbiopsie. Dit stukje huid laat hij vervolgens microscopisch laat onderzoeken in het laboratorium. Omdat de ogen vaak betrokken zijn en hierbij mogelijk ernstige visuele complicaties optreden, is een
grondig oogonderzoek vereist bij alle patiënten met SJS. Hij gebruikt fluoresceïne om de omvang van de schade aan het oog te beoordelen. Daarnaast neemt hij een biopt van het oogbindvlies. Het onderzoeken van het oogbindvlies en de oogleden is een cruciaal onderdeel van het oogonderzoek omdat deze vaak betrokken zijn bij het Stevens-Johnson syndroom.
Differentiële diagnose
Het klinisch beeld van volgende aandoeningen lijkt op dit van het Stevens-Johnson-syndroom en is daarom gekend als de differentiële diagnose:
Behandeling via medicijnen
Stoppen met medicijnen
De patiënt met het Stevens-Johnson-syndroom heeft een medische behandeling in het ziekenhuis nodig op een afdeling van brandwonden of intensieve zorgen. De patiënt stopt onder begeleiding van de arts één voor één met de medicijnen die hij inneemt. Op deze manier weet de arts welk medicijn de ziekte veroorzaakt. Dit is niet altijd eenvoudig, en daarom adviseert de arts soms om alvast met alle niet-essentiële medicijnen te stoppen.
Ondersteunende behandeling
Andere behandelingen zijn onder andere een toediening van vocht, omdat het lichaam veel vocht verliest bij de ziekte. Dit gebeurt via de neus of via een maagsonde. Daarnaast krijgt de patiënt wondverzorging (met behulp van koele, vochtige kompressen) en oogzorg via
oogdruppels,
kunsttranen of
oogzalf. De patiënt krijgt tal van medicijnen:
Prognose
Wanneer de arts in staat is om de huidreactie te stoppen en de onderliggende oorzaak te elimineren, dan is dit een goed teken van de huid die weer begint te groeien. Kleine letsels genezen reeds binnen de één à zes weken, tenzij een secundaire infectie optreedt. Soms keren de symptomen wel terug. De meeste patiënten herstellen zonder restverschijnselen, maar de hersteltijd neemt soms wel meerdere maanden in beslag. Wanneer de vervelling van de huid extreem is (meer dan 30% van het totale lichaamsoppervlak), dan komt de helft van de patiënten hieraan wel te overlijden door bacteriëmie of
sepsis (bloedvergiftiging).
Complicaties
Ogen
Patiënten ervaren op lange termijn vaak ooggerelateerde problemen zoals:
Andere complicaties
Andere complicaties zijn onder andere:
- een secundaire huidinfectie (cellulitis: huidinfectie met pijnlijke, rode en gezwollen huid) wat mogelijk leidt tot ernstige problemen zoals bloedvergiftiging (sepsis)
- een verlies van lichaamsvloeistoffen (een shock)
- hartproblemen zoals myocarditis (ontsteking van de hartspier)
- infecties op het tandvlees of in de mond
- leverproblemen zoals hepatitis (een leverontsteking)
- littekens op de huid of huidveranderingen
- littekens op de penis
- longproblemen zoals een bronchitis (ontsteking van de luchtpijpvertakkingen), wat hoesten en ademhalingsproblemen met zich meebrengt.
- nierproblemen zoals nefritis (nierontsteking)
- slokdarmproblemen zoals een oesofagusstrictuur (vernauwing en littekenvorming van de slokdarm)
- vaginale stenose (vernauwing van de vagina veroorzaakt door een opbouw van littekenweefsel)
Preventie
Preventie van Stevens-Johnson-syndroom richt zich voornamelijk op het vermijden van bekende triggers, zoals specifieke medicijnen, en het snel herkennen en stoppen van symptomen bij het gebruik van nieuwe medicijnen. Het is belangrijk om medische hulp te zoeken bij het eerste teken van symptomen na medicijngebruik of infecties om ernstige complicaties te voorkomen.